ISIS este un vehicul pentru implementarea strategiilor șiite ale Iranului, Siriei și Irakului, a explicat Mazen Rifai într-un interviu exclusiv pentru „România liberă“. Fostul corespondent la București al agenției siriene SANA, din 2008 până în 2012, a trecut între timp în opoziţie, acuzând brutalitatea cu care regimul preşedintelui Bashar al-Assad reprimă revolta populației.
De la începutul revoluției poporului sirian, în martie 2011, Bashar al-Assad a susținut că regimul se luptă cu teroriști și că nu este vorba de o revoltă, ci de un complot internațional. La ce teroriști se referea, că populația era neînarmată?
Mazen Rifai.: Este o strategie veche a regimului Assad. Experiența acestuia cu mișcarea islamistă a început de pe vremea lui Hafez al-Assad, tatăl lui Bashar. Regimul a colaborat cu membri ai unor organizații islamiste pentru a distruge Frații Musulmani. A creat alți „frați musulmani”, scoși din pușcărie, după ce au fost capacitați să se infiltreze în organizația reală. Ca aceștia să capete credibilitate, că sunt împotriva lui Assad, au ucis câțiva oameni ai regimului, care oricum deranjau clanul.
Apoi acesta a controlat Frații Musulmani, până s-a luat decizia să distrugă definitiv organizaţia și a urmat masacrul din Hama, din 1982, când armata a asediat orașul timp de 27 de zile, ucigând între 20.000 și 40.000 de oameni. Mass media a clasificat „intervenția” ca fiind „singura operațiune criminală efectuată de un guvern arab împotriva propriei populații în istoria modernă a Orientului Mijlociu”.
A urmat revolta populației din martie 2011. Regimul Assad a numit-o de la început „acțiune teroristă”. Era tot o strategie ca a lui Hafez?
M.R.: Exact aceeași strategie. Bashar s-a folosit de aceiași membri ai organizațiilor teroriste ca să-l ajute să scape de opoziția moderată, adevăratul pericol pentru regim. Dar pentru extremiști, era deja declarat război de către mai multe națiuni, conduse de SUA. Populația, majoritar sunnită, se revoltase împotriva clanului și Bashar se temea de opoziția moderată, care era sprijinită de toate țările lumii democratice. Planul lui era să creeze un front jihadist, o opoziție extremistă, ca să câștige terenul moderaților, apoi să vină coaliția internațională să rezolve „terorismul global”.
Cum a format o opoziție extremistă într-un timp atât de scurt?
M.R.: Timpul nu a fost scurt. Siria era pusă de Occident pe Axa Răului înainte de 2005, pentru că trimitea jihadiști în Irak să lupte împotriva americanilor. Acest lucru s-a discutat în detaliu la o întrunire secretă, în 2010, între diplomați americani și sirieni, la care a participat și Ali Mamlouk, șeful Directoratului General de Informații. Între 2005 și 2010, jihadiștii sirieni care se întorceau din Irak erau arestați o perioadă. Cei prinşi în Irak, o parte de către americani, erau returnați Siriei. În urma înțelegerii cu americanii, jihadiștii au fost băgați la Sednaya.
Pușcăria avea trei etaje. La primul etaj era Al-Qaida, la al doilea etaj Frații Musulmani, la al treilea erau de toate națiile, deținuți politici. Pe cei de la etajul 1, regimul i-a lăsat să se organizeze cum au vrut și a luat notițe: doctrine, metode de recrutare, metode de făcut bombe artizanale, cine avea stofă de lider. O cazuistică bogată pe care a folosit-o când a izbucnit revolta populației, pe care a catalogat-o ca „atac asupra regimului de către extremiștii sunniți”.
Nu avea extremiști afară, așa că a eliberat imediat din Sednaya primele două etaje, vreo 300 de oameni, arestând, în schimb, liderii opoziției moderate. Printre cei 300 erau și viitori lideri de brigăzi Jabhat al-Nusra, oameni ce au format nucleul ISIS, și comandanți ai unor brigăzi ce au pornit lupta armată împotriva regimului. Cu unii dintre aceștia, regimul a păstrat legătura în permanență și nu s-au luptat. Interesant, patru dintre liderii importanți ai luptei extremiste anti-regim, care fuseseră la Sednaya, au fost eliminați la un moment dat prin acțiuni foarte precise. Cine le știa toate mișcările, dacă nu regimul? Nu mai era nevoie de ei.
Dar de unde aveau arme? Că populația era neînarmată.
M.R.: Regimul a dat arme ușoare la extremiști prin mai multe canale, prin rețele de traficanți și lăsându-le drept „pradă” prin unități militare, abandonate numai dacă erau asaltate de brigăzi extremiste. Așa se face că brigăzile adevărate ale Armatei Siriene Libere (ASL) nu aveau arme bune și nu reușeau să cucerească baze militare. Când țări din afară au început să sprijine brigăzile ASL, nu numai regimul a pornit un atac feroce asupra orașelor, dar și grupările extremiste, controlate de regim, au început să aresteze, să lichideze lideri ASL și să confiște armele brigăzilor acestora, ocupând orașele eliberate de către ASL. Exact ceea ce dorea Bashar, să spună că orașele asediate de armata lui sunt ocupate de teroriști.
ISIS este creat tot de regimul Assad?
M.R.: ISIS, în Siria, a avut foști prizonieri de la Sednaya, eliberați de regim în 2011. Organizația-mamă este în Irak și s-a vehiculat că a fost creată de generali sunniți ai lui Saddam Hussein. Însă se observă aceeași strategie, de creare a unor „extremiști sunniți”, pentru a acoperi strategii de factură șiită. Nucleul ISIS din Irak a fost format din foști prizonieri de la Abu Ghraib, unii chiar arestați de americani.
Parte din ei au fost eliberați de autorități, dar cea mai mare parte, peste 500, au fost „scăpați” în urma unui atac asupra închisorii în iulie 2013. Un an mai târziu, au intrat în Mosul, unde li s-a lăsat la dispoziție și banca și baza militară cu tot ce era în ea, inclusiv Humvee-urile americane. ISIS este un vehicul pentru implementarea strategiilor Iranului, regimului Assad din Siria, Irakului, și ale tuturor țărilor cu interese în zonă, interese economice sau politice. Toți s-au folosit de ISIS, nimeni nu a luptat cu adevărat împotriva lui, în schimb a fost sprijinit financiar chiar de companii europene, ca Lafarge, și multe altele vor ieși la iveală.
Cum vedeți intervenția Rusiei în susținerea regimului?
M.R.: Rusia nu are nici o legătură cu Bashar ca persoană fizică. Nu există relații de prietenie care să justifice o asemenea ferocitate. Rusia își urmărește interesele cu trupe la fața locului, să fie sigură că după Bashar are monopolul asupra Siriei asigurat chiar de către militarii ruși. Rusia a ocupat Siria.
Legăturile serviciilor secrete siriene cu terorismul
24 februarie 2010. Raport CIA, publicat de WikiLeaks. Este vorba despre surprinzătoarea „apariție” a generalului Ali Mamlouk, șeful Directoratului General de Informații, la o întâlnire între diplomați americani și sirieni, la Damasc, pe 18 februarie. Mamlouk nu era de fel o apariție, nicăieri, dar a specificat că a venit la întâlnire la cererea expresă a președintelui Bashar al-Assad, care avusese „o discuție pozitivă” cu William Burns, subsecretar de stat la Afaceri Externe și fost ambasador la Moscova, cu o zi înainte de întâlnirea diplomaților.
Bashar propunea americanilor, prin Mamlouk, o cooperare la granița Siria-Irak împotriva teroriștilor, americanii acuzând oficial Guvernul de la Damasc pentru favorizarea terorismului în zonă, mai ales prin sprijinul acordat organizațiilor teroriste Hamas și Hezbollah, dar și pentru traficul de extremiști și armament ce treceau în Irak și în Liban prin Siria. Mamlouk a cerut să preia Siria problema teroristă, după luna martie, când aveau loc alegeri în Irak. În schimbul acestui control asupra teroriștilor, Bashar cerea ca SUA să facă un gest de bunăvoință și să ridice din sancțiunile impuse tocmai din acest motiv. Plus un avion pentru președintele Bashar al-Assad. Mamlouk a precizat că vrea ca Siria să fie lider al luptei împotriva teroriștilor pentru că „are o experiență de 30 de ani”. Și ca să convingă, a explicat delegației americane cum procedează.
Practic, penetrează organizațiile teroriste „printr-un procedeu foarte complex”, nu le lichidează, le lasă să se desfășoare, apoi, la momentul oportun, operează arestări în masă. Totuși, mai există trafic spre Irak, dar, dacă SUA acceptă dorințele Siriei, „împreună, vom obține rezultate mai bune și ne vom proteja interesele”.
„Am strâns un munte de informații, cunoaștem aceste grupări, este zona noastră, suntem pe teren, de aceea noi trebuie să conducem operațiunile antiteroriste”, a subliniat Mamlouk. S-a vorbit și despre o listă cu teroriști despre care americanii afirmau că s-ar afla în Siria, iar Mamlouk a spus „că s-ar putea interesa” în privința asta. Administrația Obama și-a declarat intenția de a ridica blocajul asupra Siriei de a intra în World Trade Organization.
CV. Cine este Mazen Rifai
Mazen Rifai este jurnalist și scriitor de origine siriană, născut la Alep. A fost corespondent al agenției siriene de știri SANA la București între 2008 și 2012, când a intrat în opoziție față de regimul de la Damasc. Este editorul Arabic News Agency și corespondent în România pentru Arabic Agency News și Al-Nahda din Kuweit. Este autorul romanelor „Fronturi de vise spulberate” (2008), „Întoarcere la tărâmul adevărului“ (2011) și „La revedere patria mea!“ (2015).