5.2 C
București
vineri, 15 noiembrie 2024
AcasăSpecialPonta: Unde sunt tovarășii de altădată?

Ponta: Unde sunt tovarășii de altădată?

Cu cât pare mai sigur pe el, cu atât soclul lui devine mai instabil. Unii dintre amicii premierului se gândesc să-l abandoneze, foștii colegi pe care și i-a transformat în dușmani îl toarnă la procurorii anticorupție, prietenii au dosare, cumnatul e în pușcărie, iar firmele prin care a lucrat ca avocat sunt puse sub lupă de către anchetatori.

În vremurile romantice, tovarășii nu se trădau între ei, aveau idealuri și se luptau pentru ele. În zilele noastre, socialiștii preferă luxul și fac orice pentru a-l avea în toate formele. Ușoara neliniște a premierului din ultimele zile e dată de teama sa că Dan Șova ar putea fi arestat. Asociat în afaceri cu senatorul Șova înainte de a deveni șeful Guvernului, lui Victor Ponta îi este frică de acest dosar, în care firele ar putea ajunge prea departe. Întrebarea pe care și-o pune în sinea lui e grea și fără răspuns: dacă Șova este pus sub arest preventiv, îl va trage și pe Victor Ponta după el?

Unii din jur îl liniștesc explicându-i că nimic de acest fel nu se va întâmpla, alții îl amenință. Așa a și început cearta premierului cu Direcția Națională Anticorupție, căreia i-a spus verde în față că nu e în măsură să ceară acte de la Senat, pentru a se lămuri de ce fostul ministru al Transporturilor Dan Șova nu poate fi arestat, deși senatorii au votat „pentru“. Apoi, Ponta i-a amenințat pe procurori, arătându-le că nu merită să fie puși în categoria magistraților și că, pe viitor, ar putea să devină simpli funcționari, la cheremul omului politic aflat la putere.

Le-a dat de înțeles anchetatorilor că are la îndemână toate pârghiile politice necesare pentru a mai tăia din puterea și avântul justiției. Crede că are destule motive să o facă, mai ales că, între timp, cei care îl incomodau au ajuns deja la închisoare. În plus, din punct de vedere electoral nu riscă nimic, fiindcă votanții PSD nu sunt interesați de problemele corupției, ci de justiția socială. Premierul defilează zilnic cu steagul noului Cod Fiscal, care va ieftini alimentele, și propune în fiecare săptămână câte ceva pentru a-i păcăli pe cei nevoiași, de la scăderea TVA la apă până la ieftinirea medicamentelor.

Victor Ponta speră că-și va păstra poziția cel puțin până în 2016, fiindcă are de partea sa o majoritate definitivă, câteva instituții de forță cu ajutorul cărora poate juca la pokerul puterii și câțiva amici bine pregătiți care îi spun pe ce cărare să meargă ca să nu  eșueze. Deocamdată oscilează între agonie și extaz, între cei ce provin din sistem și care îi dau asigurări că e mai de neclintit ca niciodată și ceilalți care sunt amenințați de DNA și care, la rândul lor, îl amenință pe el.

Fostul lider PSD Marian Vanghelie, aflat de două luni în arest, a început să dea drumul la lucruri care l-ar putea afecta pe prim-ministru în cazul Liviu Dragnea, procurorii îi acuză pe martori, printre care și Victor Ponta, că s-au înțeles înainte să vorbească. Voturile furate la referendumul din 2012, în care PSD voia să-l suspende pe Traian Băsescu, atârnă ca o piatră de moară deasupra șefului Guvernului, care este responsabilul moral al acțiunii. Combinațiile deputatului Sebastian Ghiță, patronul RTv, cu care-și petrece vacanțele în Dubai, s-ar putea să înceapă să-l incomodeze pe premier, în vreme ce unii dintre aliații săi la guvernare au început negocierile cu opoziția.

Victor Ponta s-a bucurat de fiecare dată când oamenii puternici din jurul lui au început să aibă probleme, fiindcă eliminarea lor din peisaj era singura cale de a acumula mai multă putere. Oricine din PSD avea destulă autoritate încât să-și permită opinii contrare premierului era, în cele din urmă, pedepsit și dat la o parte. Premierul încă nu înțelege că obiectivele lui mărunte, lipsa de viziune, suficiența arțăgoasă și anturajul moleșit de opulență îi pregătesc un destin mai dramatic decât cel al mentorului său, de care, de altfel, s-a dezis, dovedindu-și caracterul îndoielnic. E posibil ca, în curând, alții să-i aplaude sfârșitul.

Sabina Fati
Sabina Fati
Sabina Fati, redactor-sef adjunct
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă