10.4 C
București
luni, 22 aprilie 2024
AcasăSpecialPSD și-a pregătit terenul pentru a câștiga alegerile

PSD și-a pregătit terenul pentru a câștiga alegerile

PSD pare să fie singurul partid românesc care a înțeles că alegerile se câștigă din timp, nu în ziua votului. Încă de anul trecut, social-democrații au avut grijă să voteze în Parlament o legislație electorală care să le maximizeze șansele. Prevederea potrivit căreia primarii vor fi aleși într-un singur tur de scrutin avantajează clar PSD. Social-democrații au 1.600 de primari, însă doar unii dintre ei aleși sub sigla PSD. Mulți au fost aleși în 2012 sub sigla USL, pe valul de popularitate al fostei alianțe; alții au fost racolați de la alte partide pe baza „ordonanței traseiștilor“. Nu contează cum au venit la PSD, contează că reprezintă acest partid și la alegeri într-un singur tur sunt favoriți, având notorietate. Să luăm doar cazul Bucureștiului – la Primăria Capitalei și la cinci sectoare, edilii în funcție porneau ca favoriți, doar că unii dintre ei (Oprescu, Chiliman, Piedone, Vanghelie) au fost trași pe tușă de procurori. Acum un an de zile, liberalii erau relativ discreți în privința acestui subiect, votând împotriva articolului cu un tur, dar votând pentru proiectul de lege în ansamblu. PNL trebuia să conteste proiectul la CCR anul trecut, iar președintele Klaus Iohannis trebuia în 2015 să amâne promulgarea legii, ceea ce ar fi pus în pericol intrarea acesteia în vigoare (legislația electorală nu poate fi modificată cu mai puțin de un an înainte de alegeri). Acum, PNL recurge la o manevră complicată, contestând legea în contencios administrativ, în speranța că se va ajunge la Curtea Constituțională.

PSD pare să se miște mai bine și în ceea ce privește strategia electorală pentru Capitală. UNPR va sprijini candidatul PSD la Primăria Capitalei, senatorul Gabriela Vrânceanu-Firea, primind la schimb susținerea PSD pentru Neculai Onțanu la Primăria Sectorului 2. În acest fel, Liviu Dragnea a renunțat la o primărie de sector, pe care PSD oricum nu ar fi câștigat-o, dar a eliminat singurul candidat cu potențial de a atrage voturile stângii – pe Ilie Năstase, varianta UNPR, în absența unei înțelegeri. Mai mult, dincolo de neînțelegerile reale sau mimate cu Călin Popescu Tăriceanu, ALDE va juca un rol important în planurile PSD, prin candidaturile pe listele separate. Că va candida fostul ministru Sorin Câmpeanu sau chiar Tăriceanu însuși, deși acesta a negat o astfel de variantă, e clar că ținta este electoratul PNL.

Și așa liberalii au parte de concurență pe partea dreaptă. Știu că e la modă să ataci partidele „vechi“ și că e cool să promovezi candidați precum Nicușor Dan, însă, de multe ori, politica e mai complicată. PNL i-a oferit lui Nicușor Dan o înțelegere de tipul PSD-UNPR. Ludovic Orban urma să fie susținut de Nicușor Dan la Capitală, iar liberalii să nu pună candidat la sectorul 1 și să îl sprijine pe Nicușor Dan. Înțelegerea a fost refuzată și este, poate, de înțeles că Nicușor Dan nu a vrut să-și dezamăgească susținătorii, bătând palma cu PNL, după ce ani de zile a criticat partidele tradiționale. Însă acceptarea înțelegerii ar fi putut facilita victoria PNL la Capitală și i-ar fi putut aduce lui Nicușor Dan Primăria Sectorului 1. Ar fi fost așa de rău să aibă ocazia să demonstreze că poate conduce sectorul 1 altfel decât a fost condus până acum?

Cu atât mai mult e greu de înțeles de ce a refuzat Nicușor Dan să se alieze cu M10, invocând un sondaj online potrivit căruia alianța nu i-ar aduce niciun câștig. Alt adevăr pe care doar PSD pare să-l fi învățat: sondajele sunt sondaje, iar alegerile sunt alegeri. Sigur, în sondajele realizate (în general de case apropiate de PSD), candidatul M10, Ciprian Ciucu, nu stă grozav, oamenii nu prea știu cine e. Dar nu de Ciucu era vorba. Era vorba de o campanie în care Nicușor Dan, cu o anumită imagine, să fie susținut de Monica Macovei, liderul M10. Care la alegerile prezidențiale a luat 12% în București, dând peste cap toate sondajele, și care putea pune în spatele lui Nicușor Dan un capital greu de cuantificat. Dar asta e, dacă omul a făcut un sondaj online…

Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

Simona Halep s-a retras oficial de la Madrid! „Experienţa îmi spune să nu mă grăbesc”

Simona Halep a anunţat că s-a retras de la turneul WTA 1.000 de la Madrid, care va avea loc în perioada 23 aprilie-5 mai. „Din...
Ultima oră
Pe aceeași temă