5.2 C
București
vineri, 15 noiembrie 2024
AcasăSportBlocarea alegerilor anticipate aduce o plângere penală împotriva lui Ponta

Blocarea alegerilor anticipate aduce o plângere penală împotriva lui Ponta

Președintele executiv al PNL Cluj, Mihai Seplecan, îl acuză pe șeful Guvernului de abuz în serviciu. Plângerea penală a fost înregistrată la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție.

Blocarea alegerilor locale anticipate de la Cluj determină apariția unui nou dosar penal. Consilierul județean Mihai Seplecan, care este și președinte executiv al PNL, a depus o plângere penală împotriva premierului Victor Ponta. Mihai Seplecan îl acuză pe acesta de abuz în serviciu, pentru că șeful Guvernului a refuzat să stabilească data alegerilor locale anticipate. Aceste alegeri sunt necesare deoarece în toamna anului trecut, fostul președinte al Consiliului Județean, Horea Uioreanu, a demisionat din funcție. Horea Uioreanu fusese arestat peventiv din mai 2014 sub acuzația de comitere a unor fapte de corupție. Potrivit legii, Guvernul ar fi trebuit să convoace alegeri locale anticipate pentru desemnarea unui nou președinte al Consiliului Județean până la jumătatea lunii ianuarie. Acest lucru nu s-a întâmplat, ceea ce a atras denunțul penal formulat de Mihai Seplecan.

”Deși a fost notificat din vreme și în mod repetat, atât în scris, cât și public, cu privire la necesitatea organizării de alegeri anticipate pentru funcția de președinte al Consiliului Județean Cluj, Premierul Victor Ponta a ales să nu respecte legea. Motiv pentru care azi, prin domnul avocat Mihai Neamț, conform celor anunțate cu ocazia fiecărei notificări și ieșiri publice, am depus plângere penală la Parchetul de pe lângă Înalta ­Curte de Casație și Justiție, împotriva numitului Ponta Victor-Viorel, prim-ministru al României, pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu, prevăzută şi pedepsită de art. 297 alin. (1) din Codul Penal.

Prin domnul avocat Ovidiu Podaru, după desfășurarea turului II al alegerilor prezidențiale, am notificat în scris Instituția Prefectului Cluj, ministrul de Interne și pe premierul Victor Ponta să poftească să respecte legea și să facă diligențele necesare desfășurării alegerilor anticipate pentru funcția de președinte al CJ Cluj. Am solicitat și prin intervenții publice ca, până la începutul lunii decembrie a anului trecut, să se adopte o hotărâre de Guvern prin care să stabilească, cel mai târziu la jumătatea lunii ianuarie a anului 2015, conform prevederilor Legii nr. 215/2001 (art. 102 ind. 1, coroborat cu art. 69 alin. 2 și art. 69 alin. 5 coroborat cu art. 9 din Legea nr. 67/2004), a datei de desfășuare a alegerilor parțiale pentru funcția de președinte al Consiliului Județean Cluj. Fiind vorba despre alegeri parțiale generate de o situație prevăzută de Legea administrației publice, respectiv cea privind Statutul aleșilor locali, data desfășurării alegerilor trebuie să se stabilească cu cel puțin 35 de zile înaintea votării (art. 9 din Legea 67/2004)”, a spus Mihai Seplecan.

Degringoladă generală

Președintele executiv al PNL Cluj spune că degringolada instaurată la nivelul județului Cluj nu este un caz ­singular. Mihai Seplecan spune că această stare de lucruri este deja generalizată în întreaga țară. ”S-a așteptat suficient ca primul ministru al Guvernului României să binevoiască să aplice legea în județul Cluj și să emită Ordonanța de Urgență care să stabilească data alegerilor anticipate pentru funcția de președinte a Consiliului Județean Cluj, dar domnia sa a ales să încalce și de această dată legea. Motiv pentru care ne-am adresat Justiției și dorim tragerea la ­răspundere penală a numitului Victor-Viorel Ponta pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu.

Nu numai județul Cluj este în această situație, aceasta generalizându-se la nivel național. Liderii PSD sunt în degringoladă, având de condus un partid pe cale de a se scinda, după ce au pierdut președinția – de aceea încearcă, indiferent de costuri, că nu sunt banii din buzunarele lor, să se mențină la putere la nivel local și național. În loc să vadă interesul cetățeanului ca fiind prioritar, se agață de putere. Situația din județul Cluj: cu proiecte blocate, fără o majoritate stabilă care să poată decide prioritățile de dezvoltare ș.a.m.d., este identică în aproape toate județele din România. Îi îndemn pe colegii din alte județe în care nu s-au organizat alegeri parțiale și unde premierul Victor-Viorel Ponta a ales să încalce legea, să ne urmeze exemplul și să îl acționeze în judecată pe acest politician fără nici un respect față de legi și banii românilor. Menționez că ­împotriva numitului Ponta Victor-Viorel s-a deschis și o acțiune în Contenciosul Administra­tiv, prin avocat Ovidiu Podaru, pentru încălcarea Legii admi­nistrației publice – Statutul aleșilor locali. I s-a atras deseori atenția să nu își bată joc de banii publici, să nu-i risipească așa cum s-a obișnuit, pentru toanele și interesele sale. Dacă ar fi organizat alegerile parțiale odată cu turul II al alegerilor prezidențiale s-ar fi economisit aproape un milion de euro din banii publici. Este un motiv întemeiat să-i fie impu­tați. Poate așa, în sala de judecată, află și domnia sa ce conține Legea și de ce anume trebuie respectată”, spune președintele executiv al PNL Cluj. În prezent, în aproape jumătate din jude­țele țării, conducerea consiliilor jude­țene sau cea a primăriilor reședință de județ are pobleme penale, iar alegerile anticipate ar trebui organizate în cel puțin 18 județe, precum și în zeci de colegii de parlamentar. Conducerea județului Cluj este asigurată de preșe­dintele interimar Istvan Vakar, de vice­președintele Ioan Oleleu și de vicepre­ședintele interimar Horațiu ­Cătărig. 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă