16.5 C
București
marți, 16 aprilie 2024
AcasăSpecialPenalii pe care i-am votat

Penalii pe care i-am votat

Alegerile de duminică au dat rezultate paradoxale în ceea ce privește raportarea românilor la lupta anticorupție. Unii primari cu probleme de natură penală au câștigat alegerile. Și aceasta, cu toate că Direcția Națională Anticorupție (DNA) are cote de încredere de peste 60% în sondajele de opinie.

Cătălin Cherecheş (Coaliția pentru Baia Mare)  a fost reales în funcţia de primar al municipiului Baia Mare cu 70,14% din voturi, deşi se află în arest la Penitenciarul de Maximă Siguranţă Gherla, judeţul Cluj. Cătălin Cherecheş a postat un mesaj pe o reţea de socializare în care a arătat că mulţumeşte locuitorilor din Baia Mare pe care îi iubeşte şi îi consideră marea sa familie. Acesta le-a transmis locuitorilor municipiului Baia Mare că va fi mai mult decât un primar. „Voi fi fratele vostru, copilul vostru, nepotul vostru, iar fiecare dintre voi se va simţi puţin primar. Renaştem, reconstruim doar împreună Baia Mare”, a menţionat Cherecheş. Cătălin Cherecheş a fost arestat preventiv pentru luare de mită în formă continuată de Tribunalul Cluj pe 27 aprilie pentru o perioadă de 30 de zile, iar Curtea de Apel Cluj a menţinut această hotărâre. Tribunalul Maramureş a prelungit, pe 24 mai, arestul preventiv al acestuia.

Și la Craiova, Lia Olguța Vasilescu (PSD) a câștigat detașat un nou mandat de edil, cu aproape 60% din voturi,  în ciuda problemelor pe care le are cu legea. Olguța Vasilescu este cercetată de procurorii DNA pentru luare de mită, folosirea autorității sau influenței în scopul obținerii de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, spălare de bani. Potrivit procurorilor, primarul Craiovei ar fi determinat, ilegal, oameni de afaceri să-i dea donații pentru campanie de 135.907 euro și ar fi primit mită de 544.209 lei.

Blaturile PNL

La Brașov, George Scripcaru a câştigat ca independent cel de-al patrulea mandat de primar al Braşovului, cu 51,23% din voturile valabil exprimate, adică 45.897 voturi, în timp ce al doilea clasat, Răzvan Popa, a obținut doar 15.230 voturi. În luna februarie, Scripcaru  a fost trimis în judecată, fiind acuzat de luare de mită, abuz în serviciu şi instigare la tentativă la abuz în serviciu. PNL i-a retras oficial sprijinul pentru a respecta codul de integritate al partidului.  În cele din urmă, PNL l-a desemnat pe Adrian Gabor, vicepreședinte al Consiliului Județean, fost viceprimar PDL între 2008 și 2012. Pe tot parcursul campaniei electorale, au circulat informații neoficiale despre faptul că, în realitate, PNL îl susține tot de Scripcaru, Adrian Gabor fiind un pretendent de fațadă. Pe ultima sută de metri, liberalii nici nu s-au mai ferit. Secretarul general al PNL Braşov, Dragoş David, a anunțat că filiala locală le cere brașovenilor să îl voteze pe George Scripcaru, candidat independent, fost PNL, și nu pe candidatul oficial al partidului Adrian Gabor. Acesta din urmă, s-a clasat doar pe locul patru, cu doar 4.800 de voturi.

De altfel, chiar ieri,Scripcaru s-a prezentat la Curtea de Apel Braşov, unde judecătorii au decis menţinerea măsurii controlului judiciar pentru încă 60 de zile.  

Și la Târgu Mureș, Dorin Florea a câștigat al cincilea mandat la Primăria Târgu Mureș în urma alegerilor de duminică, potrivit rezultatelor provizorii, fiind la mică distanță de candidatul independent Soos Zoltan. Potrivit datelor provizorii furnizate de BEC, Dorin Florea a obținut 43% din voturi, fiind urmat de candidatul independent Soos Zoltan cu 40% din total. Primar din 2000, Florea a candiat ca independent, dar susţinut de PNL, partid ale cărui criterii de integritate nu le mai îndeplineşte, pentru că este trimis în judecată într-un dosar de corupţie şi urmărit penal într-un alt dosar de corupţie.    

București 2-1: pentru corupți

Reacția alegătorilor bucureșteni față de candidații acuzați de corupție a fost împărțită. Robert Negoiţă, urmărit penal pentru evaziune fiscală, a câștigat detașat un nou mandat la Primăria Sectorului 3, deși prejudiciul adus statului este estimat la peste 77 milioane de lei. În sectorul 6, Gabriel Mutu (PSD) a câștigat deși este urmărit penal de DIICOT. În schimb, Marian Vanghelie,  aflat sub control judiciar într-un dosar de corupţie, a ieșit doar pe locul trei în sectorul 5, pe care îl conducea din 2000.

Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

Horia Constantinescu a demisionat din fruntea ANPC și va candida din partea PSD la Primăria Constanța

Horia Constantinescu a demisionat de la șefia ANPC. Constantinescu a anunțat, luni, că a semnat cererea de demisie din funcţia de preşedinte al Autorităţii...

Donald Trump a afirmat că are „ o problemă reală” cu judecătorul din procesul său de la New York

Fostul preşedinte american Donald Trump a afirmat luni că are "o problemă reală" cu judecătorul la procesul său din New York, denunţând întreaga afacere...

Olaf Scholz, vizită în China: Nu fumăm toți cannabis în Germania

Cancelarul Olaf Scholz i-a asigurat luni pe studenții chinezi că nu vor fi nevoiți să fumeze cannabis dacă aleg să studieze în Germania, liderul...
Ultima oră
Pe aceeași temă