6.9 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSportControversat. Cine beneficiază de noua imunitate pentru avocați

Controversat. Cine beneficiază de noua imunitate pentru avocați

Procurorii nu vor avea voie să ridice o serie de înscrisuri sau comunicări dintre clienți și avocați, potrivit unui proiect de lege.

Comisia juridică din Camera Deputaților a aprobat, miercuri, o serie de modificări la legea avocaturii. Printre altele, procurorii nu vor avea voie să ridice înscrisuri, să pună sub sechestru sau să dispună confiscarea comunicărilor scrise între client și avocat, nici a „suporturilor de sunete, imagini și date” (de exemplul calculatoare sau telefoane mobile). De asemenea, avocații trebuie anunțați de către judecător de îndată ce împotriva lor s-a dispus măsura interceptării, ceea ce poate anula eficiența unei astfel de măsuri.

„Raportul dintre avocat și persoana pe care o asistă sau o reprezintă nu poate forma obiectul supravegherii tehnice decât dacă există date că avocatul săvârșeste ori pregătește săvârșirea unei infracțiuni dintre cele prevăzute în art.139 alin.(2) C.pr.pen. Dacă pe parcursul sau după executarea măsurii rezultă că activitățile de supraveghere tehnică au vizat și raporturile dintre avocat și suspectul ori inculpatul pe care acesta îl apără, probele obținute nu pot fi folosite în cadrul niciunui proces penal, urmând a fi distruse, de îndată de către procuror. Judecătorul care a dispus măsura este informat, de îndată, de către procuror. Judecatorul dispune informarea, de îndată, a avocatului”, prevede proiectul de lege. Potrivit altui articol, avocații sunt obligați să denunțe faptele aflate în exercitarea profesiei doar în cazuri de infracțiuni cu violență sau de terorism, ei nu răspund dacă nu denunță fapte de corupție despre care află în exercitarea profesiei.

Ajutor pentru Ponta și Șova?

Proiectul de lege a fost deja votat de Senat și raportul comisiei va fi trimis plenului Camerei Deputaților, for decizional. Dacă va fi aprobat de plen va fi trimis președintelui Klaus Iohannis pentru promulgare. Proiectul de lege a fost inițiat anul trecut și, la vremea respectivă, presa a atras atenția că ar putea afecta dosarul în care sunt implicați fostul premier Victor Ponta și senatorul PSD Dan Șova. Aceștia au fost acuzați de corupție pentru perioada când erau avocați, tocmai pe baza unor probe obținute pe baza unor percheziții informatice.

Dar se va aplica acest proiect retroactiv? Deputatul PNL, Ioan Cupșa, vicepreședinte al comisiei juridice, de profesie avocat a declarat că este „imposibil” să se ajungă la nulitatea unor probe în urma aprobării acestei legi, întrucât legea se va aplica doar pentru viitor. În schimb, Gabriela Scutea, secretar de stat la ministerul Justiției a atras atenția că se va aplica legea mai favorabilă, adică noua legea a avocaturii, ceea ce ar putea duce la probleme pentru anchete și procese.

De menționat că 18 din cei 30 de inițiatori ai proiectului sunt avocați de meserie. Printre aceștia se numără Dan Șova (PSD), un posibil beneficiar, Ioan Chelaru (PSD, fost avocat al lui Sorin Ovidiu Vântu), autorul amendamentelor celor mai controversate, Tudor Chiuariu (ex-PNL), Florina Jipa (UNPR, fost avocat), Nicolae Șerban (PSD), Daniel Fenechiu (PPDD), Florin Iordache (PSD) sau Mate Andras (UDMR).

Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă