11 C
București
miercuri, 18 decembrie 2024
AcasăSpecialInterviu cu viitorul vicepreşedinte al ICR: „Ştiţi câte filiale are ICR în...

Interviu cu viitorul vicepreşedinte al ICR: „Ştiţi câte filiale are ICR în străinătate?” Jicman: „Nu suntem la o testare a cunoştinţelor mele”

Liviu Jicman, propunerea PNL pentru postul de vicepreşedinte ICR, care a şi primit aviz favorabil din partea senatorilor din Comisia pentru cultură, a explicat, într-un interviu pentru Rl, ce îl califică pentru această demnitate. Întrebat câte filiale are ICR în străinătate, Jicman a evitat un răspuns ferm, spunând că nu se află la o testare a cunoştinţelor sale.

 

Liviu Sebastian Jicman are un CV impresionat pe site-ul Primăriei Sectorului 6. Actualmente este consilier local, însă traseul său profesional a început devreme. La 23 de ani, acesta deţinea funcţia de director de cabinet al ministrului Sănătăţii, iar trei ani mai târziu, în anul 2007, deţinea simultan două funcţii importante în aparatul central: asistent al ministrului Sănătăţii şi consilierul preşedintelui Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor. Mai mult, în anul 2012 acesta a fost director de cabinet al ministrului Culturii.

Jicman va deveni oficial vicepreşedinte ICR după ce va primi votul final al senatorilor.

R.l. : Postul de vicepreşedinte ICR a fost ocupat, în trecut, de oameni de cultură. Vă veţi simţi stingher într-un asemenea post? Ce vă recomandă pentru acest post?

Liviu Jicman: Dacă voi ajunge în acest post, nu mă voi simţi stingher. Nu sunt eu în măsură să spun ce mă recomandă şi ce nu mă recomandă. Este o ofertă din partea PNL pe care am primit-o şi pe care am considerat-o onorantă. Am făcut o analiză şi am ajuns la concluzia că experienţa pe care am avut-o în administraţia publică şi în mediul cultural este în măsură să mă ajute pentru această funcţie.

R.l. : Vă referiţi la postul pe cre l-aţi avut în Ministerul Culturii?

L.J. Mă refer la experienţa din Ministerul Culturii, unde am fost director de cabinet şi consilier de ministru, dar mă refer şi la experienţa anterioară pe care am avut într-o instituţie de cultură, respectiv Teatrul Masca. Nu sunt străin de mediul cultural.

R.l. În 2004 aţi fost director de cabinet al ministrului Sănătăţii. Aveaţi 23 de ani. Cum s-a întâmplat să deveniţi director de cabinet al unui ministru la o vârstă atât de fragedă?

L. J. A fost o şansă foarte mare, o şansă pe care mi-a dat-o domnul ministru Mircea Cinteză. A fost experienţă profesională foarte timpurie, care mi-a folosit foarte mult.

R.l. În 2008 v-aţi întors în Ministerul Sănătăţii

L.J. Nu am plecat de acolo. Am colaborat apoi şi cu ministrul Nicolaescu.

R.l. Iar în perioada această aţi fost simultan şi consilier al preşedintelui Autorităţii Naţionale a Restituirii Proprietăţilor.

L.J. A fost o suprapunere timp de un an.

R.l. Aveţi competenţe şi în zona restiuirii proprietăţilor? Sunt nişte domenii diferite.

Dar care ar trebui să fie competenţele unei persoane care consiliază în cabinetul unul demnitar?

R.l. Nu ştiu. Dvs puteţi să-mi spuneţi..

L.J. Sunt competenţe ce ţin de administraţie.

R.l. Cunoaşteţi bine programele ICR? Vă place unul anume?

L.J. Sigur că cunosc multe din programele ICR. Având în vedere că aş putea deţine această funcţie şi probabil vom face o analiză a acestor programe, nu aş vrea să intru în foarte multe detalii..

R.l. În calitate de consumator de cultură, aveţi slăbiciuni, ne-aţi putea spune scriitori pe care i-aţi promova în străinătate?

L.J. De acest lucru încerc să mă feresc. Vreau să stabilim proceduri obiective, pentru a selecta vârfurile culturii române.

 

R.l. Ce părere aveţi despre declaraţiile parlamentarului care spunea că filmul „Poziţia Copilului” nu ne face cinste? Aţi văzut filmul?

L.J. Am văzut filmul. Nu sunt în măsură să comentez afirmaţiile unor parlamentari. Mă bucur că cinematografia românească este foarte apreciat peste hotarare şi sper ca acest lucru să continue.

R.l. Ştiţi câte filiale are ICR în străinătate?

L.J. Nu cred că suntem acum la o testare a cunoştinţelor mele. La tipul acesta de întrebări o să răspund în faţa comisiilor Parlamentului.

R.l. Ştiţi cine va fi al doilea vicepreşedinte ICR?

L.J. După câte ştiu eu, nu a fost făcută a doua nominalizare. Vorbim despre o reprezentare parlamentară, din punctul acesta de vedere mă bucur că ICR-ul are ca for tutelar Senatul României, lucru care va asigura o reprezentare cât mai bună a curentelor din societatea românească. Din câte am auzit este posibil ca cel de-al doilea vicepreşedinte să vină din partea unui partid de opoziţie, e posibil să fie UDMR-ul.

R.l. Cum vi s-a părut decizia politică de a trece ICR-ul de sub tutela preşedinţiei, în cea a Senatului?

L.J. Institutul se află acum sub tutela unui for în care sunt reprezentate toate forţele politice. Cred că aceasta este o şansă foarte bună de a avea feedback-uri de la toate grupurile politice şi de la toate segmentele din societatea românească.

R.l. Credeţi că ICR este mai politizat acum?

L.J. V-am răspuns mai sus la această întrebare.

 

Cele mai citite

Cum te convingi că formația de nuntă pe care o alegi este ceea ce căutai?

Organizarea unei nunți este, fără îndoială, una dintre cele mai emoționante provocări. Printre cele mai importante decizii, alături de locație și meniu, se află...

Honda și Nissan, în discuții pentru aprofundarea colaborării și o posibilă fuziune

Honda și Nissan se află în negocieri pentru a-și aprofunda legăturile, posibilitatea unei fuziuni fiind discutată, potrivit declarațiilor făcute miercuri de două surse, notează...

Edi Iordănescu își continuă cariera în străinătate. „Nu se pune problema să antrenez în România!”

Fostul selecționer al României exclude o revenire în Superligă, anunțând că este aproape de a semna cu o echipă din afara țării. Edward Iordănescu, liber...
Ultima oră
Pe aceeași temă