10 C
București
joi, 18 aprilie 2024
AcasăPoliticăCe arme se folosesc în bătălia pentru PSD

Ce arme se folosesc în bătălia pentru PSD

Ambele tabere folo-sesc toate armele din dotare pentru a-și crește șansele la Comitetul Executiv Național din 29 ianuarie, unde se va discuta propunerea premierului de restructurare. Propunerea nu este agreată de Liviu Dragnea, pentru că restructurarea este o formulă prin care premierul încearcă să scape de oamenii săi. De altfel, Tudose a cerut deja demisia ministrului de Interne, Carmen Dan, pe care o acuză că l-a mințit.

Premierul a avut grijă să își coaguleze propriul grup de susținători, folosindu-se de pârghiile avute la dispoziție. I-a oferit un aparat de lucru vicepremierului Marcel Ciolacu, care l-a părăsit pe Dragnea pentru Tudose. A afirmat că nu îl interesează șefia PSD, pentru a obține sprijinul președintelui executiv al PSD, Niculae Bădălău (șef la Giurgiu), care se visează succesorul lui Dragnea. L-a cultivat pe Marian Oprișan, șeful CJ Vrancea, marginalizat în era Dragnea. Numai un exemplu: Guvernul Tudose a alocat, anul trecut, 20 de milioane de lei pentru marcarea a 100 de ani de la Bătălia de la Mărășești. Deși acțiunea s-a desfășurat în cadrul operațiunii dedicate Centenarului, Guvernul a ocolit Departamentul Centenar, din subordinea Ministerului Culturii, și a trimis banii direct către CJ Vrancea. Ulterior, premierul Tudose a emis o altă hotărâre prin care CJ Vrancea era scutit de restituirea banilor rămași necheltuiți. Încet, încet, tot mai mulți baroni locali au început să se adune în jurul premierului, simțind că de acolo vin fondurile guvernamentale.

În schimb, oamenii lui Dragnea riscă represalii. Premierul Mihai Tudose a trimis Corpul de control la Compania de autostrăzi (CNAIR). CNAIR e condusă de Ștefan Ioniță, iar Adrian Mlădinoiu face parte din conducere. Ambii sunt apropiați ai lui Liviu Dragnea. Mlădinoiu a fost ofițer SPP, ocupându-se de paza lui Dragnea pe vremea când acesta era vicepremier. Mlădinoiu a demisionat din funcția pe care o deținea la SPP, în 2015, în același -moment în care Liviu -Dragnea demisiona din Guvern. El a devenit aghiotantul lui Dragnea, pe care îl păzea, îi căra servieta și căruia îi furniza informații de orice fel.

 

Strategia lui Dragnea

 

Liviu Dragnea încearcă să contracareze această situație și să păstreze controlul PSD, folosind metode similare. Dragnea l-a sunat pe șeful PSD Dâmbovița, Adrian Țuțuianu, care a trecut, recent, în tabăra adversă și i-a cerut să renunțe la acțiunile împotriva sa. Țuțuianu a declarat, ieri, că se gândește ce poziție va avea la ședin-ța CEx, dar unul dintre locotenenții săi din filială, Corneliu Ștefan, a anunțat că PSD Dâmbovița susține restructurarea Guvernului. Părăsit de unele filiale din Sud, acolo unde se afla baza sa de putere, Dragnea a început un turneu în filialele din Moldova. Liviu Dragnea s-a întâlnit miercuri seara şi cu preşedintele PSD Vrancea, Marian Oprişan, în încercarea de a schimba poziția acestuia pro-Tudose.

Ieri, președintele PSD s-a aflat la Suceava, pentru a participa la ședința organizației PSD de acolo, și este invitat la mai multe ședințe de partid care se vor desfășura în zona Moldovei în următoarele zile – Neamț, Vaslui, Botoșani și Bacău. Unii dintre liderii acestor organizații, precum Ion Arsene (Neamț) și Dumitru -Buzatu (Vaslui) s-au poziționat, deja, în favoarea lui Dragnea. De altfel, Buzatu a afirmat că dacă nici preşedintele partidului, Liviu Dragnea, şi nici premierul Mihai Tudose nu vor avea ”o abordare constructivă”, probabil se va ajunge din nou la demiterea premierului, iar aplicarea programului de guvernare va avea de suferit.

În plus, Dragnea l-a implicat în bătălie și pe vicepremierul Paul Stănescu, care a rămas de partea sa și care deține portofoliul Dezvoltării. Dragnea i-a cerut lui Stănescu să le reamintească aleșilor locali din teritoriu că banii depind de semnătura ministrului Dezvoltării. Într-o întâlnire cu aleșii locali din Argeș, vicepremierul a punctat că județul a primit în prima etapă 335 milioane lei pentru 83 de obiective de investiţii, iar în a doua etapă – anul trecut – 727 milioane lei pentru 151 obiective de investiţii. După care a urmat un val de promisiuni. Astfel, vor fi demarate proiectele pentru construcţia unei săli polivalente cu 4.700 de locuri, a unei centuri ocolitoare, a unui nou pod peste râul Argeş, dar şi reabilitarea şi modernizarea stadionului „Nicolae Dobrin”. Președintele PSD Argeș, Șerban Valeca, a declarat că se opune restructurării guvernamentale.   

 

De ce vrea Tudose demisia lui Carmen Dan

Premierul Mihai Tudose a afirmat că a fost ”minţit” de ministrul Carmen Dan, care l-a informat că cel pe care l-a propus pentru postul de şef al Poliţiei Române, Cătălin Ioniţă, acceptă funcţia, dar, când l-a sunat personal, acesta a afirmat contrariul. Ioniță i-ar fi spus premierului că i-a transmis refuzul și ministrului de Interne. ”Un ministru care îşi permite să mă mintă în halul acesta… nu mai am ce să mai lucrez”, a declarat Mihai Tudose, la Antena 3.” Domnia sa şi-a exprimat luni, că e dispusă să-şi dea demisia. Eu i-am spus că în momentul ăsta eu cred că i-o accept, dacă şi-o dă. Eu cred că domnia sa, dacă va fi lăsată, îşi va da demisia”, a explicat premierul. Tudose a taxat, în acest fel, subordonarea ministrului Carmen Dan față de președintele PSD, Liviu Dragnea, despre care au apărut informații că nu o lasă să demsioneze.

”Nu-l poți acuza pe şeful Poliției Române că n-a ştiut că unul – că nu era cine ştie ce sculă – avea un dosar ţinut sub preş”, a comentat  prim-ministrul, legat de cererea lui Carmen Dan de a-l schimba pe șeful Poliției.

 

Ironii la adresa lui Dragnea

 

Atunci când a venit vorba de restructurare, premierul a afirmat că şi-ar dori un Executiv al cărui număr de ministere să înceapă cu cifra 1, în loc de 28. El a spus că, exceptând-o pe Carmen Dan, nu este niciun membru al Guvernului cu care să nu poată lucra. Tudose a strecurat și o amenințare privind demisia sa din fruntea Guvernului, în condițiile în care, în PSD există teama că, dacă Tudose demisionează, președintele Iohannis nu va mai numi un premier de la PSD.

În ceea ce priveşte relaţia cu liderul PSD, Liviu Dragnea, a apreciat că este ”instituţională”. Tudose a afirmat că are o ”relaţie instituţională” cu serviciile secrete, săptămânal fiind în atribuţiile sale să interacţioneze cu acestea, dar a afirmat că nu a ”tăiat porci cu nimeni pe acolo” şi nu a fost ”la cumetrii”. Premierul a făcut o trimitere implicită la afirmațiile lui Victor Ponta, care susține că Liviu Dragnea a participat la astfel de petreceri alături de șefii SRI și DNA.

Ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, a declarat, ieri, că va aduce lămuriri ”cât de curând” legate de declaraţiile premierului Mihai Tudose, care a acuzat-o că l-a minţit. Carmen Dan a refuzat să răspundă dacă va demisiona.

 

Casa Regală, victimă colaterală

Guvernul a decis, în şedinţa de miercuri, să dea un aviz negativ iniţiativei legislative referitoare la reglementarea statutului juridic al Casei Regale. Proiectul privind reglementarea statutului juridic al Casei Regale a fost depus la Parlament de preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, şi de preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, pe 7 noiembrie 2017.

Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

Ciolacu vrea să-i aducă acasă pe românii din Qatar

„ Sunt ferm convins că în Qatar câştigaţi mult mai bine financiar decât aţi fi câştigat în România în acest moment. Eu sper din...

Asigurări de sănătate: despăgubirile cresc cu 27% în 2023, potrivit UNSAR

Românii au accesat anul trecut, în baza asigurărilor voluntare de sănătate, servicii medicale în valoare de 458 milioane lei. Cifra este în creștere cu...

Rishi Sunak își dorește ca Benjamin Netanyahu să aibă „ sânge rece” după atacul Iranului de sâmbătă

Premierul britanic, Rishi Sunak, l-a chemat marţi pe omologul său israelian, Benjamin Netanyahu, să dea dovadă de "sânge-rece" după atacul Iranului împotriva Israelului din...
Ultima oră
Pe aceeași temă