22.8 C
Bucureศ™ti
miercuri, 4 septembrie 2024
AcasฤƒSpecialVideanu: PDL vrea sฤƒ taie cota unicฤƒ รฎn 2011

Videanu: PDL vrea sฤƒ taie cota unicฤƒ รฎn 2011

Adriean Videanu crede cฤƒ din martie anul viitor cota unicฤƒ ar putea fi redusฤƒ astfel încât economia sฤƒ-ลŸi revinฤƒ, iar PDL sฤƒ-ลŸi recapete credibilitatea. Videanu vrea sฤƒ impunฤƒ disciplina în partid, sฤƒ interzicฤƒ opiniile critice pe blogurile membrilor PDL ลŸi sฤƒ pregฤƒteascฤƒ alegerile interne cât mai repede.

 

Dupฤƒ ce aลฃi fost remaniat, aลฃi spus cฤƒ vฤƒ veลฃi ocupa de partid, fiindcฤƒ PDL nu a mai funcลฃiont din punct de vedere instituลฃional. Ce i-a lipsit?

A.V.: Mi-am dat demisia, nu am fost remaniat, e o nuanลฃฤƒ importantฤƒ.

Era dacฤƒ v-aลฃi fi dat demisia mai demult.

A.V.: Nu am plecat în februarie-martie, când aลŸ fi vrut, pentru cฤƒ ลŸtiam cฤƒ urmeazฤƒ deciziile importante luate împreunฤƒ cu FMI ลŸi aลŸ fi cฤƒzut în latura laลŸilor, care pฤƒrฤƒseau barca imediat ce lua puลฃinฤƒ apฤƒ.

ลži partidul ia apฤƒ, de ce?

A.V.: Ceea ce i-a lipsit în ultima vreme partidului a fost lipsa de iniลฃiativฤƒ, dincolo de acลฃiunea guvernamentalฤƒ. În principiu, ofertele economice ลŸi ofertele politice se fac la partid, nu la guvern. Guvernul trebuie sฤƒ punฤƒ în practicฤƒ un program politic care se elaboreazฤƒ în partid ลŸi sฤƒ reacลฃioneze tot în funcลฃie de hotฤƒrârile care se iau la partid.

Cine e de vinฤƒ cฤƒ partidul a fost în amorลฃire, în fond premierul este ลŸi preลŸedintele PDL?

A.V.: Nu se poate spune cฤƒ e vina cuiva, e un proces care s-a întâmplat practic cu toate formaลฃiunile politice, în momentul în care au ajuns la guvernare, au neglijat latura politicฤƒ ลŸi s-au concentrat mai mult pe guvernare. În momentul de faลฃฤƒ ,eu îmi doresc o dezbatere cât mai largฤƒ în interiorul partidului a tuturor problemelor ลŸi soluลฃiilor cu care Guvernul vine în faลฃa cetฤƒลฃenilor.

Ce fel de reforme ar trebui sฤƒ aplicaลฃi în PDL pentru a-l opri din cฤƒdere?

A.V.: RecâลŸtigarea credibilitฤƒลฃii partidului cu soluลฃii de relansare economicฤƒ.

PreลŸedintele Bฤƒsescu e mai puลฃin optimist ลŸi crede cฤƒ pentru a supravieลฃui România mai are nevoie de încฤƒ un împrumut de la FMI.

A.V.: Un nou acord cu FMI e mai degrabฤƒ ceva pozitiv, fiindcฤƒ asigurฤƒ o finanลฃare ieftinฤƒ ลŸi neinflaลฃionistฤƒ.

Care ar putea fi oferta PDL care sฤƒ scoatฤƒ ลฃara din crizฤƒ?

A.V.: Mฤƒsurile curajoase de dreapta.

Deocamdatฤƒ Guvernul a crescut TVA, modificarea Codului fiscal a bulversat comunitatea de afaceri, schimbฤƒrile legislative din aceastฤƒ zonฤƒ i-au enervat pe actori, ziariลŸti, scriitori etc.

A.V.: Sunt probleme de administrare fiscalฤƒ, nu de politicฤƒ fiscalฤƒ.

TotuลŸi, mulลฃi investitori se plâng cฤƒ nu-ลŸi pot face planurile de afaceri pe anul viitor. V-aลฃi gândit sฤƒ vฤƒ întoarceลฃi spre aceลŸti investitori prin soluลฃii care sฤƒ-i încurajeze? De pildฤƒ, scฤƒderea cotei unice.

A.V.: Unul din elementele de stimulare a relansฤƒrii economice o reprezintฤƒ setul de politici fiscal-bugetare. N-aลŸ vrea sฤƒ mฤƒ cantonez acum în jurul unui singur impozit. Cea mai importantฤƒ problemฤƒ o reprezintฤƒ simplificarea sistemului fiscal: am desfiinลฃat sau comasat în jur de 180 de taxe ลŸi impozite în 2009 ลŸi încฤƒ mai este loc.

Reducerea cotei unice va sta în centrul acestei reforme? Când vฤƒ gândiลฃi sฤƒ faceลฃi acest lucru?

A.V.: În martie 2011 se încheie Acordul cu FMI. În perspectiva finalizฤƒrii acestui acord, va trebui sฤƒ discutฤƒm ลŸi cu FMI, ลŸi cu Bruxelles-ul despre situaลฃia economicฤƒ a României, dar aceasta este ลŸi data unei decizii politice.

Reducerea cotei unice va asigura relansarea economicฤƒ?

A.V.: Relansarea economicฤƒ înseamnฤƒ o creลŸtere de peste 2 la sutฤƒ, care sฤƒ încurajeze investitorii, de aceea trebuie luate decizii curajoase prin care sฤƒ se asigure ritmuri de creลŸtere mai mari decât cele din Europa.

Pânฤƒ la cât ar putea reduce România cota unicฤƒ?

A.V.: Nu veลฃi scoate de la mine aceastฤƒ informaลฃie. Cota unicฤƒ nu este singura soluลฃie. Fiscalitatea trebuie gânditฤƒ în ansamblu ลŸi gฤƒsite acele soluลฃii care pot produce rapid efecte.

MiniลŸtrii care au rฤƒmas în Guvern dupฤƒ remaniere, sunt mai buni decât cei care au plecat?

A.V.: Doar premierul poate rฤƒspunde la aceastฤƒ întrebare.

Raลฃiunea remanierii a fost sฤƒ îmbunฤƒtฤƒลฃeascฤƒ imaginea guvernului, dar au apฤƒrut miniลŸtri noi, unii anonimi, alลฃii, cum este urmaลŸul dvs. la Ministerul Economiei, Ion Ariton, cu probleme juridice. Care este câลŸtigul PDL?

A.V.: În cazul lui Ariton e ca în bancul cu bicicleta: el a fost director într-o societate în care iniลฃial se constatase un prejudiciu, iar dupฤƒ controlul autoritฤƒลฃilor n-a mai fost  un minus, ci un plus.

În imaginarul public pare sฤƒ fi rฤƒmas declaraลฃia lui Victor Ponta: „au plecat hoลฃii ลŸi au venit proลŸtii”

A.V.: La imaturitatea unui individ ca Ponta, e încฤƒ un copil care se joacฤƒ în recreaลฃie. Nu realizeazฤƒ cฤƒ e preลŸedintele unui partid ลŸi nici partidul nu cred cฤƒ-ลŸi dฤƒ seama cฤƒ îl are pe Ponta preลŸedinte.

MiniลŸtrii UDMR au fost ลŸi ei evaluaลฃi?

A.V.: ลžtiu cฤƒ premierul a discutat cu fiecare ministru în parte.

Aliaลฃii dvs. din UNPR s-au declarat nemulลฃumiลฃi cฤƒ nu au fost consultaลฃi ลŸi chiar au fost ameninลฃฤƒri cฤƒ pฤƒrฤƒsirea coaliลฃiei de guvernฤƒmânt

A.V.: A fost o remaniere în interiorul PDL.

Unii dintre cei nemulลฃumiลฃi ar putea vota împotriva guvernului la moลฃiunea de cenzurฤƒ PSD-PNL?

A.V.: În coaliลฃia de guvernฤƒmânt nu au fost ridicate niciodata nici un fel de nemultumiri.

TotuลŸi la ultima moลฃiune de cenzurฤƒ au fost mai multe voturi împotriva Guvernului decât pentru. V-aลฃi hotฤƒrât sฤƒ-i daลฃi afarฤƒ pe cei care au votat împotriva propriului Executiv?

A.V.: Grupurile parlamentare ar trebui sฤƒ facฤƒ o analizฤƒ ลŸi sฤƒ vinฤƒ la partid cu soluลฃiile.

TotuลŸi, dacฤƒ dupฤƒ atâtea luni nu aลฃi luat nici o decizie, s-ar putea crede cฤƒ e un partid în care fiecare face ce vrea, chiar împotriva intereselor PDL.

A.V.: Asta aลŸa e. E nevoie de o mai mare fermitate.

Îi daลฃi afarฤƒ?

A.V.: Asta e ultima sancลฃiune, mai sunt ลŸi altele, în funcลฃie de gravitatea faptelor.

Este ceva mai grav pentru un parlamentar PDL, decât votul împotriva propriului Guvern?

A.V.: -Nu.

Care sunt cele mai mari greลŸeli fฤƒcute de PDL de când e la putere?

A.V.: Procesul de restructurare a cheltuielilor publice trebuia fฤƒcut în jumฤƒtate de an, nu într-un an ลŸi jumฤƒtate, iar comunicarea a fost dezastruoasฤƒ

Candidatura lui Prigoanฤƒ Jr. pentru locul vacant din Camera Deputaลฃilor a fost o greลŸalฤƒ?

A.V.: Nu a fost eroare, decât în mฤƒsura în care a eลŸuat ลŸi a pierdut alegerile. Dacฤƒ era un succes nimeni nu avea nimic de spus.

Chiar dacฤƒ era un succes, vi se pare normalฤƒ promovarea pe criterii familiale?

A.V.: Pentru imagine nu e bine, dar altminteri nu e nici o problemฤƒ. Noi nu l-am numit într-o funcลฃie, ci a fost desemnat sฤƒ candideze.

Istoria s-ar putea deci repeta, fiindcฤƒ partidul are mulลฃi fii.

A.V.: N-aลŸ generaliza, mai ales cฤƒ Honorius Prigoanฤƒ a muncit mult ลŸi are dreptul sฤƒ participe în competiลฃii politice.

Ar fi necesare filtre statutare împotriva nepotismului?

A.V.: Nu ลŸtiu, ne gândim.

De ce-ar trebui grฤƒbite alegerile din interiorul PDL?

A.V.: Pentru a creลŸte autoritatea conducerii partidului, indiferent cine vor fi cei validaลฃi pentru aceste alegeri. E important ca partidul sฤƒ aibฤƒ o comandฤƒ unicฤƒ. E nevoie de o conducere legitimฤƒ, dar ลŸi cu autoritate pentru a conduce un partid atât de mare cum este PDL.

Dacฤƒ structura e atât de mare ลŸi sunt atâtea de fฤƒcut, credeลฃi cฤƒ premierul va trebui sฤƒ rฤƒmânฤƒ ลŸi preลŸedintele PDL, va avea timp sฤƒ se ocupe ลŸi de Guvern, ลŸi de partid?

A.V.: De obicei, preลŸedintele partidului care câลŸtigฤƒ alegerile devine premier ลŸi nu renunลฃฤƒ la aceastฤƒ funcลฃie.

Dar acum partidul are nevoie de terapie, nu de aceea spuneลฃi cฤƒ aลฃi plecat din Guvern?

A.V.: Eu nu sunt premier ลŸi de fapt, eu nici nu vroiam sฤƒ merg la guvernare, fiindcฤƒ aveam experienลฃa curลฃii goale din 2008 din faลฃa sediului PDL.

PDL ar avea nevoie de un nou lider sau Emil Boc se descurcฤƒ ลŸi cu partidul ลŸi cu Guvernul?

A.V.: PDL a crescut foarte repede ลŸi nu a avut timp sฤƒ-ลŸi creeze acele instituลฃii interne necesare unui partid de aproape 40 la sutฤƒ.

Acum va fi din nou simplu, cฤƒ a revenit în jur de 20 la sutฤƒ.

A.V.: Nu ne facem probleme, timpul le rezolvฤƒ pe toate.

Emil Boc trebuie sฤƒ rฤƒmânฤƒ preลŸedintele PDL?

A.V.: Nu existฤƒ nici un fel de problemฤƒ.

ลži dvs.?

A.V.: Eu mฤƒ simt foarte bine în poziลฃia pe care o am la partid ลŸi-mi asum rolul de a coordona executiv PDL în aceastฤƒ perioadฤƒ.

Credeลฃi cฤƒ o femeie ar avea ลŸanse sฤƒ câลŸtige preลŸedinลฃia PDL sau partidul nu este încฤƒ pregฤƒtit?

A.V.: Nu sunt misogin, dar mi-e greu sฤƒ cred cฤƒ în momentul de faลฃฤƒ societatea, în ansamblu, este pregฤƒtitฤƒ sฤƒ vadฤƒ ca un partid sฤƒ fie condus de o femeie.

Dar pentru primฤƒria capitalei, credeลฃi cฤƒ bucureลŸtenii ar fi pregฤƒtiลฃi?

A.V.: Nu am date, cred cฤƒ oricine poate candida.

Vasile Blaga spunea, dupฤƒ ce Elena Udrea a preluat conducerea organizaลฃiei PDL BucureลŸti, cฤƒ ar „avea o ลŸansฤƒ” la Primฤƒria Generalฤƒ.

A.V.: Primฤƒria Capitalei e o provocare foarte mare pentru PDL, de aceea trebuie sฤƒ candideze cel mai bine plasat din interiorul partidului în perioada premergฤƒtoare.

Aลฃi susลฃine-o pe Elena Udrea pentru aceastฤƒ candidaturฤƒ?

A.V.: Da, dacฤƒ se aflฤƒ în fruntea sondajelor.

Tot Vasile Blaga declara zilele trecute cฤƒ Elena Udrea ar trebui sฤƒ-ลŸi dea demisia din funcลฃia de ministru de vreme ce a cerut schimbarea în întregime a Guvernului. Sunteลฃi de aceeaลŸi pฤƒrere?

A.V.: Nu. Eu am vฤƒzut poziลฃia Elenei ca pe o poziลฃie sincerฤƒ în interiorul partidului. GreลŸeala ei a fost cฤƒ a scos aceastฤƒ opinie înafara partidului. Trebuia sฤƒ o spunฤƒ doar în interior.

Avea o soluลฃie pentru cazul schimbฤƒrii Cabinetului Boc?

A.V.: Nu, sau în orice caz, nu a spus. De aceea ลŸi eu am fost pentru o remanierฤƒ consistentฤƒ: nu poลฃi sฤƒ ceri demisia unui guvern fฤƒrฤƒ sฤƒ ai soluลฃia de rezervฤƒ. Depunerea mandatului avea riscuri politice mult mai mari.

În PDL se observฤƒ de mai multฤƒ vreme revolta nou-veniลฃilor împotriva metodelor vechilor lideri. Traian Bฤƒsescu s-a declarat deranjat de criticile la adresa PDL fฤƒcute de intelectualii partidului pe propriile bloguri ลŸi chiar a spus cฤƒ aลŸa ceva nu s-ar fi putut întâmpla dacฤƒ el era ลŸeful PDL. Cum vฤƒ gândiลฃi sฤƒ administraลฃi aceastฤƒ situaลฃie?

A.V.: Trebuie sฤƒ profesionalizฤƒm instituลฃiile partidului astfel încât fiecare militant al PDL care are o anumitฤƒ temฤƒ, o anumitฤƒ îngrijorare sฤƒ vinฤƒ sฤƒ o discute în mod instituลฃional, la partid, ลŸi am de gând ca aici la cancelarie fiecare sฤƒ poatฤƒ sฤƒ anunลฃe cฤƒ vrea sฤƒ participe la ลŸedinลฃele Biroului permanent. Dar dacฤƒ, în loc sฤƒ vinฤƒ sฤƒ discute nemulลฃumirile la partid, le pune pe blog, se situeazฤƒ în afara disciplinei de partid corecte.

Deci nimeni nu va mai avea voie sฤƒ critice partidul pe blog, ci doar în interior?

A.V.: AลŸa mi se pare firesc sฤƒ se întâmple. Cu o parte din lucrurile sesizate ลŸi eu sunt de acord, dar ele trebuie dezbฤƒtute în partid.

Nu credeลฃi cฤƒ aceste bloguri aduc partidului ลŸi o anumitฤƒ plus valoare?

A.V.: Nu, exclus. Mie îmi place sฤƒ vฤƒd expertiza oamenilor ลŸi aลŸtept aceste expertize la partid, nu pe blog

Vฤƒ gândiลฃi sฤƒ cereลฃi desfiinลฃarea blogurilor?

A.V.: Nu, ele pot fi instanลฃe prin care sฤƒ-ลฃi validezi anumite teorii, validate de partid, ลŸi pe urmฤƒ le dezbaลฃi public.

Aลฃi vrea sฤƒ transformaลฃi aceste bloguri în instrumente de propagandฤƒ pentru partid?

A.V.: Da, de comunicare, de propagandฤƒ, de evaluare.

De ce a fost suspendatฤƒ decizia PDL care le interzicea politicienilor cu funcลฃii publice din partid sฤƒ facฤƒ afaceri cu statul?

A.V.: Aceastฤƒ interdicลฃie nu a fost datฤƒ de o instanลฃฤƒ a partidului, ci a apฤƒrut în urma unei dicuลฃii. Fiecare organizaลฃie trebuie sฤƒ decidฤƒ care este raportul lui Videanu, de exempulu, cu instituลฃiile publice.

Spre deosebire de celelalte partide mari, PDL nu are un candidat la preลŸedinลฃie. La cine vฤƒ gândiลฃi?

A.V.: Avem mai mulลฃi, dar nu vฤƒ pot da nume.

Ministrul de Externe, Teodor Baconschi, se aflฤƒ pe lista scurtฤƒ?

A.V.: Poate fi o variantฤƒ.

Elena Udrea?

A.V.: Poate fi o variantฤƒ. În momentul de faลฃฤƒ, din analiza pe care am fฤƒcut-o între primii 20 de oameni politici din România, PDL are vreo opt-zece. Oricare dintre aceลŸtia poate fi candidatul.

Cei despre care am vorbit fac parte din acest eลŸalon?

A.V.: Nu vreau sฤƒ nominalizez pe nimeni.

Când îl aruncaลฃi în luptฤƒ pe candidatul prezidenลฃial?

A.V.: Imediat dupฤƒ alegerile generale.  

 

„Blogurile politicienilor PDL ar trebui transformate în instrumente de comunicare, de propagandฤƒ, de evaluare.”

„Nu sunt misogin, dar mi-e greu sฤƒ cred cฤƒ în momentul de faลฃฤƒ societatea, în ansamblu, este pregฤƒtitฤƒ sฤƒ vadฤƒ cฤƒ un partid este condus de o femeie.”

 

CV Adriean Videanu (48 de ani)

2007 – prim-vicepreลŸedinte PDL.

2008-2010 – este ministrul Economiei

2005-2008 – primar general al Capitalei

2004-2005 – viceprim-ministru

2003-2004 – preลŸedinte al CA TITAN MAR SA

1990-2003 – deputat de Teleorman

2001-2007 – vicepreลŸedinte al PD

1987-1990 – ลŸef secลฃie la SUT PloieลŸti

1990 – deputat PD

1987 – Facultatea de Transporturi (Politehnica BucureลŸti)

Sabina Fati
Sabina Fati
Sabina Fati, redactor-sef adjunct
Cele mai citite

Teritoriul rus deศ›inut de Ucraina face parte integrantฤƒ din โ€žplanul de victorieโ€

PreลŸedintele ucrainean a declarat รฎntr-un interviu exclusiv cฤƒ deลฃinerea teritoriului face parte integrantฤƒ din โ€žplanul sฤƒu de victorieโ€ pentru a-l forลฃa pe Vladimir Putin...

Liderii partidelor extremiste din Romรขnia, campioni pe TikTok

Reศ›eaua de socializare Tik Tok a avut un rol major รฎn cรขศ™tigarea alegerilor regionale din Germania de cฤƒtre extrema dreaptฤƒ, susศ›in analiศ™tii. La alegerile...

Zelenski รฎl va demite pe Dmitro Kuleba, ministrul de externe. Cine รฎi va lua locul

Ministrul ucrainean de Externe, Dmitro Kuleba, urmeazฤƒ sฤƒ fie demis, au declarat, pentru Ukrainskaia Pravda, surse din anturajul preลŸedintelui Volodimir Zelenski, conform cu breakingthenews.net. Potrivit...
Ultima orฤƒ
Pe aceeaศ™i temฤƒ