2 C
București
duminică, 29 decembrie 2024
AcasăSportVIDEO. Audierile în cazul alegerilor prezidențiale din 2009 continuă și marți. Jurnalistul...

VIDEO. Audierile în cazul alegerilor prezidențiale din 2009 continuă și marți. Jurnalistul Dan Andronic: Voi cere ca audierea să fie înregistrată, pentru că la un moment dat aș dori să o fac publică. La sediul Parlamentului a ajuns Marian Muhuleț, vicepreședintele AEP

Comisia parlamentară care anchetează alegerile prezidențiale din 2009 începe, luni audierile, de la ora 10.00. Astfel, primul care ar putea da explicații este jurnalistul Dan Andronic, care a susținut că șefa DNA, Laura Codruţa Kovesi, şi fostul prim-adjunct al șefului SRI, Florian Coldea , l-ar fi ajutat pe Traian Băsescu să câștige alegerile.


UPDATE 15.57: Audierile în comisia parlamentară de anchetă privind alegerile prezidențiale din 2009 vor continua, marți, cu vicepreședintele AEP Marian Muhuleț, prezent și luni, și cu Octavian Opriș, președintele AEP la acea dată, informează Agerpres.

„L-au rechemat pe Muhuleț (Marian Muhuleț — n.r.) pentru că mai erau niște întrebări de pus. (…) Opriș (Octavian Opriș — n.r.) (…) și, probabil, că vor fi audiați doi dintre cei chemați mâine (marți — n.r.) care au răspuns că ar veni. În speță, Mircea Geoană și Viorel Hrebenciuc. Șova (Dan Șova — n.r.) a comunicat că nu are cum să vină", senatorul PNL Daniel Fenechiu, vicepreședinte al comisiei, la finalul ședinței de luni.

Audierile de marți ar urma să înceapă la ora 15.00.

Președintele comisiei, senatorul PSD Mihai Fifor, a anunțat că a obținut acceptul din partea lui Octavian Opriș, care se prezentase la Parlament, ca audierea sa să aibă loc marți și nu luni cum a fost convenit inițial. Fifor le-a mai comunicat colegilor parlamentari că Ana Maria Pătru, vicepreședinte AEP în 2009, a solicitat o reprogramare a audierii pentru perioada 29 mai — 2 iunie.

„Vă propun să o invităm pe doamna Ana Maria Pătru săptămâna viitoare la audieri. Și domnul Dan Șova, de asemenea, a solicitat o reprogramare după data de 5 iunie și vă propun să discutăm cu domnul Șova în săptămâna imediat următoare după data de 5 iunie", a spus Mihai Fifor.

El a mai propus audierea miercuri a lui Dan Fătuloiu, fost secretar de stat din Ministerul Administrației și Internelor care coordona zona de ordine publică, având în vedere că atunci urmează să se prezinte la comisie și ceilalți reprezentanți ai MAI.

12.30: Audierile continuă cu vicepreşedintele Autorităţii Electorale Permanente, Marian Muhuleţ. In momentul alegerilor prezidenţiale din 2009, acesta ocupa şi funcţia de purtător de cuvânt al instituţiei. 

UPDATE 12.00: Jurnalistul Dan Andronic a declarat, în cadrul audierilor, că acest demers nu vrea să fie un serial memorialistic, ci „un efort de vidanjare”.​

„Voi da mult mai multe amănunte decât cele pe care le-am menţionat în scris. Nu sunt date noi, este un tablou mult mai complet, nu am aflat nimic între timp sau chiar dacă am aflat, până la urmă nu acesta este obiectul audierii nici de aici, nici de la Parchet, ci să povestesc experienţa mea.

Mi-e foarte greu să vă spun acum dacă poate face lumină sau nu, obiectivul este destul de ambiţios, să vorbeşti de fraudarea alegerilor la opt ani de la producerea lor e uşor cam complicat să dovedeşti. Din punctul meu de vedere, eu nu am vorbit niciun moment de fraudarea alegerilor, eu am vorbit de prezenţa doamnei Kovesi, procuror general la acea vreme, a domnului George Maior, directorul SRI şi a domnului Florian Coldea, prim-adjunct al SRI, în casa lui Gabriel Oprea.

E vorba de un context, eu l-am intitulat operaţiunea «Noi suntem statul», este vorba de lucruri pe care le-am aflat recent, pe care le-am pus în legătură cu alte evenimente şi întâmplări, nu am început cu această experienţă personală pentru că nu am vrut să fie un serial memorialistic. Nu m-am gândit niciun moment să îmi scriu memoriile, ci pur şi simplu să încercăm, dacă vreţi, un efort de vidanjare”, a afirmat el.

 

UPDATE 10.07: Dan Andronic a ajuns, luni dimineața, la Parlament, unde au început audierile privind alegerile prezidențiale din 2009.

„Eu voi cere ca audierea să fie înregistrată și să îmi fie pusă la dispoziție, pentru că la un anumit moment aș dori să fie publică. Eu am cerut ca audierea să fie publică, nu am nimic împotrivă. Până la urmă, vorbim de niște audieri care nu au valoare penală, ci valoare politică”, a spus Dan Andronic la Parlament.

El a continuat precizând că: „eu trebuie să fiu primul, având în vedere informațiile. În privința doamnei Kovesi, nu vreau să mă pronunț”.

„Este treaba parlamentarilor să îi cheme la audieri (n.r – pe Kovesi și Maior)”, a mai spus Dan Andronic, precizând că speranța sa este „să se afle măcar o parte a adevărului”.

Anunțul a fost făcut săptămâna trecută de preşdintele comisiei, Mihai Fifor, care a precizat că la audieri vor fi chemați Dan Andronic, fosta șefă a Autorității Electorale Permanente (AEP), Ana Maria Pătru, Mircea Geoană și Viorel Hrebenciuc.


Citește și:  Klaus Iohannis, despre seara alegerilor prezidențiale din 2009: Cred că lucrurile vor fi lămurite de această comisie parlamentară

Președintele Klaus Iohannis a declarat, joi, că ceea ce s-a întâmplat în seara alegerilor prezidențiale din 2009 va fi lămurit de comisia parlamentară care s-a constituit.


„Pentru săptămâna viitoare ne-am propus să lucrăm luni, marţi şi miercuri în şedinţa comisiei. Începem deja să invităm pentru audieri o serie de persoane la propunerea colegilor, persoanele implicate în ceea ce s-a întâmplat în 2009. Astfel, luni, comisia lucrează de la 10.00 la 13.00 şi pirmul invitat va fi domnul Dan Andronic, pentru că au considerat colegii că de aici a pornit întreaga poveste şi, prin urmare, ni se pare firesc să fie prezent la comisie pentru a relua această poveste pe care a prezentat-o şi public. Pentru a putea să conturăm un cadru al documentelor care au fost atunci emise, o să invităm la lucrările comisiei preşedinta AEP din acel moment, doamna Ana Maria Pătru, însoţită de vicepreşedinţii AEP. Marţi lucrăm de la ora 15.00 la ora 19.00, am convenit cu colegii să ne vedem cu domnul Mircea Geoană, candidat la vremea aceea la prezidenţiale, cu domnul Dan Şova şi cu domnul Viorel Hrebenciuc, care era şeful campaniei electorale a PSD”, a anunţat, joi, preşedintele Comisiei, Mihai Fifor (PSD).


Citește și:  Scandal PSD-Opoziție, la Comisia de anchetă asupra alegerilor prezidențiale din 2009. Lucrările vor fi secrete, iar presa nu va avea acces.Lista audierilor de săptămâna viitoare: Dan Andronic și Ana Maria Pătru, primii chemați

Comisia parlamentară de anchetă privind alegerile din 2009 a stabilit lista invitaților pentru audierile de săptămâna viitoare, a anunțat președintele Mihai Fifor.


Totodată, în cursul zilei de, miercuri, vor fi audiaţi, printre alţii, directorul STS, Marcel Opriş, şi Vasile Blaga, care a fost ministru de Interne la vremea alegerilor prezidenţiale din 2009.


Citește și:  Senatorul PSD Adrian Țuțuianu: La comisia privind alegerile prezidențiale din 2009 trebuie lămurită și situația votului de la unele ambasade

Senatorul PSD Adrian Țuțuianu a anunțat că la Comisia de anchetă parlamentară privind alegerile prezidențiale din 2009 trebuie lămurită și situația votului de la unele ambasade ale României din străinătate.


Comisia de anchetă a fost înfiinţată după ce jurnalistul Dan Andronic a susținut că „există suspiciuni că în procesul electoral din decembrie 2009 s-au implicat unele autorităţi publice şi persoane, altele decât cele prevăzute de lege”. Dan Andronic a scris că Laura Codruţa Kovesi şi Florian Coldea sunt două dintre personajele care ar fi ajutat la victoria lui Traian Băsescu în alegerile prezidenţiale din 2009. Andronic susține că l-ar fi sunat atunci pe Gabriel Oprea, care i-ar fi spus să vină la locuinţa acestuia, pentru că ar avea nevoie de el, iar acolo i-ar fi găsit pe George Maior, Florian Coldea şi Laura Codruţa Kovesi.


Citește și:  ALEGERI 2009. Penalii, primii martori ai anchetei parlamentare

Comisia parlamentară de anchetă privind alegerile din 2009 a stabilit lista invitaților pentru audierile de săptămâna viitoare, la prima ședință după constituire. Cea mai mare parte a celor invitați la audieri au probleme de natură penală.


 

Cele mai citite

Românii, tot mai nemulțumiți de viață: Criza politică urcă pe lista principalelor temeri

Războiul din apropierea României rămâne o sursă majoră de îngrijorare pentru 24% dintre respondenți Un sondaj realizat de Institutul Român pentru Evaluare și Strategie (IRES)...

Românii, tot mai nemulțumiți de viață: Criza politică urcă pe lista principalelor temeri

Războiul din apropierea României rămâne o sursă majoră de îngrijorare pentru 24% dintre respondenți Un sondaj realizat de Institutul Român pentru Evaluare și Strategie (IRES)...

Tranzacția E.ON Energie România – MVM, în vizorul autorităților române

Ministrul Energiei asigură că interesele naționale vor fi prioritare Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a declarat că vânzarea E.ON Energie România către compania maghiară MVM nu...
Ultima oră
Pe aceeași temă