Coaliția PSD-ALDE a reușit să treacă Codul Penal prin Camera Deputaților cu 167 de voturi pentru, 97 împotrivă și 19 abțineri. Proiectul a trecut la mustață, la 65 de voturi diferență, pentru că pentru adoptarea acestuia era nevoie de 15 voturi.
Pe lângă PSD și ALDE proiectul a obținut nouă voturi decisive și din partea grupului minorităților naționale. De asemenea, deputatul PMP Adrian Mocanu a votat „pentru“, iar liderul PMP Eugen Tomac a anunţat excluderea acestuia din partid. PNL, USR şi PMP, cu excepţia lui Mocanu, au votat ”împotrivă”, iar UDMR s-a abţinut de la vot. Camera Deputaților este for decizional, iar proiectul va fi contestat de PNL și USR la Curtea Constituțională (CCR).
Modificări radicale
Printre modificări se numără schimbarea articolului din Codul Penal prin care este definit abuzul în serviciu. Prin noua reglementare, pentru ca abuzul în serviciu să fie infracțiune este necesar ca autorul să fi obţinut un folos material pentru sine, soț, o rudă sau un afin până la gradul al II-lea. Amendamentul PSD reduce pedeapsa maximă cu închisoarea (de la șapte la cinci ani), introduce și varianta amendei și elimină interzicerea dreptului de a ocupa o funcție publică. În aceste condiții, o serie de politiceni, în frunte cu Liviu Dragnea, ar putea beneficia de noul Cod Penal, pe baza regulii privind legea penală cea mai favorabilă.
Prin votul Parlamentului, a fost dezincriminată total neglijența în serviciu. Articolul din Codul Penal, care prevedea o pedeapsă cu închisoarea de la 3 luni la 3 ani pentru această infracțiune, a fost abrogat.
A fost modificat și articolul privind darea de mită. Mituitorul nu se pedepseşte dacă denunţă fapta mai înainte ca organul de urmărire penală să fi fost sesizat cu privire la aceasta, dar nu mai târziu de un an de la data săvârşirii acesteia. Propunerea aparține CSM și a fost însușită ca amendament de PSD și de ALDE. De fapt, este o reformulare a unui articol din Codul Penal în vigoare din 2009, care nu conținea niciun termen pentru denunț. „Mituitorul nu se pedepseşte dacă denunţă fapta mai înainte ca organul de urmărire penală să fi fost sesizat cu privire la aceasta”, prevede Codul Penal în vigoare.
„Eu nu vreau să plec ca prostul din această viață și din această funcție. Duc această luptă până când fiecare român o să știe că poate avea încredere în justiție”. – Liviu Dragnea Președintele PSD
Definiții schimbate
Au fost interzise comunicările referitoare la dosarele penale până la decizia definitivă de condamnare: „Fapta funcționarului public care înainte de pronunțarea unei hotărâri de condamnare definitive se referă la o persoană suspectată sau acuzată ca și cum aceasta ar fi fost condamnată se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani. Dacă declarația se face în numele unei autorități publice pedeapsa se mărește cu o treime”, prevede Codul Penal votat de Parlament.
Pentru spălarea banilor sau constituirea unui grup infracţional nu se mai dispune confiscarea extinsă. Se acordă circumstanțe atenuante pentru achitarea prejudiciului în cazul infracțiunilor de corupție. În prezent, aceste infracțiuni sunt exceptate de la circumstanțe atenunate.
A fost modificată definiția grupului infracțional organizat. Pentru a fi considerat astfel, acest tip de grupare trebuie să se constituie în ”scopul comiterii uneia sau mai multor infracţiuni grave, pentru a obţine direct sau indirect un beneficiu financiar sau alt beneficiu material”. ”Nu constituie grup infracţional organizat grupul format ocazional în scopul comiterii imediate a uneia sau mai multor infracţiuni şi care nu are continuitate sau o structură determinată ori roluri prestabilite pentru membrii săi în cadrul grupului”, prevede noul Cod Penal.
Reacție. Iohannis și Opoziția se vor adresa CCR
PNL și USR au anunțat că se vor adresa CCR, reclamând faptul că graba PSD are legătură cu dosarul lui Liviu Dragnea de abuz în serviciu.
La scurt timp după vot, președintele Klaus Iohannis a susținut o declarație de presă. El a afirmat că adoptarea modificărilor la Codul Penal este un eveniment „revoltător“ şi a anunţat că va contesta la CCR Codul Penal şi Codul de Procedură Penală.
Cum a strâns Dragnea voturi pentru proiect
PSD a avut emoții înainte de votul final după ce UDMR a anunțat că nu va sprijini proiectul de lege, reprezentanții Uniunii cerând schimbarea articolului privind abuzul în serviciu și renunțarea la dezincriminarea neglijenței în serviciu. Fără UDMR, PSD și ALDE au în total 168 de deputați, față de cele 165 de voturi necesare. Însă, la ședința de ieri au lipsit 11 parlamentari din cele două partide – opt de la PSD și trei de la ALDE. Printre absenți s-au numărat Diana Tușa (PSD), Tamara Ciofu (PSD), Cornel Itu (PSD) sau Varujan Vosganian (ALDE). De altfel, votul final era programat inițial pentru joi, dar a fost devansat pentru ieri de teamă că și alți parlamentari vor pleca în teritoriu. Ieri, PSD și ALDE se bazau pe 157 de voturi din propriile rânduri. Liderul PSD, Liviu Dragnea, a convocat o ședință de urgență a grupului PSD înainte de votul din plen, în care s-a făcut o numărătoare a voturilor. Liviu Dragnea însuși a fost prezent la vot, deși până acum strategia sa fusese de a lipsi de la dezbaterea legilor controversate. În cele din urmă, PSD a reușit să își asigure 9 din cele 17 voturi ale deputaților minorităților: Adnagi Slavoliub, Csokany Petronela-Mihaela, Furic Iarco, Ibram Iusein, Ignat Miron, Popescu Mariana-Venera, Stoica Bogdan-Alin, Vasile Daniel şi Vexler Silviu. În plus, PSD a avut și votul deputatului Adrian Mocanu, pe care PMP a anunțat că îl va exclude.
Ședință tensionată
Dezbaterile de ieri au fost tensionate, după ce reprezentanții Opoziției au reclamat prezența în sală a secretarului general al PSD Marian Neacșu, care nu este parlamentar. Neacșu a fost prezent pentru a superviza operațiunea de strângere a voturilor. Opoziția a cerut, fără succes, evacuarea lui Neacșu din sală, dar Florin Iordache, care a condus ședința, a refuzat să ia o astfel de decizie. Deputatul Tudor Benga (USR) a luat cuvântul și a afirmat că speră că nu va trece proiectul privind Codul Penal cu ajutorul minorităților. Liderul acestui grup, Varujan Pambuccian, a venit la microfon vizibil nervos și a afirmat că el nu a votat codurile și că ar putea ca grupul său să voteze tocmai pentru ceea ce a afimat Benga. „Să nu mai amenințe cineva acest grup! Este valabil pentru toată lumea din această sală!”, a comentat Pambuccian. „A amenințat și altcineva și i-a părut rău”, a spus Pambuccian, arătând cu mâna în dreapta lui, acolo unde, sub prezidiu, se afla Marian Neacșu, secretar general al PSD.