Premierul are de gând să îl remanieze pe ministrul Finanțelor, pe care îl bănuiește că face jocurile lui Liviu Dragnea. Președintele PSD refuză, în schimb, înlăturarea lui Ionuț Mișa. În partid există nemulțumiri și față de Lia Olguța Vasilescu.
PSD nu mai are bani pentru onorarea promisiunilor electorale, pe fondul majorării salariilor din Parlament și din administrația locală. Realitatea cifrelor alimentează războiul din partid, președintele PSD Liviu Dragnea încercând să paseze răspunderea premierului Mihai Tudose.
În acest context, anunțul ministrului de Finanțe, Ionuț Mișa, privind introducerea unei taxe de solidaritate de 2%, l-a scos din sărite pe Mihai Tudose, afirmă surse din PSD. Acesta îl suspectează pe demnitar că îl ajută, prin astfel de declarații, pe Liviu Dragnea. Liderul social democrat și-ar fi propus să pună în cârca Guvernului măsurile nepopulare, dar atunci când Executivul va avea realizări, să insiste că au la bază programul de guvernare al PSD.
Ionuț Mișa ar fi anunțat taxa de solidaritate fără acceptul premierului Tudose, care i-a cerut să renunțe la demers. Recent, Tudose, Dragnea și Mișa au avut o întâlnire în care premierul a cerut retragerea ministrului Finanțelor din Guvern. Dragnea îl susține, însă, pe demnitar temându-se că va fi percept drept slab de partid, după ce a acceptat demsiile miniștrilor Sevil Shhaideh și Rovana Plumb, tot la inițiativa lui Tudose.
Criticat din interiorul PSD
De altfel, Ionuț Mișa are la activ și alte inițiative controversate, pe fondul necesității creșterii încasărilor la buget. Pilonul II de pensii, split TV sau mutarea contribuțiilor de la angajator la angajat sunt doar câteva dintre măsurile controversate pe care le-a anunţat Ionuţ Mişa.
Chiar colegul său din Guvern, Marius Nica (Fonduri Europene), a recunoscut, într-un studio de televiziune, în timp ce era alături de Mişa, că nici el nu a înţeles cum se aplică taxa de solidaritate. Fostul ministru al Finanţelor, Eugen Teodorovici (PSD), a susţinut că Mişa ”trebuie remaniat urgent”, după declaraţiile contradictorii despre taxa de solidaritate. ”Și eu o să-l critic pe domnul ministru actual de Finanțe.
Cred că astăzi este, și sper să fie, ultima vizită a domniei sale în Parlament ca și ministru de Finanțe, pentru că mi se pare normal și corect ca partidul – și mai ales prim-ministrul – să aibă pe masă propunerea de revocare a domniei sale din funcție, pentru că, din păcate, ca ministru de Finanțe să faci astfel de declarații pe care, mai târziu, prim-ministrul le contrazice cred că nu este cazul”, a declarat Teodorovici, care conduce Comisia de Buget din Senat. Întrebat dacă părerea sa este împărtășită și de alți membri ai PSD, acesta a răspuns: „Probabil că sunt mulți colegi care o simt, o cred și au convingerea că așa trebuie să fie”.
Atacurile Opoziției
Ionuț Mișa pare să fi reușit un record: demisia sa este cerută atât de politicieni de la Putere, cât și din Opoziție. PNL îi solicită premierului Mihai Tudose să-l demită pe ministrul Finanțelor a declarat președintele liberalilor, Ludovic Orban. ” Aberațiile fiscale inițiate de acest ministru, instabilitatea fiscal-bugetară riscă să afecteze perspectivele de dezvoltare economică a României”, a afirmat Orban.
Invitat în plenul Camerei Deputaților, la ”Ora Guvernului”, pentru a da explicații despre planurile ministerului, Mișa a fost supus unui val de critici. Deputatul PMP Eugen Tomac i-a cerut demisia susținând că acesta dorește, alături de Guvernul PSD, să inventeze „noi biruri”. ” Split TVA, introdusă prin ordonanță de urgență, este doar ultima dintr-o serie de măsuri disperate de a aduce bani la buget. Am văzut impozitul pe gospodărie, am văzut taxa de solidaritate, am văzut impozitul pe cifra de afaceri, suprataxarea contractelor part-time. Ce mai urmează? Nici nu știm”, a spus deputatul USR Cosette Chichirău. Deputatul UDMR Erdei Doloczki Istvan i-a cerut ministrului de Finanţe să retragă ordonanţa privind split TVA.
Mișa promite că va recupera 7 miliarde de lei
În dezbaterile de la Camera Deputaților, Ionuț Mișa a afirmat că aplicarea mecanismului de plata defalcată a TVA va aduce pe picior de egalitate contribuabilii, prin eliminarea concurenţei neloiale. ”Prin aplicarea mecanismului plăţilor defalcate de TVA vor fi stopate fraudele pe care astăzi unii agenţi economici le realizează prin utilizarea în alte scopuri decât cele prevăzute de lege”, a afirmat Ionuț Mişa.
Aplicarea mecanismului de plată defalcată a TVA va fi opţională pentru toţi agenţii economici, mai puţin cei aflaţi în insolvenţă sau care nu îşi îndeplinesc obligaţiile fiscale reprezentând TVA pentru o perioadă mai mare de timp, a declarat ministrul Finanţelor.
Ministrul a precizat că prin recuperarea arieratelor reprezentând TVA aferent contribuabililor în insolvenţă se au în vedere sumele de 7,1 miliarde de lei, dar şi 0,26 miliarde de lei TVA din arieratele incerte aparţinând contribuabililor aflaţi în perioada premergătoare declarării stării de insolvenţă, rezultând un total de 7,36 miliarde de lei.
După ce și-a ținut discursul, Ionuț Mișa a vrut să scape de întrebările jurnaliștilor, evitând ieșirea principală. Ministrul de Finanțe a fost ajutat de o persoană din staff-ul Camerei Deputaților.
Olguța Vasilescu flutură demisia
Sunt nemulţumiri în PSD și la adresa ministrului Muncii, Olguţa Vasilescu. Premierul Mihai Tudose, dar şi preşedintele partidului, Liviu Dragnea, până la un punct, ar fi supăraţi din cauza legii pensiilor, a cărei adoptare a fost amânată. Olguța Vasilescu și-a oferit demisia în urmă cu zece zile la şedinţa Comitetului Executiv al PSD, în semn de solidaritate cu Sevil Shhaideh şi Rovana Plumb.
Legea pensiilor a fost amânată și pentru că ministrul Muncii nu a reușit să găsească o formulă sustenabilă pentru acest proiect, care trebuia să intre în dezbaterea parlamentară în octombrie, pentru ca legea să fie aplicată începând cu 1 ianuarie 2018.