5.2 C
București
vineri, 15 noiembrie 2024
AcasăPoliticăCum se fac jocurile pentru congresul PSD. Lista posibililor vicepreședinți

Cum se fac jocurile pentru congresul PSD. Lista posibililor vicepreședinți

Social-democrații poartă negocieri intense pentru posturile de vicepreșdinți, puse la bătaie la congresul din 10 martie. La inițiativa lui Liviu Dragnea, conducerea PSD a decis schimbarea modalității de alegere a Biroului Permanent Național. La ultimul congres, din 2015, au fost aleși 12 vicepreședinți la nivel național, cu condiția ca patru dintre aceștia să fie femei. Acum, vor fi aleși 16 vicepreședinți, dintre care opt femei, dar scrutinul s-a mutat la nivel regional. Fiecare regiune va avea doi vicepreședinți – un bărbat și o femeie.

Noul statut va afecta în primul rând influența filialei București, condusă de Gabriela Firea, după ce edilul-șef al Capitalei s-a distanțat de Liviu Dragnea. În prezent, PSD București are patru vicepreședinți, aleși la nivel național în 2015: Ecaterina Andronescu, Nicolae Bănicioiu, Georgian Pop și Ionuț Vulpescu. Adică o treime din cele 12 posturi. Firea are dreptul de a participa la ședințe, în calitate de primar al Capitalei. Acum, însă, regiunea București-Ilfov are dreptul la doar doi vicepreședinți. Potrivit unor surse din PSD, aceștia vor fi Gabriela Firea și Robert Negoiță, primarul sectorului 3. Luni, Firea a amenințat cu demisia din funcțiile deținute în PSD, acuzând directorii din ministere că sabotează proiectele Capitalei. Dragnea se teme că Firea își va promova agenda personală, dacă își păstrează influența în Biroul Permanent.

 

Tudose nu va mai fi vicepreședinte

Fostul premier Mihai Tudose a anunțat că nu va mai candida pentru postul de vicepreședinte, pe care l-a obținut la congresul din 2015.  Tudose îl va susține pentru o funcţie de vicepreşedinte pe Marian Oprişan, preşedintele CJ Vrancea. Tudose este din Brăila, care face parte din regiunea Sud-Est alături de Buzău, Constanța, Galați, Tulcea și Vrancea. Spre deosebire de 2015, când a obținut un post la nivel național, Tudose risca acum o înfrângere în fața lui Marian Oprișan. Președintele CJ Vrancea este foarte influent în această zonă și, după ce l-a susținut pe Mihai Tudose, s-a reapropiat de Liviu Dragnea. Acum Tudose a preferat alegerea pragmatică: susținerea lui Oprișan, pentru a-și păstra o relația bună cu vicepreședintele pe zona sa. La rândul său, liderul PSD Buzău, fostul vicepremier Marcel Ciolacu, a anunţat că îl nu va candida și îl va susține pe Oprișan.

În regiunea Muntenia, negocierile de culise par să o indice favorită pe Rovana Plumb, pentru cota feminină. Pentru postul rezervat bărbaților se luptă Ciprian Pandea (Călărași), Mircea Drăghici (Argeș) și Emanoil Savin (Prahova). Postul de vicepreședinte este dorit și de Adrian Țuțuianu (Dâmbovița) care nu a luat încă o decizie. Țuțuianu a intrat în conflict cu Liviu Dragnea, după ce a pierdut postul de ministru al Apărării.

Filialele din Oltenia au decis să-l susțină pe Marian Neacșu ca președinte executiv și pe Olguța Vasilescu și Paul Stănescu ca vicepreședinți. În februarie 2016, Neacşu a fost condamnat definitiv, de către ÎCCJ, la șase luni de închisoare cu suspendare pentru conflict de interese din motiv că şi-a angajat fiica la biroul parlamentar. După ce a fost condamnat, Neacşu nu a mai candidat pentru Parlament, dar a rămas secretarul general al PSD.

 

 

Posibili candidați pentru locurile de vicepreședinți

 

Bucureşti  – Ilfov:   Gabriela Firea, Robert Negoiţă

Oltenia: Lia Olguţa Vasilescu, Paul Stănescu

Muntenia:  Rovana Plumb,  Ciprian Pandea, Mircea Drăghici sau Emanoil Savin

Sud – Est:  Lucreţia Roşca,  Marian Oprişan,

Nord – Est: Doina Fedorovici, Dumitru Buzatu sau Gabriel Vlase

Nord – Vest: Doina Pană sau Ioana Bran,  Gabriel Zetea, Gheorghe Şimon sau Liviu Pop

Vest: Natalia Intotero, Mihai Fifor sau Ion Mocioalcă

Transilvania – Centru – Roxana Mânzatu,  Bogdan Trif

Notă: fiecare regiune va avea doi vicepreședinți – o femeie și un bărbat

 

 

 

Romulus Georgescu
Romulus Georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă