Candidatul preoților la Parlamentul European. Deși Biserica interzice preoților să susțină un politician, Capsali recunoaște că și-a strâns semnăturile cu ajutorul lor

de Sidonia Bogdan , 02 aprilie 2014 - stire actualizata la ora 19:09, 25 aprilie 2014
Candidatul preoților la Parlamentul European. Deși Biserica interzice preoților să susțină un politician, Capsali recunoaște că și-a strâns semnăturile cu ajutorul lor

A strâns peste 120.000 de semnături cu ajutorul preoților și oamenilor din parohii și a devenit unul dintre candidații indepedenți pentru alegerile europarlamentare. Iulian Capsali, care se definește drept „candidatul familiei românești”, s-a remarcat prin faptul că militează împotriva avortului și a „ideologiei homosexuale”.

Citește si: BEC a anunţat REZULTATELE FINALE de la europarlamentare

Stă într-un apartament cu trei camere, are nouă copii și spune că nu se simte încă bătrân pentru a renunța la ideea de a mai avea și alții. „Las totul la voia Domnului”, spune, într-un interviu pentru Rl, candidatul independent la europarlamentare, Iulian Capsali. Întrebat cum reușește să-i crească pe toți, Capsali a răspuns printr-un exemplu grăitor: „Eu am gemeni cărora le-am arătat drumul cu tramvaiul, erau în clasa I, iar apoi s-au dus singuri la școală, i-am lăsat să se descurce”, spune Capsali. S-a hotărât să intre în campania electorală în momentul în care un neoprotestant stabilit în SUA, Peter Costea, a anunțat că vrea să candideze pentru PE. Ceea ce l-a determinat a fost religia acestuia, neoprotestantismul. „Când am văzut că dumnealui candidează, am zis, totuși, o țară ortodoxă ar trebui să aibă și un reprezentant ortodox”, a spus Capsali.

Mai mult, Capsali susține că are relații cordiale cu catolicii, nu însă și cu greco-catolicii. „Greco-catolicii au o anumită agresivitate față de ortodoxie. Privesc ortodoxia cu foarte multă tensiune. Sunt tot felul de frustrări, de chestiuni care țin de istorie și e foarte greu să ai un dialog cu ei”, a mai declarat acesta.

Capsali mărturisește că și-a adunat semnăturile pentru candidatură cu ajutorul preoților și oamenilor din parohii și tot cu ajutorul lor vrea să adune și voturile. Lucru înterzis însă de Biserică. Potrivit unei hotărâri a Sfântului Sinod din anul 2008, „arhiereului, preotului, diaconului şi monahului îi este interzis să facă politică partinică, să fie membru al unui partid politic, să participe la campanii electorale”.

Citește si: Alegeri europarlamentare. 300 de sesizări privind fraude electorale. Aproape jumătate au fost ”alarme false”

Capsali este un militant anti-avort și consideră că, la nivel global, a apărut „o ideologie homosexuală”. Acesta vede femeie drept acea persoană care „se jerfește zilnic” pentru creșterea copiilor. „Noi, bărbații suntem mai prezenți sociali, ele stau acolo, în spate, și au grijă de viitorul acestei țări. N-am nimic împotriva carierei femeilor. Însă nu trebuie abandonată familia pentru carieră”, conchide el.

R.l.: Cine v-a ajutat să strângeți semnăturile?

I.C.: Voluntari în țară, dar în general, parohiile.

Citește si: Jose Manuel Barroso îndeamnă partidele proeuropene să se "reunească"

R.l. : Ați avut discuții cu reprezentanții BOR? Vor să vă susțină oficial în campanie?

I.C.: Am avut discuții informale cu ierarhi, spunându-le că particip și să-mi dea binecuvântarea. Eu mă bazez în campanie pe oamenii din parohii care m-au sprijinit.

R.l. Și care a fost reacția lor?

Citește si: PE: Rata participării la euroalegeri a fost de 43,11%

I.C. Foarte bună. Cu mici excepții, în locurile tensionate politic. Au fost foarte mulți preoți care nu s-au implicat. Însă au fost oameni din parohii care s-au implicat. Au fost și cazuri de preoți care au spus, fără să mă numească, că ar fi cazul să sprijine un candidat care susține aceleași valori ca ale bisericii. Au fost cazuri de parohi care au fost mai direcți și mi-au spus numele. Eu, nefiind parte dintr-un partid politic, n-a fost cazul să se spună că sunt un reprezentat politic. Eu sunt reprezentantul a aproape 25 de ONG-uri și asociații, fundații creștine cu care lucrez de mai multă vreme.

R.l.: Dar acum faceți politică.

I.C.: Politica familiei.

Citește si: Elena Băsescu: Decizia de a nu candida ca independentă a fost corectă

R.l.: Tot politică este. Un parlamentar, fie el european sau nu, este un politician.

I.C.: Din păcate, la noi politicul a luat o conotație mai mult decât negativă. Asta a fost cauza pentru care au fost preoți care s-au retras cu frică, nu au acceptat să intre în campanie. Există însă și o zonă a parohiilor conformiste politic. Acolo au mers lucrurile foarte greu.

„O țară ortodoxă ar trebui să aibă un candidat ortodox”

Citește si: Ponta îi invită pe liberali la negocieri pentru refacerea USL

R.l.: Cum v-a venit ideea să candidați?

I.C: Domnul Peter Costea (un alt candidat independent-n. red.)..Când am văzut că dumnealui candidează am zis, totuși, o țară ortodoxă ar trebui să aibă și un reprezentant ortodox, așa mi s-a părut normal. Am tras de unul, de altul să candideze și până la urmă am candidat eu.

R.l. Dar aveți multe cauze comune. Ce contează că Peter Costea nu e ortodox?

Citește si: Nereguli la vot, în Capitală

I.C.: Eu nu lupt cu dumnealui. Dar, totuși, suntem o țară ortodoxă.

„Greco-catolicii au o anumită agresivitate față de ortodoxie”

R.l.: Sunteți extrem de temperamental în rețelele de socializare. Am prins la un moment dat o discuție dintre un greco-catolic și dumneavoastră.

Citește si: UPDATE. MAI: Sancțiuni de peste 6.000 de lei, aplicate până la ora 19.00. Turism electoral la Constanța. Un primar le promite pâine alegătorilor. Jandarmii din Afganistan și-au exprimat opțiunea

I.C.: Sunt susținut de foarte mulți catolici, poate ma puțin de greco-catolici. Din păcate, greco-catolicii au o anumită agresivitate față de ortodoxie. Privesc ortodoxia cu foarte multă tensiune. Sunt tot felul de frustrări, de chestiuni care țin de istorie și e foarte greu să ai un dialog cu ei. Asta e observația mea generală- greco-catolicii sunt extrem de agresivi în ceea ce privește Biserica Ortodoxă. Iar eu nu pot să las lucrurile chiar așa. Dacă îmi atacă sfinți ai Bisericii, dacă îmi atacă ortodoxia în sine, nu-mi face plăcere să stau și să ma uit condescendent la chestiunea asta. Uneori sunt mai virulent, acum o să fiu puțin mai temperat, pentru că nu mă mai reprezint doar pe mine.

R.l: Ce părere aveți despre construcția politică numită Parlamentul European?

I.C.: Este clar că se dorește un hiper stat. Tot ce ține de tradiție, chiar de familie este contestat, mai ales de ecologiști, socialiști, neomarxiști. Pînă și domnul Barroso a fost membru în tinerețe într-un partid maoist. Sunt oameni la vârful structurii care au aceste viziuni din tinerețe pe care probabil nu știu dacă le transmit în continuare, dar sigur ele subzistă.

Citește si: PDL: Viceprimarul unei comune clujene a dus oamenii la vot cu microbuzul școlii și le-a dat înghețată

R.l. Temele cu care ați devenit cunoscut sunt homosexualitatea, avortul, gazele de șist și Roșia Montană.

I.C.: Am fost cu toți copiii la marșul împotriva proiectului de la Roșia Montană. Sunt teme ce țin de destructurarea tradiției, a statului național. Din punct de vedere ecologic, proiectul este o catastrofă. E un proiect ca pentru o țară colonială.

R.l: Pe de altă parte, atacați constant ecologiștii..

Citește si: Tomac: PDL face o campanie amplă de SMS-uri otrăvite

I.C.: Nu neapărat. Îi atac pe cei care atacă familia. Atunci sigur că intervin. Sunt însă oameni care păstrează valorile familiei și sunt și ecologiști.

R.l.: Vorbiți despre „o ideologie homosexuală”.

I.C: S-a făcut din această destructurare a familiei o ideologie la nivel global. Sunt foarte mulți adepți ai acestei ideologii care nu sunt homosexuali.

Citește si: Incidente electorale. Președintele unei secții de votare din Sectorul 6, acuzat că a băgat mai multe buletine în urnă

R.l.: Sunt cei care vor ca homosexualilor să li se acorde niște drepturi.

I.C.: Ei vor să le acorde niște drepturi lovind în drepturile noastre. Ale familiilor creștine. Este celebrul raport Lunacek, care susține că un copil nu se naște cu o identitate clară. Că e ceva fluid așa. Că famlia, cultura, mediul impun sexualitatea unui copil, ceea ce e o aberație. Ei spun că băieții trebuie îmbrăcați în fustițe. Sunt deja grădinițe în Occident unde se evită această identitate de gen. Copiii sunt educați ca să fie orice. Asta e o temă pe care acești ideologi ai homosexualității o îmbrățișează. Iar pentru mine asta e o aberație.

R.l.: Avortul? Ați milita pentru interzicerea lui?

Citește si: Alegeri europarlamentare. Mihail Vlasov a solicitat urna mobilă

I.C.Aș prefera ca femeile să conștientizeze. Totuși vorbim de o viață care nu-i aparține femeii, vorbim de un alt om. În primă măsură sunt pentru campanii de conștientizare.

R.l.: Dacă un parlamentar ar iniția un proiect de lege pentru interzicerea avortului, cum ați vota?

I.C.: (evită răspunsul) ..Am fost în Polonia, o țară în care este interzis avortul, și am văzut cu mare bucurie femei tinere care aveau un copil în căruț, unul care se ținea de căruț și altul în marsupiu. Asta e o imagine care din păcate în Occident nu mai există.

Citește si: Românii fac coadă să voteze la Chișinău

R.l.: Date fiind condițiile economice grele, asta e o imagine idilică.

I.C.: Nu cred în lucrul aceasta. Am văzut oameni cu mulți copii care trăiesc ca mine în condiții dificile. Eu stau la bloc într-un apartament de trei camere și am nouă copii. Deci se poate. Cine își dorește lucrul acesta nu se poate să nu găseacă soluții. Dacă e dragoste și pace în acea familie, lucrurile vin de la sine. Noi în comunitățile parohiale ne ajutăm foarte mult unii pe alții cu îmbrăcăminte, cu căruț. I s-a stricat unuia mașina de spălat, punem toți bani și-i cumpărăm alta. Am gemeni cărora le-am arătat drumul cu tramvaiul, erau în clasa I, iar apoi s-au dus singuri la școală, i-am lăsat să se descurce.

R.l: Dar cum se organizează în doar 3 camere?

Citește si: UPDATE. Incidente în mai multe secții din Capitală. 50.000 de angajați ai MAI, în dispozitiv de alegeri

I.C.: Toți copiii mei au făcut muzică. Imaginați-vă cum unul cântă la vioară într-o cameră, iar altul la alt instrument în altă cameră. Se poate. Și mai e un avantaj, nu am televizor. Am televizor pe perete, dar nu am cablu de 12 ani. Și e multă liniște.

R.l.: Sunteți împotriva televizorului?

I.C.: Este un factor de stres. Dacă ninge afară, este cod. Dar de ce cod? E normal să ningă iarna.

Citește si: Croația își alege pentru prima dată reprezentanții în PE

R.l.: Aveți nouă copii. Și nu vă opriți.

I.C.: Asta e o întrebare grea (râde). Nu știu ce să zic..Dacă Dumnezeu o să vrea, poate ne mai dă unul. Eu nu mă simt așa de bătrân să renunț la ideea de a mai avea copii. Las totul la voia Domnului. Nu-mi fac planuri.

R.l.: V-ați gândit la un proiect legislativ pe care să-l promovați în PE?

Citește si: VOT pentru EUROPA. PSD+UNPR+PC, între 41 și 43%, PNL pe locul al doilea. Urmează PDL în jur de 13% și PMP cu aproximativ 8%

I.C.: Aș susține mamele. Să fie considerată muncă faptul că ele își cresc copiii. Pentru că ele dau societății acești copii. Or asta e o muncă neplătită. Sunt foarte multe mame care fac această jertfă și ar trebui sprijinită.

R.l.: Ce părere aveți despre curentul feminist?

I.C.: Mi se pare foarte bizar ca o femeie să fie bărbat.

Citește si: MAE: Unde sunt secțiile de votare din străinătate

R.L.: Feministele nu susțin asta.

I.C.: În loc să fii cum a zis Dumnezeu, tu vrei să fii altceva. E ca și când o vulpe vrea să fie elefant. Eu am un respect necondiționat pentru femei pentru că văd această jertfă a lor zilnică pentru a crește copii. Pentru că noi, bărbații, suntem mai activi, mai prezenți sociali, ele stau acolo, în spate, și au grijă de viitorul acestei țări. N-am nimic împotriva carierei femeilor. Însă nu trebuie abandonată familia pentru carieră.

R.l.: Ce părere aveți despre legionarism?

Citește si: Cinci cabine de vot au fost montate în Penitenciarul Arad

I.C.: De ce vreți să discutăm toate temele astea?

R.l.: Încerc să vă fac profilul de candidat.

I.C.: Legionarismul este o temă care incită în general. Nu se discută calm pe problema asta. Nici măcar în zonele academice nu se discută cu o anumită detașare. Este o mișcare care a fost, iar acum e foarte greu repetabilă. Nu intră în preocupările mele.

Citește si: Exercițiu de imaginație: Ce s-ar întâmpla dacă ar merge la vot 15 milioane de români?

Comentarii

 • ardeleanu'

  26 iulie 2014 12:53

  Acum că totul s-a încheiat la P.E., putem face bilantzul - habotnikul BORît Kapsalis a primit din partea frătzânilor lui regătzeni habotnici ca shi el 0,91 - zerovirgulănouăzecishiunu - la sută din totalul voturilor exprimate, adică mai putzin de 1 la sută ! ...în cadrul populatziei totale adulte din Rrromînika, ideile BORîciunii hoatze shi shovine au o aderentză REALĂ de aproximativ 0,3 la sută ! Ha,ha,ha,ha,ha ! ...chiar shi-n Gretzia, tzara natală a fameliei lui Kapsalis, i-au fost acordate de către rrromînashii care au emigrat acolo - în sens invers migratziei strămoshilor lui fanariotzi - doar 9 - NOUĂ ! -voturi ! ...din 300 valabil yesprimate ... Ha,ha,ha ! Papagal mitik tuciuriu nenorocit...

  raspunde comentariului
 • o femeie

  07 mai 2014 11:41

  nu prea cred ca o sa-l voteze vreo femeie moderna pe omul asta... tot discursul lui este de un misoginism feroce "N-am nimic împotriva carierei femeilor" numai expresia asta lamureste totul, adica nu incurajeaza, nu promoveaza, doar nu are nimic impotriva

  raspunde comentariului
 • anonim

  21 aprilie 2014 14:15

  De ce sa nu sprijinim in sfirsit un om adevarat, care stie ce inseamna viata grea? va imaginati cit de greu este sa cresti si sa educi atitia copii? sunt sigura ca sunt exceptionali, nu ca mofturosii si rasfatatii - singuri la parinti... Doreste sa schimbe in bine lumea asta, de dragul copiilor sai si a celorlalti copii ai tarii lumii - de ce sa nu il ajutam sa realizeze ceva bun? E cu siguranta un om cu suflet si de incredere! Succes si tenacitate parinte!

  raspunde comentariului
 • Milescu Spataru

  06 aprilie 2014 16:06

  pe situl acestui ziar ce se vrea romanesc, daca scrii cu diacritice, dispar literele. Mi-au distrus comentariul de mai sus. Bravo ma euro-atlantistilor ! I wish you a merry 1 Mai and a happy 23 August, marxistilor.

  raspunde comentariului
 • Milescu Spătaru

  06 aprilie 2014 16:02

  Vă temeți de Capsali, nu-i așa ? - Voi vă credeți ziar de dreapta în timp ce susțineți politica socială a stângii ? Ce struț-cămilă este asta ? Ecologismul nu este doar ocrotirea pământului ci din păcate. este mai mult o mișcare revoluționară pentru drepturile homosexualilor. România este 80 ortodoxă, cum ați vrea să fie reprezentată de un neoprotestant ? Doriți să-l prezentați pe Capsali ca find impotriva egalității ? Foarte bine, asta ne place la el ! De ce presupuneți că majoritatea românilor ar fi pro-eurpeană, adicp neo-marxistă ? Cum aveți curajul să vă imaginați că majoritatea românilor trăiesc in cercul d-voastră strâmt și ridicol de intelectuali stângiști atârnători la buget ?Trebuie să avem și noi, ortodocsii, talibanii, homofobii, conservatorii, reacționarii, pupătorii de moaște, sau cum ne mai jigniți, una sau mai multe voci in functie de proportia noastră in societatea românească, care să se ridice pentru credința și convingerile noastre și să voteze împotriva unei majorități anti-creștine nu doar ateiste ce ne impune de la 2000 km legi imorale și inacceptabile. ROLUL PARLAMENTARILOR ESTE ACELA DE A REPREZENTA VOINȚA ELECTORATULUI NU ACELA DE A-I SCHIMBA ACESTUIA VOINȚA, cum cred marxiștii din redacția voastră !

  raspunde comentariului
 • Vlad

  05 aprilie 2014 19:13

  Aha. Deci avem de ales intre exponentii corupti ai partidelor politice, sau "independentul" asta teocrat, trimis la inaintare de BOR. Si se mai mira cineva ca nu iese lumea la vot.Interesant e ca si asta, si PSD-ul se adreseaza aceluiasi electorat. Needucat, habotnic si sarac. Adica numai bun de jupuit, atata timp cat i se mai "da" ceva din cand in cand. Si tocmai aia voteaza.Vai de tara asta...

  raspunde comentariului
  • Andrei

   05 aprilie 2014 23:52

   Acest electorat "needucat, habotnic si sarac" caruia i se adreseaza Iulian Capsali este "familia romaneasca" -alcatuita, in cea mai mare parte, din crestini ortodocsi printre care ma regasesc si eu. Nu e normal ca si acest electorat sa aiba un reprezentant al lui in PE?

   raspunde comentariului
 • p!nk

  05 aprilie 2014 16:17

  Prea multe erori la mijloc ,prea multa bataie de joc si prea multa m,anipulare! ce cauta si asta in cursa alegerilor la eurparlamentare??? Nu mi-as bate capul cu asta pt absolut nimic,Independentul eligibil este Danut Liga. BEC-ul prea pune bete in roate,il sustin in continuare si il asteptam sa revina in cursa pt europarlamentare!

  raspunde comentariului
 • justkriss

  05 aprilie 2014 16:04

  Nu este in stare sa se descurce singur,trebuie sa cerseasca semnaturi.Peste tot numai incapabili.Liga cel putin a reusit sa aiba parte de sprijinul cetatenilor care au venit si l-au sustinut din priprie initiativa

  raspunde comentariului
 • Secular

  05 aprilie 2014 1:13

  Asa, mai trimiteti si un taliban fundamentalist ortodox la Bruxelles ca nu ne-a ajuns becali, vadim si altii. Sa fie mai pestrit. Si probabil ca va aduna o gramada de voturi de la romanii spalati pe creier in biserica, legionari extremisti, homofobi si intoleranti fata de alte religii, inclusiv din ramura crestina. Sa nu uitam, nu esti ortodox adevarat daca nu torni cel putin 10 prunci cu mentalitate de ev mediu si indragostit de mama Rusie. A da, prezervativele sunt de la dracu, facute de masoni sa distruga valorile traditionale ale familiei ortodoxe mioritice.

  raspunde comentariului
 • Andrei

  04 aprilie 2014 22:36

  Titlul articolului este evident "fortat". Asa cum au mai sesizat si alti comentatori, Iulian Capsali nu este reprezentantul exclusiv al preotilor nici semnaturile nu le-a strans exclusiv cu ajutorul lor. Este sustinut in principal de laicatul ortodox prin asociatiile crestin-ortodoxe si "voluntarii" care il sustin."Profilul candidatului" realizat este insa obiectiv.

  raspunde comentariului
 • patlagica

  04 aprilie 2014 17:08

  trebuia sa avem si un candidat taliban.

  raspunde comentariului
 • Anamaria

  04 aprilie 2014 14:41

  Homosexualitatea nu cred ca ar trebui sa fie un criteriu de departajare intre candidati, ci ar trebui sa se una accent pe experienta lor in politica si pe programul lor politic . Independentii Danut Liiga etc., au prioritate prin prisma faptului ca fac ceva pentru oameni nu doar vorbesc si asta ar trebui sa conteza cat mai mult.

  raspunde comentariului
 • Luca

  04 aprilie 2014 3:28

  Votati cu capsali, sa ajungeti stat taliban, mai fratilor.....

  raspunde comentariului
 • floxy

  03 aprilie 2014 23:22

  pai care e noutatea? la fiecare alegeri popi ortodocsi sustin destul de explicit candidatii! Oricum crestinul ar trebui sa isi iubesca si dusmanii, nu doar aproapele, deci cu atat mai mult ar trebui sa vorbeasca si cu greco-catolicii. Acest personaj este si crestin sau doar ortodox?

  raspunde comentariului
 • Cri

  03 aprilie 2014 23:21

  De ceva vreme se simtea o accentuare a fundamentalismului ortodox in Ro. Lipsa extraordinara de cultura a majoritatii romanilor loveste din nou - inainte de al doilea razboi mondial, faptul ca peste 80 dintre romani erau in mediul rural si analfabeti sau cvasi-analfabeti a facut posibila ridicarea nazistilor legionari tot asa, decaderea extraordinara a sistemului de invatamant le face posibila renasterea. E posibil ca, o vreme, faptul ca suntem in UE sa ne salveze de la a deveni o teocratie asemanatoare Iranului.Faptul ca fundamentalisti religiosi pot ajunge intr-o institutie PE care este exact opusul a tot ceea ce reprezinta ei dovedeste cat de mult rau poate face o tara inapoiata alaturata unora mai avansate. Daca asa se intampla atunci, de dragul UE, sper ca Ro sa nu ramana multa vreme membra, astfel incat cei care apreciem libertatea individuala sunt femeie si nu doresc sa fac copii nici sa fiu discriminata pentru asta, si nu doar pentru noi insine da, sprijin inclusiv drepturile homosexualilor, ideea de a te dezvolta ca un individ distinct fata de a face parte dintr-o turma, sa mai avem un loc in care sa ne refugiem.

  raspunde comentariului
  • daniela

   06 aprilie 2014 16:58

   De acord cu dvs. Dupa ce ca in Romania discriminarea de toate felurile este in floare, deci inclusiv discriminarea femeilor, astfel de oameni precum Capsali continua sa incerce sa ne bage pe gat religia cu toate dogmele ei, calcand in picioare libertatea individuala. Capsali raspunde destul de evaziv cand vine vorba de statutul femeilor, cariera, feminism...insa va asigur ca viziunea lui vis-

   Copyright © 2014. Toate drepturile rezervate RomaniaLibera.ro

   Dezvoltat de Bluebay Design