Adriean Videanu crede că din martie anul viitor cota unică ar putea fi redusă astfel încât economia să-şi revină, iar PDL să-şi recapete credibilitatea. Videanu vrea să impună disciplina în partid, să interzică opiniile critice pe blogurile membrilor PDL şi să pregătească alegerile interne cât mai repede.
După ce aţi fost remaniat, aţi spus că vă veţi ocupa de partid, fiindcă PDL nu a mai funcţiont din punct de vedere instituţional. Ce i-a lipsit?
A.V.: Mi-am dat demisia, nu am fost remaniat, e o nuanţă importantă.
Era dacă v-aţi fi dat demisia mai demult.
A.V.: Nu am plecat în februarie-martie, când aş fi vrut, pentru că ştiam că urmează deciziile importante luate împreună cu FMI şi aş fi căzut în latura laşilor, care părăseau barca imediat ce lua puţină apă.
Şi partidul ia apă, de ce?
A.V.: Ceea ce i-a lipsit în ultima vreme partidului a fost lipsa de iniţiativă, dincolo de acţiunea guvernamentală. În principiu, ofertele economice şi ofertele politice se fac la partid, nu la guvern. Guvernul trebuie să pună în practică un program politic care se elaborează în partid şi să reacţioneze tot în funcţie de hotărârile care se iau la partid.
Cine e de vină că partidul a fost în amorţire, în fond premierul este şi preşedintele PDL?
A.V.: Nu se poate spune că e vina cuiva, e un proces care s-a întâmplat practic cu toate formaţiunile politice, în momentul în care au ajuns la guvernare, au neglijat latura politică şi s-au concentrat mai mult pe guvernare. În momentul de faţă ,eu îmi doresc o dezbatere cât mai largă în interiorul partidului a tuturor problemelor şi soluţiilor cu care Guvernul vine în faţa cetăţenilor.
Ce fel de reforme ar trebui să aplicaţi în PDL pentru a-l opri din cădere?
A.V.: Recâştigarea credibilităţii partidului cu soluţii de relansare economică.
Preşedintele Băsescu e mai puţin optimist şi crede că pentru a supravieţui România mai are nevoie de încă un împrumut de la FMI.
A.V.: Un nou acord cu FMI e mai degrabă ceva pozitiv, fiindcă asigură o finanţare ieftină şi neinflaţionistă.
Care ar putea fi oferta PDL care să scoată ţara din criză?
A.V.: Măsurile curajoase de dreapta.
Deocamdată Guvernul a crescut TVA, modificarea Codului fiscal a bulversat comunitatea de afaceri, schimbările legislative din această zonă i-au enervat pe actori, ziarişti, scriitori etc.
A.V.: Sunt probleme de administrare fiscală, nu de politică fiscală.
Totuşi, mulţi investitori se plâng că nu-şi pot face planurile de afaceri pe anul viitor. V-aţi gândit să vă întoarceţi spre aceşti investitori prin soluţii care să-i încurajeze? De pildă, scăderea cotei unice.
A.V.: Unul din elementele de stimulare a relansării economice o reprezintă setul de politici fiscal-bugetare. N-aş vrea să mă cantonez acum în jurul unui singur impozit. Cea mai importantă problemă o reprezintă simplificarea sistemului fiscal: am desfiinţat sau comasat în jur de 180 de taxe şi impozite în 2009 şi încă mai este loc.
Reducerea cotei unice va sta în centrul acestei reforme? Când vă gândiţi să faceţi acest lucru?
A.V.: În martie 2011 se încheie Acordul cu FMI. În perspectiva finalizării acestui acord, va trebui să discutăm şi cu FMI, şi cu Bruxelles-ul despre situaţia economică a României, dar aceasta este şi data unei decizii politice.
Reducerea cotei unice va asigura relansarea economică?
A.V.: Relansarea economică înseamnă o creştere de peste 2 la sută, care să încurajeze investitorii, de aceea trebuie luate decizii curajoase prin care să se asigure ritmuri de creştere mai mari decât cele din Europa.
Până la cât ar putea reduce România cota unică?
A.V.: Nu veţi scoate de la mine această informaţie. Cota unică nu este singura soluţie. Fiscalitatea trebuie gândită în ansamblu şi găsite acele soluţii care pot produce rapid efecte.
Miniştrii care au rămas în Guvern după remaniere, sunt mai buni decât cei care au plecat?
A.V.: Doar premierul poate răspunde la această întrebare.
Raţiunea remanierii a fost să îmbunătăţească imaginea guvernului, dar au apărut miniştri noi, unii anonimi, alţii, cum este urmaşul dvs. la Ministerul Economiei, Ion Ariton, cu probleme juridice. Care este câştigul PDL?
A.V.: În cazul lui Ariton e ca în bancul cu bicicleta: el a fost director într-o societate în care iniţial se constatase un prejudiciu, iar după controlul autorităţilor n-a mai fost un minus, ci un plus.
În imaginarul public pare să fi rămas declaraţia lui Victor Ponta: „au plecat hoţii şi au venit proştii”
A.V.: La imaturitatea unui individ ca Ponta, e încă un copil care se joacă în recreaţie. Nu realizează că e preşedintele unui partid şi nici partidul nu cred că-şi dă seama că îl are pe Ponta preşedinte.
Miniştrii UDMR au fost şi ei evaluaţi?
A.V.: Ştiu că premierul a discutat cu fiecare ministru în parte.
Aliaţii dvs. din UNPR s-au declarat nemulţumiţi că nu au fost consultaţi şi chiar au fost ameninţări că părăsirea coaliţiei de guvernământ
A.V.: A fost o remaniere în interiorul PDL.
Unii dintre cei nemulţumiţi ar putea vota împotriva guvernului la moţiunea de cenzură PSD-PNL?
A.V.: În coaliţia de guvernământ nu au fost ridicate niciodata nici un fel de nemultumiri.
Totuşi la ultima moţiune de cenzură au fost mai multe voturi împotriva Guvernului decât pentru. V-aţi hotărât să-i daţi afară pe cei care au votat împotriva propriului Executiv?
A.V.: Grupurile parlamentare ar trebui să facă o analiză şi să vină la partid cu soluţiile.
Totuşi, dacă după atâtea luni nu aţi luat nici o decizie, s-ar putea crede că e un partid în care fiecare face ce vrea, chiar împotriva intereselor PDL.
A.V.: Asta aşa e. E nevoie de o mai mare fermitate.
Îi daţi afară?
A.V.: Asta e ultima sancţiune, mai sunt şi altele, în funcţie de gravitatea faptelor.
Este ceva mai grav pentru un parlamentar PDL, decât votul împotriva propriului Guvern?
A.V.: -Nu.
Care sunt cele mai mari greşeli făcute de PDL de când e la putere?
A.V.: Procesul de restructurare a cheltuielilor publice trebuia făcut în jumătate de an, nu într-un an şi jumătate, iar comunicarea a fost dezastruoasă
Candidatura lui Prigoană Jr. pentru locul vacant din Camera Deputaţilor a fost o greşală?
A.V.: Nu a fost eroare, decât în măsura în care a eşuat şi a pierdut alegerile. Dacă era un succes nimeni nu avea nimic de spus.
Chiar dacă era un succes, vi se pare normală promovarea pe criterii familiale?
A.V.: Pentru imagine nu e bine, dar altminteri nu e nici o problemă. Noi nu l-am numit într-o funcţie, ci a fost desemnat să candideze.
Istoria s-ar putea deci repeta, fiindcă partidul are mulţi fii.
A.V.: N-aş generaliza, mai ales că Honorius Prigoană a muncit mult şi are dreptul să participe în competiţii politice.
Ar fi necesare filtre statutare împotriva nepotismului?
A.V.: Nu ştiu, ne gândim.
De ce-ar trebui grăbite alegerile din interiorul PDL?
A.V.: Pentru a creşte autoritatea conducerii partidului, indiferent cine vor fi cei validaţi pentru aceste alegeri. E important ca partidul să aibă o comandă unică. E nevoie de o conducere legitimă, dar şi cu autoritate pentru a conduce un partid atât de mare cum este PDL.
Dacă structura e atât de mare şi sunt atâtea de făcut, credeţi că premierul va trebui să rămână şi preşedintele PDL, va avea timp să se ocupe şi de Guvern, şi de partid?
A.V.: De obicei, preşedintele partidului care câştigă alegerile devine premier şi nu renunţă la această funcţie.
Dar acum partidul are nevoie de terapie, nu de aceea spuneţi că aţi plecat din Guvern?
A.V.: Eu nu sunt premier şi de fapt, eu nici nu vroiam să merg la guvernare, fiindcă aveam experienţa curţii goale din 2008 din faţa sediului PDL.
PDL ar avea nevoie de un nou lider sau Emil Boc se descurcă şi cu partidul şi cu Guvernul?
A.V.: PDL a crescut foarte repede şi nu a avut timp să-şi creeze acele instituţii interne necesare unui partid de aproape 40 la sută.
Acum va fi din nou simplu, că a revenit în jur de 20 la sută.
A.V.: Nu ne facem probleme, timpul le rezolvă pe toate.
Emil Boc trebuie să rămână preşedintele PDL?
A.V.: Nu există nici un fel de problemă.
Şi dvs.?
A.V.: Eu mă simt foarte bine în poziţia pe care o am la partid şi-mi asum rolul de a coordona executiv PDL în această perioadă.
Credeţi că o femeie ar avea şanse să câştige preşedinţia PDL sau partidul nu este încă pregătit?
A.V.: Nu sunt misogin, dar mi-e greu să cred că în momentul de faţă societatea, în ansamblu, este pregătită să vadă ca un partid să fie condus de o femeie.
Dar pentru primăria capitalei, credeţi că bucureştenii ar fi pregătiţi?
A.V.: Nu am date, cred că oricine poate candida.
Vasile Blaga spunea, după ce Elena Udrea a preluat conducerea organizaţiei PDL Bucureşti, că ar „avea o şansă” la Primăria Generală.
A.V.: Primăria Capitalei e o provocare foarte mare pentru PDL, de aceea trebuie să candideze cel mai bine plasat din interiorul partidului în perioada premergătoare.
Aţi susţine-o pe Elena Udrea pentru această candidatură?
A.V.: Da, dacă se află în fruntea sondajelor.
Tot Vasile Blaga declara zilele trecute că Elena Udrea ar trebui să-şi dea demisia din funcţia de ministru de vreme ce a cerut schimbarea în întregime a Guvernului. Sunteţi de aceeaşi părere?
A.V.: Nu. Eu am văzut poziţia Elenei ca pe o poziţie sinceră în interiorul partidului. Greşeala ei a fost că a scos această opinie înafara partidului. Trebuia să o spună doar în interior.
Avea o soluţie pentru cazul schimbării Cabinetului Boc?
A.V.: Nu, sau în orice caz, nu a spus. De aceea şi eu am fost pentru o remanieră consistentă: nu poţi să ceri demisia unui guvern fără să ai soluţia de rezervă. Depunerea mandatului avea riscuri politice mult mai mari.
În PDL se observă de mai multă vreme revolta nou-veniţilor împotriva metodelor vechilor lideri. Traian Băsescu s-a declarat deranjat de criticile la adresa PDL făcute de intelectualii partidului pe propriile bloguri şi chiar a spus că aşa ceva nu s-ar fi putut întâmpla dacă el era şeful PDL. Cum vă gândiţi să administraţi această situaţie?
A.V.: Trebuie să profesionalizăm instituţiile partidului astfel încât fiecare militant al PDL care are o anumită temă, o anumită îngrijorare să vină să o discute în mod instituţional, la partid, şi am de gând ca aici la cancelarie fiecare să poată să anunţe că vrea să participe la şedinţele Biroului permanent. Dar dacă, în loc să vină să discute nemulţumirile la partid, le pune pe blog, se situează în afara disciplinei de partid corecte.
Deci nimeni nu va mai avea voie să critice partidul pe blog, ci doar în interior?
A.V.: Aşa mi se pare firesc să se întâmple. Cu o parte din lucrurile sesizate şi eu sunt de acord, dar ele trebuie dezbătute în partid.
Nu credeţi că aceste bloguri aduc partidului şi o anumită plus valoare?
A.V.: Nu, exclus. Mie îmi place să văd expertiza oamenilor şi aştept aceste expertize la partid, nu pe blog
Vă gândiţi să cereţi desfiinţarea blogurilor?
A.V.: Nu, ele pot fi instanţe prin care să-ţi validezi anumite teorii, validate de partid, şi pe urmă le dezbaţi public.
Aţi vrea să transformaţi aceste bloguri în instrumente de propagandă pentru partid?
A.V.: Da, de comunicare, de propagandă, de evaluare.
De ce a fost suspendată decizia PDL care le interzicea politicienilor cu funcţii publice din partid să facă afaceri cu statul?
A.V.: Această interdicţie nu a fost dată de o instanţă a partidului, ci a apărut în urma unei dicuţii. Fiecare organizaţie trebuie să decidă care este raportul lui Videanu, de exempulu, cu instituţiile publice.
Spre deosebire de celelalte partide mari, PDL nu are un candidat la preşedinţie. La cine vă gândiţi?
A.V.: Avem mai mulţi, dar nu vă pot da nume.
Ministrul de Externe, Teodor Baconschi, se află pe lista scurtă?
A.V.: Poate fi o variantă.
Elena Udrea?
A.V.: Poate fi o variantă. În momentul de faţă, din analiza pe care am făcut-o între primii 20 de oameni politici din România, PDL are vreo opt-zece. Oricare dintre aceştia poate fi candidatul.
Cei despre care am vorbit fac parte din acest eşalon?
A.V.: Nu vreau să nominalizez pe nimeni.
Când îl aruncaţi în luptă pe candidatul prezidenţial?
A.V.: Imediat după alegerile generale.
„Blogurile politicienilor PDL ar trebui transformate în instrumente de comunicare, de propagandă, de evaluare.”
„Nu sunt misogin, dar mi-e greu să cred că în momentul de faţă societatea, în ansamblu, este pregătită să vadă că un partid este condus de o femeie.”
CV Adriean Videanu (48 de ani)
2007 – prim-vicepreşedinte PDL.
2008-2010 – este ministrul Economiei
2005-2008 – primar general al Capitalei
2004-2005 – viceprim-ministru
2003-2004 – preşedinte al CA TITAN MAR SA
1990-2003 – deputat de Teleorman
2001-2007 – vicepreşedinte al PD
1987-1990 – şef secţie la SUT Ploieşti
1990 – deputat PD
1987 – Facultatea de Transporturi (Politehnica Bucureşti)