20.8 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSportDeputații au adoptat legea pentru majorarea salariilor din sănătate și educație. Controverse...

Deputații au adoptat legea pentru majorarea salariilor din sănătate și educație. Controverse în privința cvorumului de ședință

UPDATE 20.30 Preşedintele Camerei Deputaţilor, Florin Iordache, a declarat luni pentru MEDIAFAX, în contextul acuzuţiilor privind adoptarea OUG 20 în lipsa cvorumului de şedinţă, că a comunicat rezultatul pe care i l-au transmis secretarii, afirmând că acest caz nu poate fi comparat cu cel din 2010.

UPDATE 18,45: PNL afirmă că în plen au fost prezenți doar 168 de deputați, adică nu s-a realizat cvorumul. În această situație, PNL va contesta votul de luni la Biroul Permanent al Camerei.

——————————————

UPDATE 18,40:  Doar 153 de deputaţi se aflau luni în sala de plen la votul pentru majorările salariale, sub cvorumul de şedinţă şi sub numărul de parlamentari anunţat oficial, informează News.ro.

Cu toate acestea, potrivit unei înregistrări realizate de News.ro în sala de plen imediat după momentul votului pentru Legea de aprobare a OUG 20/2016, numărul deputaţilor era de 153, sub cvorumul legal de 177 şi sub numărul anunţat de la prezidiu, de 185.

——————————————-

UPDATE 17.52 Vot final la legea privind salariile bugetarilor. Legea privind majorarea salariilor bugetarilor a fost aprobată, ieri, de Camera Deputaților, cu 184 de voturi „pentru” și o abținere. Cvorumul de ședință era de 177 de deputați și a fost atins în condiții discutabile – sistemul electronic al Camerei nu este folosit de luni de zile, iar PSD a refuzat apelul nominal. PNL a lipsit din sală. Potrivit numărătorii realizate de reporterul României libere, în sală se aflau în jur de 155 de deputați.
Actul normativ prevede  majorări salariale în Educaţie şi Sănătate, în medie cu 15%, deputații modificând în acest sens o ordonanță de urgență emisă de Guvernul Cioloș în luna iunie. Guvernul s-a opus acesto majorări, atrăgând atenția că vor avea un impact bugetar de 4,85 miliarde de lei. PSD susține, însă, că impactul bugetar ar fi de doar 1,6 miliarde de lei.

UPDATE 17,45: Președintele PNL, Alina Gorghiu, avertizează că legea nou votată în Camera Deputaților va crea o polarizare între cei care au deja salarii mari, urmând a le avea și mai mari, și cei care abia acum intră în sistem”.

Pe de altă parte, Alina Gorghiu a acuzat faptul că Liviu Dragnea “îndrăznește să amenințe un membru al Executivului cu plângeri penale”, făcând aluzie la ministrul Muncii, Dumitru Pîslaru. 

———————————————————

UPDATE 17,40: Președintele PSD, Liviu Dragnea, susține că se pot face plângeri penale împotriva acelor membri ai Guvernului care au transmis informații “false” conform cărora nu sunt bani pentru a mări salariile din Învățământ și Sănătate.

——————————-

UPDATE 17,25: Deputaţii au adoptat, luni, cu 148 de voturi “pentru”, legea pentru aprobarea OUG 20 / 2016 care aduce numeroase creşteri salariale, ministrul Muncii, Dragoş Pîslaru, cerându-le aleşilor să nu vândă iluzii şi să păstreze demnitatea funcţiei, informează Mediafax.

Ministrul Muncii, Dragoş Pîslaru, a contestat raportul comisiilor afimând că aduce ”o problemă de echitate”.

”Problema de echitate este importată pentru că spatele unui raport care arată că vor fi creşteri salariale cu 5 până la 15% avem lucruri care sunt ascunse în grile. De exemplu, la farmaciştii primari salarile cresc cu 53%, nu farmaciştii debutanţi tineri care trebuie să fie încurajaţi să intre în sistemul de farmacie, ci la cei cu experienţă ale căror salarii cresc cu 53%”, a afirmat Pîslaru.

Pîslaru a cerut parlamentarilor să lase OUG aşa cum era, afirmând că în raport sunt nişte măriri care nici nu erau în spaţiul public. El a accentuat că proiectul guvernului, spre deosebire de raportul comisiilor, este sustenabil şi vine cu o creştere de 30% în cinci ani.

”Sunt banii oamenilor din această ţară, lor le vindem această iluzie pe care în prag de alegeri este ilegal să o promovăm. Apelez la înţelegerea şi reponsabilitatea dvs dea nu păcăli oamenii din ţartă de a păstra deminiatea funcţie şi de a înţelege că singurul mod în care putem implementa o politică de salarizare este într-un mod în care stăm, facem calcule, nu ne grăbim, vedem cât ne permitem, nu ne grăbim şi implementăm ceva carea are sens pentru 5 ani ca toată lumea să aibă de câştigat”, a conchis Pîslaru.

————————————————————

UPDATE 16,25: Liderul PSD, Liviu Dragnea, a susținut în plenul Camerei că Parlamentul are dreptul să decidă majorarea salariilor anumitor categorii de bugetari, fără ca Guvernul să se poată opune.

“Este o minciună faptul că impactul efectiv este de 4,6 sau 4,8 sau 5 miliarde de lei. Încă de a doua zi, o parte din acești bani se întorc la buget”.

Deputații PNL au decis să nu participe la votul din plenul Camerei, ceea ce ar putea împiedica obținerea cvorumului. PNL susține că nu există bani în buget și îi acuză pe cei de la PSD de “cinism”.

—————————————–

Camera Deputaților decide, luni, dacă vor aproba OUG care prevede creșteri salariale în educație și sănătate. Decizia comisiilor implică şi majorarea salariilor de bază pentru personalul din asistenţa socială, potrivit News.ro.

Conform unui document de lucru, aplicarea modificărilor decise de comisiile de specialitate determină creşteri salariale care, în cazul unui director de unitate de asistenţă socială pot ajunge până la 54%, de la 4212 lei la 6498 de lei, în cazul unui asistent social ar putea fi de 38% de la 2382 de lei la 3297 de lei, în timp ce pentru salariul unui psiholog stagiar în aceeaşi unitate nivelul creşterii este de 6%, ceea ce reprezintă mai puţin de 100 de lei.

În cazul unui director de program de rezidenţiat, creşterea este de 12,5%, iar salariul unui medic coordonator de substaţie la serviciul de ambulanţă ar creşte cu 10%.

Cel mai mare impact bugetar al modificărilor salariale decise de comisiile parlamentare de specialite pentru personalul din educaţie şi din sănătate, de 2,9 miliarde de lei, îl au majorările cu o medie de 15% ale salariilor de bază pentru personalul din sănătate, inclusv cel administrativ, de la 1 decembrie 2016 (1,1 miliarde de lei) şi pentru personalul din învăţământ, de la 1 ianuarie 2017 (1,8 miliarde de lei).

Pe locul al treilea ca impact bugetar se află sporurile calculate ca procent aplicat la salariile majorate pentru personalul din sănătate şi asistenţă socială, cu un impact de 1,4 miliarde de lei asupra cheltuielilor de personal ale bugetului general consolidat.

Conform unui document obţinut de News.ro, decizia comisiilor implică şi majorarea salariilor de bază pentru personalul din asistenţa socială, în medie cu 15%, de la 1 decembrie 2016, impactul bugetar fiind de 292, 31 milioane de lei. Pe cale de consecinţă, această decizie va genera şi modificări ale salariilor personalului din cadrul caselor de asigurări de sănătate judeţene si din cadrul direcţiilor judeţene de sănătate publică, salarii care reprezintă 85% din nivelul salariilor majorate pentru Casa Natională de Asigurări de Sănătate, ceea ce înseamnă costuri de 231,27, milioane de lei.

Decizia parlamentarilor implică şi stabilirea  salariilor pentru personalul din cadrul Agenţiei Române de Salvare de Vieti Omenesti pe Mare, care vor fi similare drepturilor salariale ale  personalului Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, iar impactul bugetar va fi de 2,25 milioane de lei, conform documentului citat.

 

 

 

 

 

 

Cele mai citite

Ploiești #LetsPLAY – Capitala Tineretului din România 2024: Conferința „ 26 Martie – 143 de ani de la proclamarea Regatului României. „75 ani de...

COMUNICAT DE PRESĂConferințele „ Tinerii și Monarhia” Fundația Județeană pentru Tineret Prahova, Asociația Eurospirit, Primăria Municipiului Ploiești și Casa de Cultură „I.L. Caragiale” a Municipiului...

Maestrul Victor Rebengiuc și actrița Mariana Mihuț au primit titlul de „ Cetățean de Onoare” al Ploieștiului

Actorii Mariana Mihuţ şi Victor Rebengiuc au primit, miercuri, titlul de cetăţean de onoare al municipiului Ploieşti, în cadrul unei şedinţe extraordinare a Consiliului...

Premierul Ciolacu anunță că programul supermarketurilor NU se modifică în weekend

Supermarketurile nu se închid în weekend și nici nu vor avea program modificat. Premierul Marcel Ciolacu anunță că nu este benefică această măsură. „Vreau să...
Ultima oră
Pe aceeași temă