Curtea Constituțională (CC) a validat, vineri, rezultatul alegerilor prezidențiale și a confirmat mandatul de președinte al lui Klaus Iohannis.
După validare, a urmat o ședință festivă de validare la care au participat atât Klaus Iohannis, cât și Traian Băsescu. Ceremonia a început cu intonarea imnului naţional.
Preşedintele Curţii Constituţionale, Augustin Zegrean, a citit actul de validare a rezultatului alegerilor, un exemplar fiindu-i înmânat apoi preşedintelui ales.
Klaus Iohannis a ajuns la sediul Curţii Constituţionale cu aproape o jumătate de oră înainte de începerea ceremoniei, fiind întâmpinat de preşedintele CC, Augustin Zegrean.
După aproximativ zece minute, la sediul CC a ajuns şi preşedintele Traian Băsescu, întâmpinat la rândul său de Augustin Zegrean.
„Sper că vom stabili un proces de derulare a tranziţiei în care consilierii mei stau la dispoziţia viitorilor consilieri ai domnului Iohannis, iar eu la dispoziţia domnului preşedinte Iohannis până pe 21 decembrie, pentru orice transfer de informaţie”, a declarat Băsescu presei.
"Am sentimentul că se încheie o perioadă în care am fost extrem de onorat să îndeplinesc această funcţie, dar care trebuie transferată democratic către preşedintele ales al românilor", a mai spus Băsescu.
Curtea Constituţională a adoptat, în unanimitate, două hotărâri, una pentru validarea rezultatului alegerilor prezidenţiale, iar cea de a doua pentru validarea alegerii în funcţia de preşedinte a lui Klaus Iohannis. Lui Klaus Iohannis urmează să i se înmâneze un exemplar al actului de validare a rezultatului alegerilor.
BEC a finalizat joi procesul-verbal privind centralizarea rezultatelor votului din turul II al prezidenţialelor, potrivit căruia Klaus Iohannis este declarat câştigător al scrutinului.
Potrivit documentului, Klaus Iohannis este candidatul care a îndeplinit condiţiile art. 81 din Constituţie. Articolul menţionat se referă la "alegerea Preşedintelui" şi prevede, la alineatul (3), că "în cazul în care nici unul dintre candidaţi nu a întrunit majoritatea (în primul tur de scrutin – n.r.), se organizează al doilea tur de scrutin, între primii doi candidaţi stabiliţi în ordinea numărului de voturi obţinute în primul tur. Este declarat ales candidatul care a obţinut cel mai mare număr de voturi".
Klaus Iohannis a obţinut 6.288.769 voturi valabil exprimate, iar Victor Ponta 5.264.383 voturi, conform procesului-verbal întocmit de BEC.
Numărul total al alegătorilor care s-au prezentat la urne este de 11.719.344, dintre care 10.042.721 au votat la secţia de votare în a cărei rază teritorială domiciliază, pe listele electorale permanente, 1.569.668 au votat în altă localitate decât cea de domiciliu, iar 106.955 cu urna mobilă.
Din totalul voturilor, 11.553.152 au fost valabil exprimate, iar 166.111 au fost nule.
Numărul total al alegătorilor înscrişi în listele electorale permanente a fost de 18.280.994.
www_server_root = ‘http://worker.contentchannel.ro/play’;document.write(”);if(typeof flowplayerhtml == ‘undefined’) { document.write(”);}var domain = document.domain;var domain_split = domain.split(‘.’);var cHannel_domain = domain_split[domain_split.length-2] + „.” + domain_split[domain_split.length-1];document.write(unescape(„%3Cscript src=’http://worker.contentchannel.ro/player/singleplayerhtml_big/6999615c99ccf403edf3a56d1e05af03/”+ cHannel_domain +”‘ type=’text/javascript’%3E%3C/script%3E”));