12 C
București
miercuri, 8 ianuarie 2025
AcasăSportCe efecte poate avea restructurarea Guvernului

Ce efecte poate avea restructurarea Guvernului

Premierul Victor Ponta vrea să coopteze PLR în Executiv în decembrie, ceea ce presupune un vot în Parlament, unde PSD are majoritate. Supraviețuirea la Palatul Victoria, alimentată și de ezitările PNL, ar urma să fie dublată de amânarea congresului PSD până anul viitor.

Victor Ponta va propune în cadrul coaliţiei de guvernare o restructurare a Guvernului în aşa fel încât şi PLR, formațiunea condusă de Călin Popescu Tăriceanu, să fie reprezentată la nivel de miniştri. Schimbarea structrurii Executivului ar urma să se producă după adoptarea bugetului pe anul 2015, care va ajunge în Legislativ pe 10 decembrie, Ponta a menţionat că, prin prevederile constituţionale, în momentul în care o altă formaţiune politică intră în componenţa Guvernului este nevoie de un vot în Parlament pe noua formulă de Executiv. Contestat de opinia publică și de Opoziție pentru organizarea votului în diaspora, Ponta a pus accentul pe faptul că are majoritate în Legislativ pentru că nici un partid din coaliție nu și-a anunțat intenția de a părăsi coaliția.

Dacă partidele din arcul guvernamental rămân unite, Ponta nu ar avea probleme în a obține votul Legislativului pentru a aproba noua formulă. Coaliția guvernamentală, formată din PSD, PC, UDMR, PLR, PP-DD și Grupul Minorităților are o majoritate de 372 de parlamentari, din totalul de 572 de senatori și deputați. Cum numărul de voturi necesar pentru aprobarea noi formule este de 287, PSD și aliații săi ar rămâne în avantaj, cu 346 de parlamentari, chiar și în cazul în care UMDR ar părăsi arcul majoritar.

Moțiune de cenzură, în februarie

Supraviețuirea lui Victor Ponta la Palatul Victoria este facilitată și de faptul că liderii PNL au decis să îl lase pe actualul premier în funcție cel puțin până la primăvară. Pe de o parte, PNL are doar 163 de senatori și deputați și pentru schimbarea majorității ar fi nevoie de negocieri cu alte formațiuni politice, operațiune care necesită timp. Pe de altă parte, Klaus Iohannis și Vasile Blaga consideră că Victor Ponta este cel care trebuie să prezinte bugetul în Parlament, după ce a lansat, în campanie, o serie de promisiuni cu impact social.

De altfel, vicepreședintele Sulfina Barbu a anunțat, ieri, că PNL va ­depune o moţiune de cenzură în ­următoarea sesiune parlamentară, după 1 februarie 2015. Ea a menționat că partidul nu-şi doreşte “negocieri în spatele uşilor închise pentru creionarea altor majorităţi” şi că PNL va ajunge la guvernare “într-un mod constituţional”. Cu șanse bune de a supraviețui, deocamdată, la Palatul Victoria, Ponta încearcă să calmeze spiritele în propriul partid.

Ponta încearcă să țină PSD sub control

Cu două zile înaintea Comitetului Executiv de joi și după escapada în Emiratele Arabe Unite, Victor Ponta s-a întâlnit, ieri, cu parlamentarii social-democrați, în încercarea de a ține sub control situația explozivă din partid. Ce le-a transmis premierul senatorilor și deputaților PSD? Că va veni în Parlament pentru un nou vot de încredere, ca urmare a cooptării la guvernare a lui Călin Popescu Tăriceanu și a oamenilor acestuia, că vrea congres în 2015, nu în luna decembrie, așa cum spunea, zilele trecute, Liviu Dragnea. Și, nu în ultimul rând, Ponta a reînnoit avertismentul potrivit căruia cine se mai hazardează să ceară demisii la vârful conducerii va fi sancționat cu excluderea. „Cine sare acum aşa din rând, crezând că o să câştige ceva eu cred că se înşală şi îmi voi folosi toată autoritatea pe care încă o mai am în partid ca ­să-i pun la locul lor“, a făcut premierul rezumatul avertismentului transmis social-democraților.

Cu toate acestea, în PSD situația nu este nici pe departe calmată. La rampă a ieșit, ieri, și senatorul PSD Mircea Geoană, care a criticat decizia actualei conduceri de a lăsa vacantă funcția de președinte al Consiliului Național al PSD, funcție pe care a deținut-o ex-premierul Adrian Năstase, condamnat de două ori pentru corupție.

„Ceea ce a făcut partidul, prin vacantarea poziţiei pe care Adrian Năstase a ocupat-o atâţia ani de zile şi în condiţii de performanţă notabile, trebuie să înceteze, pentru că provizoratul în funcţionarea instituţiilor fundamentale ale partidului nu mai este un lux pe care azi să ni-l mai putem permite“, a declarat Geoană, precizând că repunerea în funcțiune a Consiliului Național ar trebui să se petreacă înainte de congresul PSD.

Tot Geoană i-a cerut premierului ca, în perspectiva remanierii guvernamentale care se pregătește, să prezinte numele noilor miniștri mai întâi în Comitetul Executiv și de-abia după aceea să le anunțe public. „Nu mai putem să acceptăm în partid o formulă în care cineva vine fără să se consulte practic cu nimeni din partid şi ne propune diverse nume pentru portofolii foarte importante“, a răbufnit Geoană.  

Romulus Georgescu
Romulus Georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

Mikel Arteta dă vina pe minge pentru înfrângerea Arsenalului cu Newcastle: „Este înșelătoare”

Antrenorul spaniol al lui Arsenal a invocat caracteristicile mingii utilizate în Cupa Ligii pentru justificarea înfrângerii cu 0-2 în fața lui Newcastle. Arsenal a pierdut...

Randamentul obligațiunilor britanice pe 30 de ani atinge un maxim istoric

Creșterea a fost determinată de o licitație, organizată de Biroul de Gestionare a Datoriei Publice Rata dobânzii pentru obligațiunile guvernamentale britanice pe termen de 30...

Fructele exotice, o alternativă pentru sezonul rece. Beneficii și utilizări ale acestora

Iarna este sezonul în care frigul și zilele scurte ne pot afecta energia și starea de spirit. În lipsa fructelor locale, dat fiind că...
Ultima oră
Pe aceeași temă