4 C
București
vineri, 22 noiembrie 2024
AcasăSpecialEXCLUSIV. Bani pe filiera azeră. Ministrul Energiei, Victor Vlad Grigorescu, este anchetat...

EXCLUSIV. Bani pe filiera azeră. Ministrul Energiei, Victor Vlad Grigorescu, este anchetat pentru câştigurile netransparente de la un offshore

 

Ca ministru, Victor Vlad Grigorescu gestionează companii petroliere ale statului român. Ca persoană privată, a câştigat sute de mii de euro de la o companie offshore care activează în acelaşi domeniu şi care are legături cu regimul autoritar din Azerbaidjan.

Legăturile Impact Sales Co., compania offshore care l-a plătit cu aproape 200.000 de euro pe ministrul Energiei, Vlad Grigorescu, duc spre SOCAR, compania petrolieră de stat din Azerbaidjan. Impact Sales Co. este un intermediar de produse secundare produselor petroliere, iar SOCAR deține afaceri inclusiv în România.

Cum Vlad Grigorescu este ministru al Energiei în România și administrează societăţi din energie, se pune întrebarea legitimă dacă este sau nu în conflict de interese. Mai grav, nici măcar Agenția Națională de Integritate, care-l investighează pe demnitar, nu ar putea să lămurească problema. Motivul este simplu: proprietarii Impact Sales Co., companie offshore din Insulele Turks & Caicos, sunt inaccesibili inclusiv pentru autorități.

RL a descoperit offshore-ul lui Grigorescu

La începutul lunii aprilie a acestui an, „România liberă“ a dezvăluit că ministrul Energiei, Victor Vlad Grigorescu, a încasat 10.000 de euro lunar, timp de aproape doi ani, de la o companie offshore: Impact Sales Co. Aceasta este localiza­tă și încoporată în paradisul fiscal al insulelor Turks & Cai­cos. În prima declarație de avere, depusă când și-a preluat mandatul, ministrul a ascuns proveniența banilor. Abia la solicitările repetate ale României libere, Vlad Grigorescu a rectificat declarația de avere și, astfel, a făcut public numele companiei care l-a plătit cu aproape 200.000 de euro între 2014 și 2015. 

Totuși, transparența ministrului Energiei a fost parțială: în ciuda solicitărilor ziarului, demnitarul nu a precizat care este „bunul mobil“ din cedarea folosinței căruia în favoarea Impact Sales Co. a încasat sutele de mii de euro. Sursele RL au arătat, însă, că este posibil ca ministrul să fi înțeles prin „bun mobil“ nu un autovehicul, să spunem, ci un document. Cum ar fi un brevet de invenție, de exemplu.

Ministrul Energiei, lipsă totală de transparență

Ministrul Energiei nu a oferit detalii nici despre persoana/persoanele cu care a/au negociat contractul încheiat cu Impact Sales Co. După cum se știe, scopul companiilor offshore nu este doar să optimizeze fiscal venituri (sau să facă evaziune fiscală, conform altor interpretări), ci și să ascundă identitatea celui sau celor care controlează societatea. În cazul de față, lipsa de transparență este totală. Cercetările noastre de acum șase luni nu au dus la nici un rezultat concret. Singurele informații despre Impact Sales Co. au fost obținute de pe câteva site-uri care furnizează date pentru oameni de afaceri. Astfel, portalul panjiva.com menționează Impact Sales Co. ca fiind „consignee“ (responsabil financiar de primirea mărfii) în tranzacții cu propilenă (și derivați) între o companie mexicană (Indelpro) și o alta, necunoscută, din Turcia. Un alt portal de afaceri (52wmb.com) precizează același tip de date în legătură cu Impact Sales Co. În fine, portalul turkeyopportunity.com, care se ocupă de intermediat tranzacții comerciale, arată că Impact Sales Co. este printre parteneri, fără a oferi alte detalii.

Firmă cu același nume la Baku, Azerbaidjan

Totuși, Impact Sales Co. pare să aibă multiple legături mai degrabă cu estul sovietic decât cu Oceanul Atlantic, unde se găsesc insulele Turks & Caicos, la sud-est de Bahamas. Astfel, în capitala azeră Baku se găsește o companie care are exact același nume: Impact Sales Co. Conform descrierilor disponibile pe diverse website-uri care se ocupă de afaceri, Impact Sales Co. din Baku, Azerbaijan, este (la fel ca Impact Sales Co. din Turks & Caicos) un intermediar care vinde produse secundare produselor petroliere (polipropilenă, de exemplu). 

„România liberă“ a contactat doi reprezentanți ai Impact Sales Co din Baku: Shahin Ibrahimli și Fikrat Ibrahimov. Shahin Ibrahimli reprezintă (sau a reprezentat până de curând, ca director de vânzări) Sales Impact Co. din Azerbaijan. În același timp, Ibrahimli reprezintă și compania turcă Tuaz, care are strânse relații cu Impact Sales Co. și care, de asemenea, intermediază tranzacții cu produse secundare celor petroliere.

Pentru „România liberă“, Shahin Ibrahimli a declarat că habar nu are cine sunt proprietarii Impact Sales Co., firma la care a lucrat sau lucrează, dar a promis că va verifica și va reveni cu informația. Întâmplător sau nu, după ce a primit, în format electronic, și declarația de avere a ministrului Grigorescu (în care e menționată primirea sumei de la Impact Sales Co. din Turks & Caicos), Ibrahimli a dispărut fără să mai dea nici un semn.

Impact Sales Co. Baku  distribuie produse SOCAR

Fikrat Ibrahimov a fost ceva mai transparent. Acesta a admis că lucrează pentru Impact Sales Co din Baku, Azerbaijan, și a adăugat că această companie face parte din grupul SOCAR, compania petrolieră azeră de stat, pentru care face distribuție de produse. De altfel, Fikrat Ibrahimov a menționat pe propriul cont de Linkedin că este și contabil la SOCAR din 2013 până în prezent. Acesta a confirmat și că Impact Sales Co. (Baku) are multe tranzacții comerciale pe relația Turcia. Conform mai multor portaluri online care listează tranzacții comerciale, Turcia este atât o destinație, cât și un punct de plecare pentru produse secundare celor petroliere tranzacționate de către Impact Sales Co. din Turks & Caicos. În unele dintre aceste tranzacții, celălalt capăt al traseului mărfurilor a fost fie în Mexic (rafinăria Indelpro), fie în Statele Unite. Cu alte cuvinte, Impact Sales Co. Baku face legătura între Azerbaidjan și Turcia, iar Impact Sales Co. Turks & Caicos face legătura transatlantică între Turcia și Mexic/SUA.

Și Fikrat Ibrahimov, întocmai ca Shahin Ibrahimli, a promis să verifice legătura dintre cele două companii numite Impact Sales Co. În final, însă, Ibrahimov a revenit cu un mesaj scurt prin care anunța că nu poate fi de ajutor.

Azerbaidjan .Compania unui stat autoritar

SOCAR este o companie petrolieră deținută integral de către statul azer, o fostă republică sovietică extrem de bogată în resurse de gaz și petrol. SOCAR este unul din cei mai mari jucători din lume pe piața petrolieră și a produselor derivate. Președinte al statului azer este Ilham Alyev, care deține puterea din 2003. Anterior, șef al statului azer a fost tatăl lui Ilham, Heydar Alyev. Ambii sunt lideri autoritari, Azerbaidjan fiind recunoscută drept o țară în care regimul aflat la putere nu pune prea mare preț pe drepturile omului. 

În România, SOCAR deține câteva zeci de benzinării și a încheiat un memorandumul de colaborare cu Transgaz, pentru colaborări în domeniul transportului de gaz.

INFLUENȚĂ. Ministerul Energiei, stăpânul companiilor strategice

Victor Vlad Grigorescu lucrează, conform propriului CV, din 2004 până în prezent la stat (cu excepția perioadei 2012 – 2014, când a fost salariatul unei firme de consultanță deținute de familia sa). Din 2004 până în 2011, Grigorescu a fost „Expert UE în cadrul Ministerului Economiei și Comerțului (Departamentul de Comerț Exterior)”, dar și, între 2007 și 2011, „Diplomat în cadrul Reprezentanței Permanente a României pe lângă UE – secția comercială”. Din 2014 până în 2015, Grigorescu a fost membru în Consiliul de Administrație al Electrica SA iar în noiembrie 2015 a devenit ministru al Energiei. În 2014, actualul ministru a fost consilier la cabinetului ministrului delegat pentru energie.

Ministerul Energiei este acționar majoritar la companii energetice strategice ca Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Romgaz, Oil Terminal SA, Conpet și alte câteva zeci. Din postura de acționar minoritar, Ministerul Energiei are un cuvânt de spus și la OMV Petrom SA și Rompetrol Rafinare SA.

TUPEUGrigorescu  nu comentează,  dar amenință

Ministrul Victor Vlad Grigorescu a transmis ieri la prânz, prin comunicatorii săi, că va răspunde întrebărilor RL prin care i se cereau detalii referitoare la persoanele cu care a negociat contractul, obiectul tranzacției și legăturile de afaceri ale offshore-ului Impact Sales Co. Ieri după-amiază, însă, Grigorescu s-a răzgândit și a amenințat că nu oferă răspuns la nici o întrebare. Ba mai mult, culmea tupeului, deși anterior lăsase impresia că habar nu are ce afaceri face Impact Sales Co., a anunțat că-și rezervă dreptul de a contesta textul publicat de „România liberă“. În mod evident, la mijloc este o eroare de logică: dacă nu știe nimic despre Impact Sales Co., Vlad Grigorescu nu ar putea contesta ce scriem despre off shore; dacă, însă, alege să conteste articolul nostru, înseamnă că știe, totuși, ceva, așadar minte când spune că nu știe.

Vlad Grigorescu, căutat de ANI la offshore

Agenția Națională de Integritate (ANI) investighează tranzacțiile dintre ministrul Energiei, Victor Vlad Grigorescu, și Impact Sales Co., a arătat portalul de știri hotnews.ro. Conform jurnaliștilor de la publicația citată, problema ar fi că demnitarul a încasat aproape 200.000 de euro de la Impact Sales Co. în urma cedării folosinței unui bun mobil, dar respectivul bun mobil nu apare în declarația de avere. Pentru hotnews.ro, Vlad Grigorescu a declarat că „este vorba de un contract privat”, iar “tranzacția în sine rămâne confidențială”, așa că nu poate dezvălui care este bunul mobil. Așa cum a aflat RL, însă, se pare că bunul mobil ar fi un document (cel mai probabil, un brevet de invenție).

Este neclar, însă, în acest moment, dacă Agenția Națională de Integritate va verifica și potențialul conflict de interese în care s-ar putea afla ministrul Energiei. Care, ca demnitar al statului român, se ocupă de politica energetică a României, dar ca privat a încasat sute de mii de euro de la companii care fac afaceri în energie. Dar chiar și dacă ANI ar verifica un posibil conflict de interese, este greu de crezut că inspectorii de Integritate ar putea verifica cine sunt, cu adevărat, acționarii Impact Sales Co. Turks and Caicos.

 

 

Cele mai citite

Fost comandant-șef al Forțelor Armate ale Ucrainei: „Al Treilea Război Mondial a început deja”

Valerii Zalujnîi, fost comandant-șef al Forțelor Armate ale Ucrainei, a declarat că implicațiile directe ale aliaților Rusiei în războiul din Ucraina indică începutul celui...

Meta a anunțat recent modificări importante în algoritmul aplicației Threads

Meta a anunțat recent modificări importante în algoritmul aplicației Threads, platforma sa concurentă a Twitter (X), pentru a răspunde nemulțumirilor utilizatorilor. Ce se modifică...

SUA extinde sancțiunile împotriva băncilor rusești, rubla atinge un minim istoric

Trezoreria SUA a anunțat noi sancțiuni împotriva Rusiei, vizând sectorul financiar prin includerea a 118 persoane și entități pe lista restricțiilor. Printre acestea se află...
Ultima oră
Pe aceeași temă

1 COMENTARIU