Delegaţia LIBE a salutat disponibilitatea Comisiei de apărare din Senatul României de a se alătura demersului Parlamentului European de a cerere Senatului SUA publicarea informaţiilor secretizate despre presupusele închisori CIA, partea română precizând că nu deţine dovezi suplimentare faţă de ancheta parlamentară din 2008, informează Mediafax.
„Sunt foarte încântată să văd că azi în Parlament am primit confirmarea că sunt dispuşi să lucreze cu PE pentru a cere Senatului SUA să facă publice părţile cenzurate din document, care ar confirma existenţa închisorilor pe teritoriul european şi pentru a stabili noile premise pentru deschiderea anchetei„, a declarat, vineri, Tanja Fajon, membră a delegaţiei Comisiei pentru libertăţi civile, afaceri externe şi drepturile omului din Parlamentul European, după o întâlnire cu membri ai Comisiei de apărare din Senat. Oficialul european le-a transmis parlamentarilor români că este importantă desfăşurarea unei anchete pentru aflarea adevărului.
Pe de altă parte, Marius Obreja (PNL), preşedintele Comisiei de apărare, a precizat că nu există dovezi suplimentare faţă de raportul comisiei speciale de anchetă a Senatului. Comisia de anchetă a funcţionat în perioada 2006-2008 şi a stabilit că nu există dovezi care să ateste faptul că CIA ar fi operat zboruri, cu prizonieri care să fie interogaţi, şi nici închisori secrete pe teritoriul României.
Obreja a mai spus că va prezenta Biroului Permanent al Senatului concluziile întâlnirii cu oficialii europeni. „Comisia de apărare nu poate să decidă singură, în schimb, la nivelul conducerii Parlamentului sau Senatului, noi vom informa asupra discuţiei pe care am avut-o şi vom cere precizări„, a spus Marius Obreja.
Tanja Fajon a mai spus că în lunile următoare va fi organizată o audiere în PE pe tema celor cinci state europene menţionate în raportul Senatului american, România, Polonia, Lituania, Regatul Unit şi Germania.
Oficialul european a mai spus că venirea delegaţiei LIBE la Bucureşti a fost determinată de publicarea unui raport al Senatului SUA, în decembrie, anul trecut, potrivit căruia „a fost o închioare secretă pe teritoriul României”şi că România a fost parte a unui program de executare a pedepselor sau un program secret al CIA.