Secția de judecători a Consiliului Superior al Magistraturii, cu majoritate de voturi, a respins raportul Inspecției Judiciare care a constatat încălcarea codului deontologic de către judecătorul Norel Popescu atunci când a afirmat despre jurnalista Ondine Gherguț de la România Liberă că este "maidanez…în căutare de stăpân".
Prin respingerea raportului Inspecției Judiciare, CSM a dat liber la folosirea limbajului insultător la adresa jurnaliștilor, chiar dacă acei jurnaliști informează corect publicul. Despre dezvăluirile jurnalistei Ondine Gherguț legate de judecătorul Norel Popescu chiar Plenul CSM a considerat că au reflectat adevărul, jurnalista respectându-și menirea de "câine de pază al societății".
Contextul în care judecătorul a folosit limbajul nedemn de profesia sa
Judecătorul Norel Popescu, membru CSM, a făcut afirmația în public, într-o ședință a plenului CSM transmisă în direct, online, în contextul în care membrii Consiliului au ADMIS un alt raport al Inspecției Judiciare, în care se susținea că jurnalista Ondine Gherguț și-a făcut datoria corect, "de câine de pază al societății".
În susținerea obiecțiunilor sale față de concluziile Inspecției Judiciare, judecătorul Norel Popescu a cerut să se restituie raportul pentru refacerea în favoarea sa deoarece "doamna inspector ( de la Inspecția Judiciară -n.n) vorbește de câinele de pază al democrației. Doamna inspector trebuie să analizeze situația de fapt și să constate că între câinii de pază ai democrației se află și maidanezi care stau pe burtă, maidanezi care stau pe burtă și își caută stăpân, stăpân care e mânat de nu știu ce interese, dar în nici un caz de bune intenții".
Plenul CSM nu a ținut cont de solicitarea judecătorului Norel Popescu și, prin vot majoritar, și-a însușit raportul Inspecției Judiciare în care se demonstra că jurnalista NU a greșit și NU i-a încălcat independența magistratului.
Era vorba de o serie de articole în care jurnalista Ondine Gherguț a dezvăluit, între altele, faptul că judecătorul Norel Popescu a fost ales în CSM cu ajutorul unui autocar pus la dispoziție de președintele PSD Orșova. Dacă judecătorii-alegători din acea circumscripție nu ar fi fost duși cu autocarul, cel mai probabil puțini ar fi fost cei care s-ar fi deplasat din Mehedinți la Curtea de Apel Craiova, unde era secția de votare. Dacă nu ar fi existat cvorum, voturile pentru Norel Popescu nu ar mai fi existat. Diferența dintre Norel Popescu și următorul clasat, judecătorul Dumitru Popoiag de la Dâmbovița, a fost de doar 13 voturi, a susținut jurnalista.
După publicarea dezvăluirilor, judecătorul Norel Popescu a cerut să i se apere independența. Inspecția Judiciară a constatat că jurnalista Ondine Gherguț NU i-a încălcat independența, iar Plenul CSM (de 19 membri) a admis concluziile Inspecției Judiciare.
În raportul admis de Plenul CSM se confirmau dezvăluirile jurnalistei Ondine Ghegut și chiar se preciza că CSM l-a sancționat pe judecătorul Adrian Curelea, care a făcut rost de un autocar de la președintele PSD Constantin Popescu, cu care judecătorii au fost transportați la Craiova, la secția de votare.
La scurt timp după ce a ajutat alegerea lui Norel Popescu în CSM, președintele PSD din Orșova, Constantin Popescu, a fost arestat preventiv pentru implicare în dosarul de corupție al președintelui Consiliului Județeam Mehedinți de la acea vreme, Adrian Duicu, cel inculpat pentru trafic de influență făcut inclusiv din antecamera biroului premierului de atunci, Victor Ponta.
Jurnalista Ondine Gherguț și COM au cerut Inspecției, respectiv CSM sancționarea judecătorului pentru limbajul folosit
Jurnalista Ondine Gherguț a considerat jignitoare afirmațiile la adresa sa făcute de judecătorul Norel Popescu în ședința CSM transmisă în direct, online, și a cerut sancționarea disciplinară a acestuia pentru folosirea unui limbaj suburban, care știrbește onoarea și demnitatea unui magistrat, reglementate în Statutul magistraților, limbaj care stirbește încrederea în înfăptuirea justiției.
Potrivit jurnalistei, atitudinea judecătorului a fost NEDEMNĂ în chiar momentul exercității profesiei sale ( e membru CSM, iar discursul l-a ținut în ședința plenului CSM). Magistratul trebuie să fie model de comportament. Prin folosirea tipului de limbaj care știrbește onoarea de magistrat, judecătorul Norel Popescu a încălcat și Codul Deontologic al Magistraților.
La rândul ei , Convenția Organizațiilor Media a condamnat "atitudinea lipsită de respect a judecătorului Norel Popescu și cuvintele jignitoare folosite de acesta la adresa jurnalistei Ondine Gherguț de la ziarul România Liberă (…) Jignirile judecătorului Norel Popescu vin după ce plenul CSM a constatat că investigațiile publicate de Ondine Gherguț nu au afectat independența magistratului.
Pe de altă parte, sintagma <<Nu e câine de pază, e maidanez…>> este jignitoare pentru toată presa. Este îngrijorător că un judecător, membru al CSM, are astfel de opinii față de jurnaliști. COM îi cere judecătorului Norel Popescu să prezinte scuze publice Ondinei Gherguț.
Solicităm CSM să analizeze dacă atitudinea și exprimările folosite de judecătorul Norel Popescu sunt în conformitate cu normele de conduită ale magistraților și să ia măsurile necesare, pe care să le comunice public".
După investigații, Inspecția Judiciară a ajuns la concluzia că judecătorul Norel Popescu a ÎNCĂLCAT normele Codului Deontologic. Raportul Inspecției trebuia votat de cei 8 membri ai secției de judecători ( al nouălea membru este Norel Popescu).
COLEGII judecătorului Norel Popescu din secția de judecători a Consiliului au RESPINS raportul Inspecției Judiciare cu majoritate de voturi.
Prin această respingere, secția de judecători a CSM a admis că un magistrat ARE VOIE să-i jignească pe jurnaliști fără a fi sancționat.
Inspecția Judiciară poate contesta decizia secției de judecători a CSM la Curtea de Apel București.