UPDATE 15.30: Ambasada Statelor Unite la București își exprimă îngrijorarea privind amendamentele propuse de parlamentari la Codul Penal și Codul de Procedură Penală. Ambasada apreciază că modificările reprezintă un semnal descurajator pentru investitori.
„Urmărim îngrijorările generate de amendamentele propuse de Parlament la Codul Penal şi Codul de Procedură Penală în această săptămână. Orice modificări aduse acestor coduri trebuie analizate cu atenţie şi în mod transparent de toate părţile interesate, pentru a se asigura că aceste modificări nu subminează progresele recente obţinute de România în consolidarea statului de drept şi în lupta anti-corupţie. Aşa cum am mai declarat, astfel de rezultate ar fi un semnal descurajator, mai ales pentru investitori. Transparenţa, predictibilitatea şi stabilitatea sunt factori esenţiali pentru atragerea în România a investitorilor locali şi internaţionali”, apreciază Ambasada SUA la București.
–-
Ambasada Marii Britanii a luat notă de preocupările semnalate privind modificarea Codului Penal și de Procedură Penală și atrage atenția că Parlamentul trebuie să sprijine instituțiile sistemului judiciar și statul de drept, după ce senatorii au adoptat, marți, cu majoritate de voturi, ca măsurile preventive să fie dispuse doar dacă există ”indicii temeinice”.
Citește și: PSD: toate tunurile pe Justiție!
”Urmarim indeaproape si am luat nota de preocuparile semnalate referitor la propunerile de modificare a Codului de Procedura Penala si a Codului Penal. Asa cum recomanda raportul Comisiei Europene privind Mecanismul de Cooperare si Verificare, Parlamentul trebuie sa sprijine institutiile sistemului judiciar si statul de drept”, precizează Ambasada Marii Britanii, într-un răspuns transmis Rl.
Marți, senatorii Cristiana Anghel, Ovidiu Donţu şi Ioan Chelaru (PC și PSD) au propus, în Comisia Juridică, un amendament la Codul Penal şi cel de procedură penală, prin care ”măsurile preventive pot fi dispuse dacă există probe sau indicii temeinice”, înlocuind sintagma ”suspiciuni rezonabile”, care a fost adoptat cu majoritate de voturi.
Direcția Națională Anticorupție a apreciat că aceste modificări ar diminua semnificativ eficienţa instituției, ar îngreuna identificarea şi pedepsirea infractorilor şi ar afecta în mod sever statutul procurorilor în cadrul sistemului judiciar.
Citește și: DNA: Modificările propuse Codului Penal și Codului de Procedură Penală diminuează semnificativ eficienţa DNA