7 C
București
joi, 12 decembrie 2024
AcasăSportDonald Trump este preşedintele SUA. Cum comentează liderii politici români rezultatul alegerilor...

Donald Trump este preşedintele SUA. Cum comentează liderii politici români rezultatul alegerilor din America. Iohannis, Ciolos, Gorghiu, Dragnea, Iliescu, Năstase sau Băsescu au avut reacții diferite după aflarea rezultatului

Republicanul Donald Trump este cel de-al 45-lea preşedinte al Statelor Unite ale Americii, depăşind pragul de 270 de electori federali.

Deşi existau temeri, printre liderii europeni, privind relaţiile viitoare cu SUA, Donald Trump a dat asigurări că va fi un partener strategig deschis şi hotărât, însă, interesul Americii va fi pe primul loc.

Liderii politici români i-au transmis felicitări noului preşedinte al SUA, manifestându-şi angajamentul că România va continua să susţină relaţiile cu statul american.


Preşedintele României, Klaus Iohannis, a adresat o scrisoare de felicitare președintelui ales al Statelor Unite ale Americii, Donald Trump, în care își exprimă disponibilitatea de a colabora cu acesta în promovarea obiectivelor comune și a unei relații transatlantice puternice și dinamice.

Șeful statului a exprimat întreaga disponibilitate de a conlucra cu noul președinte american în promovarea obiectivelor comune și a unei relații transatlantice puternice și dinamice, arătând că SUA poate conta pe sprijinul ferm al României în promovarea democrației, drepturilor omului și statului de drept.


Fostul preşedinte al României, Traian Băsescu, a comentat rezultatul alegerilor prezidenţiale din SUA, atrâgând atenţia asupra faptului că Uniunea Europeană trebuie să-şi schimbe strategia prin care acţionează liderii politici, altfel o vor schimba popoarele.

„După Brexit, SUAexit! Prea mult pentru anchilozata Uniune Europeană care trebuie să înţeleagă un lucru fundamental : ori se schimbă rapid prin acţiunea imediată a politicienilor, ori o schimbă popoarele așa cum au făcut britanicii şi americanii”, a scris fostul şef de stat pe Facebook.


Fostul premier al României, Victor Ponta, a comentat rezultatul alegerilor prezidenţiale din SUA, subliniind că desemnarea lui Donald Trump ca cel de-al 45-lea preşedinte al Americii a fost decizia poporului, iar „poporul ştie întotdeauna ce trebuie făcut”.

„Politics must be about people – a spus de multe ori Donald Trump in timpul campaniei sale – „Politica trebuie sa fie despre oameni”!

Nu despre ce „trebuie” sau despre cum „credem noi ca e mai bine” sau despre „poporul e prost sau dezinformat si nu intelege ce trebuie sa voteze”, sau despre ce spun analistii si ce vor „institutiile”!

Cine nu a inteles ce s-a intamplat la Brexit nu intelege nici acum/ si nu va intelege nici in continuare – si ma refer in special la Propaganda din Romania! Iar poporul american a fost de acord cu Trump si l-a votat! Si Poporul stie mai bine intotdeauna ce trebuie facut”, a scris fostul premier pe facebook.


Fostul ministru de Externe, Cristian Diaconescu, a afirmat că între România şi Statele Unite ale Americii există un parteneriat strategic susţinut de întreg mecanismul politic american, subliniind cât de vitală este importanţa continuării şi dezvoltării acestei relaţii.

”Plecăm de la premisa că există un parteneriat strategic susținut de întregul mecanism politic american, fie democrat, fie republican. În condițiile reașezării de profunzime care se prefigurează în administrația SUA, este necesar ca partea română să fie proactivă în realizarea proiectelor comune și în a dezvolta această relație fundamentală”, a declarat pentru AGERPRES Cristian Diaconescu, referindu-se la rezultatul alegerilor din SUA.


Fostul şef de stat, Ion Iliescu, a declarat că, în ciuda unor accente de campanie, politica americană va avea coerenţă prin unitatea dată de dominaţia Partidului Republican, scrie Mediafax. El a mai spus că, în timp, în SUA a existat o succesiune la putere a democraţilor şi republicanilor.

„Cred că folosim latura pozitivă a acestei chestiuni şi să consolidăm ceea ce am realizat de-a lungul anilor în relaţiile noastre cu Statele Unite. Eu cred că şi relaţiile cu Europa, în ciuda unor accente din campanie, îşi vor păstra coerenţa în continuare.

Acum sunt republicanii şi în Senat şi în Cameră, dar şi preşedintele ţării. Din acest punct de vedere, este un element favorizant pentru unitatea de acţiune a americanilor. Iar noi faţă de Statele Unite trebuie să manifestăm şi deschidere şi înţelegere şi să consolidăm ceea ce avem.

Sigur, există nişte semnale de anumită izolare a Americii, dar nu cred că aceste cuvinte de campanie electorală trebuie exagerate. În ultimă instanţă, indiferent cine este preşedintele Statelor Unite, este locul, rolul, poziţia SUA în lume, relaţiile cu Europa. Deci, din acest context, eu cred că se vor nuanţa foarte multe dintre spusele din campania electorală şi politica americană va avea chiar coerenţă prin această unitate a dominaţiei republicanilor”, a spus Iliescu.


Președintele Comisiei pentru politică externă a Senatului, Petru Filip, consideră că Donald Trump reprezintă, pentru cancelariile europene, o tipologie diferită de om politic, nefiind o persoană predictibilă.

„Intru și eu în categoria celor surprinși de tipologia caracterială și de structură profesional-politică pe care o are viitorul președinte al Statelor Unite, lumea politică românească și europeană fiind obișnuite cu oameni politici predictibili. Donald Trump nu este o persoană predictibilă cel puțin din ceea ce știm despre el ca om politic și din campania electorală, fiind un jucător în lumea business-ului, fie că e vorba de un mare jucător pe piața imobiliară sau pe piața bursieră. Este o altă tipologie de om politic decât cea cu care noi suntem obișnuiți și asta creează o stare de neliniște în zona oamenilor politici care conduc destinele marilor jucători globali”, explică Filip.


Fostul premier al României, Adrian Năstase, a subliniat că relațiile cu SUA rămân deosebit de importante, dar autoritățile de la București nu trebuie să mai permită ca politica americană din țara noastră să fie condusă „de personaje gen Mark Gitenstein, care au încercat să se poziționeze ca un fel de guvernatori pentru România”.

„Alegerile din SUA au dat un câștig pe toată linia republicanilor. Nu e vorba doar de reprezentantul republican, de Donald Trump, e vorba și de alegerile pentru Congres. Acest ansamblu de voturi ne arată o nemulțumire profundă în societatea americană și o dorință de schimbare, deci nu doar o atitudine negativă față de un candidat sau altul. Este vorba de o dorință foarte puternică pentru o schimbare de politică internă și, implicit, și de abordare a problemelor internaționale. Nu cred că mesajele radicale pe care le-a dat Donald Trump în campania electorală vor fi la fel de tăioase în perioada următoare. Probabil că el va fi într-o anumită măsură preluat sub un control firesc al establishment-ului împotriva căruia a luptat, dar care are ramificații mari la Washington, mai ales pe zone de politică externă, multe dintre liniile tradiționale de acțiune externă americane vor fi păstrare.


Liderul liberalilor Alina Gorghiu spune că alegerea lui Donald Trump în funcția de președinte al Statelor Unite ale Americii este surprinzătoare.

„A fost un rezultat surprinzător dacă ținem cont de sondajele de opinie pre-electorale, dar este un rezultat clar, o victorie clară. Donald Trump și Partidul Republican merită felicitări pentru victorie. Au câștigat împreună și Președinția, și alegerile parțiale pentru Senat și Camera Reprezentaților, deci o victorie pe linie.

Atunci când anumite trenduri sau anumite politici publice afectează cetățenii, ele nu trebuie ignorate. Clasa politică și partidele trebuie să asculte ce își doresc oamenii și să le rezolve problemele.

Să nu uităm că sub un președinte republican, George W. Bush, România a intrat în NATO și și-a consolidat mult relația de apropiere față de SUA. Sunt convinsă că SUA va rămâne același aliat de încredere în cadrul NATO, aceeași țară care menține relații foarte bune cu Uniunea Europeană. Parteneriatul SUA — UE, piatra de temelie a stabilității economice globale, și NATO, cea mai puternică alianță militară din istorie, vor continua să joace rolurile pozitive pe care le-au jucat până acum”, a afirmat Gorghiu.


Președintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, consideră că indiferent de afinități, un lucru a prevalat în urma alegerilor din SUA: voința cetățenilor.

”Toată lumea a fost cu ochii ațintiți asupra alegerilor care au avut loc în Statele Unite. Pentru mulți, probabil, rezultatul a fost o surpriză, alții se așteptau la o asemenea turnură a evenimentelor. Indiferent de afinități, un lucru a prevalat în urma acestor alegeri: voința cetățenilor.

Statele Unite ale Americii reprezintă un model pentru democrațiile din lume, iar votul dat de americani reprezintă voința poporului. Am văzut din nou ce înseamnă voința cetățenilor. Politicienii au obligația de a respecta votul pe care oamenii îl acordă”, a scris Tăriceanu.


Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, afirmă că rezultatul alegerilor prezidenţiale din SUA reprezintă o victorie a democraţiei.

„Cetăţenii Statelor Unite au decis. În primul rând, este o victorie a democraţiei. Votanţii au trimis un mesaj despre cât de important este ca liderii pe care îi aleg să le înţeleagă problemele economice şi să vină cu soluţii.

Sunt optimist după declaraţiile de acum o oră ale Preşedintelui ales referitoare la menţinerea parteneriatelor internaţionale ale Statelor Unite. Sunt convins că parteneriatul României cu Statele Unite va rămâne unul puternic”, a scris Dragnea pe pagina sa de Facebook.


Ministrul Afacerilor Externe, Lazăr Comănescu, l-a felicitat pe „președintele ales al Statelor Unite”, Donald Trump, și a subliniat „determinarea României” de a acționa pentru consolidarea legăturilor transatlantice.

„Salut și felicit președintele ales al Statelor Unite ale Americii, Donald Trump, președinte ales de către cea mai mare și puternică democrație a lumii. Sunt încrezător, sunt convins că parteneriatul strategic existent între România și SUA va oferi cadrul necesar pentru consolidarea în continuare a cooperării dintre țările noastre, atât cooperarea bilaterală, dar și ca aliați în cadrul Organizației Nord-Atlantice”, a spus Comănescu, miercuri, în cadrul unei conferințe, la sediul MAE.

 

 

La rândul lui, premierul Dacian Cioloş l-a felicitat pe vicepreședintele ales al SUA, Michael Richard Pence, subliniind importanța Parteneriatului Strategic România – SUA.

 

Cele mai citite

Marșul Eroilor de la Timișoara marchează 35 de ani de la Revoluția din Decembrie 1989

Organizatorii subliniază că evenimentul este deschis tuturor timișorenilor, indiferent de vârstă, sex, religie sau simpatii politice Asociația Suporterilor Timișoreni Druckeria organizează, luni, cea de-a 19-a...

13 echipe calificate și 4 eliminate deja din Champions League! Situații neașteptate înainte de ultimele etape

În urma meciurilor disputate miercuri seara în UEFA Champions League, situația începe să se clarifice în privința echipelor care vor avansa în faza eliminatorie....

Noe Ponti stabilește un nou record mondial la 50 m fluture la Campionatele Mondiale din Budapesta! Rușii au revenit și fac senzație

Elvețianul Noe Ponti a fost vedeta zilei a doua a Campionatelor Mondiale de înot în bazin scurt, desfășurate la Budapesta, reușind să doboare două...
Ultima oră
Pe aceeași temă