Analiză ”România liberă”. Ministrul Justiției vrea să devină șeful procurorilor

de Romulus Georgescu , 26 octombrie 2017 - stire actualizata la ora 17:20, 27 octombrie 2017
Analiză ”România liberă”. Ministrul Justiției vrea să devină șeful procurorilor

Reducerea rolului președintelui, creșterea puterii ministrului Justiției și a rolului Parlamentului sunt principalele idei conturate după ce Tudorel Toader a depus în Parlament proiectele de modificare a legilor justiției.

Atribuțiile șefului statului privind numirea șefilor din Justiție sunt reduse serios prin legile depuse la Parlament de ministrul Justiției, Tudorel Toader. Astfel, potrivit propunerilor, procurorii ierarhic superiori vor avea posibilități sporite de a infirma soluțiile subordonaților, va fi înființată o direcție care îi va ancheta pe magistrați, iar concluziile acesteia vor fi prezentate Parlamentului. Florin Iordache (PSD) plusează și cere ca și Inspecția Judiciară să dea raportul în fața Parlamentului.

Astfel, legea privind statutul judecătorilor și procurorilor (303/2004) este modificată radical. Actul normativ în vigoare prevede că procurorii-șefi sunt numiţi de preşedintele României, la propunerea ministrului Justiţiei, cu avizul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM). Proiectul de modificare depus de Toader prevede că procurorul general, șeful DNA, șeful DIICOT și adjuncții acestora să fie numiți de secția pentru procurori a CSM, la propunerea ministrului Justiției.

În acest fel, președintele României e scos din ecuația numirii. Chiar dacă, oficial, numirile ar fi făcute de CSM, în realitate ministrul Justiției ar avea un cuvânt greu de spus. Procurorii-șefi ar susține un interviu în fața ministrului Justiției. Pentru fiecare funcție de conducere, ministrul ar formula cel puțin două propuneri. CSM ar examina candidații, dar are dreptul să respingă numirea într-o funcție de conducere o singură dată.

Între vorbe și fapte

O altă restrângere a prerogativelor șefului statului vizează procedura de numire a conducerii Curții Supreme. În momentul de faţă, legea prevede că preşedintele ICCJ, vicepreşedinţii şi șefii de secţie sunt numiţi de către preşedintele României, la propunerea CSM, iar şeful statului poate refuza propunerile CSM motivat. În proiectul depus la Parlament, preşedintele nu poate refuza decât o singură propunere pentru fiecare din aceste funcţii.
Din nou, președintele României nu ar mai avea printre prerogative numirea șefilor de secții de la ICCJ. Aceștia ar fi numiți de CSM, la propunerea președintelui ICCJ.

Șeful Comisiei speciale care se va ocupa de legile justiției, Florin Iordache (PSD), susține că parlamentarii nu vor mai aștepta avizul Comisiei de la Veneția. El afirmă că  avizul este necesar doar dacă articolul în vigoare ar fi modificat de comisia specială. Or, păstrarea atribuțiilor președintelui este „o variantă de lucru”, susține Iordache, care a caracterizat formula actuală drept ”funcțională”.

De altfel, și liderul PSD, Liviu Dragnea, susţine că proiectul de modificare a legilor justiţiei va fi adoptat în Parlament cu sau fără existenţa unui punct de vedere scris al Comisiei de la Veneţia. Dacă, inițial, Dragnea pledase pentru menținerea șefului statului în procesul de numire a procurorilor-șefi, mai nou șeful PSD a preferat o cheie ironică. ”Eu cred că preşedintele Iohannis ar trebui să numească pe toată lumea în România, pe toată lumea”, a declarat Liviu Dragnea.

Direcție pentru anchetarea magistraților

Importanța numirilor procurorilor-șefi se explică prin corelarea cu modificările din Legea privind organizarea judiciară. Astfel, proiectul prevede că Ministerul Public îşi exercită atribuţiile „sub autoritatea ministrului Justiției, prin procurori constituiţi în parchete, în condiţiile legii”.

Potrivit proiectului, soluţiile adoptate de procuror pot fi infirmate motivat de către procurorul ierarhic superior, când sunt apreciate ca ”fiind nelegale sau netemeinice”.  În prezent, procurorul ierarhic superior poate infirma doar soluțiile nelegale.

Toader propune înființarea unei Direcții pentru infracțiunile săvârșite de magistrați care are competența de a efectua urmărirea penală pentru infracțiunile săvârșite de judecători și procurori. Direcția va funcționa în cadrul Parchetului General și va fi condusă de un procuror-șef. Acesta va fi numit de CSM, la propunerea ministrului Justiției, urmându-se aceiași pași procedurali ca în cazul șefului DNA. Direcția elaborează anual un raport privind activitatea desfăşurată, pe care îl prezintă CSM şi ministrului Justiţiei.  Ministrul justiţiei va prezenta Parlamentului concluziile asupra raportului de activitate al Direcţiei.  

Iordache: Inspecția Judiciară ar urma să raporteze Parlamentului

Și Inspecția Judiciară ar putea prezenta raportul în fața Parlamentului, potrivit lui Florin Iordache, șeful comisiei care va redacta forma finală, care vrea ca situația să fie tranșată rapid, fără a aștepta proiectul Ministerului Justiției.

„Să nu fie sub control parlamentar pentru că apoi discutăm iar despre factorul politic. Dar putem stabili, ca la CSM, ca Inspecţia Judiciară să vină să prezinte un raport în faţa Parlamentului pentru anul care a trecut. Putem discuta acest raport în faţa cui îl prezintă. Pe un principiu similar de la CSM: cum CSM vine şi prezintă un raport anual în faţa plenului reunit al Parlamentului, la fel şi Inspecţia Judiciară ar putea veni”, a declarat Florin Iordache.

Ministrul Justiţiei anunțase că va finalizat în șase luni, instituția sa va redacta un proiect privind Inspecţia Judiciară, astfel încât aceasta să fie o instituţie autonomă, proiect care, atunci când va fi finalizat, fie va fi remis comisiei speciale parlamentare, fie va fi însușit ca iniţiativă a Guvernului.
Florin Iordache a afirmat că Parlamentul nu îşi va asuma toate amendamentele propuse de Ministerul Justiţiei.

Șefa ICCJ cere retragerea proiectului

Preşedintele instanţei supreme, Cristina Tarcea, cere preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului retrimiterea proiectului legilor justiţiei la Ministerul Justiţiei.

Ea reaminteşte că, potrivit art. 74, alin. 1 din Constituţia României, iniţiativa legislativă aparţine Guvernului, deputaţilor, senatorilor sau unui număr de cel puţin 100.000 de cetăţeni cu drept de vot. Or, din declaraţia lui Toader din Parlament nu rezultă în ce calitate şi în baza cărei proceduri ministrul Justiţiei a înaintat propunerile sale Comisiei speciale.

Prin hotărârea Parlamentului de înființare a Comisiei pentru unificarea legislației în domeniul justiției, obiectivele vizează modificarea codurilor în materie civilă şi penală. Un singur articol  prevede transmiterea către Comisia specială a tuturor actelor normative cu incidenţă asupra justiţiei, dar nu a oricăror acte, ci doar a celor aflate deja în procedură parlamentară, atrage atenția Tarcea.

”Nevrând să își asume nimeni din vârful PSD răspunderea pentru iniţierea unei propuneri legislative atât de controversate, vor apela, probabil, la parlamentarii de serviciu antijustiţie. Suntem cu ochii pe ei” - Ludovic Orban, președintele PNL

Comentarii

 • Sorin

  27 octombrie 2017 22:58

  Un comunist care pupa fundul stapanilor fara jena.

  raspunde comentariului
 • Doru

  27 octombrie 2017 18:18

  Incet , dar sigur , agramatul de Klaus e scos din schema.Oricum el isi doreste asta , pt ca el...ca profesorii 3 luni concediu pe an vara...Mai o ...pregatire casa.Oricum tipul nu-i din filmul asta. Singurul lucru care il mai tine este dosarul neveste sale si alte schelete ce le are prin sifonier.El avea o viata tihnita , cu 6 case, excursii in SUA , nu statea el in tichetele de vacanta...Alegerea lui ca presedinte a fost o masura spontana de vot anti maimutoi-Ponta.Oricum PSD-ul va avea un presedinte de tara atunci cand vor zbura caii..

  raspunde comentariului
 • Manivella G.

  27 octombrie 2017 16:51

  incet si sigur banda asta a lui Dragnea nu face decat sa isi consolideze prin orice mijloace puterea punand in punctele cheie slugi supuse dictaturii securiste mafiote - usor de realizat intr-o Uniune Europeana slaba, corupta si in dizolvare, intr-o tara cu presedinte Johannis de paie si un popor slugarnic si mamaligar. Ideal de instaurat un regim ca in Columbia sau Venezuela.

  raspunde comentariului
 • Costin Stefan

  27 octombrie 2017 16:18

  SECURISTII COMUNISTI NE TIN OSTATICI SI FAC CE VOR ! I-au impuscat pe dictatorii Ceausescu si s-au facut ei, cu totii, dictatori, dupa ce au inecat in sange tara de doua ori, in 89 si 90. PSD-ul este partidul lor, PCR-ul resapat. Au luat tara in primire industrializata, cu agricultura dezvoltata si irigata. Au luat tara, fara datorii externe si cu creante de 4-5 miliarde de dolari, in tari care ne-au ramas datoare. Si, vazand ca poporul e pasnic, au iesit cu totii din barlogurile unde se ascunsesera de groaza ca vor fi linsati. Si s-au pus pe furt, pe jefuit, impreuna cu progeniturile lor, cu rudele lor si cu cozile lor de topor. Noi am aflat ca securistul Voiculescu a furat vreo 300 de mii de dolari de la Crescent si de la exporturi, din care, a cheltuit 230 milioane dolari pe cele trei companii pe care si le-a infiintat in 1990. Si nu l-a judecat nimeni. Trebuie sa i le luam, ca le-a infiintat pe banii furati de la stat. Am aflat ca Nastase a vandut, pe spaga, cele mai importante combinate, intreprinderi si resurse energetice ale tarii. Si nu l-a judecat nimeni pentru asta. Dragnea, fiu de militian renegat de sateni, a escrocat statul cu sute de mii de euro, cu Tel Drum, a furat restaurante, magazine si hotelul Turris din Tr Magurele, CAP-ul din Salcia, cu 13 mii hectare de teren arabil si ferme de porci si de vaci. A furat pana si insula Belina. Si nimeni nu l-a judecat pana acum. Ponta a anulat datoria Cazahstanului de 690 milioane de dolari pentru Petromidia. Si nimeni nu-i cere socoteala. Socrul lui Ponta, Ilie Sarbu, cu Hrebenciuc au influientat retrocedarea ilegala a unei suprafete de 43 de mii de hectare de padure si nu sunt condamnati. Vacaroiu a trecut peste embargou, in Jugoslavia, o mie de vagoane cisterna cu benzina si milioanele de dolari nu au ajuns in buget. Chiar nu v-a durut sufletul, imediat dupa 89, cand fratii Paunescu au cumparat Hotelul Intercontinental ? Nu va vine sa plangeti, cand derbedei hoti si analfabeti pangaresc, cu prezenta lor, Casa Poporului ? Pana cand rabdam, ca hotul si nerusinatul Dragnea sa conduca Romania, cu minciuni si fara investitii ? Cum il mai suportati pe tradatorul Tariceanu, care a dat petrolul si gazele firmei Sterling Resources, in 2008, pe spaga ? Nu sunteti uluiti, ca sarlatanul Radu Mazare, care a vandut Constanta si Litoralul, a fost condamnat la 4 ani de inchisoare cu suspendare ? Ce mai asteptam fratilor, sa faca pipi pe noi ?

  raspunde comentariului
 • Horia Banu

  27 octombrie 2017 14:47

  In Polonia Minsitrul Justitiei este si Procurorul generalRomnaia nu are bani de aruncat pe fereastra sa plateasca functionari cu salarii uriase !Nu tot romanii se plangeau ca functionarii guvernamentali se claca pe picioare. Acum este momentul sa laum taurul de coarne !Cui este frica de o masura exceptionala ? celor care vor sa traisca pe spianrea romanilor, dar vremea lor a cam trecut !Romani are nevoie de investitii pentru relansarea economica d eo gramada de bugetari platiti cum am scris cu salarii care sutn dea dreptul exagerate!. Asa nu va progresa Romania nici intr-o suta de ani !Domnule Minsitru al Justitiei Tudorel Toader faceti curatenie in justitie si daca mai propuneri sa se revine la pensii decente, cred ca merita sa vi se ridice o statuie !felicitari !

  raspunde comentariului
 • Paia

  27 octombrie 2017 14:39

  Pisicile si stresul. La slujba,unde e posibil, sau acasa, aveti,cel putin doua pisici ca sa relaxati atmosfera ?

  raspunde comentariului
 • Costin Stefan

  27 octombrie 2017 13:54

  Acestor doi cioplitori la temelia tarii VALER DORNEANU SI TUDOREL TOADER, nu le-ar sta rau in zeghe si cazati la JILAVA pe timp nelimitat, ca nebuni care se lasa folositi de megainfractorul Dragnea in jocul de sah pe care PSD il poarta cu poporul roman.

  raspunde comentariului
 • SOCRATE

  27 octombrie 2017 12:49

  Mai sunt sperante ca DUMNEZEU nu ne-a abandonat . FELICITARI DOAMNEI judecătoare Cristina Tarcea pentru atitudine si curajul manivestat. In situatii de criza tot MAMELE sau FEMEILE sunt mai lucide si rationale.Avand in vedere ca pentru A JUNGE PARLAMENTAR nu se impun criterii de performanta, de integritate, de competenta sau restrictii la depunerea candidaturii iar legislatia ce regelementeaza aceste alegerile in RO este facuta noaptea ca hotii fara implicarea SOCIETATII CIVILE ELITISTE s-a ajuns ca PARLAMENTUL SA FIE PREDOMINAT DE LUCRATORI AUTO, TRACTORISTI, CIOCIOLINE, MANECHINI, TEHNICIENI VETERINARI, PADURARI, ETC cu multe diplome si titluri cumparate de la tarabe. Aceasta situatie este DE FAPT una din cauzele principale pentru care in RO de 27 de ani sunt elaboarate doar legi neconstitutionale, imorale, in interes de grup sau personal. Politicienii PENALI SI PUSCARIABILI nu au decat interes sa sa-si pastreze libertatea, sa-si creasca averea prin moduri de operare cat mai criminale si sa tina populatia sub stres si amenintare ca pe soareci intr-un sac legat la gura pe care il zgaltaie continuu cu modificari salariale , de pensii, impozite si taxe, preturi crescute, imbolnaviri, etc. TREBUIE SA NE TREZIM DIN ADORMIREA IN CARE VOR SA NE TINA TICALOSII SI TRADATORII DE NEAM.

  raspunde comentariului
 • ghiocel trandafir poanta

  27 octombrie 2017 9:13

  hai treaca mearga cu secretarul asta de pcr dar ce ne facem daca ajunge iarasi ministru al justitiei cel cu facultatea la cotofeni din dos si doctoratul la chisinau ? alta intrebare.

  raspunde comentariului
 • Agamenco

  27 octombrie 2017 5:42

  Slugoiu nu se lasa

  raspunde comentariului
 • Wer

  27 octombrie 2017 3:30

  Il denigrati aiurea,omul e super destept.

  raspunde comentariului
  • viceversa

   27 octombrie 2017 13:18

   Ca sa judeci ca altul este - destept - ar trebui sa dovedesti ceva lipsa de modestie in propria apreciere despre tine insuti. Va cosiderati macar super destept? Teoretic ar trebui sa fiti super super destept, pentru o apreciere autoritara.

   raspunde comentariului
  • oana

   27 octombrie 2017 11:27

   Inteligenta si caracterul sunt insusiri diferite.Adeseori nu se intalnesc la aceeasi persoana.Vezi cazul...

   raspunde comentariului
 • anonim

  27 octombrie 2017 3:07

  psd lovește cinstea și apără hoția..

  raspunde comentariului
 • CHARLIE

  27 octombrie 2017 2:03

  Libertate ca la Iasi unde Tudorel mancal'ar mama a fost decan si tartor al dracilor. Se agita prea tare si a pierdut podoaba capilara. Sontac, sontac devine autoritatea centrala a ausazisei justitii in Romania.

  raspunde comentariului
  • Doru

   27 octombrie 2017 18:29

   Vorbesti prostii , pe tip l-am avut profesor si iti spun ca e o nuca prea tare. Nu degeaba e membru fondator al Comisiei de la Venetia. Tipul nu are mama nu are tata si-l doare in cot de politica.Mai bine asa decat cu toanta de Kodruta , care a facut carte pe barba lui babacuSa-ti spun ca l-a avut student si pe Horodniceanu de la DICOT , si vezi ca asta tace pt ca stie ce tare e tipu.De curiozitate intreaba pe fostii colegi de facultate ai Kodrutei. Vei fi socat pana la ce nivel a ajuns impostura.

   raspunde comentariului
 • Ecce Kurrupt

  26 octombrie 2017 23:20

  Pizderul vrea să fie șeful procuriștilor?! Ce tupeu! Tot cu Parlamentul în sus și în jos, eu zic să ne scoatem kurcubeul în piață la o defilare să o apărăm pe Preacinstita Fecioară, poziția strategică bate majoritatea tradițională!

  raspunde comentariului
  • Doru

   27 octombrie 2017 18:35

   De aceasta data TEAPA. PSD-ul abia asteapta o iesire "spontana" in strada pt a face si ei una "spontana".Nasol...Soros nu poate trimite bani , ca-l strange Trump de fudulii , si Congresul e pe capu lui....

   raspunde comentariului
  • Catre moderator

   27 octombrie 2017 1:04

   Nu intelegem de ce tolerati comentarii indecente, de-a dreptul scabroase! Ar fi bine sa restrictionati forumistului "Ecce K..." dreptul la postare, pana cand va veni cu comentarii decente, axate pe articolul in discutie.

   raspunde comentariului

Ultima ora

Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te pentru a primi cele mai importante titluri pe e-mail.

Urmareste-ne pe Facebook

Copyright © 2014. Toate drepturile rezervate RomaniaLibera.ro

Dezvoltat de Bluebay Design