6.3 C
București
duminică, 10 noiembrie 2024
AcasăSportÎnceputurile politice ale premierului propus de PSD, Sorin Grindeanu. În 1996, tânărul...

Începuturile politice ale premierului propus de PSD, Sorin Grindeanu. În 1996, tânărul crescut de un bunic deținut politic alege PDSR, în detrimentul CDR

Deciziile politice din tinerețea premierul propus de PSD-ALDE, Sorin Grindeanu, sunt interesante. Deși președintele Consiliului Județean Timiș a fost crescut de un bunic care a fost deținut politic, studentul în anul V Sorin Grindeanu a decis, la vârsta de 23 de ani, să se înscrie în Partidul Democrației Sociale din România (PDSR), deși mai explicabil ar fi fost să se se alăture Convenției Democrate, care fusese victorioasă în alegerile parlamentare din 3 noiembrie 1996.

Așa cum jurnalistul Mihnea Măruță a remarcat, decizia sa este, într-o anumită măsură, inexplicabilă.

„Se dă: un tânăr de 23 de ani, nepot de fost deţinut politic, student în anul  cinci în oraşul revoluţiei, Timişoara. Suntem în 6 noiembrie 1996, la 3 zile după victoria Convenţiei Democrate în alegerile parlamentare şi cu 11 zile înainte de victoria lui Emil Constantinescu în turul doi al prezidenţialelor, iar tânărul nostru se înscrie în PDSR. Student la Timişoara, cu bunic deţinut politic. Se cere să se rezolve prin metoda reducerii la absurd”, notează jurnalistul.

Sorin Grindeanu a intrat în politică, prin organizația de tineret, de la vârsta de 18 ani, în timpul guvernării lui Adrian Năstase, politician care acum are statutul de infractor aflat în suspendarea executării pedepsei cu închisoarea pentru acte de corupție.

Premierul propus datorează prima funcție importantă ocupată în organizația de tineret unei figuri total comunistoide, un ministru considerat mâna de fier a guvernării lui Adrian Năstase: Octav Cozmâncă.


Citește continuarea aici: EXCLUSIV. Prim-ministrul propus, Sorin Grindeanu, datorează cariera politică unui demnitar comunist al regimului Ceaușescu, devenit mâna de fier a lui Adrian Năstase. Ce nu știa Dragnea despre prim-ministrul propus lui Iohannis

Liviu Dragnea a făcut o propunere surpriză pentru funcția de prim-ministru, după ce președintele României, Klaus Iohannis, a refuzat să o numească pe Sevil Shhaideh. L-a ales pe Sorin Grindeanu, fost ministru al comunicațiilor în Guvernul Ponta și un fost apropiat al lui Victor Ponta și Ilie Sârbu.


Cine este omul care l-a crescut pe Sorin Grindeanu

Sorin Grindeanu a fost crescut de bunicul său pe filieră maternă, Mihai Imbrescu, în localitatea Borlovenii Vechi, din județul Caraș-Severin. Născut în 22 octombrie 1919, Mihai Imbrescu a fost deținut politic. Astfel, în 4 mai 1951, el a fost învinuit că i-a găsit o ascunzătoare în pădurea Borlovenilor lui Văluşescu Vasile, ofițer în Armata Regală, i-a adus de mâncare şi i-a favorizat întâlnirea cu familia, motiv pentru care a fost condamnat la trei ani de detenție, notează Marius Ghilezan.

Pe de altă parte, tatăl premierului propus de PSD are, la rândul său, un istoric în formațiunea social-democrată. După 1990, Nicolae Grindeanu a devenit lider  al organizației municipale Caransebeș a PSD. Ulterior, el a ocupat de patru ori funcția de Inspector Școlar Județean în Caraș-Severin, un județ în care, pe linie de partid, Ilie Sârbu a avut întotdeauna un cuvânt greu de spus.

Tatăl premierului propus ar fi încălcat legea

Ultimul mandat al lui Nicolae Grindeanu ca inspector s-a încheiat în primăvara acestui an. Din aprilie 2014 până în 10 mai 2016, Grindeanu a condus prin detașare Inspectoratul Școlar Județean Caraș-Severin, când a demisionat din motive personale, potrivit Argument-cs.ro și Radio România Reșița.

Legalitatea numirii lui Nicolae Grindeanu a fost pusă, la acel moment, sub semnul întrebării. Astfel, în mai 2014, președintele Consiliului Județean Caraș-Severin, Sorin Frunzăverde, a sesizat ministerul Educației cu privire la numirea tatăl premierului numit de PSD în ISJ Caraș-Severin. Astfel, în sesizare se preciza că Nicolae Grindeanu a încălcat legea care prevede că este interzisă deținerea unei funcții de conducere, de îndrumare și de control, după îndeplinirea vârstei de pensionare, acesta îndeplinind condițiile de pensionare la limita de vârstă în noiembrie 2011, când era încă director la Liceul Pedagogic „CD Loga” din Caransebeș.

„,Conform Legii nr.1/2011 a educaţiei naţionale, în vigoare la acea dată, în speță art.284 alin (2), personalul de conducere se pensionează la data împlinirii vârstei legale de pensionare, iar după acea dată se interzice deținerea oricărei funcții de conducere, de îndrumare şi de control. Pe cale de consecință, nu putea să mai ocupe niciun fel de funcţie de conducere, de îndrumare şi de control și nici măcar pe cea de execuție, dar, conform Ordinului OMECTS nr.5552/2011, în speţă art.11 alin.(1), personalul didactic de predare, de conducere, îndrumare şi control din învăţământul preuniversitar, care îndeplineşte vârsta de pensionare, se pensionează, de regulă, la data încheierii anului şcolar, acesta continuându-și activitatea până la data de 31.08.2012. Conform tuturor actelor normative în vigoare, la data de 31.08.2012, domnul Nicolae Grindeanu își pierdea toate calitățile, în principal pe cea de profesor titular şi, în subsidiar, pe cea de conducere de inspector şcolar general adjunct”, se arăta  în adresa semnată de Sorin Frunzăverde și transmisă ministrului Educației de la vremea respectivă, Remus Pricopie, potrivit de Express de Banat.

Astfel, legislația prevedea că Nicolae Grindeanu nu ar fi fost îndreptățit, în calitate de pensionar, să aibă funcție de conducere la orice rang. Totodată, Sorin Frunzăverde, afirma, la acel moment, că lui Grindeanu i s-ar fi menținut calitatea de profesor titular „printr-un fals”, contrar „tuturor actelor normative invocate precedent”. 

În replică, Nicolae Grindeanu răspundea, la acel moment, că acuzațiile aduse de Frunzăverde s-ar fi datorat unui conflict în care a fost implicată fosta directoare a liceului din Oțelu Roșu, Rozina Ghiorghioni, schimbată în funcție în luna mai 2014. La acel moment, Frunăverde acuza Inspectoratul Școlar Județean că „exagerează cu politizarea instituțiilor de învățământ”, potrivit Argument-cs.ro.

Numele lui Nicolae Grindeanu apare și într-un dosar trafic de influență legat de Școala Postliceală Sanitară „Carol Davila” din Caransebeș și examenele finale de competență profesională. Jurnaliștii Express de Banat precizau, la începutul lunii ianuarie, că  tatăl premierului propus de PSD ar fi fost implicat într-un scandal privind școlile sanitare din Caraș-Severin, unde Inspectoratul Școlar Județean ar fi dat avize favorabile în funcție de pile și de influențele politice.

Cine este Sorin Grindeanu

Sorin Grindeanu s-a născut în data de 5 decembrie 1973, în Caransebeș, este căsătorit și are doi copii. În anul 1992, a absolvit Liceul Traian Doda din Caransebeș, iar în anul 1997 a absolvit Facultatea de Matematică din cadrul Universității de Vest din Timișoara. Și-a început activitatea profesională în anul 1998 când, pentru doi ani, a ocupat postul de preparator la Facultatea de Sociologie și Psihologie din cadrul Universității de Vest din Timișoara. În perioada 2000 – 2001 a fost asistent la aceeași facultate. 
  
Din luna noiembrie 2001 și până în 2014 a fost director la Direcția pentru Tineret și Sport a județului Timiș. Din anul 2005, timp de trei ani a muncit în domeniul privat, iar din anul 2008 până în 2012 a devenit viceprimar al municipiului Timișoara. În anul 2012, la alegerile parlamentare a fost ales deputat de Timișoara, însă a demisionat din Parlament în 29 iunie 2016, când a câștigat alegerile locale și a fost ales președinte al Consiliului Județean Timiș, funcție pe care o ocupă în prezent. 
  
 În perioada decembrie 2014 – noiembrie 2015, Sorin Grindeanu a ocupat poziția de ministru pentru Societatea Informațională, în Guvernul Ponta. 

În anul 1996 s-a înscris în PDSR, care ulterior a devenit PSD, ocupând mai multe funcții. Din anul 1998, până în 2001 a fost vicepreședinte la organizația de tineret a PSD Timiș, din 2002 a fost membru în Biroul Executiv județean al PSD Timiș și membru în Consiliul Național al TSD. În anul 2003 a fost ales președinte executiv al PSD Timiș, iar în 2005 a fost ales președinte al PSD Timișoara și primvicepresedinte al PSD Timiș. 
  
 În anul 2015 el a fost ales președintele PSD Timiș, funcție pe care o ocupa și în prezent. 
  
Potrivit declarației sale de avere, Sorin Grindeanu are, împreună cu soția sa, Mihaela, două terenuri intravilane, unul în comuna Giroc cumpărat în anul 2005, de 503 mp, și un altul cumpărat în anul 2011, de 270 mp, în Timișoara. Soția lui Grindeanu mai deține un teren intravilan de 2,8 hă în comuna Banloc din județul Timiș. Familia Grindeanu mai deține și o casă în comuna Giroc din județul Timiș, potrivit celei mai recente declarații de avere postată pe site-ul Consiliului Județean Timiș. Locuința a fost construită în anul 2007. La capitolul autoturisme, Grindeanu a trecut în declarația de avere un motociclu ATV pe care l-a cumpărat în anul 2009. În luna martie, actualul lider al PSD Timiș a vândut un apartament cu sumă de 30.000 de euro.

Sorin Grindeanu a acordat și două împrumuturi, unul de 83.000 de lei și altul de 20.000 de euro către o societate comercială la care soția să este acționar. El are și un credit contractat în anul 2007, scadent în anul 2035, în valoare de 44.868 euro. La venituri, Grindeanu a trecut indemnizația de 7.610 lei de la Parlamentul României, 86.228 lei salariul că ministru și 8 lei venituri și dobânzi. Pe lângă veniturile soției, în declarația de avere a social-democratului apare și o donație de 10.000 de euro de la tatăl său, Nicolae Grindeanu. 


Citește și:  Culisele ședinței în care PSD a stabilit că Sorin Grindeanu este noua propunere pentru postul de premier. Momentele în care Liviu Dragnea a fost forțat să țină cont de ce vrea partidul

Deputatul Sorin Grindeanu a fost propus de PSD pentru postul de premier. Liderii PSD au căutat un nou premier, de teamă că suspendarea președintelui Iohannis, dorită de unii social-democrați, va amâna intrarea partidului la guvernare.


Citește și:  Sorin Grindeanu a plecat de la Cotroceni după întâlnirea cu preşedintele Klaus Iohannis. Discuţia dintre cei doi ar fi durat o jumătate de oră. Șeful statului nu va face nicio propunere în cursul zilei de joi – surse

Sursele politice apropiate administraţiei prezidenţiale susţin că şeful statului va avea o întâlnire cu premierul propus de PSD, Sorin Grindeanu. Discuţia dintre cei doi este programată pentru ora 12.00, la Palatul Cotroceni.


 Citește și: Liviu Dragnea a anunțat că Sorin Grindeanu este noua propunere de prim-ministru PSD, după ce Klaus Iohannis a respins-o pe Sevil Shhaideh. Șeful statului a primit un document semnat de liderii coaliției PSD-ALDE, prin care îi comunică decizia. Reacțiile liderilor politici

Liderii PSD se întrunesc miercuri, de la ora 16, în cadrul şedinţei Comitetul Executiv Naţional pentru a decide ce nominalizare vor face pentru funcţia de prim-ministru şi ce poziţe va adopta partidul după ce preşedintele Klaus Iohannis a respins-o pe Sevil Shhaideh.

 

 

Cele mai citite

Avertisment ANPC: Atenție la produsele de post! Ce trebuie să verificați, înainte de a cumpăra

Directorul ANPC recomandă ca toate produsele să fie achiziționate doar din locuri amenajate și autorizate Pe data de 15 noiembrie începe Postul Crăciunului, care durează...

Eficiență sau austeritate? Posturile ocupate în sectorul public românesc, în scădere în septembrie 2024

Statistica Ministerului Finanțelor arată că sunt mai puțini angajați în sistemul public din România Numărul angajaților din instituțiile și autoritățile publice din România a...

Diferențele salariale pe regiuni se adâncesc: Angajații din București câștigă dublu față de cei din Teleorman

Salariile medii nete au crescut în aproape toate județele din România, majoritatea înregistrând creșteri de peste 10%. Excepție fac județele Cluj, Mureș și Gorj,...
Ultima oră
Pe aceeași temă