8.4 C
București
joi, 21 noiembrie 2024
AcasăSportA fost schimbat șeful Forțelor Terestre. Noul comandant este generalul Marius Harabagiu....

A fost schimbat șeful Forțelor Terestre. Noul comandant este generalul Marius Harabagiu. În decembrie 1989, el era comandant de companie în unitatea de tancuri acuzată că a tras în Piața Revoluției

La București s-a desfășurat, luni, ceremonia de instalare în funcție a noului șef al Statului Major al Forțelor Terestre – cea mai numeroasă categorie de trupe a Armatei Române.

Fostul șef al SMFT, generalul locotenent Dumitru Scarlat, a predat comanda și Drapelul de Luptă al Statului Major al Forțelor Terestre către generalul maior Marius Harabagiu. Generalul locotenent Scarlat a fost numit reprezentant militar al României la NATO şi UE la Cartierul General NATO de la Bruxelles.

La rândul lui, Marius Harabagiu are în prezent 54 de ani și a fost avansat, acum un an, de președintele Klaus Iohannis de la gradul de general cu o stea (general de brigadă) la cel de general cu două stele (general maior).

Potrivit cv-ului postat pe site-ul Ministerului Apărării Naționale, Marius Harabagiu a absolvit, în anul 1985, Şcoala Militară de Ofiţeri activi de tancuri si auto „Mihai Viteazul”. Între anii 1985-1987, Marius Harabagiu a fost comandant de pluton la Regimentul 20 Tancuri, iar între anii 1987-1991 a ocupat o funcție ierarhic superioară – aceea de comandant de companie la Regimentul 20 Tancuri.


Citește și: Război urban cu proiectile explozive

În schimb, UM 01060 Pantelimon a comunicat folosirea in Piata Revolutiei a urmatoarelor cantitati de munitie: 9 bucati lovituri de 100 mm cu proiectil exploziv OF-412 cu focos V-429, incarcatura completa cu tub de alama; 13 bucati lovituri 100 mm cu proiectil perforant trasor SR-412B cu focos DBR-2 cu tub alama; 5 bucati lovituri de 100 mm cu proiectiv cumulative cu miscare lenta de rotatie dotat, cu focos GRV-2 cu tub de otel.


Potrivit datelor istorice, în zilele Revoluției din decembrie 1989, Regimentul 20 Tancuri purta indicativul UM 01060 și avea sediul în microgarnizoana Pantelimon, de lângă București. Comandantul microgarnizoanei și al Regimentului 20 Tancuri era pe atunci maiorul Mircea Mureşan (avansat ulterior până la gradul maxim în Armata Română, cel de general cu patru stele).

În decembrie 1989, în Piața Revoluției, la Palatul Republicii și la Sala Palatului au fost dispuse trei batalioane de tancuri aparținând UM 01060 precum și militari.

După încheierea evenimentelor din decembrie 1989, UM 01060 Pantelimon a comunicat folosirea în Piața Revoluției a următoarelor cantități de muniție: 9 bucați lovituri de calibrul 100 de milimetri cu proiectil exploziv OF-412 cu focos V-429, încărcatură completă cu tub de alamă; 13 bucăți lovituri 100 mm cu proiectil perforant trasor SR-412B cu focos DBR-2 cu tub alamă; 5 bucați lovituri de 100 mm cu proiectile cumulative cu mișcare lentă de rotație dotat cu focos GRV-2 cu tub de oțel.

Informația este confirmată și de un document provenit de la Asociația 21 Decembrie, care precizează că "în aceeași zonă, UM 01060 București a executat 27 lovituri explozive cu tunul de pe tanc”.

Regimentul de tancuri din Pantelimon a ocupat poziții de luptă în Piața Palatului (actuala Piață a Revoluției), din fața sediului fostului CC al PCR (actualul sediu al Ministerului de Interne). Potrivit declarațiilor martorilor, proiectilele trase de militarii de pe tancuri au contribuit la distrugerea Bibliotecii Centrale Universitare (BCU). În acel context, au fost distruse peste 500.000 de cărți, cele mai multe fiind volume rare și manuscrise unicat.


Am solicitat luni, prin intermediul Biroului de Presă al MApN, informații mai precise legate de activitatea actualului general Harabagiu în decembrie 1989. La întrebările noastre, răspunsul oferit de MApN este următorul:

În perioada 1985-1993 generalul maior Marius Harabagiu a îndeplinit, în cadrul Regimentului 20 Tancuri, funcții de comandă la diferite eșaloane, începând cu cea de comandant de pluton, până la nivelul de comandant de batalion. În momentul Revoluției din 1989 avea gradul de locotenent major şi comanda o companie de tancuri dintr-un batalion al Regimentului 20 Tancuri. Acțiunile desfășurate de regiment în această perioadă sunt înregistrate în documentele militare de evidență ale unității".


 

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

SUA și-ar putea redeschide joi ambasada de la Kiev

Statele Unite se aşteaptă ca ambasada americană la Kiev să revină la operaţiunile normale joi după o alertă de securitate, le-a declarat miercuri reporterilor...

Traian Băsescu spune că Rusia nu va risca folosirea armelor nucleare

Fostul președinte al României, Traian Băsescu a făcut o analiză politică atât a candidaților la alegerile prezidențiale și parlamentare din 2024, cât și...

Elena Lasconi dezvăluie ce le-ar cere lui Putin și lui Trump dacă s-ar vedea cu ei

Elena Lasconi, candidatul USR la alegerile prezidențiale, a fost întrebată, miercuri seara, în emisiunea electorală „Alege ce urmează!“ de la Antena 1, ce ar...
Ultima oră
Pe aceeași temă