Arestarea preventivă a omului de afaceri a fost decisă de către un judecător care nu doar că nu a citit dosarul, dar nici nu a respectat procedurile de citare. Ba chiar, în mod absurd, o citație de judecată a fost înregistrată ca făcută publică cu două ore înainte să fie creată.
Arestarea preventivă lui Alexander Adamescu a fost decisă de un magistrat al Curții de Apel București, Matei George Dorel, care nu a fost repartizat aleatoriu în dosar, cum prevede legea. Avocații omului de afaceri au depus la Curtea de Apel București, tocmai din acest motiv, o cerere de anulare a mandatului de arestare.
Avocatul Cătălin Dancu a arătat, în plângerea citată, că „la dosarul nr. 3576/2/2016 NU SE REGĂSEȘTE DEPUS NICIUN PROCES-VERBAL DE REPARTIZARE ALEATORIE A CAUZEI (…) Este evident că, în lumina acestor dispoziții legale, au fost încălcate normele de organizare judiciară, care sunt norme de ordine publică, neregularitățile pro-cedurale fiind sancționate cu nulitatea absolută și pot fi invocate oricând“. Curtea de Apel București a amânat verdicul pentru data de 24 noiembrie a.c.
Judecătorul, nerepartizat aleatoriu în dosar
Dar nu numai repartizarea complet ilegală a judecătorului în cauză ridică suspiciuni majore asupra soluției date de magistratul Matei George Dorel. Întreaga desfășurare a termenului de judecată din 19 mai a.c., care a dus la emiterea unui mandat de arestare pe numele lui Alexander Adamescu, a fost excepțională. Astfel, după ce în jurul orei 12.00, judecătoarea Mihaela Niță, de la Curtea de Apel București, a hotărât să infirme decizia arestării (luate anterior de către Tribunalul București) și a cerut rejudecarea cauzei, lucrurile s-au precipitat.
Conform procedurilor, dosarul trebuia transmis la registratura Curții de Apel București, pentru înregistrare și repartizare aleatorie, abia după redactarea hotărârii pronunțate de judecătoarea Mihaela Niță. Aceste proceduri însă nu au fost respectate: în aceeași zi, dosarul a fost trimis la registratura Curții de Apel București și repartizat judecătorului Matei George Dorel. Acest judecător a fixat termen de judecată tot în aceeași zi de 19 mai a.c., la ora 13:30. Ședința n-a început mai devreme de ora 14:30. Până la ora 15:40, magistratul Matei George Dorel a și judecat cazul și a întors decizia judecătoarei Mihaela Niță, hotărând ca Alexander Adamescu să primească mandat de arestare.
Citație tipărită la 12.59, dar afișată la 11.00
Citarea lui Alexander Adamescu la instanță nu a respectat procedura nici pe departe. Judecătorul Matei George Dorel a dispus ca omul de afaceri să fie citat numai prin afișarea citației la ușa instanței. Cu alte cuvinte, nu a fost transmisă nici o citație la adresa domiciliului din Monaco și nici la reședința din Londra, în ciuda faptului că ambele adrese le erau cunoscute autorităților române. Citativul (documentul de citare – n.r.) pentru termenul din data de 19.05.2016, ora 13.30, apare în documentele din dosar ca fiind tipărit la ora 12.59. Practic, cu doar jumătate de oră înainte ca magistratul să judece cererea DNA de arestare a fost creată și tipărită citația în cauză.
Cumva, funcționarii de la instanță au reușit să ia legătura prin telefon, cu avocatul lui Alexander Adamescu, aflat la altă instanţă, iar acesta a trebuit să părăsească subit şedinţa în derulare ca să ajungă la Curtea de Apel. Tocmai de aceea, pe citativul invocat s-a menționat că avocatul omului de afaceri confirmase prezența, la instanță, pentru ora 14.00.
Pentru ca, voit sau nu, circul erorilor să fie complet, în procesul-verbal de citare (completat de agentul procedural Popa N.), se arată că citația ar fi fost afișată la ușa instanței la data de 19.05.2016, ora 11.00 (pentru termenul de judecată din 19.05.2016, ora 13.30). Ceea ce este, practic, imposibil, câtă vreme citația apare ca fiind tipărită abia două ore mai târziu, la 12.59 (conform sistemul informatic al instanței, care menționează automat ora la care se imprimă documentele).
PROCEDURĂ. Judecată fără citirea dosarului de către magistrat
Până în ora 15.40, judecătorul Matei George Dorel a epuizat cauza. La ora 14.30, magistratul a intrat în sala de judecată. După o scurtă dezbatere, de 30-40 minute, cauza a rămas în pronunțare. În mai puțin de jumatate de oră, hotărârea de arestare a lui Alexander Adamescu era deja publicată pe portalul instanței de judecată.
Astfel, la ora 15.40, a fost emis noul mandat de arestare al lui Alexander Adamescu şi la ora 15.47 a fost tipărită dovada de comunicare către DNA a minutei deciziei. Este, așadar, evident că magistratul Matei George Dorel a luat o decizie fără a parcurge actele dosarului – de 37 volume – și apărările formulate în cauză. De altfel, nici nu ar fi avut timp să citească dosarul, să ia o hotărâre și să o mai și motiveze în mai puțin de două ore, între ora 14.30 (când a intrat în sala de judecată) și 15.40 (când mandatul de arestare s-a emis).