16.6 C
București
vineri, 20 septembrie 2024
AcasăSpecialTara molustelor

Tara molustelor

Presedintele UDMR, Bela Marko, a declarat saptamana trecuta ca Uniunea nu se poate alatura demersurilor PDL pentru inlocuirea lui Mircea Geoana din fruntea Senatului pentru ca "un partid trebuie sa respecte Constitutia, legile si propriul regulament". Ieri, dupa discutii aprofundate cu PDL, Bela Marko a spus ca "in acest moment Constitutia da posibilitatea revocarii presedintelui Senatului".
In cererea de revocare semnata de 57 de senatori PDL scrie negru pe alb ca Mircea Geoana trebuie sa fie de acord cu noua majoritate parlamentara PDL-UDMR-independenti, chiar daca ea nu corespunde votului din 2008. Mircea Geoana insusi, reaminteste PDL, a sustinut legitimitatea "majoritatii conjuncturale" de 65% alcatuite toamna trecuta in sprijinul proiectului Iohannis, chiar daca nu respecta algoritmul votului din 2008. Corecta observatie, domnul Geoana ar trebui sa fie consecvent. Dar n-ar trebui sa fie consecvent si PDL?

 

Adica partidul care s-a dat de ceasul mortii in campania electorala ca sa convinga lumea ca tara n-are guvern pentru ca niste iresponsabili incearca sa impuna vointa unei "majoritati conjuncturale", neconforma cu votul din 2008. Sa intelegem ca data viitoare chiar si presedintele Basescu isi va asuma argumentul care este pe cale sa-l darame pe Mircea Geoana si va accepta cabinetul majoritatii, oricare ar fi aceasta majoritate? Sau sa ne imaginam ca PDL ne face o surpriza si calca in picioare rationamentele prezidentiale de anul trecut?
Cum este evident ca pielea de cameleon face furori, PSD nu putea sa ramana mai prejos. Daca se va rezuma la motivatia anuntata ieri de Victor Ponta, sesizarea PSD impotriva "abuzurilor si incalcarilor de Regulament" comise de Roberta Anastase si Sulfina Barbu la Camera Deputatilor va starni pur si simplu rasul. In plin avant publicitar, Victor Ponta spune ca abuzurile "au fost savarsite in mod cronologic" si ca ele privesc modul in care cele doua deputate PDL au condus sedintele Camerei Deputatilor, respectiv pe cele ale Comisiei de administratie.

Performanta independentilor sfideaza insa orice competitie in materie de oportunism. Deputatul PNL, fost PSD, Ioan Timis a trecut ieri la grupul parlamentar PDL dupa ce declarase ca nu poate sa ramana intr-un partid in care Crin Antonescu impune un "absolutism luminat" ca sa fie singura stea de pe cerul PNL. Romania libera a prezentat detaliat riscurile la care Crin Antonescu isi expune partidul promovand un sistem autoritarist. Dar sa pleci de la PNL spre PDL acuzand PNL de absolutism este un nonsens. Crin Antonescu a importat mult prea controversatul sistem de vot de la PDL, iar noul stil de leadership – de la Traian Basescu.

Fostul senator PNL Liviu Campanu, acum seful independentilor din Camera Superioara a Parlamentului, a facut si el o demonstratie abrupta de insirat vorbe pe ata. El a amenintat fatis Guvernul ca indepedentii o sa descopere brusc ca legea pensiilor si diverse alte proiecte ale PDL nu slujesc interesul national. Revelatia a fost posibila, desigur, din cauza lipsei de functii in deconcentrate, dar domnul Campanu asigura pe toata lumea ca independentii se vor bate cu Guvernul Boc pentru ca drepturile de pensie ale militarilor (Armata, MAI, servicii secrete etc.) sa ramana cum sunt, adica ocupationale. Ce a uitat Liviu Campanu a fost sa citeasca atent proiectul de lege. Emil Boc nu e chiar atat de curajos incat sa aduca vreo schimbare in aria institutiilor de forta. Proiectul Guvernului arata deja exact cum isi doreste senatorul traseist.

Lista de argumente de plastilina este, desigur, nesfarsita, asa ca mai bine ne oprim aici. Dar enumerarea de mai sus nu este menita sa arunce in mod habotnic peste bord negocierea si compromisul. Nimeni nu poate nega ca acceptarea unei doze rezonabile de real politik impinge lucrurile inainte, mai ales intr-o tara in care "sistemul" toaca nervii si, in definitiv, vietile fiecaruia dintre noi.
Dar daca politicienii din Romania au ajuns sa declare intr-o zi ca albul e negru, iar a doua zi ca rosul este violet, cu aerul ca au repetat o afirmatie fireasca, este pentru ca ei nu merg de fapt in nici o directie. Ii poarta curentul ca pe niste moluste. Nu exista nici un proiect major pe care sa-l slujeasca chiar si cu eventualele lor sofisme.

Presedintia a anuntat ieri consultari cu partidele politice pe tema modificarii Constitutiei. In sfarsit, ceva real. Dupa mai bine de un an de baliverne despre "modernizarea statului" cu ajutorul PSD sau despre "reforma statului" la brat cu Gabriel Oprea, serban Mihailescu si Culita Tarata, vom sti care dintre moluste ascunde de fapt un vertebrat inteligent si eficient. Romanii care au venit la vot in ultimele trei legislaturi au inghitit si au gasit mereu scuze pentru lipsa de coloana vertebrala si, implicit, pentru capacitatea limitata a sistemului nervos al politicii romanesti – Presedintie, Guvern, Parlament. Ba a fost comunismul, ba tranzitia, ba sistemul ticalosit. Dar statutul de moluste a devenit plictisitor. Vrem sa ne ridicam in picioare.

Elena Vijulie
Elena Vijulie
Elena Vijulie, sef departament Politica
Cele mai citite

Arabia Saudită condiționează relațiile diplomatice cu Israelul de „crearea unui stat palestinian”

Prinţul moştenitor şi lider de facto al Arabiei Saudite, Mohammed bin Salman, a afirmat miercuri că ţara sa nu va stabili relaţii diplomatice cu...

România râmâne pe același loc în clasamentul FIFA după victorile cu Lituania și Kosovo

În ciuda succeselor recente în Liga Națiunilor, România nu a reușit să avanseze în clasamentul mondial al FIFA, păstrând aceeași poziție. Deși „tricolorii” au obținut...

Zece ani de închisoare pentru stomatologul acuzat de agresiune sexuală asupra influenceriței Lolrelai

Dentistul acuzat de influencerița Ștefania Costache, cunoscută sub numele de Lolrelai, a fost condamnat la 10 ani de închisoare pentru agresiune sexuală și lipsire...
Ultima oră
Pe aceeași temă