-3 C
București
sâmbătă, 18 ianuarie 2025
AcasăSpecialSolidaritatea cu borfașul

Solidaritatea cu borfașul

Evacuarea televiziunilor trustului Intact din sediul confiscat de instanță încă de acum un an și jumătate, pentru recuperarea unui prejudiciu dintr-un dosar penal, nu este nici pe departe un atentat la libertatea de exprimare – un concept invocat de mai toți jurnaliștii care au probleme cu legea, ci un gest firesc, care a fost amânat nejustificat de mult timp.

În schimb, această evacuare cu circ aduce în atenție un fenomen de care societății românești îi este în continuare foarte greu să se desprindă: solidaritatea cu borfașul.  De la baladele despre haiducii care iau de la bogați pentru a da săracilor, până la Gigi Becali, “care mai face și lucruri bune”, sau domn profesor, “victimă a opresiunii băsiste”, o parte a poporului român, marcată de o sărăcie prea îndelungată într-un colț de lume adesea asuprit, are un soi de simpatie pentru hoți, pentru cei “care se descurcă”.

Până la un punct, această compasiune este de înțeles, după cele aproape cinci decenii de comunism cu valori răsturnate și două decenii de junglă economico-morală.

Dar de netolerat este însă faptul că tocmai cei care ar trebui să reprezinte legea se opun acum aplicării ei. Situația este absolut alarmantă. Mircea Diaconu, reprezentant al României în Parlamentul European, îndeamnă populația la nesupunere împotriva statului de drept pe care domnia sa ar trebui să îl apere.”Mai pumn în gura presei clar și fără echivoc, greu de imaginat. Cu cățel, cu purcel, pe stradă, oriunde, trebuie să vă exprimați”, a afirmat Mircea Diaconu, cu referire la situația Antenei 3.

Președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, transformă un act simplu de evacuare decis de judecători într-un alt îndemn la revoltă. Pe cel de-al doilea om din România, ca funcție, nu l-a interesat faptul că autoritățile nu au aplicat, timp de un an și jumătate, o decizie judecătorească, într-o țară în care oamenii sunt evacuați în stradă pentru mult mai puțin. “Ceea ce s-a întâmplat ieri la o televiziune liberă în România este o încercare de îngrădire vădit brutală, anormală, a libertății de exprimare a presei. Consider că se impune o atitudine pe măsură din partea Parlamentului, care e menit să apere dreptul la liberă exprimare al cetățenilor și presei”, a susținut, în schimb, Călin Popescu Tăriceanu, potrivit știripesurse.ro  Așa s-a ajuns la situația excepțională în care Senatul a decis să îl cheme “de urgență” pe premierul Dacian Cioloș în Parlament, ca acesta să dea explicație pentru o decizie judecătorească, nicidecum a Guvernului.

Dar reacțiile absurde din partea celor care ar trebui să facă și să reprezinte statul de drept sunt îngrijorător de numeroase. “Ce s-a întâmplat ieri nu reprezintă nimic altceva decât un abuz. Modul în care statul înțelege să-și facă datoria se îndreaptă rapid către valorile democratice ale Romaniei”, afirmă liderul senatorilor PSD Mihai Fifor, pentru ca un alt senator al acestui partid, Șerban Nicolae, să facă o declarație încă și mai șocantă. “Evacuarea Antenei 3 nu produce niciun beneficiu statului. Nu dau doi bani pe acțiunea ANAF”, a afirmat cel supranumit “șoferul” condamnatului Cătălin Voicu, în ceea ce ni se pare cel mai grav atac la autoritatea unei instituții. Cum să mai respecte cetățenii Fiscul, sau Poliția, sau pe judecători  când un senator face astfel de afirmații?

Evacuarea televiziunilor trustului Intact din clădirea confiscată de instanță nu este un atentat la libertatea de exprimare, dar se transformă deja într-un atac foarte periculos la autoritatea unui stat care, deși s-a mai întărit, vorba altui mogul trecut prin închisori, se dovedește încă șubred în profunzimea lui.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă