Camera Deputaţilor a respins, miercuri, proiectul de lege privind modificarea Legii audiovizualului care prevede posibilitatea demiterii preşedintelui CNA de către Parlament, odată cu respingerea raportului de activitate al instituţiei. Doar 98 dintre deputaţii prezenţi la şedinţa de plen de miercuri a Camerei Deputaţilor au votat „pentru” acest proiect de lege, în timp ce 190 au votat „împotrivă”, fiind înregistrate totodată şi 3 „abţineri”, scrie Mediafax.
Acest proiect de modificare a Legii audiovizualului a fost iniţiat de parlamentarul PSD Georgică Severin, preşedintele Comisiei pentru cultură şi media din Senat, şi de parlamentarul PNL Gigel Ştirbu, preşedintele Comisiei pentru cultură, arte, mijloace de informare în masă din Camera Deputaţilor.
Proiectul a fost depus, pe 31 martie, la Biroul Permanent (BP) al Camerei Deputaţilor şi prevede modificarea articolului 20 din actuala Lege a audiovizualului, în sensul în care se introduc mai multe alineate: „Respingerea de către Parlament a raportului anual de activitate (al Consiliului Naţional al Audiovizualului, n.r.) atrage, de drept, demiterea din funcţie a preşedintelui Consiliului„. În această situaţie, „Parlamentul va numi un nou preşedinte al Consiliului, pentru restul de mandat al fostului preşedinte„, iar „fostul preşedinte demis nu mai poate fi reales în funcţie până la expirarea mandatului”.
În prezent, Legea audiovizualului nu prevede posibilitatea demiterii preşedintelui CNA, însă prevede că CNA trebuie să depună un raport anual de activitate şi execuţia bugetară. Acest raport trebuie depus la Parlament până la data de 15 aprilie a fiecărui an.
Apariţia acestui proiect de modificare a Legii audiovizualului a venit în contextul în care atât Georgică Severin, cât şi Gigel Ştirbu i-au cerut în mai multe rânduri, în ultimul an, demisia Laurei Georgescu, preşedintele Consiliului Naţional al Audiovizualului.