6.6 C
București
duminică, 17 noiembrie 2024
AcasăPoliticăGuvernul Dăncilă. Cine ar putea primi a doua șansă

Guvernul Dăncilă. Cine ar putea primi a doua șansă

 

Discuțiile pentru formarea Guvernu­lui Dăncilă se pre­lun­gesc, în condițiile în care președintele PSD, Liviu Dragnea, trebuie să îi mulțumească pe liderii locali care l-au sprijinit în bătălia pentru debarcarea lui Mihai Tudose de la Palatul Victoria. Liderii locali alcătuiesc grosul Comitetului Executiv Național, for care se va reuni vineri pentru a vota lista miniștrilor.

Din informațiile neoficiale din interiorul PSD reiese că Liviu Dragnea ar dori să o readucă la Palatul Victoria pe Sevil Shhaideh, fost mi­nistru al Dezvoltării și vicepremier în Guvernul Tudose. În scenariul inițial,  discutat de Liviu Dragnea și de apropiații săi, Shhaideh ar urma să ocupe postul de secretar general al Guvernului și să fie un fel de sfătuitor din umbră al Vioricăi Dăncilă. Shhaideh lucrează la programul de guvernare al noului guvern, alături de Darius Vâlcov și Viorica Dăncilă. Shhaideh este urmărită penal în do­sarul ”Belina”, fiind acuzată de emiterea unor hotărâri ilegale prin care insula a fost transferată CJ Teleorman.

Între timp, au apărut informații potrivit cărora Paul Stănescu, vicepremier și ministru al Dezvoltării ar intenționa să se retragă din Executiv. Stănescu este chemat astăzi la Înalta Curte de Casație și Justiție, DNA solicitând redeschiderea unui dosar care fusese închis în urmă cu opt ani. Stănescu, și el un apropiat al lui Dragnea, ar urma să ia o decizie finală în funcție de hotărârea ICCJ. Dragnea pare hotărât să îl păstreze în Guvern, indife­rent de decizia magistraților. Dacă Stănescu s-ar retrage cu adevărat, nu este exclus ca postul său să îi revină lui Shhaideh, care l-a mai deținut în Guvernele Grin­deanu și Tudose.

 

Ce portițe legale are PSD

 

În PSD s-a discutat și des­pre nominalizarea Rovanei Plumb, pe postul de vicepremier fără portofoliu, deținut în Guvernul Tudose de Marcel Ciolacu. Plumb a fost și ea luată în vizor de procurori în dosarul ”Belina”, dar, spre deosebire de Shhaideh, nu este urmărită penal, după ce Camera Deputaților a respins o cerere a DNA în acest sens. Plumb a demisionat din Guvernul Tudose, în octombrie, odată cu Shhaideh, la cererea expresă a fostului premier.

De altfel, atât Liviu Dragnea, cât și Viorica Dăncilă au afirmat că existența unui dosar la DNA nu este un obstacol pentru ocuparea unei funcții în Executiv.

„Am hotărât să ne facem noi Guvernul, şi nu alte instituţii”, a explicat Dragnea.

El a continuat pe aceeași linie și după ce preșe­dintele Klaus Iohannis i-a atras atenția că nu dorește politicieni cu probleme penale la Palatul Victoria. ”Comitetul Executiv Naţional va vota în plen, vineri, orice propunere de membru al Guvernului şi va fi un vot politic. Acum aflu că domnul preşe­dinte a spus asta. Eu am spus tot timpul, răspund la orice invitaţie de la preşedinte pe tema profilului miniştrilor”, a declarat Liviu Dragnea. Viori­ca Dăncilă a mers pe aceeași linie. ”Nu pot să ştiu care e penal, care nu e penal. Gândiţi-vă că sunt europarlamentar şi am votat o Directivă europea­nă care spunea că există prezumţia de nevinovăţie până la condamnare şi că justiţia se înfăptuieşte de către judecător. Deci acum nu pot să spun – penal, nepenal, vom vedea ce va propune CEx”, a spus Dăncilă. Întrebată dacă va avea un cuvânt de spus în desemnarea miniştrilor sau dacă CEx al PSD va decide în privinţa acestora, Dăncilă a răspuns: „Va fi un vot în CEx. Dar bineînţeles că vom avea şi discuţii”. Legea în vigoare interzice intrarea în Guvern doar pentru persoanele condamnate definitiv, cu executare sau cu suspendare.  

 

Nume noi, din guvernele trecute

Un alt nume nou pe lista cabinetului Dăncilă ar fi cel al Anei Birchall, care ar putea deveni ministru al Fondurilor Europene, în locul lui Marius Nica, după ce acesta a demisionat recent. Ana Birchall a fost ministru delegat pentru Afaceri Europene în Guvernul Grindeanu. Ea concurează pentru noul post cu Eugen Teodorovici, fost ministru al Fondurilor Europene şi ministru al Finanţelor în Guvernul Ponta. Teodorovici este propunerea PSD Tulcea pentru funcţia de ministru al Finanţelor sau pentru un portofoliu la Ministerul Fondurilor Europene. Pentru postul de la Finanțe, Teodorovici concurează cu Ionuț Mișa, căruia i-a cerut demisia de mai multe ori. Mișa, însă, a contracarat și i-a promis fidelitate lui Dragnea,  la pachet cu rezolvarea scandalului privind Declarația 600. 

Adrian Dobre, purtător de cuvânt al PSD, ar putea să devină ministrul pentru Dialog Social. În prezent, acest minister este condus de Gabriel Petrea.

 

 

Calendarul  instalării noului Guvern

 
26 ianuarie: Fiecare ministru va primi, individual, votul de încredere în CEx.

 
28 ianuarie: Grupurile parlamentare ale PSD se vor întâlni pentru discuții despre noul Guvern.

 
29 ianuarie: Miniștrii vor fi audiați în comisiile de specialitate din Parlament.

 
30 ianuarie: Plenul reunit al Camerei Deputaților și Senatului va da votul de învestire pentru Guvernul Dăncilă. În aceeași zi, seara, ar putea avea loc și ceremonia de depunere a jurământului, la Palatul Cotroceni.

 
31 ianuarie: Guvernul Dăncilă va avea prima ședință, în care se va adopta ordonanța de urgență privind amânarea termenului de depunere a Declarației 600 la ANAF.

Romulus Georgescu
Romulus Georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

Alexandru Rafila: Descentralizarea rezidențiatului continuă, universităților vor organiza procesul direct

Rafila a atras atenția asupra distribuției inegale a medicilor în teritoriu și a reafirmat necesitatea implicării autorităților locale Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a anunțat că...

Alexandru Rafila: Descentralizarea rezidențiatului continuă, universităților vor organiza procesul direct

Rafila a atras atenția asupra distribuției inegale a medicilor în teritoriu și a reafirmat necesitatea implicării autorităților locale Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a anunțat că...

Numărul firmelor dizolvate a crescut cu aproape 7% în primele nouă luni ale anului

Cele mai multe dizolvări au fost înregistrate în București, urmat de Constanța, Ilfov, Cluj, Timiș și Iași Numărul firmelor dizolvate în România a ajuns la...
Ultima oră
Pe aceeași temă