Comitetul Executiv al PSD a decis, ieri, ca la Congresul din 10 martie să fie organizate alegeri pentru postul de preşedintele executiv al partidului, postul de secretar general şi posturile de vicepreşedinţi. În schimb, funcția de președinte a lui Liviu Dragnea nu va fi pusă la bătaie, nici măcar printr-un vot simbolic de reconfirmare. Întrebat dacă va mai cere congresului un vot de susţinere la şefia partidului, Dragnea a spus că probabil va renunţa. ”I-am întrebat pe colegii mei si a fost părerea generală că nu e nevoie de asta. Au fost rezoluţii de susţinere din partea organizaţiilor. Colegii mi-au spus că nu e nevoie şi probabil că nu o să cer”, a justificat Liviu Dragnea schimbarea de plan.
Comitetul Executiv al PSD și-a însușit propunerea lui Liviu Dragnea ca partidul să aibă 16 vicepreşedinţi. Vor fi doi pentru fiecare regiune, opt dintre aceştia fiind bărbaţi, iar opt femei, adică un bărbat și o femeie pentru fiecare regiune. ”Primul obiectiv este o repartizare completă şi echilibrată a conducerii PSD în toată ţara şi pentru asta propunerea este să fie 16 vicepreşedinţi, pentru fiecare regiune. Al doilea obiectiv este paritatea în partid privind barbătii şi femeile, adică să fie opt vicepreşedinţi bărbaţi şi opt femei”, a explicat Liviu Dragnea.
Efectele noului statut
Pentru adversarii liderului PSD, însă, acest plan este echivalent cu marginalizarea criticilor din partid, prin limitarea posibilităților de a obține posturi în conducerea centrală. Unul dintre opozanții modificărilor este secretarul general adjunct Codrin Ștefănescu. În opinia sa, cei care au luptat împotriva ”statutului paralel” ar trebui să primească un bonus. ”Dacă facem chestia asta cu votul regional, n-o să-i mai vedeţi în vecii vecilor pe Liviu Pleşoianu sau Şerban Nicolae vicepreşedinţi, că n-o să poată să-şi depună candidatura pe nicio regiune”, s-a revoltat Ștefănescu. Supărarea sa este justificată: Codrin Ștefănescu, Liviu Pleșoianu și Șerban Nicolae fac parte din PSD București și ar trebui toți trei să se lupte pentru postul de vicepreședinte care va reveni bărbatului din regiunea București-Ilfov. Ștefănescu nu are posibilitatea să candideze ca secretar general adjunct întrucât deținătorului acestui post nu va fi ales de congres ci de către CEx .
La fel este cazul Gabrielei Firea și al Ecaterinei Andronescu, care s-ar duela pentru postul de vicepreședinte femeie în regiunea București-Ilfov. ”Eu aş vrea să fie aleasă Gabriela Firea de toată ţara, nu neapărat de regiunea Bucureşti-Ilfov. Aş vrea ca doamna Cati Andronescu să fie aleasă de toată ţara, nu neapărat pe regiunea nu ştiu care”, a comentat Codrin Ștefănescu.
Un alt exemplu: Regiunea Sud-Est cuprinde județe precum Brăila, Buzău, Constanța, Galați, Tulcea și Vrancea. Dacă acestei regiuni îi rezervi un singur vicepreședinte bărbat, îi obligi să se lupte între ei pe Mihai Tudose (Brăila), Marcel Ciolacu (Buzău) și Marian Oprișan (Vrancea), care l-au susținut pe fostul premier în bătălia cu Dragnea. În ultima perioadă, Oprișan s-a reapropiat de Liviu Dragnea”Cum adică? Oprişan nu poate să fie preşedinte la Vrancea şi vicepreşedintele partidului, dacă îl votează şi cei din Satu Mare, Timiş şi Caraş, de exemplu?”, a comentat Codrin Ștefănescu.
Firea și-a fluturat demisia
Primarul Capitalei, Gabriela Firea, și-a fluturat demisia din toate funcţiile politice, iar președintele PSD Liviu Dragnea susţine că nu va mai accepta intrigi în partid.
”Dacă într-un timp rezonabil problemele grave ale Capitalei nu se vor rezolva, eu îmi dau demisia din toate funcţiile politice. Nu fac parte din nicio tabără, nici pro, nici anti-Drganea”, a fost mesajul primarului Capitalei Gabriela Firea, înainte de Comitetul Executiv Național (CEx). De asemenea, edilul Capitalei a acuzat fostul Guven că nu a ajutat Primăria, susţinând că sunt directori în ministere care ”pun beţe în roate” proiectelor municipalităţii.”Consider că e o sinucidere politică că în PSD sunt frământări care nu au o sursă clară”, a declarat Firea. Liviu Dragnea a afirmat că, într-adevăr, probabil că i s-au pus beţe în roate, atât ei, cât şi primarilor de sectoare, şi că ed ilul a avut o discuţie şi cu Viorica Dăncilă, pentru a dezvolta un ”adevărat parteneriat” între Guvern şi Primărie. „PSD nu mai acceptă în interiorul lui tot felul de ciondăneli şi discuţii mici privind funcţii şi funcţioare”, a comentat Dragnea.