O adevărată cutie a Pandorei a fost deschisă ieri, după ce premierul a anunţat mărirea salariilor personalului sanitar cu 25% şi încercarea de găsire a soluţiilor pentru legalizarea plicului cu bani dat medicilor. Unii după alţii, bugetarii din învăţământ, poliţie sau instituţiile de mediu au anunţat că vor şi ei bani mai mulţi.
Premierul Victor Ponta a anunțat că va fi adoptată o ordonanţă de urgenţă pentru şedinţa Guvernului de săptămana viitoare privind majorarea cu 25% a salariilor pentru tot personalul sanitar, de la 1 octombrie. Totodată, va fi avansat şi un proiect de lege privind responsabilitatea medicilor și legalizarea plicului primit din partea pacientului.
„Putem de la 1 octombrie să aplicăm o creştere de 25% la salariul actual pentru tot personalul din sistemul medical”, a spus Ponta. De aceste majorări vor beneficia aproximativ 181.000 de persoane din reţeaua Ministerului Sănătăţii şi autoriăţilor publice locale şi peste 13.000 de persoane din ministerele care au reţea proprie de sănătate. Impactul bugetar anual al acestor majorări salariale este în jurul sumei de 1 miliard 700 milioane lei. Ponta a mai spus că această majorare ar fi doar un prim pas, scopul final al Guvernului fiind dublarea veniturilor angajaților din sistemul de sănătate.
„E important ca obligația de a continua această mărire graduală să fie asumată înainte de legea bugetului astfel încât în 2016 să putem aplica următoarea creștere de 25% și în același fel, 25% anual până se ajunge la o dublare a venitului actual atât pentru medici, asistente și restul personalului. Important e să adoptăm în Parlament legea prin care să prevedem ca în bugetul pe 2016 să fie inclusă următoarea treaptă”, a mai spus Victor Ponta.
Se legalizează plicul?
„O chestiune importantă e legată de statutul medicilor și personalului medical. Medicii nu mai sunt funcționari prin decizia pe care Guvernul a adoptat-o anul trecut, Ordonanța 2 din 2014, legea a fost aprobată de către Parlament, deci pe statutul medicului nu avem ce să schimbăm în plus, e vorba de responsabilitatea penală. Am discutat cu ministrul Justiției, care împreună cu reprezentanții sistemului medical, va veni cu un proiect de lege, nu cu ordonanță de urgență, e o chestiune delicată care trebuie discutată mai mult în Parlament și care să prevadă pe înțelesul tuturor că acele contribuții suplimentare pe care pacienții vor să le aducă pentru medic, asistent etc., cu îndeplinirea cumulativă a trei condiții: să nu fie condiționată, să fie după încheierea actului medical și să fie declarate și impozitate”, a precizat premierul.
„Este o măsură pripită“
Întrebat ce părere are despre măsura anunțată de Guvern, expertul în sănătate Sorin Paveliu s-a arătat nemulțumit. ‘’E o măsură politică a unui guvern foarte slab. A trebuit să apară acest fenomen pe Facebook și au încercat să le închidă gura cu această măsură. Ei nu au negociat realmente cu medicii. Este o măsură care se bazează pe fondurile Casei de Asigurări de Sănătate, banii nu vor veni de la Guvern, după cum au declarat. Asta va deschide o cutie a Pandorei pentru alte segmente din aparatul bugetar. Eu le demonstrez că ar fi avut bani pentru o majorare de 100%, nu de 25%’’, a comentat pentru RL Sorin Paveliu. Și în grupul medicilor de pe Facebook există multe voci critice la adresa acestei măsuri. „Dacă acceptăm o mărire de 25% și legalizarea șpăgii suntem niște proști. Guvernul a aruncat un os, să vedem cine o să muște din el’’, scria un membru din grupul „Medici gata de grevă generală’’.
Primii au reacţionat profesorii
Ca urmare a deciziei de azi, Federația Sindicatelor din Educaţie “Spiru Haret” solicită ca de acelaşi tratament să beneficieze şi angajaţii din învăţământ, se arată într-un comunicat al federaţiei. “În toate discursurile publice, reprezentanţii Guvernului au declarat că educaţia şi sănătatea vor fi prioritare. Observăm că jumătate din promisiuni au fost îndeplinite, prin decizia de astăzi. Aşteptăm ca, în perioada imediat următoare, să avem o întâlnire cu prim-ministrul pentru a stabili şi majorările din educaţie. Considerăm că trebuie, în regim de urgenţă, finalizate discuţiile privind proiectul Legii salarizării bugetarilor, astfel încât de la 1 octombrie a.c., şi angajaţii din învăţământ să beneficieze de majorări în concordanţă cu importanţa activităţii prestate. În condiţiile în care observăm că anumite categorii de salariaţi precum demnitarii, parlamentarii şi funcţionarii din aparatul central al Guvernului şi al Preşedinţiei sunt favorizate, ne întrebăm care sunt de fapt priorităţile politicienilor”, a declarat Marius Ovidiu Nistor, preşedintele FSE “Spiru Haret”.
Au urmat funcţionarii de mediu şi poliţiştii…
Mai mult, în aceeași zi, membri ai Federației Naționale de Mediu Ecologistul, ce reprezintă angajații din instituțiile de mediu, au pichetat Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor (MMAP) și Ministerul Muncii, cerând majorarea salariilor și arătând că au ajuns să încaseze salariul minim pe economie.
Polițiștii vor și ei măriri salariale cu 70%. ”Dorim același procent și aceleași etape de majorare. Nu vrem să intrăm în conflict nici cu medicii, nici cu profesorii. Mâine (miercuri – n.r.) la ora 9.00, are loc o întâlnire pe această temă. Am luat legătura cu ministerul de Interne. Și ni se pare normal și pentru educație. Suntem pilonii de bază în statul român – sănătate, siguranță, educație. Solicităm o mărire de 70% a salariilor polițiștilor”, a declarat Dumitru Coarnă, președintele SNPPC.