Politicienii și-au luat țara înapoi. Lista aleșilor care și-au angajat rudele și care scapă de conflictul de interese

de Diana Biţă, Romulus Georgescu , 22 iunie 2016 - stire actualizata la ora 21:47, 22 iunie 2016
Politicienii și-au luat țara înapoi. Lista aleșilor care și-au angajat rudele și care scapă de conflictul de interese

UPDATE. Agenția Națională de Integritate (ANI) a recționat după adoptarea legii de către plenul reunit. Propunerea legislativă „este in totală contradicție cu dispozițiile art. 70 și 71 din Legea nr. 161/2003 și ale art. 301 din Codul Penal – prevederi care reglementează conflictul de interese în materie administrativă și penală”, se precizează într-un punct de vedere al ANI. Prin propunerea legislativă adoptată astăzi se creează premisa conform căreia interdicția de angajare a rudelor în cadrul propriilor birouri parlamentare operează doar de la data introducerii acestui articol, respectiv anul 2013 (Legea nr. 219), cu toate că anterior acestui moment exista o dispoziție expresă care să interzică parlamentarilor să-și angajeze rudele sau afinii la birourile parlamentare și anume art. 70 din Legea nr. 161/2003.

Parlamentarii care și-au angajat rude în cabinetele parlamentare înainte de 21 august 2013 nu mai pot fi acuzaţi de conflict de interese. Amnistia a fost votată, miercuri, cu 306 voturi. 

Potrivit iniţiativei, interdicţiile introduse prin art. 38 alin 11 au intrat în vigoare şi produc efecte juridice începând de la data de 21 august 2013, iar actele şi faptele juridice încheiate ori, după caz, săvârşite de deputaţi sau senatori înainte de această dată ''nu pot genera alte efecte juridice decât cele prevăzute de Legea 96/2006 în vigoare la data încheierii sau, după caz, a săvârşirii ori producerii lor, având în vedere faptul că anterior modificărilor introduse prin Legea 219/2013 nu a existat nicio restricţie cu privire la personalul angajat la birourile parlamentare, deputaţii şi senatorii putând dispune fără nicio constrângere legală asupra angajării acestora''.

Nici anterior adoptării Legii nr. 219/2013, parlamentarii nu puteau dispune fără nicio constrângere legală asupra angajării rudelor sau afinilor la propriile birouri parlamentare întrucât aveau obligaţia de a respecta regiumul juridic al conflictelor de interese, în speţă dispoziţiile art. 70 şi 71 din Legea nr. 161/2003 şi ale art. 301 din Codul penal.

Proiectul adoptat astăzi a fost inițiat de trei deputați. Este vorba de Florin Iordache (PSD), președintele interimar al Camerei Deputaților, Marton Arpad (UDMR) și Daniel Florea (PSD).

Inițiatorii susțin că dispoziţiile din Statutul deputaţilor şi senatorilor potrivit cărora membrii familiei parlamentarilor ori rudele/afinii până la gradul al III-lea nu pot fi angajaţi în cadrul biroului parlamentar, aşa cum au fost modificate prin Legea nr. 219/2013, nu se aplică retroactiv şi nu produc efecte juridice pentru actele şi faptele juridice încheiate ori, după caz, săvârşite de deputaţi sau senatori înainte de intrarea în vigoare a acestor modificări.

 

56 de aleși, acuzați de ANI

 În perioada 2011 - 2015, Agenția Națională de Integritate a constatat, în cazul deputaților și senatorilor, 56 de cazuri de conflicte de interese de natură administrativă și 26 de cazuri de conflicte de interese de natură penală. În ceea ce privește conflictele de interese de natură administrativă, ANI a câștigat definitiv și irevocabil în 22 de cazuri și doar într-un singur caz instanța a anulat raportul de evaluare emis de Agenție, restul dosarelor fiind pe rol. Referitor la conflictele de interese de natură penală, în 18 cazuri instanța a emis sentințe de condamnare la închisoare cu suspendarea pedepsei, în 3 cazuri amendă administrativă iar în 5 cazuri, dosarele se află pe rolul organelor de cercetare penală.

Astfel, au fost găsiţi în conflict de interese deputaţii Mihăiţă Calimente (PNL), Liviu-Bogdan Ciucă (ALDE), Gheorghe Firczak (Minorităţi), Iulian Iancu (PSD), Miron Ignat (Minorităţi), George Ionescu (PNL), Kelemen Atilla-Bela-Laszlo (UDMR), Ion Mocioalcă (PSD), Iuliu Nosa (PSD), Laurenţiu Nistor (PSD), Vasile Daniel Oajdea (PP-DD), Neculai Răţoi (PSD), Ion Stan (PSD) şi Mădălin Ştefan Voicu (PSD), precum şi senatorul Cătălin Croitoru (PSD).

În conflict de interese au fost, în timpul mandatelor de parlamentar, şi foştii deputaţi Aledin Amet (minoritati), Gheorghe Ana (PSD), Ştefan Vasile Beres (UDMR), William Gabriel Brânză (PDL), Viorel Vasile Buda (PNL), Sorin Gheorghe Buta (PDL), Petru Călian (PDL), Vasile Cărare (PDL), Radu Eugeniu Coclici (PSD), Relu Fenechiu (PNL), Gheorghe Gabor (PNL), Mircia Giurgiu (PSD), Pavel Horj (PNL), Doru Braşoan Leşe (PNL), Corneliu Olar (PDL), Sorin Ştefan Zamfirescu (PDL) şi Dan-Radu Zătreanu (PDL).

Dintre aceştia, în cazul foştilor deputaţi Viorel Cărare, Sorin Ştefan Zamfirescu şi Dan Radu Zătreanu şi a senatorului Cătălin Croitoru, ANI a sesizat Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, în vederea verificării indiciilor privind posibila săvârşire a infracţiunii de conflict de interese.

În cazul celorlalţi 28 de foşti sau actuali parlamentari a intervenit termenul de prescripţie de cinci ani pentru conflictul de interese de natură penală, a precizat ANI.

Inspectorii de integritate au constatat că fostul deputat Aledin Amet a încheiat, în legislatura 2008-2012, un contract civil prin care şi-a angajat soţia în funcţia de consilier în cadrul biroului său parlamentar. În baza contractului civil încheiat, soţia sa a obţinut venituri salariale de 1.143 de lei.

Gheorghe Ana a încheiat, în legislatura 2008-2012, un contract civil prin care şi-a angajat cumnata în funcţia de şef cabinet în cadrul biroului său parlamentar. În baza contractului civil încheiat, cumnata sa a obţinut venituri salariale în cuantum total de 9.691 de lei.

Fostul deputat Ştefan Vasile Beres a încheiat, în legislatura 2008 - 2012, două contracte civile prin care şi-a angajat sora în funcţia de consilier şi pe fiul său în funcţia de referent la biroul său parlamentar. În baza contractului civil încheiat, sora sa a obţinut venituri salarialede 37.646 de lei, iar fiul său a avut venituri salariale de 26.203 lei.

Willian Gabriel Brînză a încheiat, în legislatura 2008 - 2012, un contract civil prin care şi-a angajat fratele în funcţia de consilier la biroul său parlamentar. În baza contractului civil încheiat, fratele său a obţinut venituri salariale de 23.393 de lei.

Viorel Vasile Buda a încheiat, în legislatura 2008 - 2012, un contract civil prin care şi-a angajat fiica în funcţia de consilier la biroul său parlamentar. În baza contractului civil încheiat, fiica sa a obţinut venituri salariale de 19.517 de lei.

Sorin Gheorghe Buta a încheiat, în legislatura 2008 - 2012, un contract civil prin care şi-a angajat fiica în funcţia de consilier la biroul său parlamentar. În baza contractului civil încheiat, fiica sa a obţinut venituri salariale de 29.139 de lei.

Mihăiţă Calimente a încheiat, în legislatura 2008 - 2012, un contract civil prin care şi-a angajat fiul în funcţia de referent la biroul său parlamentar. În baza contractului civil încheiat, fiul său a obţinut venituri salariale de 33.258 lei.

Petru Călian a încheiat, în legislatura 2008 - 2012, un contract civil prin care şi-a angajat soţia în funcţia de consilier în cadrul biroului său parlamentar. În baza contractului civil încheiat, soţia sa a obţinut venituri salariale de 61.512 lei.

Viorel Cărare a încheiat, în legislatura 2008 - 2012, două contracte civile şi un contract individual de muncă prin care şi-a angajat cumnatul şi soţia la biroul său parlamentar. Soţia acestuia a beneficiat, în baza contractelor civile încheiate, de venituri salariale de 31.933 de lei, iar cumnatul său a beneficiat, în baza contractului individual de muncă, de venituri salariale de 12.768 de lei. De asemenea, în cazul fostului deputat, ANI a sesizat Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, în vederea verificării indiciilor privind posibila săvârşire a infracţiunii de conflict de interese, întrucât şi-a angajat soţia la biroul său parlamentar, iar aceasta a obţinut, în baza unuia dintre contractele civile încheiate, venituri salariale de 9.508 de lei.

Liviu Bogdan Ciucă a încheiat, în legislatura 2008 - 2012, un contract civil prin care şi-a angajat sora în funcţia de referent în cadrul propriului birou parlamentar. În baza contractului civil încheiat, sora acestuia sa a obţinut venituri salariale de 40.956 de lei.

Radu Eugeniu Coclici a încheiat, în legislatura 2008 - 2012, un contract civil prin care şi-a angajat mama în funcţia de consilier la biroul său parlamentar. În baza contractului civil încheiat, mama sa a obţinut venituri salariale de 32.576 de lei.

Senatorul Cătălin Croitoru, în perioada exercitării mandatului de deputat, a încheiat două contracte civile prin care şi-a angajat fiul în funcţia de consilier juridic şi nora în funcţia de consilier la biroul său parlamentar. În baza contractului civil încheiat, fiul său a obţinut venituri salariale de 55.038 de lei, iar nora a avut venituri salariale de 37.399 de lei. În cazul lui Croitoru, ANI a sesiza PICCJ să facă verificări privind posibila săvârşire a infracţiunii de conflict de interese, ca urmare a angajării rudelor sale.

Relu Fenechiu a încheiat, în legislatura 2008 - 2012, un contract civil prin care şi-a angajat fratele în funcţia de consilier la biroul său parlamentar, acesta obţinând, în baza contractului civil încheiat, venituri salariale de 4.051 de lei.

Gheorghe Firczak, a încheiat un contract individual de muncă prin care şi-a angajat fiul în funcţia de consilier la biroul său parlamentar. În baza contractului individual de muncă încheiat, fiul acestuia a obţinut venituri salariale de 62.580 de lei.

Gheorghe Gabor a încheiat, în legislatura 2008 - 2012, două contracte civile prin care şi-a angajat fiul şi soţia în funcţia de consilier la biroul său parlamentar. În baza contractului individual de muncă încheiat, fiul acestuia a obţinut venituri salariale de 19.265 de lei, iar soţia sa a avut venituri salariale de 21.911 lei.

Mircia Giurgiu a încheiat, în legislatura 2008 - 2012, un contract civil prin care şi-a angajat fratele în funcţia de şofer la biroul său parlamentar, iar acesta a obţinut, în baza contractului civil încheiat, venituri salariale de 13.975 de lei.

Pavel Horj a încheiat, în legislatura 2008 - 2012, un contract civil prin care şi-a angajat soţia în funcţia de consilier la biroul său parlamentar. În baza contractului civil încheiat, soţia sa a obţinut venituri salariale de 26.515 lei.

Iulian Iancu a încheiat, în legislatura 2008 - 2012, un contract civil prin care şi-a angajat fratele în funcţia de subinginer în cadrul biroului său parlamentar, iar acesta a obţinut, în baza contractului civil încheiat, venituri salariale de 23.460 de lei.

Miron Ignat a încheiat un contract civil prin care şi-a angajat cumnata în funcţia de consilier la biroul său parlamentar. În baza contractului civil încheiat, cumnata sa a obţinut venituri salariale în cuantum total de 35.899 de lei.

George Ionescu a încheiat, în legislatura 2008 - 2012, un contract civil prin care şi-a angajat fiul în funcţia de referent la biroul său parlamentar. În baza contractului civil încheiat, fiul său a obţinut venituri salariale de 35.991 de lei.

Kelemen Atilla Bela Laszlo a încheiat un contract civil prin care şi-a angajat soţia în funcţia de referent la biroul său parlamentar, aceasta obţinând astfel venituri salariale de 27.248 de lei.

Doru Braşoan Leşe a încheiat, în legislatura 2008 - 2012, un contract civil prin care şi-a angajat fratele în funcţia de consilier la biroul său parlamentar. În baza contractului civil încheiat, fratele său a obţinut venituri salariale în cuantum total de 92.443 de lei.

Ion Mocioalcă a încheiat, în legislatura 2008 - 2012, un contract civil prin care şi-a angajat fiica în funcţia de consilier la biroul său parlamentar, iar aceasta a obţinut venituri salariale de 892 de lei.

Iuliu Nosa a încheiat, în legislatura 2008 - 2012, un contract civil şi un contract individual de muncă prin care şi-a angajat fiul în funcţia de consilier la biroul parlamentar. În baza contractelor încheiate, fiul său a obţinut venituri salariale de 35.971 de lei, la care se adaugă indemnizaţia pentru creşterea copilului pe care a primit-o timp de un an, începând din 20 martie 2012.

Laurenţiu Nistor a încheiat, în legislatura 2008 - 2012, două contracte civile prin care şi-a angajat fiica şi ginerele în funcţia de expert în cadrul biroului său parlamentar. În baza contractelor civile încheiate, fiica sa a obţinut venituri salariale de 34.171 de lei, iar ginerele acestuia a avut venituri salariale de 45.771 de lei.

Vasile Daniel Oajdea a încheiat, în legislatura 2008 - 2012, un contract civil prin care şi-a angajat soţia în funcţia de consilier la biroul său parlamentar, iar aceata a obţinut venituri salariale de 32.970 de lei.

Corneliu Olar a încheiat, în legislatura 2008 - 2012, un contract civil prin care şi-a angajat fiica în funcţia de referent la biroul său parlamentar, iar aceasta a obţinut venituri salariale de 29.139 de lei.

Neculai Răţoi a încheiat, în legislatura 2008 - 2012, un contract civil prin care şi-a angajat nepotul în funcţia de consilier la biroul său parlamentar. În baza contractului civil încheiat, nepotul său a obţinut venituri salariale în cuantum total de 26.336 de lei.

Ion Stan a încheiat, în legislatura 2008 - 2012, un contract civil prin care şi-a angajat fiica în funcţia de consilier la biroul său parlamentar, iar aceata a obţinut astfel venituri salariale de 6.594 de lei.

Mădălin Ştefan Voicu a încheiat, în legislatura 2008 - 2012, un contract civil prin care şi-a angajat nora în funcţia de consilier la biroul său parlamentar. În baza contractului civil încheiat, nora sa a obţinut venituri salariale de 3.302 de lei.

Sorin Ştefan Zamfiresc a încheiat, în legislatura 2008 - 2012, trei contracte civile prin care şi-a angajat fiul în funcţiile de şofer, referent şi, respectiv, consilier în cadrul biroului său parlamentar. În baza contractelor civile încheiate, fiul său a obţinut venituri salariale în cuantum total de 28.893 de lei. În cazul lui Zamfirescu, ANI a sesizat Parchetul instanţei supreme, pentru posibila săvârşire a infracţiunii de conflict de interese, ca urmare a încheierii contractului civil prin care şi-a angajat fiul în funcţia de consilier.

Dan Radu Zătreanu a încheiat, în legislatura 2008 - 2012, un contract civil prin care şi-a angajat fiica în funcţia de consilier în cadrul propriului birou parlamentar, iar aceasta a obţinut astfel venituri salariale de 3.249 de lei. Şi în cazul lui Zătreanu, ANI a sesizat PICCJ, care va face verificări privind posibila săvârşire a infracţiunii de conflict de interese.

Comentarii

 • costica

  23 iunie 2016 22:44

  Acest program iti aduce bani! Noutate absoluta pentru toti cei care vor sa castige bani in timpul liber! Vino si convinge-te! Totul este absolut serios si de incredere! Vei vedea imediat ca ai facut alegerea cea mai buna! Lucrezi part-time, acasa, si castigi bani! Te astept sa ceri acum detalii mai multe la adresa de emailpacurarucostica1963gmail com

  raspunde comentariului
 • LLAAAAA ZID ! SINGURA SOLUTIE !

  23 iunie 2016 21:49

  plutonul de executie este singura solutie!

  raspunde comentariului
 • Alex

  23 iunie 2016 16:27

  Romania nu are inca o democratie autentica stabila si nu poate face fata singura atacurilor concentrate ale sustinatorilor celor corupti, ale celor ce promoveaza doar o democratie de fatada.Se vede ca cel putin jumatate dintre parlamentari sunt sustinatori ai coruptiei si prieteni ai celor certati cu legea. Este singura explicatie pentru impiedecarea actului de justitie si aflarea adevarului. Mai mult decat atat ei introduc initiative legislative de modificare a legilor in vigoare si a codului penal pentru ca infractiunile si abuzurile pe care le-au savarsit sa fie dezincriminate.Ce fel de prim ministru este acela care isi da o ordonanta de urgenta de modificare a legii invatamantului prin care schimba prevederile pe care numai el le incalcase ?Atacurile la adresa justitiei, a profesionalistilor ce lucreaza in justitie si a sentintelor instantelor facute de presedintele senatului si de fostul prim ministru aduc atingere justitiei, dupa cum constata Consiliul Superior al Magistraturii, dar si asupra stabilitatii democratice a tarii.Aceste lucruri le stie foarte bine dl. Senator John McCain si exemplul dat, ca Romania este inca o democratie fragila ce nu poate rezista la atacurile perfide ale unor persoane ce detin anumite functii de conducere in stat. Nu putem singuri sa anihilam influenta si actiunile nefaste ale unor politruci ce se cred dumnezei. Ei sustin ca factorul politic trebuie sa plateasca doar electoral pentru coruptia, abuzurile si hotia pe care le savarsesc.Prietenii la nevoie se cunosc si pentru ca sunteti un prieten adevarat al Romaniei va rugam sa interveniti in favoarea noastra.De ce numai prietenii mafioti ai lui Putin sa nu aiba drept de intrare in SUA ?Va solicitam sa intreprindeti toate diligentele necesare pentru ca domnii Tariceanu si Ponta sa nu aiba drept de intrare in SUA . Ar fi un bun exemplu pentru toti cei ce cred ca pentru ei legea este facultativa iar daca ii atige prefera sa schimbe legea decat sa fie onesti.

  raspunde comentariului
 • Aniana

  23 iunie 2016 11:06

  Si noi,poporul asta ...revoltat pe bloguri ,cand vom lua atitudine fata de nemernicia escrocilor din parlament ??? Pana cand ii tot alegem si-i lasam sa ne fure,sa ne umileasca si sa-si umple buzunarele cu tot felul de pensii speciale si altele votate de ei doar pt ei ? Cred ca suntem singurul popor care nu iese in strada.care nu se revolta concret fata de ceea ce fac parlamentarii nostri hoti,chiulangii,inculti si agramat.

  raspunde comentariului
 • Maria

  22 iunie 2016 16:15

  De Dumnezeu nu li-i frica, de oameni nu li-i rusine !

  raspunde comentariului
 • de rasu lumii

  22 iunie 2016 16:03

  Nu e treaba statului roman ce fac parlamentarii straini.Nu e treaba statului roman sa faca locuri de munca. Nu e treaba statului roman daca pleaca toata populatia din tara.Nu e treaba statului roman daca pamantul tarii va fi cumparat suta la suta de straini care vor pune garduri la granita sa nu mai intre nici-un roman in tara. Nu e treaba statului roman ca statul roman nu mai este stat roman decat cu numele in rest populatii nomade au ajuns la carma tarii.Noapte buna romani.

  raspunde comentariului
 • o lege fireasca

  22 iunie 2016 13:17

  pt penalii majoritari din asa zisul for democratic al Romaniei..

  raspunde comentariului
 • Cinste lor

  22 iunie 2016 11:28

  Romania merge spre cea mai veche forma de organizare, clan, ginta, trib etc.

  raspunde comentariului

Ultima ora

Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te pentru a primi cele mai importante titluri pe e-mail.

Urmareste-ne pe Facebook

Copyright © 2014. Toate drepturile rezervate RomaniaLibera.ro

Dezvoltat de Bluebay Design