S-a dat din nou liber la furat | OPINIE

de Razvan Chiruta , 24 iulie 2017 - stire actualizata la ora 17:53, 24 iulie 2017
S-a dat din nou liber la furat | OPINIE

Cel mai grav mesaj transmis de eliberarea controversată a lui Dan Voiculescu este că s-a dat liber din nou la furat. După ce a reușit, cu greu, să aplice arogantul sfat din 2009 al lui Sorin Ovidiu Vîntu, întărindu-se, statul român, prin instituțiile sale de impunere a legii, redevine slab.

Curtea Constituțională, până anul trecut o instituție de ultim reper pentru stoparea agresiunilor asupra Justiției, a devenit unul dintre brațele prin care regulile sunt relaxate în favoarea celor care vor să le calce. Direcția Națională Anticorupție, răvășită de tot mai multe scandaluri interne și externe, nu mai reușește să producă dosare penale relevante. Guvernul și Parlamentul au rămas doar două arme în mâna lui Liviu Dragnea, cel care vrea să se salveze de închisoare chiar dacă distruge România. Polițiștii sunt omorâți în gară, pentru că patrulează singuri, din lipsă de personal. Agenții rutieri îi amenință pe cei opriți în trafic cu Antena 3, în loc să aplice regulamentele.

Iar mesajul nu se oprește la politicieni veroși. Pentru lumea interlopă româ­nească, infractorii cu guler alb funcționează ca un model. Când vedete media precum Gigi Becali transmiteau pe toate canalele că nu au frică de procurori („Mi se rupe p..a de DNA“, declara latifundiarul de Pipera în 2008), și interlopii se comportau cu curaj și relaxare în fața autorităților fără autoritate.

Intensificarea luptei anticorupție, dar mai ales condamnarea la închisoare a unor personaje ce păreau până atunci de neatins – Adrian Năstase, Sorin Ovidiu Vîntu, Gigi Becali – au mai tăiat și din tupeul interlopilor. Faptul e remarcat strălucit de Adrian Schiop, autorul unei lucrări științifice despre lumea manelelor. Cercetătorul a constatat că discursul melodiilor dedicate infractorilor s-a schimbat radical o dată cu întărirea statului. Dacă inițial, în anii 1990-2000, maneliștii și cei care le plăteau dedicații cântau aproape pe față despre fărădelegile comise („Trag cu cardul miliardul/Am mai mulți bani ca SAPARD-ul“), ulterior faptele penale sunt ascunse în mesaje diluate. „Nu cred că e hazardată o ipoteză care afirmă că universul de discurs evoluează o dată cu organizarea şi profesionalizarea lumii interlope: în anii ei de început, infracţionalitatea era reprezentată de eroi locali care nu vedeau o problemă în a fi celebraţi pentru ceea ce sunt, cu toate strategiile lor financiare chestionabile la vedere: infracţiunile erau mărunte, poliţia – timidă (întrucât era stigmatizată de asocierea cu organele represive ale vechiului regim) şi foarte coruptă. Anii 2000 aduc o întărire a autorităţilor“, scrie Adrian Schiop în teza sa de doctorat „Șmecherie și lume rea: universul social al manelelor“.

Și tot cercetătorul remarca acum un an: „Concomitent cu aceasta, justiţia a început să funcţioneze în România, nu doar interlopi, ci şi oameni politici importanţi au început să cadă la închisoare (cazul fostului prim-ministru Adrian Năstase, condamnat întâi la doi ani, apoi la trei ani, este ilustrativ în acest sens). Or, a te lăuda cu şmecheria a devenit, probabil, periculos, întrucât autorităţile nu te mai pot proteja, poliţia nu-ţi mai ţine spatele“.

Ei bine, eliberarea lui Dan Voiculescu, după ce a executat doar doi ani și 11 luni de închisoare din cei 10 ani la care a fost condamnat, după ce a plătit mai puțin de 4% din prejudiciul de 60 milioane de euro și după o dubioasă internare în spital, pe motiv de ocluzie intestinală, care s-a vindecat miraculos în ziua în care instanța a decis întreruperea pedepsei, are acum o semnificație inversă.

Adăugată numeroaselor greșeli care s-au făcut în ultimii ani în lupta anticorupție, asaltului neîntrerupt al PSD asupra Justiției și atacurilor zilnice, prin intermediul unei părți a presei, asupra instituțiilor statului, ieșirea din închisoare a lui Dan Voiculescu întregește mesajul pe care-l așteptau nu doar politicienii și oamenii de afaceri penali, ci și lumea interlopă a României: s-a dat din nou liber la furat fără teama de consecințe.  


Urmăreşte-l pe jurnalistul Răzvan Chiruţă şi pe reţelele sociale

Comentarii

 • Costin Stefan

  30 iulie 2017 14:56

  Cu. ce bani si-a infiintat Dan Voiculescu in 1990 cele trei firme Grivco, Bioprod si Intact Media Grup ? De unde a avut 230 de milioane de dolari, cand si-a infiintat cele trei companii ?

  raspunde comentariului
 • Costin Stefan

  30 iulie 2017 14:41
 • Victor Goliac

  24 iulie 2017 18:46

  E mai mult decat greu - a devenit IMPOSIBIL.Multumita unei constitutii si a unei CC nerezonabile. Sunt pentru partidele politice de conducatori care nu stiu cum sa conduca, si mint la fiecare secunda.Constitutia si CC nu sunt pentru sprijinul tarii sau a poporului ci pentru cei care au dreptul sa cheltuiasca un an de guvernare deucamdata numai pentru a rezolva problemele personale ale politicienilor la putere.

  raspunde comentariului
 • Victor Goliac

  24 iulie 2017 18:46

  E mai mult decat greu - a devenit IMPOSIBIL.Multumita unei constitutii si a unei CC nerezonabile. Sunt pentru partidele politice de conducatori care nu stiu cum sa conduca, si mint la fiecare secunda.Constitutia si CC nu sunt pentru sprijinul tarii sau a poporului ci pentru cei care au dreptul sa cheltuiasca un an de guvernare deucamdata numai pentru a rezolva problemele personale ale politicienilor la putere.

  raspunde comentariului
 • Gouatu

  24 iulie 2017 18:37

  Curtea Constitutionla e de partea domnului Voiculescu...in sfarsit libertatea a functionat ca principiu si asupra acestei victime a binomului Iohannis-DNA.

  raspunde comentariului
 • Ghita Bizonu'

  24 iulie 2017 17:17

  "Pretigiul justitiei" a mai primit o plam neacademica cautati Calvarul unui judecator. Si DNA oar s-a dovedit a fi un organism abuziv

  raspunde comentariului
 • Andrei

  24 iulie 2017 9:51
 • Andrei

  24 iulie 2017 9:50

  Tot un pușcăriaș rămâne. Și la prima condamnare i se mai adaugă 7. Așa ca nu o sa treacă nici pe galben. Știu și ei ca alegerile îi mai dau jos, ca cei cu conflicte de interese din ******* nu rămân la infinit, ca judecătoarele blanare sunt tot mai puține, ca lume nu îi mai admira pe Becali și penalii din manele, ci vrea un stat normal.

  raspunde comentariului
 • Ghita Bizonu'

  24 iulie 2017 9:02

  Ba ppardon cei ca matale sunt autorii agresiunilor asupra Justiției... Pai sa explic - Prpcuratura nu trebuie sa produca "dosare penale relevante" ci sa vecheze la respectarea legii .... In cestia asta nici un dosar nu poate fi "relevant" ci doar "bine facut" ... si cu respctarea formelor legale! Iar judecarrea , adica partea "adevarata" a justitiei nu trebe sa mearga pe "relevanta" ci tot pe lege. Insa pretsigiul Justitieise poa duce drracului tomcai din cauza "relevantei" cand de dragul ei se incaleca niste principii .... si se ajunge ca in prea multe cazuri actiunea pelala sa fie inchisa pe "fapta nu exista" . Acest "fapta nu exista" inseamna ori procuror slab pregatit de ex unu care ancheta furturi de gaini ajunge sa faca dosare "grele" da nu "grele" dpv politic ci al muncii de procuror ori ca in cautare dupa "relevanta" adica senztational gazetaresc se comite un abuz. Abuz este ca unu care decat a legalizat un act sa fie facut vinovat de nu stiu ce si apoi ... Asta este tot abuz. Daca nu ar fi fopts goana dupa "relevanta" nu ar fi fots nici scandalurile in DNA . In plus acuza aia ca "după ce a plătit mai puțin de 4 din prejudiciul de 60 milioane de euro " ... este de natura sa descalofice actul de Justitie. Stii matale ca s-a dispus confiscarea speciala? Ca in proma saptamana dupa sentinta Kpvessy se lauda ca pentru prima oara in Romania s-a recuperat "pe loc" 50 din prejudiciu? Acum vii mata si altii si ziceti 4? Adica stii ce zici? Ca procuroarea sefa de la DNA vorbea fara sa ste ce zice, ca intsnata habar nu avea ce dispunea! Deci ne putem intreba - dpsarul ala mai avea altceva decat "relevanta" politica?A da cazul Dragnea. DNA ma asigura ca viloiu ala este facutdin bani economisiti cinstit. Fiindca altfel DNA s-ar fi pcupata de avere nu de sistemu informatic care dadea SMSuri, nu?

  raspunde comentariului

Ultima ora

anunturi mica publicitate
Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te pentru a primi cele mai importante titluri pe e-mail.

Urmareste-ne pe Facebook

Copyright © 2014. Toate drepturile rezervate RomaniaLibera.ro

Dezvoltat de Bluebay Design