4.4 C
București
luni, 11 noiembrie 2024
AcasăSportLiderul PSD, Liviu Dragnea, îşi doreşte baronizarea serviciilor. Noul şef al Comisiei...

Liderul PSD, Liviu Dragnea, îşi doreşte baronizarea serviciilor. Noul şef al Comisiei de Control SIE este de meserie inginer, specializat în maşini-unelte

Liviu Dragnea vrea instalarea unei persoane agreate de PSD în fruntea SIE. Comisia SRI este folosită pentru a rezolva problemele penale cu care confruntă  Andreea Cosma. 

Social-democrații vor să negocieze cu președintele Klaus Iohannis șefia Serviciului de Informații Externe (SIE). Potrivit unor surse din PSD, Liviu Dragnea vrea să fie invitat la discuții cu șeful statului în calitate de președinte al Camerei Deputaților împreună cu președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu. La aceste negocieri, Dragnea ar accepta fie o persoană propusă de PSD, fie o persoană „agreată” de acest partid. Nominalizarea noului șef al SIE este atributul  președintele Klaus Iohannis, dar pentru a obține funcția propunerea trebuie votată și de Parlament. Cu alte cuvinte, nu poate trece fără sprijinul PSD și ALDE, care au majoritatea în Legislativ.

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, a declarat, ieri, că speră să nu se ajungă la un blocaj cu şeful statului în privinţa numirii directorului SIE, subliniind că preşedintele Iohannis trebuie să iniţieze o discuţie pe această temă.

Dragnea a pledat pentru un echilibru între Putere și Opoziție în ceea ce privește șefia SRI (deținută de un fost membru PNL, Eduard Hellvig) și șefia SIE. Liviu Dragnea a mai spus că îşi asumă „scăparea” legată de faptul că proiectul de vancatare a postului de director SIE nu a fost pe ordinea de zi a plenului comun de ieri. Mihai Răzvan Ungureanu a demisionat din fruntea SIE în septembrie 2016, serviciul fiind condus de un interimar, Silviu Predoiu, director adjunct al SIE.

Șerban Nicolae, printre controlorii SIE

În  relația cu președintele Klaus Iohannis, PSD invocă o cutumă introdusă la un moment dat de Traian Băsescu – ca niciun partid să nu aibă șefia ambelor servicii secrete. Însă, ieri, PSD a încălcat o cutumă similară în Parlament, potrivit căreia comisiile parlamentare de control erau împărțite între Putere și Opoziție. Astfel, Mihai Weber (PSD) a devenit președintele Comisiei de control a SIE, după ce șefia comisiei care controlează SRI îi revenise tot unui social-democrat, lui Adrian Țuțuianu.

Weber este de meserie inginer, specializat în mașini unelte. El a absolvit un curs de protecție a informațiilor clasficate la ORNISS, a studiat la Universitatea Națională de Apărare și la Institutul Diplomatic Român. Potrivit declarației sale de avere, Weber deține trei terenuri și două case în județul Gorj. El a împrumutat PSD cu 60.000 de lei în campania electorală. Din Comisia SIE mai face parte și un alt social-democrat, Șerban Nicolae. În acest fel,  PSD a încălcat o altă cutumă parlamentară – cea potrivit căreia din comisiile care controlează serviciile secrete nu pot să facă parte șefii altor comisii. Însă, Șerban Nicolae deține și șefia Comisiei juridice din Senat, post la care nu vrea să renunțe. Șerban Nicolae a fost avocatul și șoferul controversatului Cătălin Voicu, condamnat la cinci ani închisoare cu executare într-un dosar de abuz în serviciu. Postul de secretar al Comisiei SIE va fi deținut de Marius Surgent (ALDE), absolvent al ASE București și fost viceprimar în Deva. Opoziția este reprezentată de Răzvan Sorin Prișcă (PNL, vicepreședinte) și Nicoale Fălcoi (USR). PMP, UDMR şi minorităţile nu au niciun reprezentant.

Comisia SRI, la picioarele Andreei Cosma

Comisia parlamentară pentru controlul SRI, condusă de Adrian Țuțuianu (PSD) va ancheta o reclamație trimisă de Andreea Cosma, fiica baronului Mircea Cosma.

„Reclamă situaţia de la Prahova cu procurorul Mircea Negulescu, relaţiile procurorului Mircea Negulescu cu actualul şef al SRI Prahova şi precedesorul acestuia legat de instrumentarea unor dosare penale, inclusiv dosare penale în care dânsa sau membri ai familiei au calitatea de învinuit, inculpat sau sunt trimişi în judecată”, a sintetizat Țuțuianu conținutul scrisorii trimise de Andreea Cosma. El a arătat că această scrisoare va intra îndezbaterea Comisiei SRI la şedinţa de săptămâna viitoare.

Practic, Comisia SRI se pune la dispoziția Andreei Cosma, pentru a-i rezolva problemele de natură penală. Andreea Cosma (PSD), de profesie notar, este trimisă în judecată pentru complicitate la abuz în serviciu.  Fratele său, Vlad Cosma, fost deputat PSD în legislatura 2012-2016, a fost condamnat în primă instanţă la cinci ani de închisoare. Tatăl celor doi este Mircea Cosma, fost preşedinte al Consiliului Județean Prahova, condamnat şi el în primă instanţă la opt ani de închisoare.

SRI și Parchetul General, protocol între 2009 și 2016

Serviciul Român de Informații (SRI) și Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție (PIICCJ) au semnat un protocol în 4 februarie 2009, a declarat șeful Comisiei SRI, Adrian Țuțuianu (PSD). Protocolul privea şi partea de interceptare realizată de SRI în dosarele DNA şi a funcţionat pînă anul trecut, când CCR a decis că SRI nu este organ de cercetare penală.

Țuțuianu a explicat că protocolul a avut o bază legală, invocând mai multe reglementări în acest sens – Legea Siguranței Naționale, Codul de procedură penală, Legea protecției informațiilor clasificate, legile de organizare a DNA.  ”Există hotărâri ale CSAT din 2004 si 2007 care prevedeau cooperarea dintre SRI și Ministerul Public”, a explicat Țuțuianu. Directorul SRI Eduard Hellvig a decis denunţarea tuturor protocoalelor încheiate între SRI cu alte instituţii, inclusiv din domeniul justiţiei, care nu se corelează cu modificările legislative intervenite de la momentul încheierii.  SRI a încheiat protocoale incă din 1992, cu MAI, MApN, SIE, STS, SPP, Ministerul Justiției, Ministerul Transporturilor, Ministerul Sănătății.

Romulus Georgescu
Romulus Georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă