Ministrul Energiei a susţinut, într-un interviu acordat Digi24, că a făcut paşi importanţi pentru transparentizarea domeniului pe care-l păstoreşte. Declaraţia lui Vlad Grigorescu este o mare minciună, atât timp cât cel mai puţin transparent este chiar domnia sa.
Primele informaţii că ceva nu e în regulă cu ministrul Energiei au apărut în aprilie anul acesta, când „România liberă“ a publicat, sub semnătura lui Cătălin Prisacariu, o investigaţie în care arătam că de doi ani Vlad Grigorescu primește câte 10.000 de euro pe lună de la o obscură companie din insulele britanice Turks&Caicos. Demnitarul a încercat încă de la început să ascundă sursa banilor, într-un complet dispreţ faţă de lege şi faţă de opinia publică. Astfel, în prima sa declaraţie de avere, Vlad Grigorescu a notat doar că suma ar proveni dintr-o ambiguă „cedare a folosinței bunurilor“.
După ce „România liberă“ a insistat să afle despre ce bunuri e vorba exact, ministrul a modificat declaraţia de avere, dar numai puţin, notând că ar fi vorba, de fapt, de două bunuri, unul imobil şi al doilea mobil. Mai departe, Vlad Grigorescu a continuat să ascundă cine îi dă bani pentru imobil, iar în cazul bunului mobil a dezvăluit doar numele offshore-ului despre care am scris noi. Dar orice încercare a noastră de a afla de la ministru şi alte detalii a rămas fără răspuns.
Lunile au trecut şi, în septembrie, Agenţia Naţională de Integritate a anunţat că începe o investigaţie cu privire la veniturile ministrului Energiei, tocmai pentru că acesta nu a trecut în declarațiile de avere care este bunul atât de valoros de-i aduce 10.000 de euro lunar. Cu această ocazie, am revenit asupra subiectului, iar Cătălin Prisacariu a descoperit câteva „coincidențe“ cel puțin ciudate între offshore-ul care i-a achitat lui Vlad Grigorescu aproape 200.000 de euro și compania petrolieră de stat SOCAR din Azerbaidjan. Legăturile sunt cu atât mai suspecte cu cât Ministerul Energiei este instituția care administrează companiile petroliere de stat românești. Iar SOCAR are afaceri şi în România de doi ani, adică tocmai de când a început şi Vlad Grigorescu să primească bani prin offshore.
Și de data aceasta, demnitarul a refuzat orice colaborare cu „România liberă“, deși inițial ne transmisese că va răspunde întrebărilor noastre. Mai mult, după ce s-a răzgândit, ne-a avertizat că va contesta printr-un drept la replică tot ceea ce vom scrie despre „filiera azeră“. Dar, fapt extrem de relevant, acel drept la replică nu a mai venit nici până azi. Între timp, la insistențele altor jurnaliști, Vlad Grigorescu a afirmat că bunul mobil pentru care a încasat 800.000 de lei este un site. După cum a remarcat jurnalista Claudia Pîrvoiu, demnitarul a citit acest răspuns simplu de pe o foaie. Ulterior, cu aceeași foaie s-a prezentat și la o emisiune la Realitatea TV, probabil ca să nu se încurce în minciuni. În aceeaşi zi, altă „coincidenţă“: un membru al Departamentului de comunicare din Ministerul Energiei și-a prezentat demisia.
Ulterior, presa a mai aflat că site-ul care i-a adus o avere demnitarului nici măcar nu funcționează, fiind un banal agregator de știri, cum există numeroase altele pe Internetul românesc şi care nu le aduc proprietarilor nici măcar 500 de euro pe lună.
După toate aceste fapte incredibile, orice ministru cu relativ bun-simţ ar fi trebuit să îşi prezinte demisia. Sau să fie demis. Totuşi, Vlad Grigorescu se află încă în Guvern. Unele surse afirmă că o face în ciuda dorinței lui Dacian Cioloș, care i-ar fi cerut să plece. Dar ministrul rezistă încă, pentru că metehnele sale i-ar fi atras simpatia unui personaj controversat care speră să devină premier după alegeri. Și nu, nu e vorba de Liviu Dragnea.
_______________________________________________________________________
Urmărește-l pe jurnalistul Răzvan Chiruţă și pe rețele sociale