Interviu cu Oleg Malginov, ambasadorul Federației Ruse la București: Ar fi o eroare să ignorăm Europa de Est

de Sabina Fati , 14 martie 2016 - stire actualizata la ora 21:22, 14 martie 2016
Foto: Paul Antoniu/Rl

Ambasadorul Rusiei în România, Oleg Malginov, recunoaște în interviu acordat României libere că are relații personale cu lideri ai societății civile românești, cu politicieni din toate partidele și că în acest an își propune să continue “contactele cu parlamentarii”. Uriașele investiții militare pe care le face Moscova în Crimeea sunt necesare pentru “apărarea în fața amenințărilor diverse”, explică Oleg Malginov, precizând că instituțiile create pentru stabilitatea Mării Negre ar putea funcționa în continuare “dacă n-ar exista interferențe din exterior”, adică din partea NATO.

Din punctul său de vedere, “teza războiului hibrid ar fi fost creată “pentru împiedica Federația Rusă să devină o țară puternică”. Pe de altă parte, ambasadorul Malginov argumentează interesul Rusiei în Europa de Est pornind de la faptul că “securitatea Europei nu poate fi trasată fără Rusia și în mod clar nu poate fi făcută împotriva Rusiei”. Diplomatul avertizează astfel că acesta este “interesul geopolitic” al Rusiei.

Sunteți la finele mandatului dvs. în România. V-ați îndeplinit obiectivele?

Oleg Malginov: Să spunem mai degrabă că sunt în al cincilea an al mandatului meu, fiindcă nu știu dacă e sau nu finalul misiunii mele aici. Când am venit, am plănuit să fac mai mult: să avem o relație bilaterală mai dinamică, mai substanțială, mai predictibilă, totul în inters public și pentru a avea mai multe oportunități de a readuce în atenția românilor ce avem mai bun în cultura noastră: literatură, artă, muzică, film, balet. De asemenea am vrut să dezvoltăm oportunitățile în domeniul economic și cele la nivel politic.

Acum relațiile dintre România și Rusia sunt mai reci decât atunci când ați venit.

O.M.: Poate, într-adevăr, nu sunt cel mai eficient ambasador, dar nu e doar vina mea. Câteva lucruri au fost, totuși, reușite: am reluat un dialog politic, iar în timpul întâlnirilor dintre părți au fost proiectaţi anumiţi pași comuni, am păstrat un schimb de opinii la nivelul Ministerelor de Externe, am cooperat și în alte domenii, dar în rest situația nu este foarte optimistă. Tocmai am văzut datele privind comerțul dintre cele două țări pe 2015, iar totalul este de 3,3 miliarde de dolari, ceea ce este mai puțin decât în anii precedenți.

Unul dintre motive este că România cumpără tot mai puțin gaz din Rusia? Anul trecut importul de gaze din Rusia a fost de doar 3% din consumul total, potrivit Autorității Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei.

O.M.: Da, exportul nostru spre România a scăzut mult în ultima vreme, cu 27%, dar exportul românesc în Rusia a scăzut cu peste 40%. Însă țara dumneavoastră continuă să cumpere de la noi. Nu sunt pesimist, cred că există viitor în legăturile noastre economice și uneori aud chiar din partea unor oficiali români că și-ar dori ca raporturile cu Rusia să fie mai intense.

Cum ar putea fi dezvoltate aceste relații, când între Rusia și România nu există niciun fel de relații politice în acest moment?

O.M.: Acum avem legături la nivelul experților din Ministerele de Externe, dar ceea ce este drept, contactul la nivel politic s-a întrerupt, însă nu din vina noastră. Totuși, acesta ar putea să fie restabilit dacă ar crește interesul din partea ambelor state.

Nu există un interes special al Rusiei în acest sens?

O.M.: Alte state din UE au păstrat comunicarea cu Rusia în formatul miniștrilor de externe sau chiar mai sus.

Cum ar trebui să arate, din punctul dumneavoastră de vedere, relația ideală între Rusia și România?

O.M.: O relație ideală ar fi o relație care s-ar dezvolta: trebuie să începem să ne mișcăm, doar mișcându-ne am putea vedea ce este mai profitabil, mai folositor, ce este acceptat de opinia publică, ce le este util autorităților și cetățenilor. Este foarte dificil să planificăm ceva câtă vreme nu mergem înainte.

Cine a oprit relațiile bilaterale?

O.M.: Nu sunt oprite, doar că nu mai evoluează. Nu a fost inițiativa noastră.

Dar a cui?

O.M.: Nu știu, poate a României, poate a altora, dar nu a noastră.

Ați fi vrut să le porniți și Bucureștiul a avut reticențe?

O.M.: Noi suntem deschiși pentru orice propunere și analizăm semnalele care ar duce la un cât de mic progres în relațiile noastre.

Ați avut deja astfel de discuții cu oficialii de la București și aceștia s-au arătat nemulțumiți față de anexarea Crimeii și față de ceea ce se întâmplă în estul Ucrainei?

O.M.: Nu e niciun secret în acest caz, fiindcă deciziile de întrerupere a relațiilor au fost luate în cadrul UE și NATO, nu de către noi. Apoi, nu e vorba despre nicio anexare, ci o consecință a conflictului intern din Ucraina și a dreptului la autodeterminare al poporului Crimeii. A vrut să se protejeze față de liderii de la Kiev care au preluat puterea în mod ilegal.

Nicio mare putere și nici un stat democratic nu a recunoscut anexarea Crimeii ca pe o acțiune legală a Rusiei.

O.M.: Cel mai important pentru noi este dorința exprimată de poporul Crimeii să redevină parte a Rusiei și nu s-a pus problema să ne încadrăm în opiniile marilor puteri.

Rusia nu a luat această decizie prin negocieri cu Ucraina, ci prin încălcarea legilor internaționale și chiar a acordurilor la care Moscova era parte.

O.M.: În momentul acela, în Ucraina nu a existat conducerea legitimă cu care să fi discutat: tocmai avusese loc o lovitură de stat și, cu susținerea din exterior, în fruntea țării a venit un guvern artificial și ilegal.

Aceasta este imaginea pe care vrea să o lase Rusia, dar nimeni nu recunoaște ca legală trecerea Crimeii de la Ucraina la Rusia. Pe 27 martie 2014, Adunarea Generală a ONU a aprobat rezoluția de condamnare a referendumului care a dus la anexarea Crimeii, acțiune considerată ilegală.

O.M.: Acesta nu este un argument convingător. Autodeterminarea este un principiu de bază al dreptului internațional și ca atare, este fixat de Carta ONU și pactele internaționale privind drepturile omului. Și acolo unde drepturile omului nu se respectă, principiul de autodeterminare capătă prioritate în ierarhia dreptului internațional.

Conform ministrului Apărării, Serghei Șoigu, Rusia este gata să cheltuiască 2,4 miliarde de dolari cu flota sa militară de la Marea Neagră. Rusia se pregătește de război?

O.M.: Apărarea înseamnă întotdeauna ceva costisitor. În flota noastră militară de la Marea Neagră, aflată în Crimeea, aproape că nu s-a putut investi în ultimii 30 ani și de aceea avea nevoie de modernizare.

De cine vă apărați în Marea Neagră?

O.M.: Este vorba despre apărarea în fața amenințărilor diverse.

La ce fel de amenințări vă referiți?

O.M.: Amenințările pot fi de foarte diferite tipuri. Înțeleg ce vreți să auziți de la mine. Da, luăm în considerare toate acțiunile întreprinse de alte țări în regiunea Mării Negre, inclusiv și de cele neriverane. Apropo, flota de pe Marea Neagră este cea mai veche flotă a Rusiei, primele nave fiind construite la sfârșitul secolului 17. De 30 de ani, nu am putut investi în flota noastră de la Marea Neagră, așa că pentru menținerea ei în starea normală avea nevoie de modernizare.

Cine sunt inamicii Rusiei în Marea Neagră?

O.M.: Noi nu avem inamici concreți, dar apărarea fără îndoială este o parte importantă și vitală pentru orice stat suveran. Fără apărare, un stat nu poate exista.

Această înarmare a Rusiei la Marea Neagră este văzută de celelalte state riverane nu ca o formulă de apărare, ci ca un potențial agresiv al Moscovei.

O.M.: Dacă ar exista mai mult dialog între toate aceste state, n-ar exista o astfel de percepție greșită.

Relațiile Rusiei cu Turcia s-au încălzit, iar Moscova a spus de mai multe ori că scutul de la Deveselu ar putea deveni țintă pentru Rusia. Aceasta este o amenințare directă.

O.M.: Cine a amenințat România?

Chiar dumneavoastră, dar și alți înalți oficiali, inclusiv Vladimir Putin.

O.M.: Nici eu, nici autoritățile politice ale Rusiei nu au amenințat niciodată România. Sunt interpretările dumneavoastră.

Inclusiv Consiliul de Securitate al Rusiei a avertizat că România şi Polonia devin automat „posibile ţinte” pentru Moscova prin găzduirea elementelor scutului antirachetă american.

O.M.: Într-adevăr, atunci când vorbim despre scutul antirachetă avem o problemă și nu vorbim doar despre Deveselu, fiindcă e mai mult decât atât, e un sistem global: acest sistem nu are doar un potențial defensiv, ci și unul strategic. Rachetele nucleare şi scuturile antirachetă nu pot fi separate, iar ameninţările vin de la ambele. Acest lucru a fost foarte bine înțeles de politicienii și strategii prominenți ai anilor ’70, când aceștia au semnat Tratatul antirachetă în legătura inalienabilă cu tratatele Salt I și II. Și această balanță a fost stricată atunci când americanii, în mod unilateral, au ieșit din Tratatul antirachetă.

Înainte de criza din Crimeea, Rusia a fost invitată să fie parte a scutului european antirachetă.

O.M.: Niciodată. Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a pretins acest lucru, dar de fapt Rusia nu a fost chemată niciodată în acest proiect. Am propus să fim parte a acestuia, în perioada 2003-2004, dar de fapt nu ni s-a permis să fim în interior. Metaforic vorbind, am fost invitați la un prânz și am fost așezați într-un colț îndepărtat, pe un scăunel. Iar noi am fost gata doar pentru un parteneriat egal.

Deci Rusia a fost invitată, dar nu ca egală a NATO.

O.M.: La un moment dat, am propus chiar să luăm o parte de responsabilitate în proiectul antirachetă, dar nimeni nu a avut de gând să acorde Rusiei o participare egală și responsabilă.

Cum vedeți peisajul geopolitic al Mării Negre: Rusia ca mare putere, acum folosindu-se și de poziția Crimeii, enclavele pe care le controlează în jurul acestui spațiu, Turcia care e nemulțumită de revirimentul Rusiei, plus NATO reprezentată de cele 3 state riverane (România, Bulgaria, Turcia)?

O.M.: De mai mulți ani am dezvoltat mai multe instrumente de cooperare între statele riverane la Marea Neagră în diferite domenii: economic, securitatea granițelor, BLACKSEAFOR – ca formă de cooperare între forțele maritime ale țărilor de la Marea Neagră în interesul stabilității. Toate aceste elemente au fost folosite pentru susţinerea încrederii între aceste state. Ele există în continuare, chiar dacă nu toate sunt la fel de eficiente, și ar putea să funcționeze și pe viitor dacă n-ar exista interferențe din exterior.

Ce înseamnă interferențe externe acestui spațiu?

O.M.: NATO ca alianță, spre exemplu, fiindcă noi avem un regim special pentru Marea Neagră, care limitează anumite activități doar la statele riverane.

În jurul Mării Negre există de mai multă vreme câteva conflicte înghețate în enclavele pe care le controlează Rusia (Transnistria, Abhazia, Osetia de Sud), însă în ultima vreme întreaga atmosferă a acestei mări a început să se încălzească după anexarea Crimeii. Cum și când credeți că lucrurile vor reveni la normal?

O.M.: Nu sunt enclavele Rusiei. Aceste mici teritorii au apărut din cauza unor greșeli și chiar și crime făcute de autoritățile unor țări care practic au declanșat războiul, omorându-şi propriii cetățeni, iar uneori și pacificatorii. Printre altele, autoritățile din Georgia, R. Moldova, Ucraina au făcut crime similare. Aceste mici teritorii au fost amenințate direct de aceste state.

Totuși, nicio mare putere sau nicio organizație internațio­nală nu recunoaște statalitatea acestor enclave.

O.M.: Ce înseamnă o mare putere, SUA?

China, spre exemplu, care nu a recunoscut nici măcar anexarea Crimeii.

O.M.: Cum am și zis, când se iau deciziile politice importante, pornim, înainte de toate, de la interesul protecției oamenilor și nu doar de la ceea ce vor spune ceilalți.

Marea Neagră va fi o mare pașnică în viitorul apropiat?

O.M.: Situația actuală este complexă, dar în mod sigur va fi pace în viitor.

Ce vrea Rusia de la România pentru a avea o relație bună?

O.M.: Nu avem o relație rea, dar am vrea să dăm mai multă importanță relațiilor economice: în comerțul bilateral, în întreprinderile mixte româno-ruse, în investiții. Avem câteva planuri, de pildă oamenii de afaceri să meargă în Rusia, cei ruși să vină în România să caute oportunități, să investească în domenii precum: producția de mobilă, de vin, de produse medicale și farmaceutice. Federația Rusă este interesată în construcția de mașini din domeniul energetic, care este dezvoltată în România. N-ar trebui să uităm, pe de altă parte, ceea ce s-a făcut cu succes până acum 30 de ani în relațiile dintre URSS și România. Trebuie ca ambele părți să-și dorească acest lucru și mai trebuie să existe voința la nivel politic pentru ca aceste planuri să devină realitate. Există o comisie interguvernamentală în acest sens care ar trebui să lucreze pe baza protocolului comun semnat în 2013, numai că această comisie nu este funcțională.

Dacă colaborarea cu Rusia în domeniul economic este interesantă, trebuie încurajată de liderii politici ai României. Am luat notă de semnalul dat în acest sens de ministrul de Externe, dl Lazăr Comănescu și de secretarul de stat, dl Daniel Ioniță, și
l-am transmis la Moscova.

De ce e interesată Rusia de Europa de Est?

 O.M.: Rusia este parte a Europei și ar fi o eroare să ignore această parte a continentului. Securitatea Europei nu poate fi trasată fără Rusia și în mod clar nu poate fi făcută împotriva Rusiei. Acesta este interesul nostru geopolitic. Avem legături istorice de secole cu statele din Estul și din Vestul Europei și nu putem șterge istoria. Chiar și din punct de vedere economic, noi continuăm să avem relații destul de active cu aceste state în pofida limitărilor impuse de UE.

NATO a condamnat Rusia pentru războiul hibrid pe care îl duce împotriva Ucrainei. Acest tip de război este parte a noii strategii de apărare a Moscovei?

 O.M.: Nu ducem niciun război împotriva Ucrainei. Vestul a fost iresponsabil în ultimii 25 de ani, după dezintegrarea URSS, când a început să-și mute infrastructura militară spre Rusia, mărindu-și zona de influență și controlul asupra statelor din apropierea Rusiei. De exemplu, NATO a bombardat Serbia, în statele fostei Uniuni Sovietice a încurajat așa-zisele revoluții colorate. Deci noi nu ducem niciun fel de război rece, hibrid, economic sau informațional. Teza războiului hibrid a fost creată pentru a legitima strategia unui număr de state de a împiedica Federația Rusă să devină o țară puternică.

Valeri Gerasimov, șeful Statului Major General al Federației Ruse, cel care avertiza România și Polonia că vor deveni ținte pentru Rusia, scria cu un an înainte de anexarea Crimeii că „în secolul 21 asistăm la ștergerea granițelor dintre starea de război și cea de pace. Rolul mijloacelor non-militare pentru atingerea scopurilor politice și strategice a crescut și în multe cazuri acestea au depășit armele în ceea ce privește eficiența”.

O.M.: Eu mai degrabă îl citesc pe Philip Breedlove (generalul american care conduce forțele SUA în Europa). Noi nu ducem niciun război, fiindcă situația nu a fost creată de noi, iar noi nu suntem parte a conflictului intern din Ucraina.

Acesta e chiar războiul hibrid, pe care îl descria Gerasimov.

O.M.: Nu. Noi nu practicăm războiul hibrid, este doar o percepție greșită.

Rusia are relații cu lideri ai societății civile din România, cu reprezentanți ai organizațiilor neguvernamentale?

O.M.: Din păcate, aceste legături nu sunt prea active astăzi. Probabil cel mai activ domeniu pe care încercăm să-l susținem sunt schimburile culturale.

Vreți să spuneți că nu aveți niciun contact cu oameni din societatea civilă?

O.M.: Încerc să mă întâlnesc cu oamenii din diferite ONG-uri, în special cele care se ocupă de apărarea drepturilor omului sau care reprezintă diferite minorități, cum ar fi rușii, evreii, armenii etc., precum și organizații caritabile.

Dar, ca ambasador, cu ce fel de politicieni vă întâlniți, de la ce partide?

O.M.: Am avut întâlniri cu oamenii din toate partidele anul trecut. Indiferent de orientarea lor, de punctele lor de vedere în legătură cu Ucraina sau Crimeea, majoritatea liderilor sunt deschiși și acceptă să discute cu mine. Continuăm contactele cu parlamentarii.

Aveți, de asemenea, relații personale cu oameni din societatea civilă. Cu cine?

O.M.: Da, am. Suntem interesați să discutăm cu diferite organizații și fundații și probabil că ați auzit de Clubul Politic care organizează o serie de acțiuni la care particip.

Sunt oameni care refuză să discute cu dvs. de frică să nu fie tratați ca pro-ruși?

O.M.: Sunt unii care au devenit mult mai rezervați. Adesea această etichetă de “prorus” apare pentru a critica un politician sau un reprezentant al societății civile. Sunt stereotipuri că a fi prorus înseamnă să fii periculos pentru România. Această percepție este susținută din păcate în mod activ și de unii dintre colegii mei diplomați.

Rusia a folosit în ultimii doi ani amenințarea cu arma nucleară. Chiar Putin a spus că “Rusia este una dintre cele mai mari puteri nucleare” și că Moscova consideră “forţele nucleare” ca fiind “forțe armate”. Care este obiectivul Rusiei în acest domeniu?

O.M.: Nu a folosit aceste cuvinte ca o amenințare. Arma nucleară este o garanție a suveranității Rusiei. Putin a spus doar „să nu uitați”. Acelaşi lucru spun și alte state cu potențial nuclear, inclusiv SUA. În rest, sunt percepții, pe care noi sperăm să le putem schimba în pofida rezistenței. Acum percepțiile sunt mai importante decât realitatea.

Câți bani a cheltuit Rusia pentru a susține mass-media din afara țării, spre exemplu Russia Today, Sputnik sau defuncta Vocea Rusiei?

O.M.: Nu știu. Presupun, însă, că doar postul de TV Russia Today și Sputnik News sunt finanțate de la Moscova. Restul sunt inițiative private.  

Comentarii

 • ANAFU GEORGE

  18 aprilie 2017 4:26

  ORASUL CRAIOVA ROMANIA OMULDE AFACERI ROMAN POPECI SCOATE LA VINZARE 12000mp IN CRAIOVA IN CENTRUL ORASULUI. DACA OMUL DE AFACERI DE ORIGINE RUSA DOMNUL ABRAMOVICI CARE ARE IN CUSTODIE SI ECHIPA DE FOTBAL LONDONEZA FC CELSIA LONDRA AR FI INTERESAT,SA CUMPERE AICI SE POATE FACE O MARE FABRICA DE CONSERVE.AVEM ZONA FACAI,PREAJBA LAC CU PESTE ,SE BAGA PUIET DE PESTE,AVEM ZONA RADOVAN,FERME SI VA FI FOARTE BINE.ACUM DEPINDE DE CEL CE VREA SA CUMPERE. CU RESPECT.

  raspunde comentariului
 • POSTELNICU ION

  16 aprilie 2017 23:53

  CONSIDER RUSIA O MARE PUTERE.DE ALTFEL AM OBSERVAT DL.AMBASADOR CA SI NOUL PRESEDINTE AMERICAT ARE O PARERE BUNA.LA NOI IN ROMANIA ESTE O PROBLEMA MARE CU LOCURILE DE MUNCA.S-A FACUT UN OBICEI IN UNELE ORASE SI PE LOCURILE BUNE SE ANGAJAZA FOSTI SERGENTI MAJORI TRECUTI IN REZERVA DIN MAI.IN ORASUL CRAIOVA FIRMA DE PAZA INTERGUARD LA ANGAJAT PE UN SERGENT MAJOR LUPU UN PUTUROS DE 180 Kg,CARE ISI DEPASESTE ATRIBUTIILE.DL.SORIN GRINDEANU STIE?CU RESPECT

  raspunde comentariului
 • PAUL GEORGE

  07 aprilie 2017 2:32

  DOMNULE AMBASADOR STIU CA ATI FOST SCHIMBAT,DAR TOT UN DIPLOMAT RUS VA LUAT LOCUL.RELATIILE DINTRE ROMANIA SI RUSIA SUNT BUNE,CU TOATE CA ROMANIA ESTE SI IN NATO DAR ESTE PACE SI SPER SA RAMINA ASA.RUSIA ARE FOARTE MULTI OAMENI DE AFAERI IAR IN ROMANIA ORASUL CRAIOVA UN OM DE AFACERI DOMNUL POPECI TEL.0744383851 SCOATE LA VINZARE APROAPE DE CENTRUL ORASULUI 12000mp TEREN SI CONSTRUCTIE.EU AS DORI CA OMUL DE AFACERI RUS CARE ESTE SI CETATEAN EUROPEAN DOMNUL ABRAMOVICI SA INVESTEASCA SA CUMPERE AICI DACA II COMVINE SI VREA.TERENUL ESTE IN STR.ALEXANDRU MACEDONSKI COLT CU STR.VLAD TEPES,IAR IN HALA CARE A FOST FOSTA TURNATORIE SE AFLA UN DEPOZIT DE MOBILA GERMANIA ROBY-MOB. CU RESPECT

  raspunde comentariului
 • ANGHEL SORIN

  27 februarie 2017 4:55

  ROMANIA O TARA PLINA DE TERORISTI FOSTEI SECURITATI REACTIVATI.IN ORASUL CRAIOVA ESTE UN DEMENT MOGOSANU VASILE,ALTI CUMPANASU VASILICA,IONESCU MIHAI,INGEAUA,GOAGEA ALEXANDRU,ILIE RODICA,SVART *****,ALTI.ASTIA TOTI DIN ZONA MEDICINA VECHE.INTERNETUL CONTROLAT,FAXUL CONTROLAT TELEFOANELE LA FEL,TOATE MAI ALES PE DIGI. SPECIALISTI RUSI POT SA FACA MULTE. RUSIA TARA VECINA BUNA.

  raspunde comentariului
 • ANGHEL SORIN

  27 februarie 2017 4:55

  ROMANIA O TARA PLINA DE TERORISTI FOSTEI SECURITATI REACTIVATI.IN ORASUL CRAIOVA ESTE UN DEMENT MOGOSANU VASILE,ALTI CUMPANASU VASILICA,IONESCU MIHAI,INGEAUA,GOAGEA ALEXANDRU,ILIE RODICA,SVART *****,ALTI.ASTIA TOTI DIN ZONA MEDICINA VECHE.INTERNETUL CONTROLAT,FAXUL CONTROLAT TELEFOANELE LA FEL,TOATE MAI ALES PE DIGI. SPECIALISTI RUSI POT SA FACA MULTE. RUSIA TARA VECINA BUNA.

  raspunde comentariului
 • ANGHEL SORIN

  27 februarie 2017 4:55

  ROMANIA O TARA PLINA DE TERORISTI FOSTEI SECURITATI REACTIVATI.IN ORASUL CRAIOVA ESTE UN DEMENT MOGOSANU VASILE,ALTI CUMPANASU VASILICA,IONESCU MIHAI,INGEAUA,GOAGEA ALEXANDRU,ILIE RODICA,SVART *****,ALTI.ASTIA TOTI DIN ZONA MEDICINA VECHE.INTERNETUL CONTROLAT,FAXUL CONTROLAT TELEFOANELE LA FEL,TOATE MAI ALES PE DIGI. SPECIALISTI RUSI POT SA FACA MULTE. RUSIA TARA VECINA BUNA.

  raspunde comentariului
 • ANGHEL SORIN

  27 februarie 2017 4:54

  ROMANIA O TARA PLINA DE TERORISTI FOSTEI SECURITATI REACTIVATI.IN ORASUL CRAIOVA ESTE UN DEMENT MOGOSANU VASILE,ALTI CUMPANASU VASILICA,IONESCU MIHAI,INGEAUA,GOAGEA ALEXANDRU,ILIE RODICA,SVART *****,ALTI.ASTIA TOTI DIN ZONA MEDICINA VECHE.INTERNETUL CONTROLAT,FAXUL CONTROLAT TELEFOANELE LA FEL,TOATE MAI ALES PE DIGI. SPECIALISTI RUSI POT SA FACA MULTE. RUSIA TARA VECINA BUNA.

  raspunde comentariului
 • ZINCU TEODOR

  14 februarie 2017 20:50

  DOMNILOR DIN FEDERATIA RUSA INTELEG CA NOUL PRESEDINTE AL AMERICI VA FACE IN CURIND O VIZITA IN FEDERATIA RUSA SI CONSIDER CA ESTE UN PAS MARE.DE FAPT DL.TRUMP PRESEDINTELE ALES AMERICAN CUNOASTE RUSIA DEOARECE ESTE SI OM DE AFACERI.REFERITOR LA ROMANIA TOATE PROBLEMELE SUNT DIN TARA ,FIINDCA DUPA ANUL 1990 CAM PRIN 1994 S-AU FORMAT ASOCIATII ALE UNOR FOSTI OFITERI MILITARI SI SECURITATE,DAR NU AU FOST VERIFICATI CEI MAI MULTI AU FOST DATI AFARA DE LA LOCUL DE MUNCA DISCIPLINAR,FACIND SI INCHISOARE UNI DIN EI.I-AU STRINS PE TOTI GRAMADA,LE-AU MARIT PENSIILE IAR ACESTIA DIN UMBRA ISI CAM BAGA COADA ASA PE ROMANESTE SI PRIN ANGAJATI FIDELI DIN INSTITUTIILE PRINCIPALE CONDUC.PINA CIND ACESTE ASOCIATII NU VOR FI BLOCATE ,VOR FI PROBLEME MARI.CULMEA ESTE CA NIMENI NU BAGA ASTA IN SEAMA DEOCAMDATA SI ESTE DE 20 ANI.CRED CA DOMNULE AMBASADOR TREBUIE SA STATI DE VORBA ATIT CU PRESEDINTELE ROMANIEI CIT SI CU PRIM MINISTRU,IAR MINISTERUL DE INTERNE ROMAN SA SE IMPLICE PUTERNIC.AM AUZIT INTIMPLATOR O DISCUTIE INTRE CITIVA DIN GUVERN CARE AU AJUNS SI EI LA ACEEASI CONCLUZIE.,SA LE ZICEM FORTE OSTILE ROMANESTI CU IDEI CIUDATE SE BAGA IN CONDUCEREA ROMANIEI.

  raspunde comentariului
 • IONESCU EMIL

  12 februarie 2017 8:24

  DOMNULE AMBASADOR REFERITOR LA SCUTUL ANTIRACHETA DACA AR FI DUPA MINE IAS INVITA PE NOUL PRESEDINTE AL AMERICI DL.DONALD TRUMP DAR SI PE DL.VLADIMIR PUTIN IN ROMANIA LA DEVESELU SA DE COMVINGA EI PERSONAL DE ACEST OBIECTIV MILITAR.SA TRECEM LA CE SE INTIMPLA IN ROMANIA DATORITA ORDONANTEI NR.13 GRATIEREA. DE ACORD CU GRATIEREA A CELOR APROXIMATIV 3000 CETATENI, SA VA SPUN CA ROMANIA DUCE MARE LIPSA DE LOCURI DE MUNCA ,II SCOATE PE CEI 3000 CETATENI DIN PENITENCIARE,,CE FACE CU EI? ACESTI CETATENI UNI PUTINIVOR REUSI,RESTUL CE VOR FACE.DE ACEA CEI CARE AU CISTIGAT ALEGERILE PARLAMENTARE TREBUIE SA GINDEASCA BINE. IESIND DIN PENITENCIARE ,NU VOR GASI LOCURI DE MUNCA CE CREDETI CA VOR FACE CA SA TRAIASCA?DE ACEEA TREBUIE O DISCUTIE CLARA CU PARTIDUL DE LA GUVERNARE. DUPA FELUL CUM DE DESFASOARA EVENIMENTELE CEI DE LA GUVERNARE NU ACCEPTA DISCUTII CONSIDERA CA SUNT STAPINI PE SITUATIE. TREBUIE GINDITA BINE ACEASTA PROBLEMA CU RESPECT PT.FEDERATIA RUSA.

  raspunde comentariului
 • POEANA VIRGIL

  11 februarie 2017 14:24

  DOMNULE AMDASADOR AL RUSIEI ESTE BINE CA DISCUTATI CU CETATENI,PARTIDELE,ALTI.DUPA CUM OBSERVATI IN ROMANIA SUNT UNELE NEINTELEGERI PE TEME JUDICIARE.CETATENI AU IESIT IN STRADAPENTRU A CORECTA ANUMITE SCHIMBARIIN DOMENIU DE LEGISLATIE.S-A VOTAT PENTRU PARLAMENTCEI DE LA PSD CEL MAI PUTERNIC PARTID DIN ROMANIA AU AVUT IN PROGRAM PE LINGA MARIREA DE SALARII SI PENSII ,REDUCEREA PROCENTELOR LA IMPOZITE SI ALTE UTILITATI AU AVUT ACEA FRAZA SAI ZICEM PRIVIND GRATIEREA SI ADMINISTRIEREA.ROMANI AU VOTAT ACELE MARIRI LA FRAZA RESPECTIVA NU AU PREA CITIT CAM CE CONTINE.UITATI CE A ESIT,DE LA FRAZA AIA.CE CREDETI CA VA URMA FIINDCA IESIREA CETATENILOR IN STRADA AU DUS LA ABROGAREA ORDONANTEI 13 PRIN ORDONANTA 14.DEPINDE DE PARLAMENTUL ROMAN ACEASTA,PARLAMENT IN CARE MAJORITATEA O AU CEI DE LA ACEST PARTID PSD.CE CREDETI CA SE VA INTIMPLA? TOT RESPECTUL PENTRU FEDERATIA RUSA.

  raspunde comentariului
 • CORNEL

  05 februarie 2017 2:15

  DECI RUSIA A DORIT SA IA PARTE LA SCUTUL ANTIRACHETA ,CA PARTENER.NU INTELEG DE CE S-AU FERIT DE RUSIA.POATE CA ERA MULT MAI BINE DACA SE COLABORA SI CINE A FOST IMPOTRIVA,ORGOLIILE RANITE.EU CONSIDER CA S-A FACUT O GRESALA INTRERUPINDUSE COMUNICAREA CU RUSIA PE TEMA SCUTULUI ANTIRACHETA.RUSIA ESTE O TARA FOARTE PUTERNICA ,FOARTE DEZVOLTATA.ATITA TIMP CIT RUSIA RESPECTA GRANITELE,NU SE AMESTECA IN TREBURILE INTERNE ALE ALTOR TARI ,DE CE SE DISTANTEAZA TOTI DE RUSIA.

  raspunde comentariului
 • Mihai

  16 martie 2016 7:48

  Vad aici ca foarte multi rromani ii acuza pe rusi ca sunt bolsevici. Rusii au avut de suferit ei insisi, enorm de mult, din partea bolsevicilor. Dar, daca sunt asa de patrioti romanii si asa "de dreapta", si anti-bolsevici, cum de exista legea 217 care iti interzice sa ii lauzi pe Cioran sau pe Mircea Eliade sau pe Radu Gyr, pe motiv ca au fost legionari, dar nu exista nicio lege care sa iti interzica sa aduci tone de laude daca vrei Anei Pauker sau lui Alexandru Nicolschi alias Boris Grunberg? Cum se leaga chestia asta cu "anti-bolsevismul" romanilor?

  raspunde comentariului
 • Theodor Iliescu

  16 martie 2016 1:35

  Mutra de bandit betiv si pungas - ca tot rusnacul.Numai rau si nenorociri ne-au adus muscalii !Si acum acest betiv-bolsvic are obraznicia sa ne minta sfruntat ! Si mai sunt cretini conationali - care se "gudura" pe langa rusnaci ! Si un ilici-KGB cu toata gasca lui de psd-ei si alti ciraci - care nu mai dispar din peisajul autohton.Repet Betivul nesimtit care "ar fi " ambasadorul Rusiei - n-a deditat decat minciuni ! Asa cum stie Rusia din totdeauna !SIKTIR bolseviculeSi iti repet ceea ce alti romani I-au transmis lui Trandafilov - tot "***** ruseasca" pe la noi - le reintoarcerea la "patria-ciuma" Adio, lung adio - si fara revedere,Departe , mult departe te du de tara mea,Pustiul Siberiei te-asteapta cu placer,Pamantul sa te-nghita si DRACUL sa te ia !Adio banditule - Pasol na turbica ciorti !

  raspunde comentariului
 • lucidu

  15 martie 2016 20:59

  Ar trebui ca toți cei ce au scris comentariile cu cerneală de fiere să fie mai realiști și să poată trece peste frustrările trecutului. Pentru România, Federația Rusă ar putea reprezenta o piață imensă de desfacere mai ales în ceea ce privește produsele agricole și nu numai .... vezi exporturile Germaniei. Pentru Rusia, România ar putea reprezenta o poartă pentru produsele energetice ale acesteia și numai soliditatea produselor rusești bate de departe chinezăriile cu care suntem invadați. O relație de bună vecinătate cu multe schimburi economice și culturale bilaterale ar conta mai mult decât istoria plină de ranchiună între cele două țări. Ar fi mult mai valoroasă pentru copii noștri o relație bună cu toți cei din jurul nostru chiar și cu chilienii și neo-zeelandezii.... . Părerea mea.

  raspunde comentariului
 • dac

  15 martie 2016 15:41

  Orice ar zice Rusia de raboiul ei de aparare in lupta ei cu fascistii, Romania este singura natiune care a luptat si cu comunistii, si cu fascistii. Nicio natiune nu a avut curajul sa se lupte cu amandoua relele, englezii si americanii s-au aliat cu comunistii sa distruga fascistii iar nemtii s-au aliat cu romanii sa doboare comunismul. Noi am luptat cu ambele rele, si de aceea nici unii nici altii nu ne recunosc meritele si multimea mortilor nostri pentru civilitate. De aceea francezii au ramas prorusi, ca i-au ajutat sa scape de nemti, de aceea nemtii ne acuza de tradare. Singurii care au dus un razboi drept au fost romanii, ceilali si-au vazut de interesele proprii si s-au aliat cu dracul sa treaca puntea si mai fac acum si pe dreptii lumii, prosperitatea lor de acum se datoreaza si obladuirii balcanice care i-a ajutat fara sa le ceara rasplata.

  raspunde comentariului
  • Rasputin

   15 martie 2016 18:31

   Haha, intr-adevar Romania e singura care TRADEAZA permanent, acu pe astia, apoi ailalti aliati, UN MERIT REMARCABIL...hehe. Suntem deja aproape de o vizita temporara de va ve-ti numi Rusmani....

   raspunde comentariului
   • dac

    15 martie 2016 21:15

    Dar cei care tradeaza Romania nu se pun? Au promis rusii ca ne tin tezaurul si ne-au dat un sfert inapoi, restul unde e? Hotii! I-am ajutat impotriva turcilor, cu Cantemir, crezandu-i dreptcredinciosi si ne-au luat jumatate din Moldova. I-am lasat sa treaca la 77 de ne-am eliberat tot singuri de turci, desi nu am fost supusi nici lor vreodata de fapt, nu am avut moschei in tara, ceilalti slavi balcanici au avut, si iar ne-au luat de pe langa Dunare ceva. Dupa al doilea razboi, desi ne-au atacat tot ei la inceput - cu ultimatumul, ne-au mai luat si din Bucovine, ca am avut curaj sa ne reluam dreptul in Basarabia. Nemtii prin pactul de la Viena ne-au luat 13 din Transilvanie. Cine e tradatorul tipa ca alalalt este - curata tiganie, ca sa nu spun nebunie ras-putiniana. Cu razboaiele balcanice, am acceptat ca populatiile de aromani si alte neamuri de romani sa lase locurile natale si sa dobandeasca alt loc in Cadrilater, ni l-au luat si pe asta de ne-au ramas neamurile inrudite fara casa, cu jalea locurilor parasite cu tradari mai multe. Romanii au drepturi pierdute in toata lumea si tot ei sunt facuti tradatori de cei care i-au impilat! Asta este chiar nebunie, sa creada ceilalti ca romanii uita. Nu vor uita niciodata pamanturile pe care si-au varsat sange parintii si stramosii lor, omoriti de venaticii salbatici care se dau acum stapani pe locurile noastre din vechime.

    raspunde comentariului
 • Dan

  15 martie 2016 14:48

  Finlanda e o tara care in ciuda unui trecut foarte complicat cu Rusia a stiut sa-si pastreze neutralitatea si sa profite la maximum de comertul cu URSS sau cu Rusia. Practic, prosperitatea finlandeza are o componenta importanta tocmai in relatia speciala pe care a stiut sa si-o mentina cu vecinul mai puternic si bogat in resurse. De ce noi nu putem sa facem asta, dar in schimb scalambam ieftin numele Excelentei sale, dl ambasador Malghinov, ca sa ne aratam buni romani???

  raspunde comentariului
  • centrix

   15 martie 2016 15:02

   Excelenta sa dl ambasador scalambeste inteligenta romanilor, pe care o crede ca nu desluseste ce se afla inapoia afirmatiilor sale - diplomaticesti - . De fapt, excelenta sa isi bate joc de Romania, pe care o claseaza in categoria tarilor care trebuie sa asculte de tarile puternice si care nici nu are dreptul sa se considere ca poate avea acces la dreptul de tara egala cu Rusia, Rusia care isi afirma peste tot cu cu nerusinare dreptul de a interveni in natiunea romana, in transformarea unei parti a Romaniei in guberie ruseasca, asa cum a ajuns o parte din provincia romaneasca Moldova, acum numita RM si anterior redenumita tot de rusi prin extenisia partii ei sudice, Basarabia. Asta este Rusia si nici acum nu isi neaga aceasta traditie.

   raspunde comentariului
 • krampus

  15 martie 2016 11:31

  Nu, Rusia nu ignora Europa de est, de citeva secole Rusia este atenta ca un animal de prada la orice slabiciune sau ocazie de a ataca. Ambasadorul Magiunov de abia daca ascnde amenintarile maraite Rusia asteapta orice cazie si este suparata pe SUA ca-i arata ciomagul. Deocamdata amenintarea ciomagului functioneaza...

  raspunde comentariului
 • Stoian Gheorghe

  15 martie 2016 9:51

  Foarte bune intrebarile. Raspunsurile sunt parca ar fi "elevul" lui Iliescu !, sau "pe langa", sau mincinoase propanda antioccident, "facuta" de "privati" ! !

  raspunde comentariului
 • Teo

  15 martie 2016 4:19

  Ambasadorul rus Malginov,foloseste o limba de lemn tipic ex.sovietica!Vorbeste fara a spune nimic,iar cand i se pun intrebari directe fara meandre diplomatice,invarte niste cuvinte fara sens!In realitate,dl. Malginov se afla intr'o situatie ingrata, aceea de avocat al Diavolului!Marea greseala a dansului este ca ii considera pe interlocutorii romani cel putin naivi!Dupa o intreaga experienta istorica a relatiilor romanilor cu imperialismul rus,ar fi cazul sa ne trateze ca parteneri de discutie cel putin la fel de abili ca si ei si sa renunte la raspunsuri sau comentarii puerile!Teo

  raspunde comentariului
  • centrix

   15 martie 2016 9:08

   Cheia din exprimarea mal-gand-ova este - rusia e tara puternica - deci nu e o tara egala cu orice tara, macar dupa marimea teritoriala, e ceva care are drept asupra tarilor pe care Rusia nu si le considera egale. Dar fiecare tara vrea si trebuie sa se considere puternica, si Romania, si Luxemburgul, in concertul democratic de tari. Spunand ca Rusia vrea sa fie puternica, este deja o amenintare la stabilitatea lumii, obligand celelalte tari - cele mici teritorial - sa i se supuna celei puternice, sau sa se alieze pentru a deveni puternice. E jusificarea pentru Romania sa se duca in NATO si a altor vecini ai Rusiei sa adere la NATO, ca altfel cad in capcana de a nu fi - puternice. De asta Rusia nu accepta NATO, tarile din NATO se simt egale in NATO si la fel de puternice prin NATO, ca sa se opuna pretentiilor de putere ale Rusiei. Rusia trebuie sa se considere egala celorlalte natiuni, altfel iese din concertul tarilor civilizate si ramane in preistorie, cea a fortei brute. Nitica smerenie nu inseamn umilinta, ci doar recunoasterea statutului real si apoi dobandirea egalitatii. Prin afirmatia ca Rusia vrea sa devina puternica, Rusia dovedeste ca este o tara slaba cu tinte dusmanoase si nu are sanse sa devina cum vrea - oricat striga ca o va face.

   raspunde comentariului
 • Rodica

  14 martie 2016 16:30

  Rusia are dreptate in conflictul cu Turcia....ok. Da nu inseamna ca gata trecutul s-a sters. E ca si cum fostul sotz care te batea rau si de care ai divortzat face si el ceva bine. Pai nu incepi sa-l iubesti numai pentru asta. Biata Rusie ...mie uneori mi-e mila de poporul rus...ca si acolo sunt oameni care merita mai mult decat sa fie hranitzi cu natzionalism....dar din pacate Rusia nu stie ce e aia sa respectzi pe cineva.....cunosc destui rushi oameni de treaba care nu vor decat sa scape din Rusia. Asta e realitatea domnilor!

  raspunde comentariului
 • te crucesti

  14 martie 2016 16:28

  cand vezi cati omuleti verzi zburda prin tarisoara asta.... Cat despre vecinul ambasador, amenintarile voalate sa si le pastreze pentru estul URSS. Deh, obiceiurile nu se uita usor....

  raspunde comentariului
 • Petra

  14 martie 2016 16:25

  parerea mea e ca Rusia nu e chiar atat de nula pe cat pare in politica pe care o duce in Siria. In ultima vreme face si lucruri care au sens...dar România nu iubeste Rusia de loc.....DA DE LOC. La fel si Polonia si alte tzari din est...nici macar ungurii...ma refer la popor nu iubesc Rusia. Si stitzi de ce PENTRU CA O CUNOSC. RUSIA ISI TRATEAZA PROST CHIAR FOARTE PROST PROPRII CETATZENI CUM O SA TRATEZE BINE PE ALTZII. E O MIZERIE DE NEDESCRIS IN RUSIA IN SATE SI ORASHELE MICI....SI PUTIN IN LOC SA-SI HRANEASCA POPORU FACE PE CURCANU FARA PENE.

  raspunde comentariului
 • Mitica

  14 martie 2016 15:29

  Voi cei care comentati urat si nepoliticos la adresa Rusiei , puneti mana pe carte si invatati ruseste caci nu se stie s-ar putea sa va treziti cu ,,turisti'' pe strada cerandu-va legitimatia in limba rusa ! Unii ar putea beneficia de ,,excursii'' gratuite in Siberia - numai dus ! Americanii se plictisec repede in Romania , isi vor lua ,,jucariile'' si vor pleca . Oricumm mare lucru nu ar putea face pe aici !

  raspunde comentariului
  • Stoian Gheorghe

   15 martie 2016 13:05

   Don Mitica.Inchipieti ca stiu si ruseste si frantuzeste ceva mai bine decat ruseste ! !Cat despre rusii care sa ne deporteze-n Siberia, ia-ti gandul ! Poate-ti vor da tie niste alcol medicinal strecurat prin paine-cum au ei obiceiul ! pentru "postare" !

   raspunde comentariului
  • Stoian Gheorghe

   15 martie 2016 9:55

   Tavarisci mitica, niet haraso !

   raspunde comentariului
  • Svetlana

   14 martie 2016 16:50

   Mitica tu ori esti rus ori itzi place votca.....

   raspunde comentariului
   • Stoian Gheorghe

    15 martie 2016 9:59

    Dna "Svetlana" Cunoscand, asa, intamplator din scoala "niscai" rusa, am incercat sa te "razbun" nitel de jignirile lui "mitica". Este dintre cei, pe care ambasadorul Rusiei gavarea ca sunt "sprijiniti" de "privati"=basarabean-sau chiar roman, in "solda" lui putin !

    raspunde comentariului
   • Mitica

    15 martie 2016 9:17

    Iubesc votca , femeile - mai ales pe cele care le cheama Svetlana !

    raspunde comentariului
  • he he hi

   14 martie 2016 15:55

   Lasam pe hunguri sa invete ei sa stie cand or ajunge colonie ruseasca.

   raspunde comentariului
 • parere

  14 martie 2016 14:28

  Totusi cred ca rusii stiu din istorie ca romanii ca etnici romani nu vor niciodata pamantu altora chiar daca il vor da cineva pe gratis. Dar daca altii le calca pamantu mai bine sa nu incerce. Asa o parere cred ca si rusii si romanii au interese comune sa fie pace. Sunt alte tari care ar vrea sa fie ape tulburi sa poata profita si de la rusi si de la romani.

  raspunde comentariului
 • Dan

  14 martie 2016 13:59

  Practic influenta directa a URSS asupra Romaniei s-a exercitat din 1946 pana prin 1968. deci e vorba de 22 de ani, nu de 60 de ani cum spun unii, si era influenta URSS nu a Rusiei. Dupa 1968, invadarea Cehosslovaciei, Ceausescu si-a creat propriul regim, dupa model nord-corean. Dar sa lasam URSS-ul sau Rusia pentru moment, si sa vedem binele de acum, din UE Romania in cativa ani nu va mai avea paduri, in ritmul actual al defrisarilor. Deja nu mai exista o industrie nationala, iar agricultura a trecut in mainile strainilor. Ca dovada, desi a scazut TVA-ul, alimentele s-au scumpit. In ceea ce priveste transportul, calea ferata e intr-o degradare accentuata, iar drumurile sunt un dezastru in fiecare primavara. Pierderea de populatie activa este mai mare decat in oricare dintre razboaiele mondiale. Asadar, injurati Rusia, baieti, ca e tot ceea ce v-a ramas!

  raspunde comentariului
  • @Dane, nu posta in timp ce bei. Vodca.

   14 martie 2016 14:42

   URSS=Rusia, adica Moscova, mai pe scurt. Restul tarilor de sub aripa sovietica contau cam cat conteaza si acum republicile risipite prin federatia rusa. Jaful din tara noastra de 26 de ani e datorat "omului nou", format in regimul comunist, asa au inteles comunistii sa fie capitalisti. De cumetrie si intr-o democratie originala nasita de KGBIliescu si securitatea veche. Ca in vremea Capitalului lui Marx, acum o sutacinzeci de ani,adica putreda. Intreaba-l pe nen'tu Nastase cum a negociat vanzarea bogatiilor solului si subsolului. Cu ochii pe comision. Asta-i omul nou, asta e Romania post comunista si de aceea e Rusia injurata. Pt mostenirea bolshevica impusa romanilor cu forta armelor, prin crime si genocid.

   raspunde comentariului
   • Dan

    14 martie 2016 15:08

    Mi se pare de tot rasul sa injuri Rusia pentru ca noi i-am ales pe Iliescu, Vacaroiu, Nastase, Basescu, Tariceanu, Boc, Ponta, Miron Mitrea, etc.. presedinti, prim-ministri, ministri si asa mai departe. Pentru ca nu doar Nastase a vandut resursele naturale sau a dat legislatia ce permite taierea abuziva a padurilor. Cei care au baut vodca s-au trezit, pe cei care beau whiski ii doare rau capul si balmajesc fara noima!

    raspunde comentariului
    • ti se pare de tot rasu

     14 martie 2016 16:35

     ca Rusii ne-au furat Basarabia si tezaurul, ca zeci de mii de romani au murit in Siberia, ca elita Romanieri a fost exterminata la Canal in urma sugestiei lui Stalin catre Dej, ca 20 de ani am platit despagubiri de razboi Rusiei dupa ce am contribuit la reducerea razboiului cu 6 luni, ca timp de 45 de ani neamul romanesc a fost supus unui experiment social criminal prin bolshevizare, iar "elitele" lasate in urma conduc azi Romania si se se inghesuie apoi la Beciul Domnesc. Razi, Dane, ca naiva-n targ.

     raspunde comentariului
     • ion

      15 martie 2016 12:54

      Nu conteaza cum te cheama dar esti jenant...mortii din Siberia=prizonieri de razboi, Basarabia VINDUTA de boieri moldoveni din motive pe care creierasul tau imbibat cu tuica de Pitesti nu le pricepe...

      raspunde comentariului
 • vasile

  14 martie 2016 13:12

  Ne-am convind in 60 de ani de binele pe care ni-l vrea Rusia. Inainte de-a mai susține minciuni legate de libertatea si egalitatea dintre noi și voi, n-ar fi mai corect să ne restituiți tezaurul care stă de mai bine de 100 de ani la voi ? Nu vă e rușine să vorbiți de respect față de România dupa ce ați jefuit-o bine atâția ani ? În Rusia nu poți avea încredere nici cât e negru sub unghie.

  raspunde comentariului
 • Rusii nu ignora Europa de est

  14 martie 2016 13:11

  de aceea, dupa Transnistria, Abhazia, Osetia de sud, au cucerit Crimeea...

  raspunde comentariului
 • Meteor Ologu

  14 martie 2016 12:55

  SECETA NEUTRONICA TOTALA IN BLESTEMATA MOSKOVAIndicele de radiatii de orisice fel e ca si zero, nici un pic de radiatie, in Piata Rosie nu gasesti nici macar un neutron! De aceea nebunia a cuprins Kremlinul, iar de Putin saracu mintal ce sa mai zic I-a putrezit creierul, e muci.

  raspunde comentariului
 • Dimijoarei Obt

  14 martie 2016 10:17

  Sugeti pla la Europa de Est ! Cu dragoste din Romania !

  raspunde comentariului
  • Dimijoarei Obt

   15 martie 2016 15:23

   Atunci sa o sugeti lui Tol stoi ! Asa ca pentru eruditi !

   raspunde comentariului
  • george

   14 martie 2016 13:15

   pt. dimijoarei obtdecat sa ai o astfel de exprimare mai bine citeste ce a scris mazilu...pt cultura ta generala...numai asa vei scoate din vocabular si din...gura cuvantul p.o.u.la sa stii ca americanii nu bucura ca au astfel de sustinatori ca tine impotriva rusiei...

   raspunde comentariului
 • Mazilu

  14 martie 2016 10:07

  Este drept ca istoria din ultimii 200 de ani a relatiilor dintre Rusia si Tarile Romane apoi Romania este o istorie destul de trista si traumatica pentru noi romanii ! Numai la auzul cuvintului Rusia , avem o reactie de furie si ura ! Dar , lumea evolueaza si relatiile se pot schimba . Sa facem intotdeauna o deosebire neta intre conducatori si natiuni , intre politicieni si natiune ! Poporul rus este un popor inteligent, creatorul unei vaste culturi . Stiinta si tehnica rusa este la loc de cinste in ierarhia mondiala - Pavlov , Mendeleev , primele zboruri in cosmos , primii sateliti lansati in cosmos , cele mai performante motoare de racheta , motoare care sant importate de americani pt navetele spatiale incepand din anii 90 . Mai putem aminti pe bravii ingineri creatori in domeniul aviatiei precum Iliushin , Tupolev , Antonov etc , Sa nu-l uitam nici pe Kalashnikov. Astia sant doar o mica parte . In domeniul culturii , ne trebuie pre mult spatiu pt a-i insirui pe toti alaturi de Dostoievski, Tolstoi , Cehov , Pushkin , Essenin , Gogol , Gorki , Shostakovici , Korsakov , Ceaikovski , Ripin , etc , etc Rusia este unul din marii contributori la patrimoniul cultural mondial ! Abordarea politica si cea diplomatica a occidentului in frunte cu SUA au fost de la inceput grsite ! Evenimentele din Ukraina , n-ar fi avut loc daca ... Ukraina trebuie sa fie neutra , nici cu Rusia , nici cu NATO-UE ! Neutralitatea trebuie garantata si semnata de ambele parti - Rusia - NATO , UE ! Deasemeni Ukraina trebuie ajutata sa devina un stat democratic si dezvoltat !

  raspunde comentariului
  • criss

   15 martie 2016 2:13

   In privinta motoarelor de rachete, NASA nu importa motoare rusesti si nici nu a importat vreodata, NASA plateste agentiei spatiale din Rusia pentru a trimite oameni si echipamente pe statia spatiala dataorita faptului ca au renuntat la orbite jose si se concentreza pe deep space exploration iar din 2017 urmeaza sa intre in folosinta o noua generatie de space shutle produse de companii private Dragon V2,Orion,Dream Chaser Rusia a ramas in urma cu trei decade in domeniul spatial.

   raspunde comentariului
   • Stoian Gheorghe

    15 martie 2016 13:13

    criss Mai tii minte TOTUL FUSESE INVENTAT DE RUSI "marele" botanist Miciurin, radioul=Popov, etc. ?

    raspunde comentariului
   • Mazilu

    15 martie 2016 9:43

    Mai informati-va ! Tehnologia ruseasca in domeniul motoarelor de racheta din anii 1973 era net superioara tehnologiei americane din anii 1992 ! Pe scurt - in perioada razboiului rece incepuse o cursa a inarmarilor disperata mai ales de catre Rusia lui Brejnev care ordonase initial constructia unor rachete mai puternice si cu raza mai lunga de actiune . Americaniiau facut si ei la fel cheltuind miliarde pe cercetari care au ajuns la o limita . Cercetatorii de la NASA au ajuns la concluzia ca puterea motorului numai poate fi depasita -asta ar insemna marita temperatura limita din camera de ardere . Aliajele cele mai bune realizate de americani nu puteau permite cresterea temperaturii dearece se topeau nu rezistau . Inginerii rusi de la laboratoarele de cercetari din Samara , au reusit sa-i depaseasca pe americani , realizand un nou aliaj care rezista la temperaturi mult mai mari oferind posibilitatea unei arderi mai puternice , temperaturi mai mari si forta mult mai mare pentru motoare ! Americanii spuneau ca nu este adevarat fiindca limita la care au ajuns ei nu se mai poate trece ! Dupa caderea ,, cortinei de fier'' prin anii 90-92 cand relatiile ruso-americane se detensionasera , cercetattorii americani au facut o vizita rusilor la Samara , pentru a vedea cu ochii lor ,,minunea '' Rusii le-au aratat motoarele , au pus in functiune unul pe bancul de probe si i-au convins pe americani care au ramas cu ,,gura cascata '. Imediat s-a incheiat un contract intre rusi si NASA pentru tehnologia acestor motoare , motoare care au inceput sa fie folsite in diverse marimi si puteri la rachetele americane ATLAS ! Sant prea multe amanunte , n-avem spatiu si timp !

    raspunde comentariului
    • criss

     16 martie 2016 0:47

     Mazilule ca sa intelegi despre ce este vorba, NASA a privatizat orbitele joase dand contracte companiilor private cum ar fi Boing, Space Exploration Technologies Corp, Sierra Nevada Corp, Skylon si lista continua, competitia in US si UE este acerba sia aici ma refer la companii private ca pompeaza miliarde in cercetare si prototipuri, de ex Skylon o companie Britanica ete in teste pentru primul avion one stage to orbit o noua generatie de motoare care pot pune un avon de transpot pe orbiteSynergistic Air-Breathing Rocket Engine SABRE scramjet Rusia foloseste tehnologie din anii 60 nu au venit cu nimic nou, nu au bani si resurse, nu pot face fata companiilor Europene si Americane, agentiile spatiale Europeana si US isi concentreaza tote resursele pe deep space exploration cum ar fi Marte, Rusia a avut numai esecuri in misiunile catre marte incepand cu perioada URSS si pana in prezent au avut in jur de 16 misiuni ratate si doar cateva partial succes, iar ultima impreuna cu China a fost o catastrofa, Rusia este cu mult in urama si va ramane si mai mult daca nu isi schimba atitudinea de ingamfare pe care o afiseaza politicul.

     raspunde comentariului
    • Stoian Gheorghe

     15 martie 2016 13:16

     Mazilu Chiar crezi ce "scrii" ? Sau esti si tu "alimentat" din Est ?

     raspunde comentariului
  • criss

   15 martie 2016 2:13

   In privinta motoarelor de rachete, NASA nu importa motoare rusesti si nici nu a importat vreodata, NASA plateste agentiei spatiale din Rusia pentru a trimite oameni si echipamente pe statia spatiala dataorita faptului ca au renuntat la orbite jose si se concentreza pe deep space exploration iar din 2017 urmeaza sa intre in folosinta o noua generatie de space shutle produse de companii private Dragon V2,Orion,Dream Chaser Rusia a ramas in urma cu trei decade in domeniul spatial.

   raspunde comentariului
  • Petra

   14 martie 2016 16:36

   Sa vezi tu cum nu mai conteaza cultura rusa cand itzi invadeaza teritoriul...spune chestiile astea in Ucraina.

   raspunde comentariului
   • Mazilu

    14 martie 2016 17:36

    Am simtit pe propria piele ,,cultura '' ukraineana '' ! Prin anii 90 mergeam des in Polonia si eram obligat sa rec si prin Ukraina - toti romanii eram tratati nu cu dispret ci cu ura . o ura bolnava ! Eram tinuti la vama si cate o zi intreaga , pana nu daeam bacsis gras la vamesi , la politia de frontiera , etc nu eram lasati satrecem . Mentionez ca prin Ukraina eram doar in tranzit , nu aveam nicio teaba , afacere nimic . O data , dupa o zi aproape stand in vama degeaba , ma imbolnavisem , facusem o diaree , m-am dus la toaleta si nu-mi dadeau voie , toaletele erau incuiate cu cheia . M-au luat toti la injurat sa plec ca nu-mi dau voie la toaleta . In final in disperare de cauza m-am dus la mama ******** in niste boscheti ! Neam mai primitiv , mai rau si mai spurcat precum ukrainieniin-am intalnit in viata mea ! Nu mi-as mai dori sa vad ukrainieni nici in poza ! Intre rusi si ukrainieni este o mare diferenta - rusii indiferent de situatie sant mult mai umani, mult mai prietenosi si de caracter !

    raspunde comentariului
  • george

   14 martie 2016 13:05

   pt maziluf. bun comentariu...asa ar trebui privita relatia cu rusia de toti politicienii romani,de romanii obisnuiti,fara patima fara ura...nu vrem scuturi americane sa ne apere de rusi...este o fatarnicie intre ce spun americanii referitor la scut si ce gandesc de fapt sa faca cu el...nu vrem sa aparam america cu pretul vietii romanilor...imi este scarba de comentariile politicienilor romani si a cozilor de topor proamericane...a

   raspunde comentariului
   • Stoian Gheorghe

    15 martie 2016 13:19

    Da multi mai sunteti in solda lui putin.Iaca, aparu si georgica !

    raspunde comentariului
 • hi hi ho

  14 martie 2016 8:53

  Oleg cat mai costa votka pe lavoi prin rusia.?

  raspunde comentariului
 • adrian

  14 martie 2016 8:45

  1. Iesi afara, ***** ordinara!2. imi plac rusii cat stau in Siberia!3. un rus trecut la Vest de Volga e bun daca are peste 90 ani!!

  raspunde comentariului
  • HAHAHAHAHAHA !

   14 martie 2016 10:15

   Tu știi măcar pe unde curge Volga, mă amețitule, ca să faci astfel de afirmații de doi bani ? Dacă se supără ursul de la Kremlin vei vedea că pune granița ta pe Milkov, dîmbovițelule ! Că oricum "Milkov" e o denumire slavă, fără legătură cu voi, kumanii valahi.

   raspunde comentariului
   • histor

    16 martie 2016 8:02

    Odessos e grecesc, Sevastopol la fel, Sochi era in regatul pontic roman. Tiraspol vine de Tiras al tracilor, Nistrul de acum. Nimic in jurul Marii Negre nu e rusesc.

    raspunde comentariului

Ultima ora

anunturi mica publicitate
Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te pentru a primi cele mai importante titluri pe e-mail.

Urmareste-ne pe Facebook

Copyright © 2014. Toate drepturile rezervate RomaniaLibera.ro

Dezvoltat de Bluebay Design