» Asigurarea obligatorie a locuintelor se va putea aplica dupa ce se va constitui Pool-ul de Asigurare Impotriva Dezastrelor. Autoritatile spun ca acest lucru se va intampla pana la 31 mai 2009.
» Pana la aplicarea legii, dar si dupa aceea, asigurarile facultative ce au fost contractate sau se vor incheia de acum inainte vor ramane valabile.
Legea privind asigurarea obligatorie a locuintelor impotriva cutremurelor, alunecarilor de teren sau inundatiilor are ca termen sa devina operationala incepand cu data de 1 iulie 2009. Potrivit acesteia, fiecare proprietar de locuinta este obligat sa incheie o polita care sa il asigure in cazul unei pagube in valoare de maximum 10.000 sau 20.000 de euro (in functie de materialele din care este construita casa), si pentru care trebuie sa plateasca o prima anuala de 10 sau 20 de euro.
Reprezentanti ai primariilor, ai consiliilor locale, asociatii de proprietari si simpli cetateni asteapta in aceste zile sa fie informati in ce masura pot trece la incheierea primelor polite de asigurare. Aplicarea Legii a tot fost amanata pentru ca au existat unele divergente intre autoritatile statului si companiile de asigurari, divergente care sunt pe cale sa fie rezolvate prin amendarea legii. Reprezentantii Ministerului Administratiei si Internelor, institutia statului ce a fost abilitata sa se ocupe de aplicarea acestei legi cat mai curand, spun ca au acceptat si inserat in proiectul de hotarare de Guvern ce trebuie adoptat pentru ca legea sa devina operationala, toate amendamentele pe care asiguratorii le-au propus. Nu mai este asteptata decat constituirea Pool-ului de Asigurare Impotriva Dezastrelor (PAID), o societate comerciala care va gestiona majoritatea fondurilor rezultate din primele de asigurare pe care populatia urmeaza sa le plateasca.
Tot acest organism va detine si principala calitate in efectuarea platilor in caz de dezastru sau catastrofa naturala. De aceea, PAID trebuie sa aprobe si sa emita normele tehnice care vor sta la baza aplicarii legii. Ministerul Administratiei, care a pus la punct, intre timp, cu ajutorul Bancii Mondiale, un Program Roman de Asigurare la Catastrofe, spune ca aceste norme sunt aproape de faza finala si ca sunt afisate pe pagina de internet a Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA).
Dupa constituirea PAID-ului, lucrurile vor merge mult mai repede, spun autoritatile, implementarea legii urmand sa se faca in cel mai scurt timp posibil. Pentru a ne lamuri ce se va intampla mai exact in urmatoarele luni, am discutat cu Radu Stancu, secretar de stat in Ministerul Administratiei si Internelor, coordonatorul procesului de implementare a Programului Roman de Asigurare la Catastrofe (PRAC) si a Legii 260/2008.
» Rl: De ce este necesara o asemenea Lege?
RS: Riscurile la care este expus teritoriul tarii – inundatii, cutremure, alunecari de teren – au dus la necesitatea gasirii unor modalitati de atragere a resurselor financiare, pentru protectia populatiei, altele decat cele guvernamentale.
Obiectivul Programului Roman de Asigurare la Catastrofe tine cont atat de interesele Guvernului, respectiv cele ale autoritatilor administratiei publice locale, cat si de cele ale populatiei sprijinind cetatenii in reconstructia locuintelor distruse.
Caracterul universal al asigurarii va determina distribuirea costurilor intre toti cetatenii tarii si, in consecinta, niveluri acceptabile ale primelor de asigurare pentru proprietarii locuintelor.
» Rl: In ce stadiu este onstituirea Pool-ului de Asigurare Impotriva Dezastrelor?
RS: Sunt 14 companii care vor sa fie incluse, iar unele dintre acestea au deja aprobarea AGA pentru participare. Nu am mai inregistrat nici o retinere din partea vreunui asigurator si a ramas ca pana la 31 mai sa avem lista completa cu toti cei care participa la constituire. Ma bucura ca doamna Angela Toncescu si Toni Balta, presedintele si, respectiv, vicepresedintele Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor, au stabilit deja un colectiv competent ce se ocupa special de aceasta asigurare si chiar de constituirea acestui PAID. De asemenea, ma bucura faptul ca Uniunea Nationala a Societatilor de Asigurare din Romania, prin presedintele sau Cristian Constantinescu, are o alta imagine asupra acestui tip de asigurare.
Aceasta, deoarece noi am inserat in proiectul pe care vrem sa-l promovam, toate amendamentele propuse de asiguratori, inclusiv ceea ce doresc pe asigurarile facultative. Totul este in regula si urmeaza ca odata constituit Pool-ul sa se treaca la etapa urmatoare – contractarea unui imprumut prin Ministerul Finantelor, pentru reasigurare. Trebuie platite primele de reasigurare catre reasiguratorii ce vor plati daunele. PAID-ul este cel care va stabili care este suma necesara.
» Rl: Ce se intampla cu politele facultative contractate deja?
RS: Legea este in vigoare dar, oricum, si dupa introducerea acestei asigurari obligatorii, acestea vor fi valabile si fiecare proprietar va putea sa aibauna sau mai multe asigurari facultative care sa ii acopere eventualele pagube ce depasesc aceasta suma de 10.000 sau 20.000 de euro.
Este o companie de asigurari care a facut pionierat si a introdus un produs foarte bun, adaptat pe Legea 260, dar cu posibilitatea de a face o asigurare suplimentara, facultativa fata de suma asigurata prevazuta in lege. Mai mult decat atat, a facut si extensie de riscuri, cu aproape aceeasi cotatie de prima care este deja aferenta legii. Managementul de acolo intr-adevar s-a gandit la un sprijin cu care sa vina in completarea acestei legi si ea poate functiona si functioneaza cu rezultate destul de bune. Ulterior, si alte companii au introdus si au produse asemanatoare care in piata se vand destul de bine si am constatat ca s-au facut despagubirile destul de rapid, de catre aceste companii, acolo unde au avut loc evenimente nedorite.
» Rl: Au aceste companii resurse pentru a plati daunele?
RS: Din cate stiu si din informatiile pe care le am, platile s-au facut chiar la cateva zile dupa ce s-a intamplat evenimentul, in multe judete din tara si chiar la sume destul de mari. Insa marele avantaj al acestei Legi 260 este ca vorbim despre o asigurare de prim risc, in sensul ca nu se face un raport de proportionalitate la plata despagubirilor, ci se face plata atat cat este dauna si pana la suma de 10.000 sau 20.000 de euro. Adica, sa spunem ca proprietarul are asigurare la 20.000 de euro, dar casa face 150.000 de euro. Ar trebui sa se despagubeasca 25% din prejudiciu. Insa in cazul asigurarii obligatorii, daca dauna efectiv produsa este de 19.000 de euro, atat se si plateste. Din acest punct de vedere este un mare avantaj. Mai mult insa nu se poate plati.
» Rl: Care este rolul Bancii Mondiale?
RS: Este pentru prima data cand Banca Mondiala finanteaza un proiect in perioada pre-dezastru. De regula, aceste proiecte erau finantate dupa producerea dezastrului. Aceasta se intampla pentru ca Romania este prima tara care a solicitat Bancii Mondiale asistenta financiara pentru un proiect de atenuare a riscului seismic. Tot in privinta resurselor financiare, din discutiile pe care le-am purtat cu CSA, se pare ca aportul celor care vor participa la constituirea PAID-ului este in jurul a 20 de milioane de euro.