5.2 C
București
vineri, 15 noiembrie 2024
AcasăSportCare sunt PRIORITĂŢILE aleşilor în sesiunea de toamnă. Când vor fi votate...

Care sunt PRIORITĂŢILE aleşilor în sesiunea de toamnă. Când vor fi votate Codul Fiscal şi Legea salarizării

Sesiunea parlamentară de toamnă începe marţi cu dezbaterea unor legi care au iscat dispute legate de politica fiscală, dar şi de problema salarizării, Codul Fiscal şi ordonanţa privind creşterea veniturilor pentru demnitari fiind pe agendă, alături de bugetul pe 2016 vare ar trebuie să ajungă în Parlament, aşa cum a anunţat Liviu Dragnea, până pe 15 noiembrie.

Codul Fiscal, între discordie şi consens

După o vara fierbinte în care Codul Fiscal a reprezentat mărul discordiei între Putere şi Opoziţie după ce preşedintele Iohannis l-a retrimis la examinare, Codul Fiscal pare că a intrat în linie dreaptă. Luni, preşedintele interimar al PSD, Liviu Dragnea, că noul Cod Fiscal se află într-o procedură accelerată în Parlament, fiind aşteptat să treacă de plenul Senatului marţi, iar joi de cel al Camerei Deputaţilor, astfel încât să poată fi promulgat de preşedinte până lunea viitoare.

Legea votată deja în unanimitate de Parlament la finalul lunii iunie prevede o relaxare fiscală care a fost pusă sub semnul întrebării de şeful statului, sub aspectul sustenabilităţii măsurilor şi în contextul european dificil al crizei din Grecia, actul normativ a ţinut agenda negocierilor politice din această vară, partidele parlamentare ajungând în cele din urmă la un acord, astfel încât reexaminarea legii ar urma să treacă fără probleme de votul celor două Camere, se arată într-o analiză a Mediafax.

Scandalul ordonanţei pentru creşterea salariilor demnitarilor

O altă prioritate a aleşilor este Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului prin care au fost majorate salariile mai multor categorii de demnitari – preşedinte, premie, preşedintele Senatului şi al Camerei Deputaţilor, dar şi membrii Birourilor permanente ale celor două Camere. Iniţial, premierul Victor Ponta anunţase că va anula actul normativ, în aşa fel încât salariile demnitarilor să fie discutate odată cu noua lege a salarizării bugetarilor, însă ordonanţa a intrat in vigoare şi produce deja efecte.

La şedinta de luni a PSD, social-democraţi au stablit că ordonanţa va fi discutată în Parlament în acelaşi timp cu Legea salarizării bugetarilor. Şi Alina Gorghiu, copreşedintele PNL, a declarat în weekend că liberalii au decis, în mod formal, să respingă în Parlament ordonaţa privind creşterea salariilor demnitarilor, afirmând că aceste majorări trebuie discutate în acelaşi timp cu Legea salarizării bugetarilor.

În schimb, pentru bugetari lucrurile stau altfel deşi Guvernul Ponta a decis deja majorarea cu 25% a salariilor personalului din sistemul medical de la 1 octombrie. Săptămâna trecută, Liviu Dragnea ceruse miniştrilor Muncii şi Finanţelor, Rovana Plumb şi EugenTeodorovici, să prezinte o analiză privind stadiul proiectului. „Noi discutăm de legea salarizării tuturor bugetarilor, ceea ce este foarte corect şi trebuie să vedem dacă reuşim să o adoptăm, să facem proiectul de lege, sau, până îl facem, categorie cu categorie primeşte majorări salariale„, a sspunea Dragnea. Alina Gorghiu a susţinut că PNL nu va mai cădea în capcana PSD şi va cere studii de impact referitoare la sustenabilitatea legii, atunci când aceasta va fi prezentată, criticând Executivul pentru faptul că legea nu a fost definitivată.

Bugetul de stat şi bugetul asigurărilor sociale pe 2016 sunt alte legi importante, iar guvernul ar trebui să trimită proiectul către Parlament până la 15 noiembrie.

Votul prin corespondenţă, marea restanţă

La Parlament sunt înregistrate nu mai puţin de patru proiecte pe această temă, însă partidele nu au ajuns la un acord în sesiunea trecută, cu toate că au votat toate celelalte modificări ale legislaţiei electorale, convenite şi în cadrul unor consultări care au avut loc la Palatul Cotroceni-legea partidelor, legea finanţării partidelor şi a campaniilor electorale, legea alegerilor locale şi legea alegerilor parlamentare.

Declaraţiile reprezentanţilor Puterii şi Opoziţiei arată că partidele se poziţionează în continuare diferit în această problemă. PSD l-a mandatat pe preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, să trimită proiectul privind „principiile legii votului prin corespondenţă” către Autoritatea Electorală Permanentă, pentru ca abia apoi să înceapă discuţiile în Parlament.

Pe de altă parte, preşedintele Comisiei de Cod Electoral, vicepreşedintele PNL Mihai Voicu, a spus că parlamentarii şi AEP nu trebuie să omită opinia celor din Diaspora în privinţa legii votului prin corespondenţă, iar proiectul liberalilor este singurul care conţine prevederi agreate de cetăţenii români din străinătate.

Legea Big Brother, ţinută păstrată la sertar

Agenda sesiunii ar putea fi completată de controversata Lege Big Brother, deşi liderii partidelor parlamentare nu au mai amintit nimic despre acest proiect de lege, cu o istorie veche. La începutul lunii mai, în urma consultărilor de la Palatul Cotroceni convocate de preşedintele Iohannis, liderii partidelor parlamentare şi-au asumat, prin semnătură, un proiect prezentat de Administraţia Prezidenţială (care nu are drept de iniţiativă legislativă). Deşi acordul a fost semnat la începutul lunii mai şi documentul a fost transmis Parlamentului, proiectul se află abia la comisiile de resort ale Senatului, primă cameră sesizată.

Recent, pe 27 august, prezent la Conferința organizată de Academia de Științe ale Securității Naționale pe tema Strategiei Naționale de Apărare a Țării, Klaus Iohannis a declarat că armoniziarea legislaţiei în domeniul securităţii este o prioritate.

 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă