Candidatul preoților la Parlamentul European. Deși Biserica interzice preoților să susțină un politician, Capsali recunoaște că și-a strâns semnăturile cu ajutorul lor

de Sidonia Bogdan , 02 aprilie 2014 - stire actualizata la ora 19:09, 25 aprilie 2014
Candidatul preoților la Parlamentul European. Deși Biserica interzice preoților să susțină un politician, Capsali recunoaște că și-a strâns semnăturile cu ajutorul lor

A strâns peste 120.000 de semnături cu ajutorul preoților și oamenilor din parohii și a devenit unul dintre candidații indepedenți pentru alegerile europarlamentare. Iulian Capsali, care se definește drept „candidatul familiei românești”, s-a remarcat prin faptul că militează împotriva avortului și a „ideologiei homosexuale”.

Citește si: BEC a anunţat REZULTATELE FINALE de la europarlamentare

Stă într-un apartament cu trei camere, are nouă copii și spune că nu se simte încă bătrân pentru a renunța la ideea de a mai avea și alții. „Las totul la voia Domnului”, spune, într-un interviu pentru Rl, candidatul independent la europarlamentare, Iulian Capsali. Întrebat cum reușește să-i crească pe toți, Capsali a răspuns printr-un exemplu grăitor: „Eu am gemeni cărora le-am arătat drumul cu tramvaiul, erau în clasa I, iar apoi s-au dus singuri la școală, i-am lăsat să se descurce”, spune Capsali. S-a hotărât să intre în campania electorală în momentul în care un neoprotestant stabilit în SUA, Peter Costea, a anunțat că vrea să candideze pentru PE. Ceea ce l-a determinat a fost religia acestuia, neoprotestantismul. „Când am văzut că dumnealui candidează, am zis, totuși, o țară ortodoxă ar trebui să aibă și un reprezentant ortodox”, a spus Capsali.

Mai mult, Capsali susține că are relații cordiale cu catolicii, nu însă și cu greco-catolicii. „Greco-catolicii au o anumită agresivitate față de ortodoxie. Privesc ortodoxia cu foarte multă tensiune. Sunt tot felul de frustrări, de chestiuni care țin de istorie și e foarte greu să ai un dialog cu ei”, a mai declarat acesta.

Capsali mărturisește că și-a adunat semnăturile pentru candidatură cu ajutorul preoților și oamenilor din parohii și tot cu ajutorul lor vrea să adune și voturile. Lucru înterzis însă de Biserică. Potrivit unei hotărâri a Sfântului Sinod din anul 2008, „arhiereului, preotului, diaconului şi monahului îi este interzis să facă politică partinică, să fie membru al unui partid politic, să participe la campanii electorale”.

Citește si: Alegeri europarlamentare. 300 de sesizări privind fraude electorale. Aproape jumătate au fost ”alarme false”

Capsali este un militant anti-avort și consideră că, la nivel global, a apărut „o ideologie homosexuală”. Acesta vede femeie drept acea persoană care „se jerfește zilnic” pentru creșterea copiilor. „Noi, bărbații suntem mai prezenți sociali, ele stau acolo, în spate, și au grijă de viitorul acestei țări. N-am nimic împotriva carierei femeilor. Însă nu trebuie abandonată familia pentru carieră”, conchide el.

R.l.: Cine v-a ajutat să strângeți semnăturile?

I.C.: Voluntari în țară, dar în general, parohiile.

Citește si: Jose Manuel Barroso îndeamnă partidele proeuropene să se "reunească"

R.l. : Ați avut discuții cu reprezentanții BOR? Vor să vă susțină oficial în campanie?

I.C.: Am avut discuții informale cu ierarhi, spunându-le că particip și să-mi dea binecuvântarea. Eu mă bazez în campanie pe oamenii din parohii care m-au sprijinit.

R.l. Și care a fost reacția lor?

Citește si: PE: Rata participării la euroalegeri a fost de 43,11%

I.C. Foarte bună. Cu mici excepții, în locurile tensionate politic. Au fost foarte mulți preoți care nu s-au implicat. Însă au fost oameni din parohii care s-au implicat. Au fost și cazuri de preoți care au spus, fără să mă numească, că ar fi cazul să sprijine un candidat care susține aceleași valori ca ale bisericii. Au fost cazuri de parohi care au fost mai direcți și mi-au spus numele. Eu, nefiind parte dintr-un partid politic, n-a fost cazul să se spună că sunt un reprezentat politic. Eu sunt reprezentantul a aproape 25 de ONG-uri și asociații, fundații creștine cu care lucrez de mai multă vreme.

R.l.: Dar acum faceți politică.

I.C.: Politica familiei.

Citește si: Elena Băsescu: Decizia de a nu candida ca independentă a fost corectă

R.l.: Tot politică este. Un parlamentar, fie el european sau nu, este un politician.

I.C.: Din păcate, la noi politicul a luat o conotație mai mult decât negativă. Asta a fost cauza pentru care au fost preoți care s-au retras cu frică, nu au acceptat să intre în campanie. Există însă și o zonă a parohiilor conformiste politic. Acolo au mers lucrurile foarte greu.

„O țară ortodoxă ar trebui să aibă un candidat ortodox”

Citește si: Ponta îi invită pe liberali la negocieri pentru refacerea USL

R.l.: Cum v-a venit ideea să candidați?

I.C: Domnul Peter Costea (un alt candidat independent-n. red.)..Când am văzut că dumnealui candidează am zis, totuși, o țară ortodoxă ar trebui să aibă și un reprezentant ortodox, așa mi s-a părut normal. Am tras de unul, de altul să candideze și până la urmă am candidat eu.

R.l. Dar aveți multe cauze comune. Ce contează că Peter Costea nu e ortodox?

Citește si: Nereguli la vot, în Capitală

I.C.: Eu nu lupt cu dumnealui. Dar, totuși, suntem o țară ortodoxă.

„Greco-catolicii au o anumită agresivitate față de ortodoxie”

R.l.: Sunteți extrem de temperamental în rețelele de socializare. Am prins la un moment dat o discuție dintre un greco-catolic și dumneavoastră.

Citește si: UPDATE. MAI: Sancțiuni de peste 6.000 de lei, aplicate până la ora 19.00. Turism electoral la Constanța. Un primar le promite pâine alegătorilor. Jandarmii din Afganistan și-au exprimat opțiunea

I.C.: Sunt susținut de foarte mulți catolici, poate ma puțin de greco-catolici. Din păcate, greco-catolicii au o anumită agresivitate față de ortodoxie. Privesc ortodoxia cu foarte multă tensiune. Sunt tot felul de frustrări, de chestiuni care țin de istorie și e foarte greu să ai un dialog cu ei. Asta e observația mea generală- greco-catolicii sunt extrem de agresivi în ceea ce privește Biserica Ortodoxă. Iar eu nu pot să las lucrurile chiar așa. Dacă îmi atacă sfinți ai Bisericii, dacă îmi atacă ortodoxia în sine, nu-mi face plăcere să stau și să ma uit condescendent la chestiunea asta. Uneori sunt mai virulent, acum o să fiu puțin mai temperat, pentru că nu mă mai reprezint doar pe mine.

R.l: Ce părere aveți despre construcția politică numită Parlamentul European?

I.C.: Este clar că se dorește un hiper stat. Tot ce ține de tradiție, chiar de familie este contestat, mai ales de ecologiști, socialiști, neomarxiști. Pînă și domnul Barroso a fost membru în tinerețe într-un partid maoist. Sunt oameni la vârful structurii care au aceste viziuni din tinerețe pe care probabil nu știu dacă le transmit în continuare, dar sigur ele subzistă.

Citește si: PDL: Viceprimarul unei comune clujene a dus oamenii la vot cu microbuzul școlii și le-a dat înghețată

R.l. Temele cu care ați devenit cunoscut sunt homosexualitatea, avortul, gazele de șist și Roșia Montană.

I.C.: Am fost cu toți copiii la marșul împotriva proiectului de la Roșia Montană. Sunt teme ce țin de destructurarea tradiției, a statului național. Din punct de vedere ecologic, proiectul este o catastrofă. E un proiect ca pentru o țară colonială.

R.l: Pe de altă parte, atacați constant ecologiștii..

Citește si: Tomac: PDL face o campanie amplă de SMS-uri otrăvite

I.C.: Nu neapărat. Îi atac pe cei care atacă familia. Atunci sigur că intervin. Sunt însă oameni care păstrează valorile familiei și sunt și ecologiști.

R.l.: Vorbiți despre „o ideologie homosexuală”.

I.C: S-a făcut din această destructurare a familiei o ideologie la nivel global. Sunt foarte mulți adepți ai acestei ideologii care nu sunt homosexuali.

Citește si: Incidente electorale. Președintele unei secții de votare din Sectorul 6, acuzat că a băgat mai multe buletine în urnă

R.l.: Sunt cei care vor ca homosexualilor să li se acorde niște drepturi.

I.C.: Ei vor să le acorde niște drepturi lovind în drepturile noastre. Ale familiilor creștine. Este celebrul raport Lunacek, care susține că un copil nu se naște cu o identitate clară. Că e ceva fluid așa. Că famlia, cultura, mediul impun sexualitatea unui copil, ceea ce e o aberație. Ei spun că băieții trebuie îmbrăcați în fustițe. Sunt deja grădinițe în Occident unde se evită această identitate de gen. Copiii sunt educați ca să fie orice. Asta e o temă pe care acești ideologi ai homosexualității o îmbrățișează. Iar pentru mine asta e o aberație.

R.l.: Avortul? Ați milita pentru interzicerea lui?

Citește si: Alegeri europarlamentare. Mihail Vlasov a solicitat urna mobilă

I.C.Aș prefera ca femeile să conștientizeze. Totuși vorbim de o viață care nu-i aparține femeii, vorbim de un alt om. În primă măsură sunt pentru campanii de conștientizare.

R.l.: Dacă un parlamentar ar iniția un proiect de lege pentru interzicerea avortului, cum ați vota?

I.C.: (evită răspunsul) ..Am fost în Polonia, o țară în care este interzis avortul, și am văzut cu mare bucurie femei tinere care aveau un copil în căruț, unul care se ținea de căruț și altul în marsupiu. Asta e o imagine care din păcate în Occident nu mai există.

Citește si: Românii fac coadă să voteze la Chișinău

R.l.: Date fiind condițiile economice grele, asta e o imagine idilică.

I.C.: Nu cred în lucrul aceasta. Am văzut oameni cu mulți copii care trăiesc ca mine în condiții dificile. Eu stau la bloc într-un apartament de trei camere și am nouă copii. Deci se poate. Cine își dorește lucrul acesta nu se poate să nu găseacă soluții. Dacă e dragoste și pace în acea familie, lucrurile vin de la sine. Noi în comunitățile parohiale ne ajutăm foarte mult unii pe alții cu îmbrăcăminte, cu căruț. I s-a stricat unuia mașina de spălat, punem toți bani și-i cumpărăm alta. Am gemeni cărora le-am arătat drumul cu tramvaiul, erau în clasa I, iar apoi s-au dus singuri la școală, i-am lăsat să se descurce.

R.l: Dar cum se organizează în doar 3 camere?

Citește si: UPDATE. Incidente în mai multe secții din Capitală. 50.000 de angajați ai MAI, în dispozitiv de alegeri

I.C.: Toți copiii mei au făcut muzică. Imaginați-vă cum unul cântă la vioară într-o cameră, iar altul la alt instrument în altă cameră. Se poate. Și mai e un avantaj, nu am televizor. Am televizor pe perete, dar nu am cablu de 12 ani. Și e multă liniște.

R.l.: Sunteți împotriva televizorului?

I.C.: Este un factor de stres. Dacă ninge afară, este cod. Dar de ce cod? E normal să ningă iarna.

Citește si: Croația își alege pentru prima dată reprezentanții în PE

R.l.: Aveți nouă copii. Și nu vă opriți.

I.C.: Asta e o întrebare grea (râde). Nu știu ce să zic..Dacă Dumnezeu o să vrea, poate ne mai dă unul. Eu nu mă simt așa de bătrân să renunț la ideea de a mai avea copii. Las totul la voia Domnului. Nu-mi fac planuri.

R.l.: V-ați gândit la un proiect legislativ pe care să-l promovați în PE?

Citește si: VOT pentru EUROPA. PSD+UNPR+PC, între 41 și 43%, PNL pe locul al doilea. Urmează PDL în jur de 13% și PMP cu aproximativ 8%

I.C.: Aș susține mamele. Să fie considerată muncă faptul că ele își cresc copiii. Pentru că ele dau societății acești copii. Or asta e o muncă neplătită. Sunt foarte multe mame care fac această jertfă și ar trebui sprijinită.

R.l.: Ce părere aveți despre curentul feminist?

I.C.: Mi se pare foarte bizar ca o femeie să fie bărbat.

Citește si: MAE: Unde sunt secțiile de votare din străinătate

R.L.: Feministele nu susțin asta.

I.C.: În loc să fii cum a zis Dumnezeu, tu vrei să fii altceva. E ca și când o vulpe vrea să fie elefant. Eu am un respect necondiționat pentru femei pentru că văd această jertfă a lor zilnică pentru a crește copii. Pentru că noi, bărbații, suntem mai activi, mai prezenți sociali, ele stau acolo, în spate, și au grijă de viitorul acestei țări. N-am nimic împotriva carierei femeilor. Însă nu trebuie abandonată familia pentru carieră.

R.l.: Ce părere aveți despre legionarism?

Citește si: Cinci cabine de vot au fost montate în Penitenciarul Arad

I.C.: De ce vreți să discutăm toate temele astea?

R.l.: Încerc să vă fac profilul de candidat.

I.C.: Legionarismul este o temă care incită în general. Nu se discută calm pe problema asta. Nici măcar în zonele academice nu se discută cu o anumită detașare. Este o mișcare care a fost, iar acum e foarte greu repetabilă. Nu intră în preocupările mele.

Citește si: Exercițiu de imaginație: Ce s-ar întâmpla dacă ar merge la vot 15 milioane de români?

Comentarii

 • ardeleanu'

  26 iulie 2014 12:53

  Acum că totul s-a încheiat la P.E., putem face bilantzul - habotnikul BORît Kapsalis a primit din partea frătzânilor lui regătzeni habotnici ca shi el 0,91 - zerovirgulănouăzecishiunu - la sută din totalul voturilor exprimate, adică mai putzin de 1 la sută ! ...în cadrul populatziei totale adulte din Rrromînika, ideile BORîciunii hoatze shi shovine au o aderentză REALĂ de aproximativ 0,3 la sută ! Ha,ha,ha,ha,ha ! ...chiar shi-n Gretzia, tzara natală a fameliei lui Kapsalis, i-au fost acordate de către rrromînashii care au emigrat acolo - în sens invers migratziei strămoshilor lui fanariotzi - doar 9 - NOUĂ ! -voturi ! ...din 300 valabil yesprimate ... Ha,ha,ha ! Papagal mitik tuciuriu nenorocit...

  raspunde comentariului
 • o femeie

  07 mai 2014 11:41

  nu prea cred ca o sa-l voteze vreo femeie moderna pe omul asta... tot discursul lui este de un misoginism feroce "N-am nimic împotriva carierei femeilor" numai expresia asta lamureste totul, adica nu incurajeaza, nu promoveaza, doar nu are nimic impotriva

  raspunde comentariului
 • anonim

  21 aprilie 2014 14:15

  De ce sa nu sprijinim in sfirsit un om adevarat, care stie ce inseamna viata grea? va imaginati cit de greu este sa cresti si sa educi atitia copii? sunt sigura ca sunt exceptionali, nu ca mofturosii si rasfatatii - singuri la parinti... Doreste sa schimbe in bine lumea asta, de dragul copiilor sai si a celorlalti copii ai tarii lumii - de ce sa nu il ajutam sa realizeze ceva bun? E cu siguranta un om cu suflet si de incredere! Succes si tenacitate parinte!

  raspunde comentariului
 • Milescu Spataru

  06 aprilie 2014 16:06

  pe situl acestui ziar ce se vrea romanesc, daca scrii cu diacritice, dispar literele. Mi-au distrus comentariul de mai sus. Bravo ma euro-atlantistilor ! I wish you a merry 1 Mai and a happy 23 August, marxistilor.

  raspunde comentariului
 • Milescu Spătaru

  06 aprilie 2014 16:02

  Vă temeți de Capsali, nu-i așa ? - Voi vă credeți ziar de dreapta în timp ce susțineți politica socială a stângii ? Ce struț-cămilă este asta ? Ecologismul nu este doar ocrotirea pământului ci din păcate. este mai mult o mișcare revoluționară pentru drepturile homosexualilor. România este 80 ortodoxă, cum ați vrea să fie reprezentată de un neoprotestant ? Doriți să-l prezentați pe Capsali ca find impotriva egalității ? Foarte bine, asta ne place la el ! De ce presupuneți că majoritatea românilor ar fi pro-eurpeană, adicp neo-marxistă ? Cum aveți curajul să vă imaginați că majoritatea românilor trăiesc in cercul d-voastră strâmt și ridicol de intelectuali stângiști atârnători la buget ?Trebuie să avem și noi, ortodocsii, talibanii, homofobii, conservatorii, reacționarii, pupătorii de moaște, sau cum ne mai jigniți, una sau mai multe voci in functie de proportia noastră in societatea românească, care să se ridice pentru credința și convingerile noastre și să voteze împotriva unei majorități anti-creștine nu doar ateiste ce ne impune de la 2000 km legi imorale și inacceptabile. ROLUL PARLAMENTARILOR ESTE ACELA DE A REPREZENTA VOINȚA ELECTORATULUI NU ACELA DE A-I SCHIMBA ACESTUIA VOINȚA, cum cred marxiștii din redacția voastră !

  raspunde comentariului
 • Vlad

  05 aprilie 2014 19:13

  Aha. Deci avem de ales intre exponentii corupti ai partidelor politice, sau "independentul" asta teocrat, trimis la inaintare de BOR. Si se mai mira cineva ca nu iese lumea la vot.Interesant e ca si asta, si PSD-ul se adreseaza aceluiasi electorat. Needucat, habotnic si sarac. Adica numai bun de jupuit, atata timp cat i se mai "da" ceva din cand in cand. Si tocmai aia voteaza.Vai de tara asta...

  raspunde comentariului
  • Andrei

   05 aprilie 2014 23:52

   Acest electorat "needucat, habotnic si sarac" caruia i se adreseaza Iulian Capsali este "familia romaneasca" -alcatuita, in cea mai mare parte, din crestini ortodocsi printre care ma regasesc si eu. Nu e normal ca si acest electorat sa aiba un reprezentant al lui in PE?

   raspunde comentariului
 • p!nk

  05 aprilie 2014 16:17

  Prea multe erori la mijloc ,prea multa bataie de joc si prea multa m,anipulare! ce cauta si asta in cursa alegerilor la eurparlamentare??? Nu mi-as bate capul cu asta pt absolut nimic,Independentul eligibil este Danut Liga. BEC-ul prea pune bete in roate,il sustin in continuare si il asteptam sa revina in cursa pt europarlamentare!

  raspunde comentariului
 • justkriss

  05 aprilie 2014 16:04

  Nu este in stare sa se descurce singur,trebuie sa cerseasca semnaturi.Peste tot numai incapabili.Liga cel putin a reusit sa aiba parte de sprijinul cetatenilor care au venit si l-au sustinut din priprie initiativa

  raspunde comentariului
 • Secular

  05 aprilie 2014 1:13

  Asa, mai trimiteti si un taliban fundamentalist ortodox la Bruxelles ca nu ne-a ajuns becali, vadim si altii. Sa fie mai pestrit. Si probabil ca va aduna o gramada de voturi de la romanii spalati pe creier in biserica, legionari extremisti, homofobi si intoleranti fata de alte religii, inclusiv din ramura crestina. Sa nu uitam, nu esti ortodox adevarat daca nu torni cel putin 10 prunci cu mentalitate de ev mediu si indragostit de mama Rusie. A da, prezervativele sunt de la dracu, facute de masoni sa distruga valorile traditionale ale familiei ortodoxe mioritice.

  raspunde comentariului
 • Andrei

  04 aprilie 2014 22:36

  Titlul articolului este evident "fortat". Asa cum au mai sesizat si alti comentatori, Iulian Capsali nu este reprezentantul exclusiv al preotilor nici semnaturile nu le-a strans exclusiv cu ajutorul lor. Este sustinut in principal de laicatul ortodox prin asociatiile crestin-ortodoxe si "voluntarii" care il sustin."Profilul candidatului" realizat este insa obiectiv.

  raspunde comentariului
 • patlagica

  04 aprilie 2014 17:08

  trebuia sa avem si un candidat taliban.

  raspunde comentariului
 • Anamaria

  04 aprilie 2014 14:41

  Homosexualitatea nu cred ca ar trebui sa fie un criteriu de departajare intre candidati, ci ar trebui sa se una accent pe experienta lor in politica si pe programul lor politic . Independentii Danut Liiga etc., au prioritate prin prisma faptului ca fac ceva pentru oameni nu doar vorbesc si asta ar trebui sa conteza cat mai mult.

  raspunde comentariului
 • Luca

  04 aprilie 2014 3:28

  Votati cu capsali, sa ajungeti stat taliban, mai fratilor.....

  raspunde comentariului
 • floxy

  03 aprilie 2014 23:22

  pai care e noutatea? la fiecare alegeri popi ortodocsi sustin destul de explicit candidatii! Oricum crestinul ar trebui sa isi iubesca si dusmanii, nu doar aproapele, deci cu atat mai mult ar trebui sa vorbeasca si cu greco-catolicii. Acest personaj este si crestin sau doar ortodox?

  raspunde comentariului
 • Cri

  03 aprilie 2014 23:21

  De ceva vreme se simtea o accentuare a fundamentalismului ortodox in Ro. Lipsa extraordinara de cultura a majoritatii romanilor loveste din nou - inainte de al doilea razboi mondial, faptul ca peste 80 dintre romani erau in mediul rural si analfabeti sau cvasi-analfabeti a facut posibila ridicarea nazistilor legionari tot asa, decaderea extraordinara a sistemului de invatamant le face posibila renasterea. E posibil ca, o vreme, faptul ca suntem in UE sa ne salveze de la a deveni o teocratie asemanatoare Iranului.Faptul ca fundamentalisti religiosi pot ajunge intr-o institutie PE care este exact opusul a tot ceea ce reprezinta ei dovedeste cat de mult rau poate face o tara inapoiata alaturata unora mai avansate. Daca asa se intampla atunci, de dragul UE, sper ca Ro sa nu ramana multa vreme membra, astfel incat cei care apreciem libertatea individuala sunt femeie si nu doresc sa fac copii nici sa fiu discriminata pentru asta, si nu doar pentru noi insine da, sprijin inclusiv drepturile homosexualilor, ideea de a te dezvolta ca un individ distinct fata de a face parte dintr-o turma, sa mai avem un loc in care sa ne refugiem.

  raspunde comentariului
  • daniela

   06 aprilie 2014 16:58

   De acord cu dvs. Dupa ce ca in Romania discriminarea de toate felurile este in floare, deci inclusiv discriminarea femeilor, astfel de oameni precum Capsali continua sa incerce sa ne bage pe gat religia cu toate dogmele ei, calcand in picioare libertatea individuala. Capsali raspunde destul de evaziv cand vine vorba de statutul femeilor, cariera, feminism...insa va asigur ca viziunea lui vis--vis de femeie este urmatoare trebuie sa fie mama, sotie si gospodina. Atat. Daca CUMVA mai gaseste un pic de forta si pt a avea un serviciu....perfect. Daca nu,salut si la revedere! Sotia lui este exemplul perfect a renuntat la o cariera in avocatura dupa ce i se oferise un post la o firma importanta doar pentru ca deja avea 4 copii si stia ca vor urma si altii deh, prezervativul e de la dracu,Sa ne gandim logic o femeie care isi incepe viata sexuala la 20 si ceva de ani si nu foloseste niciun fel de contraceptive are toate sansele sa ramana gravida in fiecare an sau la fiecare 2 ani. Adica sa stea permanent gravida si alaptand pana pe la 40. Este evident ca ea va fi intr-o permanenta dependenta economica fata de sotul ei. iar daca respectivul incepe sa o bata, sa bea, sa o abuzeze in fel si chip...va fi nevoita sa ramana alaturi de el fiindca nu va avea cu ce sa se intretina.Nu cred ca toata lumea trebuie sa se dedice exclusive carierei, ci numai cei care simt o vocatie pentru asta. Dar toata lumea, mai ales femeile, trebuie sa aiba un loc de munca decent, sa se poata intretine singure si sa fie independente dpdv financiar. Se pot intampla multe lucruri ramai vaduva, te paraseste sotul sau are un accident si ramane imobilizat la pat. CE FACI ATUNCI? Astepti sa iti pice banii din cer de la Domnul?Oamenii precum Capsali doresc efectiv o intoarcere in trecut, in vremurile in care femeile nu erau altceva decat fabrici de facut copii si servitoare neplatite adica gospodine. O femeie tinuta permanent gravida este o sclava a propriului corp si a barbatului ei,care o poate exploata in fel si chip.Istoria asta a fost crunta si se pare ca sunt persoane care doresc sa se intoarca la acele vremuri. MI-E SILA DE EI.

   raspunde comentariului
  • Luca

   04 aprilie 2014 3:31

   pai sa voteze rumanii cu capsali, sa ii ajungem din urma pe talibani......

   raspunde comentariului
 • TjGeorge

  03 aprilie 2014 22:23

  Nu cred ca legionarismul sau homosexualitatea sunt problemele in cazul de fata, daca s-au fraudat voturile la atatea alegeri ce credeti ca ii poate impiedica si acum sa o faca...sunt doar "artificii" create pentru a ingreuna parcursul unor oameni...va sfatuiesc sa cititi cu atentie despre domnul Danul Liga sa vedeti ca omul are un cuvant de spus chiar daca acesta candideaza ca independent.

  raspunde comentariului
 • Mischa Blue

  03 aprilie 2014 21:34

  sa ii explice cineva lui "popa" asta ca homosexualitatea nu are cum sa fie ideologie, ca doar nu e comunism, in pastele lui de idiot.

  raspunde comentariului
 • Amelie

  03 aprilie 2014 20:54

  Pff se pare ca nici biserica nu mai este ce era odata... Nu au voie dar incalca regula, in schimb te obliga pe tine cetatean de rand sa dai dovada de credinta. Normal ca asta te face sa alegi un om care si-a facut treaba in mod cinstit. Citind acest articol imi dau seama ca as alege oricand un candidat ca Dan Liga.

  raspunde comentariului
 • Parintele Gaozarie

  03 aprilie 2014 18:42

  Stimati credinciosi, vedeti ca maine vin sa va miruiesc. Tarifele sunt dupa cum urmeaza1. 100 de lei - Evanghelia, patrafirul, crucea si mana dreapta, plus bonus de tamaiere all-inclusive2. 80 de lei - Patrafirul, mana dreapta si somoiogul de busuioc cu care va dau in freza3. 50 de lei - Patrafirul si crucea plus mana stanga cu care ma scarpin la caie4. 20 de lei - Doar patrafirul, zgarcitilor. Sa nu va imaginati ca intrati in rai cu banii ascunsi in chiloti5. 10 lei - Va dau sa pupati salamul barbos, ca altceva nu meritati, paduchilor6. 5 lei - Ma sterg la cr cu mutrele voastre diforme7. Moca - Sa mergeti la biserica sa va agheasrnuiasca parintele Cocalarie, pampalailor.

  raspunde comentariului
 • Parintele Gaozarie

  03 aprilie 2014 18:02

  Fiindcă nu are încredere în băncile de spermă, un preot a decis să-i ină sperma în sfântul potirO consecină directă a crizei este că tot mai puini oameni au încredere în bănci, inclusiv băncile de spermă, arată un sondaj recent. Astfel, un preot inventiv a decis să-i păstreze sperma în sfântul potir, departe de privirile curioase ale credincioilor sau de eventualele enoriae care poftesc la boaele părintelui.Să-mi depun sperma la bancă ? Ai înnebunit ? Nu mi-a depune nici măcar banii pe care-i obin prin jupuirea fraierilor care vin să-mi asculte sporovăiala duminicală. a spus părintele Maricel Pedofileanul. Ăia de la bancă sunt nite incapabili, poi să te trezeti că îi pierzi în câteva clipe sperma de-o viaă. Eu fac muncă manuală la fiecare rugăciune, nu vreau să mă trezesc că pleacă vreunul cu toată averea mea într-o valiză.Pe de altă parte, există preoi care aleg să-i păstreze sperma în cădelniă sau în sticlele cu vin liturgic Credincioii sunt de-a dreptul înnebunii după vinul liturgic. Într-adevăr, unii se mai întreabă din când în când de ce are gust bizar i consistenă cleioasă, dar le spunem că acest lucru se petrece datorită credinei noastre bimilenare, vii i nealterate. Intenionăm ca în viitorul apropiat să scoatem pe piaă i moate marinate în spermă, dar acestea vor fi rezervate enoriailor premium, numai acelora care ne fac reclamă pe net i postează pe Facebook imagini cu icoane.

  raspunde comentariului
 • Parintele Gaozarie

  03 aprilie 2014 18:01

  Eti credincios ? Te-ai opărit făcând mătănii ? Ungerea cu mir între picioare nu are efect ? Acum Maica Domnului îi sare în ajutor oferindu-i două prosoape la pre de unul doar 30 de argini. Nu mai atepta ! Sună imediat la 0722.666.666 pentru a beneficia de o promoie de-a dreptul divină.httpsscontent-a-vie.xx.fbcdn.nethphotos-ash31013867_1398552537082250_411800404_o.jpg

  raspunde comentariului
  • cradu

   04 aprilie 2014 9:01

   Pe saitul asta nu modereaza nimeni? Daca v-ati respecta un pic, n-ati publica astfel de comentarii mizerabile.

   raspunde comentariului
 • Mihail

  03 aprilie 2014 17:03

  Mult succes! Merita! Multi fac caz de salariul unui euro-parlamentar. Iulian Capsali a dovedit ca poate face o familie fara salariul de euro-parlamentar, iar pentru ceea ce a facut si pentru ceea ce doreste sa faca isi merita locul in PE din plin! Destul s-au adunat acolo toti agramatii si mafiotii! E timpul pentru un roman autentic!

  raspunde comentariului
  • Stefan

   03 aprilie 2014 21:10

   Domnul Mihai ce pregatire are parintele? crezi ca poate sa ne reprezinte la PE? Stragem 100.000 de voturi si hai la Bruxelles ca acolo e frumos si bine...sa fie drumul plin cu oameni "destepti"

   raspunde comentariului
 • cradu

  03 aprilie 2014 16:59

  Titlul articolului este tendențios și incorect Capsali nu este candidatul preoților. Dacă ar fi fost așa, atunci semnăturile ar fi trebuit să fie doar ale preoților. Este candidatul creștinilor ortodocși. Al unora, cei care îl vor vota.

  raspunde comentariului
  • crad

   03 aprilie 2014 17:34

   Din pacate, diacriticele nu se vad pe acest sait asa ca repet comentariul fara eleTitlul articolului este tendentios si incorect. Capsali nu este candidatul preotilor. Pentru aceasta ar fi trebuit ca toate semnaturile sa fie ale unor preoti. El ii reprezinta pe crestinii ortodocsi. Cel putin pe cei care il vor vota.

   raspunde comentariului
 • Daniel

  03 aprilie 2014 15:19

  Iulian, ma bucur ca ai reusit sa aduni semnaturile. Am strans si eu cateva. Iti urez mult succes la alegeri si sa fi cat mai vocal si prezent la dezbateri. Doamne ajuta!

  raspunde comentariului
 • Petrisor Ionescu

  03 aprilie 2014 14:49

  Din pacate Iulian Capsali are elemente de discurs pro-rusesc si opozitia la gazele de sist confirma incaodata ca nu intelege interesul Romaniei. Noul panslavism fascisto-bolsevic are din pacate adepti si la noi. Capsali poate o face din necunoastere. Discursul anti greco-catolici face parte tot din acest registru. In plus prin postarile si pozitiile avute s-a pozitionat anti-occidental. Are prieteni cu discurs pro-rusesc si antiromanesc. Nu poti iubi oamenii si sa nu ai o pozitie clara anti imperiul raului condus de Putin. Putin nu este aparatorul familiei ci pozeaza in asta. Este diabolic...Iubesc familia si normalitatea, sunt ortodox, merg la biserica si cred in Dumnezeu. Cred ca Iulian Capsali greseste in multe subiecte. Doamne ajuta si lumineaza!

  raspunde comentariului
  • mumu

   03 aprilie 2014 17:25

   Mai nou Romania se imparte intre pro-rusi si pro-americani...Faptul ca eu nu sunt de acord cu dezastrul ecologic ce inseamna exploatarea gazelor de sist ma face automat pro-rus. Cica as vrea ca Romania sa ramana in ograda Rusiei si sa depinda mai departe de gazul rusesc. Asta in conditiile in care marele anti-rus, Basescu, afirma clar ca Romania poate oricand inlocui cele 20 de procente pe care 'inca' le importa din Rusia.Dar sa vedem ce ar insemna exploatarea gazelor de sist in RO1. redeventa statului roman tinde spre zero deci nici un castig de aici2. gazul de sist sau gazul neconventional nu intra in cadrul legal oferit de legea resurselor sau cum s-o mai fi numind deci cel care-l exploateaza nu are obligatia sa-l vand statului roman la preturi preferentiale din nou, castigul statului roman e zero3. daca nu-l vinde statului roman, exploatatorul uuuuugh, ce 'frumos' suna poate sa faca ce vrea cu el sa-l vanda cui da mai mult, de exemplu. Asta inseamna ca s-ar putea ca statul roman sa nu poata sa-l cumpere fiindca vor veni alti cumparatori mai doritori care dispun de resurse financiare mai puternice din nou, castigul statului roman e zero4. exploatatorului i se rupe de ce lasa in urma lui in termenii protectiei mediului, asta fiind responsabilitatea statului roman sau a autoritatilor locale eh, aici statul roman iese in pierdereSi atunci, intreb si eu ca prostul, pro-rus intre a plati acelsi pret pentru gaze scoase de la noi din ograda, dar care imi distrug ograda, si cele aduse din alta parte care se poate sa fie chiar mai ieftine ce sa aleg? Sa-mi distrug singur casa? P.S. Prin statul roman nu inteleg aparatul politicP.P.S Sustinatorii gazelor ar trebui sa se mai documenteze in ceea ce priveste eficienta economica a exploatarii gazelor neconventionale. Sau poate pentru ei este extraordinar de eficienta, fie si numai campania de sustinere a acestei exploatari.

   raspunde comentariului
 • eleisonme

  03 aprilie 2014 12:24

  Multumesc pentru interviu! Il votez pe Iulian Capsali!

  raspunde comentariului
 • contribuabil

  03 aprilie 2014 11:48

  daca am fi constuit in ultimi 25 de ani tot atitea gradinite, scoli, universitati, spitale, aziluri de batrini, cite biserici am constuit, am fi fost in un stat si o natiune dezvoltata. in 25 de ani nu am constuit un singur spital de stat, dar construim catedrala neamului.

  raspunde comentariului
  • just me

   03 aprilie 2014 15:38

   de ce sa iti contruiasca patriarhul spital, cresa si gradinita si scoala...???? nu e treaba lui....sa construiasca cine e platit sa faca asta...in loc sa fure si sa risipeasca banii statului, adica si ai tai...ar fi trebuit sa faca spitale scoli etc...guvernul nu patriarhul...lol...

   raspunde comentariului
  • emil

   03 aprilie 2014 13:10

   Nu numai ca nu am construit nici un spital, dar am distrus constienti mostenirea industriala pe care ne-au lasat-o generatiile dinainte. Si credeti-ma aceasta nu este vina crestinilor ortodocsi, ci a celor fara de Dumnezeu, hrapareti si lacomi, usor de manipulat cu un morcov, o mita de catre un alt corupt sau vre-un venetic. Deci intrebati-i pe ei, care ne conduc tara, pentru ca inclusiv dvs i-ati votat, de ce nu au construit si de ce au distrus.Pentru cine sa construiesti scoli si gradinite? pentru copii avortati sau nenascuti pentru ca parintii trebuie sa traiasca confortabil? Pentru copii romanilor imigrati, care improspateaza demografic si genetic alte natiuni?De ce sa construim azile de batrani? Pentru ca ne deranjeaza parintii batrani?Nu credeti ca de fapt problema acestei tari nu este credinta ortodoxa ci proasta calitate si lasitatea noastra? Ce ne impiedica sa ajungem la nivelul modelelor de curaj si onoare pe care le-a dat crestinismul? Sunt crestin si o sa ii fac campanie fara rusine lui Iulian Capsali

   raspunde comentariului
   • xCucusong

    03 aprilie 2014 15:01

    Ati dat un raspuns obiectiv lui "contribuabil". As mai adauga ca in tara sunt multe scoli, gradinite si "camine culturale" ramase goale. Ca s-au construt biserici nu obiectez construirea s-a facut din entuziasm pentru eliberarea de sub regimul comunist-ateist. Dar toata societatea tarii a intrat rapid in declin moral si spiritual dupa lansarea pe piata a libertinismului, dezmatat, introdus de dorinta crearii unui climat propice coruptiei si jacmanirii tarii. Cel putin acum s-ar cadea ca in scolile ramase goale sa se faca case funerale, cu tot ce-i treduie unei comunitati pentru inmormantari demne, inclusiv sala de mese pentru pomana, dotata cu bucatarie. Ca multi cetateni cu radacini la tara se retrag la pensie pentru a fi inmormantati langa stramosii lor.

    raspunde comentariului
 • Emanuel tanjala

  03 aprilie 2014 5:11

  îmi pare ră că nu pot admite minciuna, sau necunosștina. Am dat și eu semnătura domnului Capsali,dar trebuie să il anunț ca unde trăiesc eu in Virginia,sunt fosrte multe mame cu cate 6-7-8 copii pe lângă ea. Nu poți spune ca ân ocident această imagine nu există! Dacă dorește să facă o altă politică,domnul Capsali trebuie să se informeze și după sa emită pareri personale!!!!

  raspunde comentariului
 • Andy89

  03 aprilie 2014 4:09

  Uite aici se vad diferentele mari dintre domnul Iulian Capsali care s-a dus si si-a strans semnaturile si domnul Danut Liga, ale carui semnaturi au fost stranse din initiativaproprie a oemenilor din sectorul 6.

  raspunde comentariului
  • Amelie

   03 aprilie 2014 20:27

   Pff se pare ca nici biserica nu mai este ce era odata... Nu au voie dar incalca regula, in schimb te obliga pe tine cetatean de rand sa dai dovada de credinta. Normal ca asta te face sa alegi un om care si-a facut treaba in mod cinstit. Citind acest articol imi dau seama ca as alege oricand un candidat ca Dan Liga.

   raspunde comentariului
   • cristina

    04 aprilie 2014 16:45

    am auzit foarte multe lucruri bune despre Danut Liga si sunt de parare ca este omul potrivit pentru a reprezenta Romania in Europa . pacat ca oamenilor care intr-adevar pot si vor sa faca ceva pentru tara asta nu le este permis

    raspunde comentariului
  • emil

   03 aprilie 2014 11:59

   dvs. credeti ca s-a dus I. Capsali sa isi stranga semnaturile, ca a beneficiat de reclama precum Diaconu? Nu, a beneficiat de contra-reclama, precum se poate vedea din acest articol "candidatul preotilor" - ce tupeu de ziarist mamaligar si au fost oameni simpli care s-au implicat, care au sunat prieteni cunoscuti, care au facut liste, care s-au deplasat din provincie pe banii lor pentru a aduce listele. Nu este candidatul preotilor, este singurul candidat pe care il avem noi crestinii ortodocsi, atati cati am mai ramas.Emil

   raspunde comentariului
   • Andy89

    03 aprilie 2014 17:54

    Probabil asa este, dar stiu ca diferenta o face experienta din domeniul asta corupt pe care o are in spate domnul Danut Liga, tocmai de pe vremea cand era deputat si se batea cu legile pentru a putea face ceva si pentru cei care l-au votat, astfel incat a reusit de nenumarate ori sa faca lucruri in favoarea cetatenilor si credeti-ma ca este destul de greu sa te bati cu o intreaga masinarie birocratica.

    raspunde comentariului
   • Andy89

    03 aprilie 2014 13:38

    Domnul "emil", aveti dreptate, dar am o alta intrebare de ce credeti ca oameni precum Capsali si Danut Liga au fost respinsi? o sa va raspund tot eu si incep prin a va spune ca celorlalti le este frica de acesti oameni care au stat mereu langa oameni si l-au ascultat nevoile, iar in alta ordine de idei exista si o diferenta intre domnul Capsali care fara sa va suparati pe mine nu stiu ce aport ar putea sa aduca Romaniei, daca ajunge In Parlamentul European si Danut Liga care vine din sistem si stie toate caile prin care poti rezolva problemele reale ale oamenilor, asa cum a demonstar in trecut. Sa stiti ca dacanu ii vedeam realizarile din trecut nici nu mai ma bagam in discutia asta.

    raspunde comentariului
 • ardeleanu'

  03 aprilie 2014 2:06

  Bă, BORîciune regăenească, să nu mai deschizi gura în faa greco-catolicilor ! ...ai îneles ?Reprezentanii unei organizaii de colaboraioniti ai stalinismului i de turnători la Secu' komooistă cum este BORîtura nu au dreptul să deschidă gura cu privire la o biserică martiră cum este Biserica Greco-Catolică Unită cu Roma ! ...să ii minte asta, BORîtule balkano-fanariot !

  raspunde comentariului
  • ardeleanu'

   04 aprilie 2014 17:46

   pentru ninja Paisie care si-a ales numele catolic "marius", ca "sa dea bine" la miticii lui fara o istorie in spate si fara cultura proprie, 04.04.2014, 02.16.Ce-i, popo ? Te-a lovit si pe tine satana IT a diacriticelor, si ti-a defectat si tie textul ? Ha,ha,ha ! Idiotule ! Sunteti multi mincinosi in Ungrovlahia aia a voastra dintre Dunare si Carpati, zisa si Kara Iflak adica "Valahia Neagra", conform colorii kelii voastre maslinii de balkanici dansatori in ritm aksak..., careia i-ati inventat literar in secolul XIX numele "Tzarrra Rrromineasca"... Ati bornait bulgareste pana la 1860, dar faceti uitata treaba asta ? Nu va vedeti lungul-nasului, colaborationisti mizerabili ai lui Stalin si ai sovietismului ateu ?

   raspunde comentariului
   • ARDEleanu'

    05 aprilie 2014 20:06

    bai bucow, intra inapoi in scorbura din care ai iesit si vorbeste singur intr-o punga...

    raspunde comentariului
  • marius

   04 aprilie 2014 2:16

   Ba, cât cacat pot sa mănânci?Nu vezi ca nici sa scrii nu ti... Si mai ai tupe sa comentezi in fata unui om ca Dl Capsali, un om citit, cult, care are experienă in multe domenii. Cum te trezeti tu sa comentezi ?

   raspunde comentariului
   • ardeleanu'

    04 aprilie 2014 12:52

    Ce-i, popo ? Te-a lovit si pe tine satana IT a diacriticelor, si ti-a defectat si tie textul ? Ha,ha,ha ! Idiotule ! Sunteti multi mincinosi in Ungrovlahia aia a voastra, careia i-ati inventat in secolul XIX numele "Tarrra Rrromineasca"... Ati bornait bulgareste pana la 1860 ? Nu va vedeti lungul-nasului, colaborationisti mizerabili ai lui Stalin si ai sovietismului ateu ?

    raspunde comentariului
 • Felix

  03 aprilie 2014 2:01

  Cred ca reporterul fie nu s-a pregatit, fie nu a inteles chestiunea. Intrebarile s-au cantonat in chestiuni simple, la care Capsali a raspuns frumos si convingator. Si a stiut sa spuna si nu, si anume cu argumente credibile. Reporterul a ratat insa chestii care meritau intrebate. De exemplu "EU tinde sa devina un hiper-stat. Intrebare ratata, e ceva rau dpdv ortodox in aparitia unui hiper-stat? A fost Imperiul Constantinopolitan ceva rau in sine?" Sau, "Proiectul Rosia Montana face parte din chestiile care tin de destructurarea traditiei, a statului national. Intrebare ratata care e traditia ortodoxa a statului national? Cand s-a cristalizat traditia ortodoxa natiunea nu exista" SAMD

  raspunde comentariului
 • dan

  03 aprilie 2014 1:29

  Homosexualitatea nu e o ideologie, e o preferinta sexuala care nu se invata, e innascuta ."Ei vor să le acorde niște drepturi lovind în drepturile noastre. Ale familiilor creștine."Ramin mut in fata acestei ineptii, nu pricep la ce drepturi se refera preotul.Bisericile greco catolice au fost luate si date bisericii ortodoxe care inca refuza sa le restituie, de aici vine antipatia.Sintem in Europa in 2014, sa ne comportam ca atare.

  raspunde comentariului
  • ardeleanu'

   04 aprilie 2014 17:37

   pentru Anghelika 03.04.2014, 12.47.Ar fi mai bine sa vorbeshti numai despre lucruri ce le cunoshti, nu sa-tzi dai cu parerea despre ce nu shtii, regatzeanco pravoslavnika ! "bisericile ortodoxe din transilvania au fost date greco-catolicilor" ? Ce minciuni spui, cre-sh-tino ? Comunitatzile ardeleneshti au trecut la greco-catolicism cu tot cu bisericile LOR ! AI PRICEPUT ? Intreaga comunitate romaneasca din Ardeal a trecut la greco-catolicism in prima faza. Dupa ceva timp, sub propaganda pravoslavnika mincinoasa rusa dusa prin intermediul bisericii ortodoxe sirbeshti Sofronie Kirlovici de la Cioara, si altzi aghientzi platitzi de mitropolia sirbeasca de la Karlowitz, o parte dintre ardeleni cam 40 au trecut inapoi la ortodoxie, alcatuind biserica tradatoare a Ardealului, cea care i-a dat pe mana austriecilor pe Horea, Closca Crisan, si pe multi altzii care au avut incredere in prelatzii ortodocshi. Nici o diferentza intre ortodoxia de la 1700-1800 si cea turnatoare la Secu' din anii komooizmului biruitor. Shi nici fatza de cea hoatza shi hrapareatza de acum, urmasha celei a lui Ceashka, ce facea rapoarte lunare asupra spovedaniilor credincioshilor, contra 500 de lei ! Sa-tzi tii gura daca nu cunoshti istoria, mitico. Cand biserica ta tradatoare va avea mii de martiri ca cei greco-catolici cazutzi sub gloantzele si batele komisarilor sovietici si a cozilor-de-topor regatzeneshti - cu bine-cuvantarea publica misheleasca a BORiciunii, ca in 1948 ! - atunci vei avea dreptul sa faci comentarii.

   raspunde comentariului
   • RMV

    07 aprilie 2014 10:51

    Domnuledoamna"ardeleanu' ",de ce va aprindeti asa?Si de unde ati scos-o pe aia cum ca toti romanii ardeleni au trecut la greco-catolici?Sa fim seriosi,nici vorba de asa ceva.Au ramas destui la ortodoxie.Insa vrajmasia din tonul dvs.nu denota prezenta unui crestin adevarat.Inca cevafaptul ca d-na Anghelika ar fi din sudul Romaniei NU are nici o importanta,decat pentru un sovin de alta etnie,sau pentru cineva cu tulburari de personalitate.In orice caz,unuluna ca dvs.NU face nici un bine bisericii greco-catolice,dimpotriva.A proposoare de ce Steinhart a trecut la ortodoxie,si nu la greco-catolicism?Ca nu cred sa-i fi fost frica,dupa ce patimise prin inchisorile comuniste...Am tot respectul pentru biserica greco-catolica si martirii ei,insa,repet,unuluna ca dvs.nu face nici un bine iesind in fata cu ura si imprecatii.Sa va ierte Dumnezeu,ca numai El poate!

    raspunde comentariului
  • xCucusong

   03 aprilie 2014 14:27

   Dane, zici ca "Homosexualitatea ... e o preferinta sexuala care nu se invata, e innascuta". Rrefeninta nu e inascuta azi preferi sa manaci castravetele cu sare, maine il preferi cu otet. Iar daca mergi pe la un amic cu nevasta gospodina vei invata si reteta cu "dressing", in care se adauga otet, apa, ulei si diferite mirodenii. Asa ca preferinta ta "nativa" se poate schimba si cultiva, depinde de conditia de mediu si de infranarea sau desfranarea poftelor. Pentru ca, pana la urma vei ajunge la doctor care iti va zice sa consumi castravetele natural ca altfeli risti sa-ti creasca colesterolul. Asa ca, alege ori natural, ori preferinta. Oricum, homosexualitatea e o plaga ce distruge familia si, prin asta, intreaga societate. Homosexualitatea este mai eficienta in reducerea populatiei decat avortul sau ori ce mijloc de prevenirea graviditatii. Homosexualitatea e o molima ce se cere tinuta sub control pentru prevenirea imprastierii in masa.

   raspunde comentariului
   • Cri

    03 aprilie 2014 23:44

    Da exemplu de societate distrusa de homosexualitate.In plus, natura de contrazice - avand in vedere ca se formeaza cupluri homosexuale si in alte specii animale in unele cazuri, adopta inclusiv pui, iar speciile respective continua sa se reproduca, arata ca gresesti in ambele afirmatii nu e un "comportament" dezvoltat si diseminat de oameni prin educatie, si nici nu duce la disparitia speciei.Asta e partea proasta cu voi, fundamentalistii stiti extrem de putine lucruri, nu aveti logica, asa ca nu puteti avea o imagine realista a lumii. Sunt sigura ca faptul ca ai aflat de la mine ca exista si alte specii in care exista homosexualitate nu iti va schimba cu nimic parerea ca este o chestie care arata decaderea umanitatii, ca este raspandita de o ideologie si ca duce la oprirea reproducerii ce ai invatat aia vei repeta. Pur si simplu, voi sunteti pe langa logica si cunoastere.Din fericire, lumea e mare, si exista spatii pe care nu le controlati ma refer, in special, la Occident - e loc pentru toti.

    raspunde comentariului
   • Maya

    03 aprilie 2014 18:33

    Homosexualitatea nu e o plaga, o demonstreaza faptul ca e foarte des intalnita in lumea animala httpwww.news-medical.netnews2006102320718.aspx. E interesant ca homosexualii sunt priviti ca o plaga, dar nu se mentioneaza parinti crestini care au creat acesti homosexuali. Ce dauneaza familie si procreatiei e un argument de natura dogmatica. Planeta e destul de populata deja, iar domnul candidat de mai sus ar face mai mult bine daca ar avea grija de copii lui decat sa ii trimita cu tramvaiul. In urma cu nici macar o suta de ani cuplurile aveau multi copii pentru ca rata de supravietuire inainte de varsta de un un era mica, iar copii erau priviti ca o investitie. In zile noastre ar trebui sa stim mai bine si sa nu ne folosim de filosofii medievale, ci sa folosim contraceptive si planificare familiala, iar can cuplul homosexual sau nu se decide sa aiba copii, sa isi permita sa aiba grija de ei. Dragii mei romani, hai sa ne ingrijoram de ce fel de copii crestem pentru viitor. O tara care e impotriva avortului si a homosexualitati e o tara inapoiata. Copii trebuiesc invatati nu sa judece pe criteriul sexualitati si pe cel al meritului. Ce imi pasa mie daca vecinul decide sa isi traiaca viata cu un pertener de acelasi sex? De unde fascinatia asta cu uitatul in cur- curtea vecinului?Si daca au copii cine sunt eu sa ii judec. Faptul ca ma scrijelesc cu caramida ortodoxiei pe piept imi da dreptul sa ma consider mai bun? Detinatorul dreptului absolut si cine du face ca mine, sau cine nu zice ca mine e gresit si o sa arda in iad? Asta suna putin cam a fundamentalism. Si de fundamentalism trebuie sa ne ferim ca dracul de tamaie. Scuzati comparatia, nu m-am putut abtine. Dragii mei romani, 50 de ani de comunism si sute de ani de crestinism ne-a inchis mintile. Crede si nu cerceta, asa am fost crescuti. E timpul sa ne indoim, sa intrebam, sa testam, sa cercetam si abia apoi sa decidem ce e bine pentru noi insine, Nu sa ne baza me invataturile une biserici anacronice, de frica unei vieti de apoi, care nu a fost niciodata dovedita. Iar daca facem bine pe pamantul asta numai pentru ca ne e frica de iad, atunci prefer o tara ateista in care fac bine pentru ca asa vreau eu, si nu astept nimic in schimb, pe lumea asta sau ailalta in care nu cred oricum. Sper ca cititorii sa nu fie jigniti in nici un fel de parerile exprimate aici, e doar un inceput de discutie in care sper eu, niste oameni civilitati cu credinte diferite au buna vointa sa auda si alta parere. Parerea mea

    raspunde comentariului
  • Angela

   03 aprilie 2014 12:47

   ... bisericile ortodoxe din transilvania au fost date greco-catolicilor in preajma anului 1700. In urma unirii cu Roma, clerul român urma sa primească aceleași privilegii și imunități ca și clerul de rit latin. A fost o decizie politica.

   raspunde comentariului
   • ardeleanu'

    04 aprilie 2014 12:46

    Ar fi mai bine sa vorbeshti numai despre lucruri ce le cunoshti, nu sa-tzi dai cu parerea despre ce nu shtii, regatzeanco pravoslavnika ! "bisericile ortodoxe din transilvania au fost date greco-catolicilor" ? Ce minciuni spui, cre-sh-tino ? Comunitatzile ardeleneshti au trecut la greco-catolicism cu tot cu bisericile LOR ! AI PRICEPUT ? Intreaga comunitate romaneasca din Ardeal a trecut la greco-catolicism in prima faza. Dupa ceva timp, sub propaganda pravoslavnika mincinoasa rusa dusa prin intermediul bisericii ortodoxe sirbeshti Sofronie Kirlovici de la Cioara, si altzi aghientzi platitzi de mitropolia sirbeasca de la Karlowitz, o parte dintre ardeleni cam 40 au trecut inapoi la ortodoxie, alcatuind biserica tradatoare a Ardealului, cea care i-a dat pe mana austriecilor pe Horea, Closca Crisan, si pe multi altzii care au avut incredere in prelatzii ortodocshi. Nici o diferentza intre ortodoxia de la 1700-1800 si cea turnatoare la Secu' din anii komooizmului biruitor. Shi nici fatza de cea hoatza shi hrapareatza de acum, urmasha celei a lui Ceashka, ce facea rapoarte lunare asupra spovedaniilor credincioshilor, contra 500 de lei ! Sa-tzi tii gura daca nu cunoshti istoria, mitico. Cand biserica ta tradatoare va avea mii de martiri ca cei greco-catolici cazutzi sub gloantzele si batele komisarilor sovietici si a cozilor-de-topor regatzeneshti - cu bine-cuvantarea publica misheleasca a BORiciunii, ca in 1948 ! - atunci vei avea dreptul sa faci comentarii.

    raspunde comentariului
   • ardeleanu'

    03 aprilie 2014 23:39

    Ar fi mai bine sa vorbeshti numai despre lucruri ce le cunoshti, nu sa-tzi dai cu parerea despre ce nu shtii, regatzeanco pravoslavnika ! "bisericile ortodoxe din transilvania au fost date greco-catolicilor" ? Ce minciuni spui, cre-sh-tino ? Comunitatzile ardeleneshti au trecut la greco-catolicism cu tot cu bisericile LOR ! AI PRICEPUT ? Intreaga comunitate romaneasca din Ardeal a trecut la greco-catolicism in prima faza. Dupa ceva timp, sub propaganda pravoslavnika mincinoasa rusa dusa prin intermediul bisericii ortodoxe sirbeshti Sofronie Kirlovici de la Cioara, si altzi aghientzi platitzi de mitropolia sirbeasca de la Karlowitz, o parte dintre ardeleni cam 40 au trecut inapoi la ortodoxie, alcatuind biserica tradatoare a Ardealului, cea care i-a dat pe mana austriecilor pe Horea, Closca Crisan, si pe multi altzii care au avut incredere in prelatzii ortodocshi. Nici o diferentza intre ortodoxia de la 1700-1800 si cea turnatoare la Secu' din anii komooizmului biruitor. Shi nici fatza de cea hoatza shi hrapareatza de acum, urmasha celei a lui Ceashka, ce facea rapoarte lunare asupra spovedaniilor credincioshilor, contra 500 de lei ! Sa-tzi tii gura daca nu cunoshti istoria, mitico. Cand biserica ta tradatoare va avea mii de martiri ca cei greco-catolici cazutzi sub gloantzele si batele komisarilor sovietici si a cozilor-de-topor regatzeneshti - cu bine-cuvantarea publica misheleasca a BORiciunii, ca in 1948 ! - atunci vei avea dreptul sa faci comentarii.

    raspunde comentariului
   • ardeleanu'

    03 aprilie 2014 22:03

    Ar fi mai bine sa vorbeshti numai despre lucruri ce le cunoshti, nu sa-tzi dai cu parerea despre ce nu shtii, regatzeanco pravoslavnika ! "bisericile ortodoxe din transilvania au fost date greco-catolicilor" ? Ce minciuni spui, cre-sh-tino ? Comunitatzile ardeleneshti au trecut la greco-catolicism cu tot cu bisericile LOR ! AI PRICEPUT ? Intreaga comunitate romaneasca din Ardeal a trecut la greco-catolicism in prima faza. Dupa ceva timp, sub propaganda pravoslavnika mincinoasa rusa dusa prin intermediul bisericii ortodoxe sirbeshti Sofronie Kirlovici de la Cioara, si altzi aghientzi platitzi de mitropolia sirbeasca de la Karlowitz, o parte dintre ardeleni cam 40 au trecut inapoi la ortodoxie, alcatuind biserica tradatoare a Ardealului, cea care i-a dat pe mana austriecilor pe Horea, Closca Crisan, si pe multi altzii care au avut incredere in prelatzii ortodocshi. Nici o diferentza intre ortodoxia de la 1700-1800 si cea turnatoare la Secu' din anii komooizmului biruitor. Shi nici fatza de cea hoatza shi hrapareatza de acum, urmasha celei a lui Ceashka, ce facea rapoarte lunare asupra spovedaniilor credincioshilor, contra 500 de lei ! Sa-tzi tii gura daca nu cunoshti istoria, mitico. Cand biserica ta tradatoare va avea mii de martiri ca cei greco-catolici cazutzi sub gloantzele si batele komisarilor sovietici si a cozilor-de-topor regatzeneshti - cu bine-cuvantarea publica misheleasca a BORiciunii, ca in 1948 ! - atunci vei avea dreptul sa faci comentarii.

    raspunde comentariului
   • ardeleanu'

    03 aprilie 2014 19:17

    Ar fi mai bine sa vorbeshti numai despre lucruri ce le cunoshti, nu sa-tzi dai cu parerea despre ce nu shtii, regatzeanco pravoslavnika ! "bisericile ortodoxe din transilvania au fost date greco-catolicilor" ? Ce minciuni spui, cre-sh-tino ? Comunitatzile ardeleneshti au trecut la greco-catolicism cu tot cu bisericile LOR ! AI PRICEPUT ? Intreaga comunitate romaneasca din Ardeal a trecut la greco-catolicism in prima faza. Dupa ceva timp, sub propaganda pravoslavnika mincinoasa rusa dusa prin intermediul bisericii ortodoxe sirbeshti Sofronie Kirlovici de la Cioara, si altzi aghientzi platitzi de mitropolia sirbeasca de la Karlowitz, o parte dintre ardeleni cam 40 au trecut inapoi la ortodoxie, alcatuind biserica tradatoare a Ardealului, cea care i-a dat pe mana austriecilor pe Horea, Closca Crisan, si pe multi altzii care au avut incredere in prelatzii ortodocshi. Nici o diferentza intre ortodoxia de la 1700-1800 si cea turnatoare la Secu' din anii komooizmului biruitor. Shi nici fatza de cea hoatza shi hrapareatza de acum, urmasha celei a lui Ceashka, ce facea rapoarte lunare asupra spovedaniilor credincioshilor, contra 500 de lei ! Sa-tzi tii gura daca nu cunoshti istoria, mitico. Cand biserica ta tradatoare va avea mii de martiri ca cei greco-catolici cazutzi sub gloantzele si batele komisarilor sovietici si a cozilor-de-topor regatzeneshti - cu bine-cuvantarea publica misheleasca a BORiciunii, ca in 1948 ! - atunci vei avea dreptul sa faci comentarii.

    raspunde comentariului
  • eleisonme

   03 aprilie 2014 12:29

   Studiile stiintifice infirma ideea ca homosexualitatea e innascuta! Homosexualii ii dau acum cu "preferintele sexuale", cu "libertatea de alegere a sexului dorit" samd. Se numeste "pedagogia genului".

   raspunde comentariului
  • liviuta

   03 aprilie 2014 9:43

   Homosexualitatea este un viciu, o deprindere, nu este innascuta, la fel cum nu e innascut alcoolismul, narcomania etc.Simplul fapt ca, eventual, exista o tendinta mai accentuata la unii indivizi de a dezvolta o anumita patima, nu duce la fatalitate si la conditionare genetica.

   raspunde comentariului
 • caineanuion

  02 aprilie 2014 21:34

  de ce nu discutati despre legionari?! oare aversiunea fata de greco-catolici nu va vine tocmai de la mostenirea legionara?!

  raspunde comentariului
 • xCucusong

  02 aprilie 2014 18:46

  Succes!

  raspunde comentariului
  • ardeleanu'

   04 aprilie 2014 18:12

   Ce succesuri, ba ? Capsomanul asta taliban makidon e doar virful-de-lance politico-mediatic intr-un ipotetic viitor P.E. al BORiciunii shovine regatenesti ! La mine in oras - si in multe alte orase mari si medii din Transilvania - s-a umplut in ultimii ani de tineri popi olteni, barbosi cu pielea maslinie si barba neagra ca si makidonul asta si ca Marx, care umbla ahtiati dupa parohii ardelenesti unde sa se umple rapid de bishtari, conform obiceiurilor pravoslavnice regatenesti... Pentru ei construieste BORiciunea zeci de biserici noi de model moschee, fara nici o traditie in Ardeal, pe toate spatiile centrale ce erau inainte zone verzi, ca sa le creeze locuri de propaganda si de furat bani neimpozabili. O sa le daramam moscheile cat de curand, si o sa-i expulzam la ei acasa, in Oltenia lor neolitica, hoatza, mincinoasa si puturoasa !

   raspunde comentariului

Ultima ora

anunturi mica publicitate
Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te pentru a primi cele mai importante titluri pe e-mail.

Urmareste-ne pe Facebook

Copyright © 2014. Toate drepturile rezervate RomaniaLibera.ro

Dezvoltat de Bluebay Design