Omul lui Dragnea, baronul Adrian Ţuţuianu, face primii paşi pentru preluarea controlului SRI: Cum vrea PSD să scurteze mandatul lui Eduard Hellvig

de Romulus Georgescu , 16 februarie 2017 - stire actualizata la ora 11:22, 16 februarie 2017
Omul lui Dragnea, baronul Adrian Ţuţuianu, face primii paşi pentru preluarea controlului SRI: Cum vrea PSD să scurteze mandatul lui Eduard Hellvig
Modificarea legilor siguranței naționale vine ca o mănușă pentru intențiile PSD de a controla activitatea SRI, mergând până la schimbarea directorului Eduard Hellvig.
 
Introducerea unei limite de patru ani de zile pentru mandatul unui director al Serviciului Român de Informații (SRI) și posibilitatea schimbării șefului SRI la propunerea comisiei parlamentare de resort, se numără printre modificările legislației în domeniu care ar urma să fie operate la nivel parlamentar.
 
Demersurile în acest sens au fost demarate de șeful Comisiei SRI, Adrian Țuțuianu (PSD), unul dintre oamenii de încredere din tabăra președintelui PSD Liviu Dragnea. Liderul PSD a luat personal decizia de a-l instala pe Țuțuianu în fruntea comisiei, încredințându-i misiunea de a creea cadrul legislativ pentru schimbarea actualului director al SRI, Eduard Hellvig.
 
În aceste condiții, Țuțuianu, instalat de o lună în fruntea comisiei, l-a audiat pe Hellvig de două ori și, mai nou, a anunțat declanșarea unui proces de schimbare a legislației în domeniu. În sprijinul acestui demers, Țuțuianu a invocat un motiv real – actele normative în vigoare nu au mai fost actualizate din anii 90, lăsând SRI fără instrumente legislative în noul context internațional.
 
Primul pas în planul PSD este schimbarea regulamentului după care funcționează Comisia de control a SRI, pentru ca forul să primească mai multe puteri. Printre atribuţiile pe care le-ar primi în plus ar putea fi cea de a propune proiecte legislative în domeniu.
 
Ce se ascunde în spatele „modificărilor tehnice”

Odată ce comisia va primi acest drept va avea undă verde pentru a propune Legislativului o serie de acte normative. „Am hotărât că vom lucra în cadrul comisiei, pornind de la propunerile legislative pe care le avem, la legislaţia specifică, începând cu Legea securităţii naţionale, Legea de organizare şi funcţionare a SRI, o lege privind statul ofiţerului de informaţii, legea privind terorismul. Vom solicita puncte de vedere de la toate autorităţile şi instituţiile care sunt interesate, CSAT, SRI, la alte instituții”, a spus Ţuţuianu.
 
El a adăugat că aceste modificări legislative necesare sunt de natură tehnică, dar sunt şi lucruri care ţin de organizarea instituţiilor, cum ar fi durata mandatului directorului SRI şi al adjuncţilor acestuia. Ţuţuianu a spus că, după părerea lui personală, mandatul directorului SRI şi al adjuncţilor ar trebui să fie de patru ani, iar aceştia nu ar trebui să aibă mai mult de două mandate. „Dacă mă întrebaţi pe mine cred că am putea să avem mandat de patru ani. E o opinie personală, nu însuşită politic sau a comisiei. Cred că un mandat de 4 ani pentru directorul SRI, pentru adjuncţi, este util.
 
Cred că am putea stabili că două mandate, aşa cum ar preşedintele, înseamnă maximum. Acestea sunt variante de lucru” a spus şeful Comisiei SRI. Ţuţuianu a adăugat că „poate fi o temă” şi posibilitatea ca această Comisie să propuneă schimbarea şefului SRI în „anumite situaţii”. Potrivit legislației în vigoare, eliberarea din funcţie a directorului SRI se face de Parlament, în şedinţa comuna a celor doua Camere, la propunerea Preşedintelui României sau a cel puţin o treime din numărul total al deputaţilor ori al senatorilor.   Mutarea propunerii de revocare la nivelul Comisiei SRI este un semn că Dragnea vrea ca deciile importante să fie controlate de oamenii săi de încredere, printre care se numără Țuțuianu.
 
Alte propuneri vizează modificarea competenţelor Comisiei în privinţa raporturilor cu SRI fiind vizat „un control mai efectiv, mai de profunzime”.

În  calea planurilor PSD există o barieră constituțională – dacă directorul SRI ar fi schimbat, noul șef urmează să fie propus de președintele României și votat de Parlament. Totuși, social-democrații speră ca, având majoritate parlamentară, să poată negocia cu șeful statului noua propunere.
 

Legi amânate

De fapt, PSD care a avut, non stop,  majoritate parlamentară din mai 2012 putea modifica de mai multă vreme legile siguranței naționale, dar nu a existat un interes în acest sens. Faptul că fostul UNPR era de partea președintelui Iohannis în problema SRI a făcut inutil orice demers al PSD de a prelua șefia  serviciului secret.
 
De exemplu,  în 29 martie anul trecut Comisia pentru controlul SRI (condusă atunci de Gerogian Pop, tot de la PSD) a informat conducerea Parlamentului că, în urma discuţiilor cu reprezentanţii SRI, s-a ajuns la concluzia că este nevoie de modificări legislative în domeniu.  Printre priorități se numărau legea  privind prevenirea şi combaterea terorismului, legea privind securitatea naţională a României şi legea privind organizarea şi funcţionarea SRI.
 
Adică, aceleași proiecte care au devenit, astăzi, prioritățile lui Țuțuianu. Ulterior, pe 13 aprilie, președintele Klaus Iohannis a anunțat că a discutat cu liderii partidelor despre înființarea unei comisii speciale pentru legile siguranței naționale. Niciunul dintre cele două demersuri nu s-a finalizat cu acțiuni concrete.
 
După ce PSD a câștigat alegerile cu 45%, social-democrații au o majoritate solidă alătui de ALDE și UDMR și au declanșat atacul asupra SRI. Dezvăluirile lui Sebastian Ghiță au dus la demisia prim-adjunctului Florian Coldea. În paralel, Dragnea l-a impus pe Țuțuianu în fruntea Comisiei SRI, caracterizând mutarea drept „o schimbare de paradigmă” cu trimitere la perioada în care comisia era condusă de Georgian Pop.

Walt Disney, model pentru jurnaliști
Preşedintele Comisiei SRI, Adrian Ţuţuianu, a precizat că se impune o dezbatere despre acoperiţii din presă pentru a vedea dacă există în dreptul comparat o interdicţie în acest sens, el arătând că din câte ştie nu există, fapt ilustrat prin exemplul lui Walt Disney, care a lucrat pentru CIA.

”Dacă în anumite zone există interdicţia - judecători, procurori, magistraţi şi în politică, în celelate zone ale societăţii civile nu există interdicţia. Ca atare, dacă este identificat un om valoros care poate contribui cu informaţii la securitatea naţională a României, poate fi şi din presă”, a menționat șeful Comisiei SRI. ”Un jurnalist este un om cu foarte multe contacte, cu foarte multe informaţii care pot fi foarte valoroase, cu acces în foarte multe medii”, a comentat Ţuţuianu.
 
 

Comentarii

 • Theodor Iliescu

  30 martie 2017 18:41

  "elena nicu" - Cine a distrus Romania femeie - daca esti ? - Nu tovarasii din PSD si toate numele anterioare ? Acum este inca un asalt asupra Romaniei - ca sa fure -- fara frica de pedeapsa - sub acoperire "constitutionala" - al bandei de mafioti adunati sub PSD si ALDE ! Hoti - si noaptea si ziua ! Mint si isi bat joc de o tara intreaga - care, adevarat este are in compunere un important procent de senili-pensionari, borfasi-pensionari - aia cu pensii nesimtite - asistati si mituiti ! Ca - incet - incet - cam tot ce e de valoare pleaca unde vad cu ochii ! Si nu mai trimit banii acasa - si-si iau familiile cu ei pe meleaguri straine. Si toti acesti romani - de calitate si muncitori - nu sunt pe placul banditilor din PSD - ALDE - pentru ca fiind lamuriti - nu i-ar vota niciodata ! Exemplu de hotie la urna Sunt peste 3 milioane de romani "prin strainataturi" dar la ultimele alegeri au avut drept sa aleaga SASE membrii ai "sparlamentului" ! Pai daca facem o socoteala elementara - la un ales revin cam jumatate de milion de alegatori ! Pai in "patria ciuma" la un ales - din Teleormanul lui Dragnea revin cam 20,000 alegatori ! Si astai dreptatea si dreptul nostru de a alege ! Bine lucrat de pungasii politici ai PSD si ALDE.

  raspunde comentariului
 • Luminita Casy

  17 februarie 2017 9:17

  Jos labele de pe Helving nu crec ca Tutuianu poate este un penal ,ii trebuie putere sa vedem cum o sa iesim cu totii, nu ne lasam si makedoanca sa-si vada de treaba ei si sa imparta banii cum trebuie pentru ca UE nu le da nici un ban ... ce sa faca teleormaneni cu atati bani nu au industrie sa le deie sa mearga la carciuma ca sunt vai de mama lor , mai ales copii sunt sub orice critica ...

  raspunde comentariului
 • Devil Shaiseh

  16 februarie 2017 14:25

  PSD nu este doar un partid corupt. Este un partid care lupta impotriva justitiei, statului de drept si ameninta siguranta nationala. Lucrurile se agraveaza extrem de repede. A existat o parere ca PSD ar putea rezolva intern criza pe care a creat-o. Acum pare ca PSD nu va face altceva decat adanceasca criza si sa creasca nivelul de alerta in statele membre UE si NATO. Sper ca au bagajele facute!

  raspunde comentariului
 • tano coridi

  16 februarie 2017 11:53

  la piovra psd ..lucreaza ,votanti psd dormiti linistiti, penalii "ciordache" pt voi .Apropo stiti ca gazu lse scumpeste in aprilie cu 6 la suta ?

  raspunde comentariului
 • Dragne Petre

  16 februarie 2017 11:21

  România Liberă nu mai e demult un ziar echidistant. Chiar nu vedeți infiltrații acestui SRI în viața noastră cotidiană ?

  raspunde comentariului
 • oansrtec

  16 februarie 2017 11:20

  Da Doamna Mihaela Ungureanu ,suntem de acord ca psd trebuie declarat ''grup infractional organizat '' si asta ar trenui sa faca SRI si sa nu le fie frica ,poporul este de partea SRI.Daca nu vor face asta SRI este condamnat la supunere fata de acesti tzigani borfasi ,ba chiar sunt in stare sa desfinteze SRI si Romania sa fie ''aparata'' de acesti borfasi,adica sa-si apere bandele lor de judecata poporului.DOMNULE HELWIG AVETI CURAJUL SI DESFINTATI ACEST PARTID DE INFRACTORI SI VETI RAMANE IN ISTORIA POPORULUI ROMAN CA UN EROU CA LICHIDATOR AL PSD UN PARTID DE HOTI.

  raspunde comentariului
 • Mihaela Ungureanu

  16 februarie 2017 10:51

  Nu inteleg de ce nu este declarat PSD grup infractional organizat . Suntem toti martori la actiunile lui de favorizare a infractorilor si promovarea lor in functii de conducere . Conform legilor ,inca in vigoare , poate fi desfiintat I Legea partidelor politice nr. 142003, republicata la 10 iunie 2015Art. 45. - 1 Un partid politic se dizolva pe cale judecatoreasca in urmatoarele conditiia cand se constata incalcarea prevederilor art. 30 alin. 7 si ale art. 40 alin. 2 si 4 din Constitutia Romaniei, republicata, de catre Curtea Constitutionala, precum si ale art. 3 alin. 3 si 4 din prezenta legeb cand scopul sau activitatea partidului politic a devenit ilicita ori contrara ordinii publicec cand realizarea scopului partidului politic este urmarita prin mijloace ilicite sau contrare ordinii publiced cand partidul urmareste alt scop decat cel care rezulta din statutul si programul politic ale acestuia II Noul Cod Penal CAPITOLUL IInfraciuni contra ordinii i linitii publiceArt. 367Constituirea unui grup infracional organizat1 Iniierea sau constituirea unui grup infracional organizat, aderarea sau sprijinirea, sub orice formă, a unui astfel de grup se pedepsete cu închisoarea de la unu la 5 ani i interzicerea exercitării unor drepturi. 6 Prin grup infracional organizat se înelege grupul structurat, format din trei sau mai multe persoane, constituit pentru o anumită perioadă de timp i pentru a aciona în mod coordonat în scopul comiterii uneia sau mai multor infraciuni. III Constitutia Romaniei , Art. 40 Dreptul de asociere1 Cetăenii se pot asocia liber în partide politice, în sindicate, în patronate i în alte forme de asociere.2 Partidele sau organizaiile care, prin scopurile ori prin activitatea lor, militează împotriva pluralismului politic, a principiilor statului de drept ori a suveranităii, a integrităii sau a independenei României sunt neconstituionale.

  raspunde comentariului
 • EMIGRANTUL

  16 februarie 2017 10:36

  BARONII PSD avizi de HOTIE SI LE ESTE FRICA DE PUSCARIE.

  raspunde comentariului
 • oanste

  16 februarie 2017 10:32

  Daca va atingeti de SRI va taiati si ultima craca pe care va puteti refugia .Poporul Roman nu va permite acestor tzigani infractori sa ingenuncheze tara .Bagati bine de seama ca intindeti coarda mult peste posibilitatile voastre de a subjuga poporul Roman.SRI este de partea poporului Roman si nu deranjeaza oamenii cinstiti ,ci doar pe acesti tzigani borfasi care jefuiesc tara fara limite.Veti vedea ca veti fi judecati si va si vad cerand indurare.

  raspunde comentariului
 • mircea

  16 februarie 2017 10:28

  cel mai sanatos pentru romani si Romania ar fi sa fie scurtat mandatul lui Iohannis si sa fie deferit justitiei,judecat si condamnat pentru toate fardelegile facute,impreuna cu cei care l-au sustinut,promovat si spalat .

  raspunde comentariului
 • Devil Shaiseh

  16 februarie 2017 9:29

  Dragnea forteaza lucrurile intr-un mod care tradeaza intentiile de protejare a coruptilor. Ar trebui sa reevaluam actiunile acestor superinfractori. Sa vedem care sunt solutiile si care este marja de manevra. Puscaria... este prea putin. Condamnarea la moarte... este prea mult. Iliescu a creat aceasta problema Iliescu sa o rezolve. Ar trebui adunati toti si pusi sa presteze munca in folosul comunitatii... pe o planeta cat mai indepartata de soare.

  raspunde comentariului
  • Franjo Glavina

   16 februarie 2017 9:59

   Solutia este simpla! Scoaterea in afara legii a PSD ALDE PRU PER. Prin tot ceea ce au facut fac si vor face urmaresc un singur scop IESIREA ROMANIEI din NATO si UE si reintoarcerea la maica Rusia. De ce? Rusii ii vor lasa sa fure!!!!!

   raspunde comentariului
  • Franjo Glavina

   16 februarie 2017 9:58

   Solutia este simpla! Scoaterea in afara legii a PSD ALDE PRU PER. Prin tot ceea ce au facut fac si vor face urmaresc un singur scop IESIREA ROMANIEI din NATO si UE si reintoarcerea la maica Rusia. De ce? Rusii ii vor lasa sa fure!!!!!

   raspunde comentariului
  • Franjo Glavina

   16 februarie 2017 9:58

   Solutia este simpla! Scoaterea in afara legii a PSD ALDE PRU PER. Prin tot ceea ce au facut fac si vor face urmaresc un singur scop IESIREA ROMANIEI din NATO si UE si reintoarcerea la maica Rusia. De ce? Rusii ii vor lasa sa fure!!!!!

   raspunde comentariului

Ultima ora

Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te pentru a primi cele mai importante titluri pe e-mail.

Urmareste-ne pe Facebook

Copyright © 2014. Toate drepturile rezervate RomaniaLibera.ro

Dezvoltat de Bluebay Design