3 C
București
miercuri, 13 noiembrie 2024
AcasăSpecialPrimarii matusalemici din Galați

Primarii matusalemici din Galați

Dacă la rezultatele alegerilor într-un singur tur de scrutin din cele două municipii ale județului, Galați și Tecuci, au fost decisive curentele de opinie formate în cei patru ani de mandat despre ce a făcut sau ce nu a făcut primarul în funcție, influențate în oarecare măsură de campania electorală care a pus în balanță realizările și promisiunile primarului cu ofertele celorlalți candidați, în localitățile din mediul rural se pare că alegerile cu un singur tur i-au favorizat pe primarii în funcție.

O dovedesc statisticile rezultatelor alegerilor de duminică din cele 61 de comune gălățene, la care se adaugă Târgu Bujor și Berești, care sunt orașe doar cu numele, din punct de vedere oficial, cu spital, liceu și birocrație, pentru că viața „orășenilor“ nu diferă de stilul de viață din comunele ceva mai mari. În 52 din cele 63 de localități primarii în funcție și-au păstrat mandatele.

Realizări, ioc!

În localitățile în care primarii și-au păstrat mandatele nu se poate vorbi de realizări, cu atât mai puțin de proiecte, finanțări europene etc. Cu excepția faptului că în 11 comune au fost extinse rețelele de apă și canalizare de către operatorul regional de apă, asta cu acceptul primăriilor de a se înscrie în asociația intercomunitară, in corpore cei 52 de primari nu s-au remarcat prin realizări notabile.

În 2012, o parte dintre ei promiteau că vor introduce alimentarea cu gaze, că vor asfalta drumurile din comună, dar în cel mai bun caz  ulițele a fost „modernizate“ încă o dată cu zgură sau piatră de râu. În general, primarii au administrat comunele „funcționărește“, au dat ajutoare sociale și au văruit școlile. În condițiile în care alegătorii nu își prea pun problema realizărilor și dacă sistemul cu un singur tur va fi menținut, probabil că vom avea primari „matusalemici“, aleși pe viață.

Rocada mare, rocada mică

La alegerile de duminică, au schimbat primarii numai sătenii din 11 din cele 63 de comune gălățene. În 9 comune a fost „rocada mare”, adică nu a fost schimbat numai primarul, ci și culoarea politică. PSD a câștigat 5 comune foste PNL, iar PNL și-a adjudecat numai două, care erau ale PSD.

În două comune, la Suceveni și Slobozia Conachi, a fost „rocada mică“, pentru că partidul, respectiv PSD-ul și-a înlocuit vechii primari, destul de avansați în vârstă, cu candidați mai tineri. La Slobozia Conachi a devenit primar Emil Dragomir (PSD), care l-a înlocuit pe colegul său de partid, Ioan Nicolau, care era primar de dinainte de revoluție.

Nu au contat nici măcar faptele penale

Au fost realeși și primarii cărora Curtea de Conturi le-a făcut plângeri penale pentru infracțiuni în cheltuirea banului public. Potrivit situației sesizărilor transmise de Curtea de Conturi către Ministerul Public, pentru fraude mai mari de 500.000 de euro, primarii gălățeni aleși în iunie 2012 s-au ales cu 15 plângeri penale întocmite la cererea Curții de Conturi.

Dacă la unii s-ar mai putea spune că au greșit din punct de vedere birocratic, în cazul primarului din Măstăcani, Ilie Dănuț (PSD), constatările Curții de Conturi vizau cheltuirea banilor primăriei pe mese la restaurant. În mai 2015, Curtea de Conturi a solicitat Parchetului de pe lângă Judecătoria Târgu Bujor, efectuarea unei anchete la Primăria Măstăcani, unde fusese înregistrat un prejudiciu de 238.648 lei, în conformitate cu art. 64 al Legii de organizare a Curții de Conturi, acesta reprezentând valoarea unui alt prejudiciu constatat anterior și nerecuperat de primărie. Prin 2013, Curtea de Conturi constata că la Primăria din Măstăcani „au fost efectuate cheltuieli care nu sunt legate de activitatea instituţiei publice (mese servite la restaurant – cheltuieli de protocol)”. Inspectorii au dispus stabilirea întregului prejudiciu și recuperarea acestuia.

Acum, primarul din Măstăcani, Ilie Dănuț (PSD), este cercetat deoarece „nerecuperarea prejudiciilor, ca urmare a nedispunerii şi a neurmăririi de conducerea entităţii a măsurilor transmise de Curtea de Conturi, constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani”. A câștigat și al treilea mandat.   

Din două familii de primari (soț-soție) a mai rămas una

Se pare că electoratul are și limite de suportabilitate. Într-o comună care era din 2004 un fief al PNL, localnicii au votat PSD din cauză că o familie pusese stăpânire pe comună.

La Ţepu, Călin Rugină (PSD) a devenit primar, la concurență cu familia Țuchel. Din 2012 era primar Helena Narcisa Țuchel (PNL), soția fostului primar de Tecuci, Daniel Gerhardt Țuchel (PNL), care în perioada 2004-2012 fusese primar la Țepu. În 2012, când Țuchel a candidat la Tecuci, soția sa, Helena Țuchel a devenit primar la Țepu. Administrator public a devenit în 2012 Marian Țuchel, fratele lui Daniel Țuchel. În acest an, candidatul PNL la Primăria Țepu a fost Marian Țuchel, fratele, respectiv cumnatul, foștilor primari.

Chestia asta nu au mai înghițit-o alegătorii din Țepu și au votat PSD. La Galați a mai rămas totuși o familie de primari, soț-soție, votați și în 2012, dar și în 2016. Pe 5 iunie, Lenuţa Munteanu a redevenit primar PSD la Foltești, iar Nelu Munteanu a redevenit primar PSD la Frumușița.

Cele mai citite

Legea Arendei în dezbatere: fermierii solicită măsuri urgente pentru stabilitate în agricultură

Doar 10% din suprafața agricolă a României este utilizată de proprietarii terenurilor, restul fiind arendat Legea Arendei a revenit în atenția publicului și a Parlamentului...

George Simion a întrerupt dezbaterea Antena 3 CNN de la Parlament. Ce spune despre legăturile cu Rusia și ofițerii GRU

Candidatul AUR la alegerile prezidențiale, George Simion, a întrerupt, marți seara, dezbaterea Antena 3 CNN de la Parlament. Acesta a fost întrebat de jurnaliștii...

Premierul Japoniei, Shigeru Ishiba, a adormit în timpul numărării voturilor pentru realegerea sa

Shigeru Ishiba, președintele Partidului Liberal Democrat (PLD), aflat la putere în Japonia, a fost văzut adormind luni în parlament, unde a fost reales prim-ministru. O...
Ultima oră
Pe aceeași temă