Geoană: Moscova încearcă să influențeze deciziile care se iau în România

de Sabina Fati , 17 august 2014 - stire actualizata la ora 22:28, 17 august 2014
Geoană: Moscova încearcă să influențeze deciziile care se iau în România

Senatorul PSD Mircea Geoană recunoaște că va exista “un anumit impact” al dosarelor penale în ceea ce privește determinarea liderilor locali ai PSD de a mobiliza lumea la alegerile prezidențiale, pentru că este vorba despre “persoane importante, care știu să câștige alegeri”.

Fostul ministru de Externe este însă optimist și susține că PSD va obține un scor bun pentru prezidențiabilul partidului. Geoană nu crede că ar putea fi adoptată o lege a amnistiei de care să beneficieze criminalii sau cei acuzați de corupție: “E altceva o amnistie fiscală parțială sau mai largă, de felul celor care au mai fost folosite în Europa, pentru a elimina evaziunea fiscală”, dar “amnistia pentru fapte de corupție este, însă, inacceptabilă”.

Senatorul PSD spune, pe de altă parte, că “e greu de crezut că Moscova nu încearcă să influențeze deciziile care se iau în țări atât de importante pentru regiune cum sunt România și Polonia”. Mircea Geoană este de părere că urmează o confruntare lungă și de uzură între Rusia și Vest și sugerează că NATO ar trebui să cumpere navele Mistral comandate de Rusia Franței.

Credeți că tendința de fragmentare teritorială din Ucraina s-ar putea extinde în următoarea perioadă în Republica Moldova?

M.G.: Ceea ce se întâmplă acum în estul Ucrainei este parte a unei strategii preventive construite în perioada Imperiului Sovietic încă din anii 1920 și continuată în anii 1950, 1980 și care poate fi activată în orice moment. În același timp, sunt tot mai convins că Rusia, pornită pe această cale de recuperare a periferiei și a zonelor strategice din Georgia, Armenia, Azerbaidjan, Republica Moldova și Ucraina, intră într-o aventură tot mai riscantă. Atitudinea ostilă în relațiile cu Occidentul este un pariu perdant pentru Vladimir Putin și pentru Federația Rusă. După ce situația din estul Ucrainei va deveni un măr al discordiei explicit între Rusia și Occident, e posibil ca Rusia să folosească Transnistria împotriva Republicii Moldova.

Cum ar putea reacționa România în cazul unui scenariu similar celui din Crimeea, dar care s-ar pune în scenă în Republica Moldova?

M.G.: Republica Moldova este cel mai apropiat stat din regiune pentru România, iar obligația noastră este să rămânem în această relație intimă și să ne coordonăm acțiunile împreună cu Statele Unite,  cu NATO și UE. Noi suntem pionul esențial al NATO în regiune și trebuie să acționăm sută la sută sincronizat cu aliații noștri. Nu cred că se va ajunge la o situație atât de gravă încât între NATO și Rusia să existe riscul unui conflict armat. Dar ne putem gândi la un război rece de uzură: de blocade comerciale, de problemele dependenței energetice, de influențarea unor alegeri. România ar trebui să fie preocupată de destinul alegerilor din Republica Moldova din luna noiembrie. După ce am văzut arsenalul sofisticat al Rusiei folosit în războiul cibernetic împotriva Estoniei, apoi în Războiul de 5 zile împotriva Georgiei și mai târziu anexarea Crimeii, eu nu m-aș gândi la un război, ci la o nouă delimitare a sferelor de influență în care Moscova își va folosi toate instrumentele pe care le are la dispoziție, de la servicii secrete la energie.

Vă așteptați să trimită mai mulți spioni în România?

M.G.: Nu știu, dar este greu de crezut că Federația Rusă nu s-a reactivat în întreaga zonă.  E greu de crezut că Moscova nu încearcă să influențeze deciziile care se iau în țări atât de importante pentru regiune cum sunt România și Polonia.

Când spuneți că Rusia s-a reactivat, la ce vă referiți?

M.G.: La toate instrumentele de influență pe care le poate folosi Rusia: pârghii energetice, financiare, propagandistice. Trebuie să fim foarte atenți, de pildă, să nu ajungă la noi bani rusești reciclați prin cine știe ce bancă sau companie cu fațadă occidentală. E bine să fim vigilenți pentru că Rusia va folosi pârghii ascunse.

De ce credeți că statele occidentale au fost atât de timide în relația cu Rusia? Cum poate fi explicat faptul că nici una din țările garante, care ar fi trebuit să asigure integritatea Ucrainei, potrivit Tratatului de la Budapesta, nu a putut face nimic?

M.G.: A fost un moment de slăbiciune, care reflectă tipul relațiilor dintre Occident și Rusia din ultimii ani. Sunt convins că, atunci când cineva testează vigilența unei mai puteri, absența unei reacții îl determine să-și facă planuri tot mai îndrăznețe. Am asistat la îngenuncherea cibernetică a Estoniei, la invadarea Georgiei, la șantajul permanent pe care Rusia l-a făcut, Europa și SUA au acceptat toate aceste amenințări ale Moscovei. Rusia continuă să testeze Occidentul astăzi cu acest convoi, mâine cu altceva. E adevărat că Vestul este mult mai puternic și mai influent, dar avem dezavantajul că suntem mai multe fracțiuni, iar Federația Rusă folosește breșele care se ivesc. Trecerea în etapa a treia de sancțiuni după doborârea avionului malaiezian are deja efecte și agravează izolarea financiară a Rusiei, decapitalizarea ei, creșterea inflației, a dobânzilor, fuga capitalurilor, inclusiv a celor rusești. Moscova începe să aibă probleme serioase.

În vreme ce acest embargo pe care Europa l-a impus Rusiei începe să funcționeze, Franța, spre exemplu, nu mai poate trimite acolo brânză, vin, fructe și legume, dar poate vinde un vas de război sofisticat, aflat în dotarea forțelor NATO.

 M.G.: Este un subiect foarte delicat, dar e nevoie de o clarificare. Noi de aici nu vedem prea bine aceste nave franceze care vor intra în dotarea Rusiei, mai ales că una se chemă Vladivostok, iar cealaltă Sevastopol. Cel puțin a doua denumire arată că intrarea în dotarea flotei ruse din Marea Neagră a acestei fregate afectează interesele de securitate ale României.

Poate fi oprită Franța să nu le mai trimită rușilor nava Mistral pentru Marea Neagră?

M.G.: Aș putea sugera o variantă, în așa fel încât nici muncitorii șantierelor navale să nu rămână fără lucru, dar nici să nu ajungă Mistralul în dotarea marinei militare ruse. NATO ar putea face o contraofertă de cumpărare măcar pentru una dintre navele Mistral contractate de Rusia, care ar putea fi trimisă tot în Marea Neagră și folosită în comun de Bulgaria, Turcia și România.

Ucraina i-a propus României în urmă cu mai multă vreme să construiască împreună o conductă de gaz, care să aprovizioneze, la nevoie, țara vecină. Astfel de conducte sunt prevăzute, de asemenea, pentru a face legătura dintre Ucraina și Ungaria și Ucraina și Polonia. De ce credeți că România a amânat sau poate chiar a refuzat această idee?

M.G.: Noi am avut o dificultate, care sper să poată fi depășită, cu Ucraina și cu Răsăritul în general. Trebuie să spun că Ucraina nu este un partener comod.

De ce?

M.G.: Pentru că este un stat nou, care are toate instinctele și anxietățile legate de precaritatea sa istorică. E o chestiune psihologică, iar tendința este să devii mai agresiv, decât ai fi în mod normal. Pe de altă parte, îngrijorările lor s-au dovedit a fi întemeiate, dacă vedem că Peninsula Crimeea le-a fost smulsă peste noapte. În același timp nici România nu a știut cum să se poziționeze. Polonia a avut de împărțit mult mai multe lucruri decât a avut România, fiindcă acolo s-au deplasat kilometri întregi de spațiu și milioane de cetățeni au fost mutați de la Est la Vest. Polonia a avut înțelepciunea să investească într-o relație specială cu Ucraina.  A mai fost apoi un fel de obsesie legată de Republica Moldova, din care România a făcut o prioritate, neglijându-și cel mai mare vecin. Au fost diverse încercări, două trilaterale Ucraina-România-Polonia, ambele eșuate din motive românești. A existat, e adevărat, și dificultatea relației cu Polonia, țară care uneori vrea să-și aroge un rol regional. Bucureștiul a fost deci destul de timid și lipsit de consecvență strategică față de un vecin important ca Ucraina. Este și interesul nostru ca această țară să rămână pe orbita occidentală. Această perioadă trebuie folosită foarte intens pentru a transforma granițele cu vecinii importanți după modelul celor dintre Ucraina și Polonia, unde toate punctele de frontieră sunt puncte comune de trecere a frontierei. La noi încă se mai simte miros de război rece.

Există negocieri pentru acest lucru?

M.G.: E nevoie de o nouă legis­lație. Eu pregătesc un pachet de legi referitoare la aceste lucruri. E nevoie de interconectări energetice, dar și de legături între drumurile principale din România cu cele din Republica Moldova și cu Ucraina. Trebuie să schimbăm dramatic relația cu Ucraina și să fim mult mai concreți cu Republica Moldova. Nu văd de ce să nu extindem micul trafic de frontieră dintre România și Republica Moldova la 100 de kilometri: astăzi se face pe 50 km de fiecare parte a graniței.

Dar conducta spre Ucraina de ce nu a putut fi făcută?

M.G.: Din motive strategice.

În sensul că România nu a considerat că ar fi necesară?

M.G.: România a avut o inspirație strategică și diplomatică atunci când a mers cu litigiul privind apele teritoriale ale Insulei Șerpilor la Haga. Ucraina a văzut atunci acest lucru ca pe o înfrângere. Faptul că Exxon exploatează și în partea română, și în cea ucraineană ar putea fi un motiv de reluare a discuțiilor.

Granițele în Marea Neagră se vor schimba după anexarea Crimeii de către Rusia?

M.G.: E o altă problemă în care trebuie să ajutăm Ucraina. Rusia ar putea într-adevăr să redefinească apele teritoriale, dar câtă vreme se află acest colos industrial american în zonă putem sprijini Ucraina să-și protejeze apele teritoriale.

PSD se confruntă în ultima vreme cu o serie de acuzații de corupție. Practic, aproape jumătate din liderii locali au dosare penale. Credeți că acești oameni cu dosare la a DNA vor fi determinați să mobilizeze lumea la vot la alegerile prezidențiale?

 M.G.: Un anumit impact va exista pentru că mulți dintre liderii cu probleme în justiție sunt persoane importante, care știu să câștige alegeri, dar forța PSD este mult mai profundă. Cred că PSD va avea un scor bun, indiferent de condiții. Cred că dincolo de starea de spirit din partid, care este importantă, este calitatea guvernării: o guvernare coerentă care să poată demonstra că țara va merge mai bine dacă va avea și Guvernul, și președinția de la PSD.

Radu Mazăre, primarul Constanței, spunea despre ministrul Justiției că este „un papă lapte” și despre partid că „tremură” din cauza DNA și a Codruței Kovesi. E adevărat?

M.G.: Este răspunsul lui Radu Mazăre, care este un lider mai excentric.

Face reproșuri Guvernului?

M.G.: Probabil pentru că acolo, la Constanța, și el și Nicușor Constantinescu se simt neprotejați. Premierul nu poate administra, însă, țara după mesajele primite de la un lider local sau altul.

Dar e adevărat că partidul tremură de frica DNA?

M.G.: Sunt oameni care au probleme mulți se simt însă nedreptățiți în relația cu ANI (Agenția Națională de Integritate). Până la urmă fiecare plătește pentru ceea ce face, iar dacă Justiția dovedește că ai furat sau n-ai respectat legea, e problema ta, nu a partidului.

În ipoteza în care Victor Ponta ar ajunge președinte, credeți că ar trebui să-l grațieze pe Adrian Năstase?

M.G.: Ceea ce este important pentru România este ca, și după terminarea regimului extrem de personalizat al lui Traian Băsescu, acest front să continue. E decizia viitorului președinte. Pentru mine este important în anii care vin ca pe lângă o continuare a luptei anticorupție, de independență autentică a justiției, să punem accentul și pe cauzele luptei anticorupție: e ca la cârnați, dacă amestecul e toxic sau greșit, poți să pui ce formă de ambalaj vrei la capătul celălalt sau poți să-l tai cum vrei, compoziția nu are cum să fie bună. Avem deci nevoie de transparență la achizițiile publice, de transparență în funcționarea partidelor, de computerizarea întregii birocrații. Cât de eficient s-ar putea lupta împotriva corupției dacă am avea un sistem informatizat de sus până jos, cât de simple ar fi controalele în Sănătate, fiindcă nu ai cum păcăli computerul. Viitorul președinte și viitorul Guvern trebuie să împingă mai departe lupta împotriva corupției, dar și să fie suficient de fermi cu privire la cauzele corupției. Principala hibă în România este proasta guvernare: capacitatea mediocră și submediocră de a administra țara, care este veche și nu e legată nici de Băsescu, nici de PSD, ci vine din istorie.

Se discută insistent în diverse cercuri politice despre necesitatea unei legi a amnistiei. Credeți că va fi adoptată după alegeri?

M.G.: Nu cred. Nu cred oricum că cineva se poate gândi la amistierea faptelor de corupție sau a crimelor severe. E altceva o amnistie fiscală parțială sau mai largă, de felul celor care au mai fost folosite în Europa, pentru a elimina evaziunea fiscală. Amnistia pentru fapte de corupție este, însă, inacceptabilă.  

Comentarii

 • .

  21 august 2014 13:37

  deci eu cred ca mai mult se urmareste admistierea marilor fapte de coruptie savirsite de acei imfractori care s-au aflat sau inca se mai afla la conducerea acestei tari si ale acolitilor lor mergindu-se pe vechiul principiu care zice ca ''ai nostri suntem''si nu cred ca -i intereseaza de gradul de saracie al populatiei sau alte probleme in afara de problemele lor in alegeri

  raspunde comentariului
 • peste

  20 august 2014 8:28

  Nene Raduca, daca Geoana a ajuns genoil Romaniei, Ponta e Titulescu si Mondialul ministru de interne.

  raspunde comentariului
 • durerile vantului

  19 august 2014 12:32

  nene, te rascolesc baile.

  raspunde comentariului
 • eugen raduca

  19 august 2014 7:58

  Romania este de-a dreptul blagoslovita cu politicieni de talia lui mircea geoana . de-a lungul stralucitei sale cariere politice a demonstrat cu prisosinta capacitatile sale clarvazatoare si precise. stie ce vorbeste si viclenia rusilor este foarte mare . in niciun caz un spion rusesc nu va face propaganda proruseasca asa ca toti antirusii ar trebui luati la bani marunti de nea GEORGIGA SECURISTUL SI BAIETII LUI. GOOD LUCK .

  raspunde comentariului
 • Cetatean

  18 august 2014 20:59

  Se mai demonstreaza inca odata ca PSD dispune de oameni mult mai bine pregatiti si cu o considerabila experienta pt a candida la presedentie decat actualul candidat. Dupa rezultatele sub orice critica ale actualei guvernari si puzderia de gafe facute, al propune pe Ponta la candidatura e ca si cum PSD-ul s-ar fi hotarat sa treaca in opozitie. Mai este timp sa poata fi reparata aceasta eroare. Propuneti-l dom'le pe Mircea Geoana, a avut cinci milioane de voturi, acum va avea mai multe sau pe Sorin Oprescu. Sunt figuri bine cunoscute, carismatice, cu prestanta, care-i dau clasa lui Ponta! In partidul acesta nu se poate discuta decat ce vrea seful? Ca a facut si aceasta gafa de a demonstra public inclinatia sa spre amenintari si dictat. Exista o democratie interna sau e dictatura unui grup?

  raspunde comentariului
 • Geoana influenteaza deciziile RAPPS,

  18 august 2014 18:34

  pacalind de fiecare data institutia pt a se bucura de o vila de protocol,cum ca el isi construieste o casa de vreo 20 de ani si e pe punctul sa o termine. In urmatorii 20 de ani..

  raspunde comentariului
 • Dimijoarei OOObt

  18 august 2014 17:47

  Corect ! As completa spunand ca practic Putin s-a smintit din Vara lui 2012 cand Romania a incetat sa mai raspunda la manete ! Voce a Rusiei a sarit imediat ca arsa in ... !

  raspunde comentariului
 • tani

  18 august 2014 17:00

  Acest Mirce Geoana este un monent de opotuim ncorect.Recruttat si activ de multa vreme de serviciile USA el,Mircea GGeoana,fooloseste o depasita si enibila gesticulatie anti usesaca.Ese timpul ca acest dinoaur incorrect sa fie penzioat cu rusine.

  raspunde comentariului
 • Marinas

  18 august 2014 15:44

  MA cat de prostavan sau "prostanac" sa fii sa vorbesti de Moscova da sa intri la Vantu?Domne cu prosti ca voi se intetesc razboaiele ca voi nu sunteti apa voi sunteti ulei te ungi ca *****!

  raspunde comentariului
 • ftatata

  18 august 2014 15:33

  De notat ca un sponsor al echipei Steaua este Gazprom si apare in spate la toate interviurile. Asta, pe fata. Si cate sunt cu Cipru si nu le stie nimeni? Ar trebui ca actionariatul sa fie obligatoriu la vedere la toate firmele care fac plati in Romania

  raspunde comentariului
 • Theodor

  18 august 2014 15:14

  Birocratia ineficienta a Romaniei vine din istoria comunista,asta se poate vedea vizitand orice filiala judeteana a ANAF.Faptul ca un lider de stanga considera aceasta situatie ca un datde la Dumnezeu spune totul depre puterea de reforma a stangii.Acesti oameni care considera ca scaunul de sub fund este vesnic vor zbura ca ingerasii,atunci cand un guvern decis sa reformeze institutiile va face reformele atat de necesare.

  raspunde comentariului
 • Limbuta

  18 august 2014 14:44

  Cand ma gandesc ca chioru e terminat imi vine a juca si chiuii!

  raspunde comentariului
  • Theodor Iiescu

   19 august 2014 19:49

   Ma "limbuta" ! Ia du-te tu si da o "limbuta" lui Pntache mincinosul si hotul national ! Ca doar el sauai lui te platesc sa postezi imbecilitati !Hai siktir gagautza !

   raspunde comentariului
  • retet

   18 august 2014 15:30

   limb. Schimbarea domnilor bucuria nebunilor

   raspunde comentariului
 • unu altu

  18 august 2014 13:27

  Geoana se da patriot dar realitatea ca ce nu face banu din om.Maine ar suge ciocanul rusilor de pe stema comunista secera si ciocanu.

  raspunde comentariului
 • unde sunt noptile

  18 august 2014 11:30

  de alta data cand Gionel mai da dea cate o raita discreta pe la prietenii de la Moscova?..

  raspunde comentariului
 • watcher

  18 august 2014 10:29

  E timpul ca politicieni mioriticicei care se pricep să joace si să vorbească cu cărțile pe masă, dar mai ales, cu cărțile pe față!"Revolutiile"1989 din Estul Europei, reintregirea Germaniei, destramarea imperiului bolshevic, contributia federatiei ruse la falimentarea si distrugerea industiilor de pe teritoriul Romaniei eu cred ca a fost planuit si duse la indeplinire, in lux de amanunte cu mult timp inainte de episoadul '89! Unele ajustari ale planurilor ticaloase din diferite cancelarii unde a fost si este inca parte si Rusia, s-a intamplat si inca se intampla, din cauza schimbarilor finaciare si economice la nivel global, dar in special, a schimbarilor actorilor politici. Nu stiu cum ar fi aratat astazi zona Est Europeana, daca Boris Elsin ar fi dispus de o sanatate solida si ar fi ocupat inca, fotoliul de lider la Moscova... Lui Elsin si tonelor de votca si wiski de pe gatul lui Elsin si aproiatilor sai, ii datoreaza Estul Europei actuala clasa de oligarhi, baroni , moguli din propria tara, dar si din tarile foste "sateliti" ai Moscovei.

  raspunde comentariului
 • RAAPS - Mon Amour

  18 august 2014 10:12

  Bun - cu Rusia ne-am lamurit cu totii cum ramane cu vilele RAAPS in care sta idolul Dabulenilor fara sa aiba dreptul ? cat de nesimtit poate sa fie sotzul Mihaelei incat sa ignore legea si sa profite cu nonsalanta de slabiciunea autoritatilor prea timorate sa evacuaeze un bashtan Socialist sanchi din casele pe care le ocupa abuziv ?

  raspunde comentariului
 • vmun

  18 august 2014 7:56

  ...asa politicieni, asa poporatitudine comentarii, ..., asa va trebuie si, veti trai in sovietizare comunisto-ceausisto-putino-rusa!

  raspunde comentariului
 • Tatiana

  18 august 2014 5:34

  Mialache, ai buzele reci si ma jenezi la jucarie !

  raspunde comentariului
 • Hahn

  18 august 2014 5:31

  ..Geonel, dragostea garoilor...si Matha s-a lasat "influentata" chiar foarte adinc si prin toalete publice de soldati rusi...asa ai venit pe lume !

  raspunde comentariului
 • dr.samarescu

  18 august 2014 5:01

  Devine simpatic...chiar daca e tot "agatat"..E inginer mecanic..a stiut sa se agate...Totusi..tatal lui,era general numai de ALA ...nu chiar de secu....erau ei la interne...dar mai altfel.Si dupa 90,l-au trimis in SUA,la reciclare...A mai vazut câte ceva...mai altfel. Drsamarescu

  raspunde comentariului
 • ardeleanu'

  17 august 2014 23:33

  Mircea Geoana presedinte! Votat! Ungurimea va vota PSD in turul doi!

  raspunde comentariului
  • alt ardelean

   18 august 2014 11:27

   musiu geoana sa explice asta sefului sau el lider maximo che gargara pe linie de partidcei care au mai mult de un neuron stiu despre aceasta problema,o combat cum pot.este bine ca si musiu geoana a aflat .un sincer bravo! se poate topai.

   raspunde comentariului

Ultima ora

anunturi mica publicitate
Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te pentru a primi cele mai importante titluri pe e-mail.

Urmareste-ne pe Facebook

Copyright © 2014. Toate drepturile rezervate RomaniaLibera.ro

Dezvoltat de Bluebay Design