2 C
București
miercuri, 20 noiembrie 2024
AcasăPoliticăDe ce s-au împrietenit Viktor Orban și Liviu Dragnea

De ce s-au împrietenit Viktor Orban și Liviu Dragnea

Senatul a adoptat, ieri,  în calitate de for decizional, propunerea legislativă pentru înfiinţarea Liceului Teologic Romano-Catolic din Târgu Mureş ca unitate de învăţământ preuniversitar cu predare în limba maghiară. Senatorii au adoptat cu 71 de voturi pentru, patru abţineri şi 20 împotrivă propunerea legislativă a unor parlamentari UDMR. În favoarea proiectului au votat senatorii PSD, ALDE, USR şi UDMR, iar PNL şi PMP împotrivă. PNL și PMP s-au opus, pentru că, marți, Curtea de Apel Târgu Mureș a anulat definitiv decizia de înființare a Liceului Teologic Romano-Catolic. Instanța a respins astfel recursurile formulate împotriva hotărârii Tribunalului Mureş, care prevedea anularea deciziei de înfiinţare a instituţiei de învăţământ. După vot, senatorii PMP au anunțat că  contesta proiectul la Curtea Constituțională (CCR), iar liberalii s-ar putea alătura demersului. ”Suntem în analiză, căutăm temeiuri de neconstituţionalitate. Am identificat deja cel puţin un temei şi în măsura în care vom avea temeiuri suficiente vom ataca la CCR”, a spus președintele PNL Ludovic Orban.

 

 

”Inteligent”, ”relație promițătoare”

Adoptarea proiectului a făcut obiectul unei negocieri între președintele PSD Liviu Dragnea și premierul Ungariei Viktor Orban, mijlocită de liderul UDMR Kelemen Hunor. Apropierea dintre cei doi lideri a fost descrisă de președintele PSD, chiar de la primul pas petrecut în septembrie 2017. ”L-am sunat pe domnul Kelemen Hunor şi am zis: <<domn’e, aş vrea să vorbesc cu domnul Orban la telefon, se poate ? Poate ai telefonul, ai cunoştinţe, aveţi contacte>>. <<Da !>>. M-a sunat înapoi şi mi-a spus marţi, la ora 1,00, puteţi vorbi la telefon, venea de nu ştiu unde”, a relatat Dragnea. Cei doi au fost pe aceeași lungime de undă de la primul dialog. ”Am vorbit, un interlocutor foarte deschis la dialog, un politician, după părerea mea inteligent, foarte pragmatic şi cu simţul umorului”, a relatat Dragnea. S-a perfectat și o înțelegere concretă. ”Şi i-am spus vom rezolva această problemă, în aşa fel încât, începând cu anul şcolar viitor, acel liceu să se înfiinţeze. Şi vom adopta, ori hotărâre de guvern, ori lege în Parlament, vom face toate demersurile legale ca acel liceu să se înfiinţeze”, a declarat Liviu Dragnea. Preşedintele PSD a adăugat că, în schimb, premierul ungar ”s-a angajat că va da dispoziţie ministrului de Externe, care era, sau urma să meargă la Washington, să spună că Ungaria susţine România pentru OECD”. Premierul Mihai Tudose și MAE anunțaseră că situație liceului este o problemă în Justiţie și autoritățile nu pot interveni.

La  scurt timp după ieșirea lui Dragnea,  Viktor Orban a declarat că se poate găsi „o formă de cooperare în cadrul aranjamentelor din Grupul de la Vişegrad  (Ungaria, Polonia, Republica Cehă şi Slovacia) plus România “, potrivit agenției ungare de presă MTI. El a mai afirmat că şi-a creat o „relaţie personală promiţătoare“ cu Liviu Dragnea în cursul discuţiilor legate de închiderea liceului frecventat de maghiari din Târgu-Mureş.

 

 

România, posibil furnizor de gaze pentru Ungaria

Înființarea liceului face parte dintr-un pachet mai larg de subiecte pe care cele două părți s-ar putea înțelege. Marți, cu o zi înainte de votul din Senat, for decizional, Liviu Dragnea, s-a întâlnit cu ministrul afacerilor externe şi comerţului exterior din Ungaria, Péter Szijjártó. Oficialul maghiar a avut, de asemenea, întâlniri cu președintele Senatului Călin Popescu Tăriceanu și cu ministrul român de externe, Teodor Meleșcanu.

”Am abordat câteva teme importante pentru România şi Ungaria. Proiecte de infrastructură mare, legătura Bucureşti- Budapesta de cale ferată de mare viteză, o discuţie ca posibilitatea ca în viitorul apropiat România să devină furnizor de gaze naturale pentru Ungaria. Am discutat despre Fundația Gojdu, că putem, avem înţelepciune ambele părţi, să începem o discuţie serioasă despre moştenirea Gojdu. Am discutat şi despre punctele de trecere a frontierei, am convenit că voi discuta cu Guvernul să se deblocheze cel puţin două puncte în prima fază”, a declarat Liviu Dragnea, după întâlnirea cu Péter Szijjártó.

Cooperarea româno-maghiară poate aduce un progres istoric în domeniul securităţii energetice a Ungariei, a declarat Péter Szijjártó, după întrevederea cu Teodor Meleşcanu, conform MTI. Oficialul maghiar a oferit și detalii concrete. Părţile ar fi convenit ca până în 2020, România să creeze condiţiile tehnice necesare pentru exportul de gaze către Ungaria, iar de la 2022, să devină posibil transportul către Ungaria al unei cantităţi semnificative de gaze produse în Marea Neagră, după ce companiile maghiare vor contracta întreaga capacitate de transport, de 4,4 miliarde de metri cub, a acestui traseu. Comunicatul MAE de la București are un ton mult mai reținut. ”Cu privire la cooperarea în domeniul energetic, a fost reliefată importanţa diversificării rutelor şi surselor de aprovizionare, cu scopul asigurării securității energetice la nivel regional şi european”, a precizat MAE.

 

 Ce speră cei doi lideri

Liviu Dragnea a anunţat că a primit, din partea ministrului ungar de Externe,  invitaţia oficială transmisă de premierul Viktor Orban, cei doi urmând să se întâlnească în calitate de şefi de partide. „A fost o discuţie foarte bună. De asemenea, mi-a transmis invitaţia premierului Orban, în calitate de preşedinte de partid, să ne vedem ca preşedinţi de partide şi i-am spus că o să-i transmit astăzi-mâine care ar fi câteva date posibile să aprofundăm temele de discuţie pe care le-am abordat ieri”, a mai declarat Dragnea.

Dincolo de partea economică, atât Dragnea cât și Orban au propriile calcule. În aprilie anul acesta în Ungaria vor avea loc alegeri parlamentare iar subiectul liceului din Târgu-Mureș a devenit subiect de campanie electorală . Formațiunea lui Viktor Orban, FIDESZ, domină sondajele de opinie cu 40%, dar premierul ar dori un scor cât mai apropiat de 45%, cel obținut în 2014. La rândul său, Liviu Dragnea speră ca Viktor Orban să influențeze electoratul maghiar din Transilvania să sprijine candidatul PSD la alegerile prezidențiale din 2019.

 

UDMR a prelungit protocolul cu PSD

Liderul UDMR, Klemen Hunor, a anunţat, recent, că partidul a luat decizia să continue protocolul de colaborare parlamentară cu PSD-ALDE, adăugând că acest acord este unul „extrem de lejer”, deoarece există numai obligaţia de consultare reciprocă când e nevoie de susţinerea părţii celuilalt.

 

Romulus Georgescu
Romulus Georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

Buffon, dezvăluiri fascinante! Care e cea mai mare slăbiciune a fostului portar italian

Gianluigi Buffon, considerat unul dintre cei mai mari portari din istoria fotbalului, a făcut dezvăluiri surprinzătoare în cadrul conferinței de lansare a autobiografiei sale,...

Anvelope mixte versus anvelope de iarnă

Utilizarea unui set de anvelope tip all-season poate reduce considerabil costurile de exploatarea ale unei mașini, dar este bine să știți și care...

FIFA menține sancțiunile! Rusia exclusă de la tragerea la sorți pentru Mondialul din 2026

Naționala Rusiei nu va participa la preliminariile pentru Campionatul Mondial din 2026, după ce FIFA a decis să prelungească interdicția aplicată în urma invaziei...
Ultima oră
Pe aceeași temă