După o vară suficient de încinsă ca să îi lămurească şi pe sceptici cât de periculoase pot deveni interesele politice atunci când scapă total de sub control şi după o legislatură abia încheiată, iar alta tocmai deschisă marcate de transformarea, încă o dată, a Legislativului în scut pentru demnitarii care vor să se sustragă anchetelor procurorilor, ai fi zis că interesul tuturor partidelor pentru un Parlament curat ar fi trebuit să fie, măcar de ochii lumii, mai ridicat ca oricând.
Singurele semnale notabile în acest sens au fost date până acum de forţele care încearcă să recompună dreapta.
Un gest care vădeşte o orientare corectă în spaţiu, având în vedere prezenţa PDL în alianţa abia formată şi balastul aferent cu care democrat-liberalii intră în noua ecuaţie după o guvernare din care au ieşit şifonaţi şi după câteva episoade memorabile în care au demonstrat că apărarea corupţilor din propriul partid nu a fost un sport preferat doar de PSD.
Dar şi dreapta este la început de drum cu definitivarea criteriilor de integritate, iar exigenţele Monicăi Macovei, pusă în sfârşit să gestioneze această zonă, coroborate cu presiunea pe care o pune timpul rămas până la alegeri şi vocile încă influente ale celor care s-au opus constant reformelor interne, anunţă de pe acum vremuri dificile.
În interviul acordat colegei mele Sabina Fati, Mihai Răzvan Ungureanu, preşedintele Forţei Civice, a dat deja de înţeles că Alianţa România Dreaptă nu va fi ferită de nelinişti.
În zona USL, în schimb, dezastrul este total.
Asta, dacă picăm cu toţii de acord că va fi un dezastru pentru România ca în viitorul Parlament, cel care va rezulta după alegerile din 9 decembrie, să acceadă pentru încă patru ani personaje dubioase tocmai pentru că nu au fost trecute în prealabil prin filtrele unor criterii de integritate.
Uniunea condusă de Crin Antonescu şi Victor Ponta nu doar că nu a abordat până acum subiectul, dar nici măcar nu are intenţia să o facă la un moment dat.
Week-end-ul de pescuit colegii, pe care socialiştii, liberalii, progresiştii lui Gabriel Oprea şi conservatorii lui Dan Voiculescu l-au petrecut în Deltă, a pus clar în lumină faptul că Parlamentul curat nu este nici în acest an electoral prioritatea USL, iar criteriile de integritate vor rămâne şi de acum înainte un subiect perfect de bancuri pentru Viorel Hrebenciuc şi baronii din teritoriu, tot mai iritaţi de stângăciile şi, din punctul lor de vedere, unele ezitări ale Guvernului Ponta.
Ideea filtrării obiective a candidaturilor pentru parlamentare este o cerinţă care nu a picat din cer, ci vine dinspre societatea civilă (detalii aici), fiind totodată expresia incontestabilă a clivajului care s-a căscat între clasa politică şi public.
E greu de înţeles de ce consideră USL că asemenea iniţiative pot fi tratate sfidător la infinit, iar asta cu atât mai mult cu cât o face din poziţia de formaţiune aflată la putere; sau într-o perioadă în care numai ce a demonstrat că sentimentele democratice care-i animă pe liderii săi sunt în cel mai bun caz confuzie; sau într-o perioadă în care preţurile cresc, moneda naţională a slăbit, plăţile din fonduri UE au îngheţat, iar majorările de pensii şi salarii rămân poveşti pe care nu mai adorm nici copiii.
În primăvară, în timpul primei şedinţe de Guvern pe care a condus-o, Victor Ponta poza senin în noul arhanghel al anticorupţiei, făcând o declaraţie care a dat bine în lumina bliţurilor, dar pe care faptele au îngropat-o, ulterior, în cimitirul bunelor intenţii: „Nu voi ezita să iau măsuri neplăcute şi dureroase dacă va exista o problemă de integritate pentru că îmi doresc foarte mult să arătăm că putem guverna altfel şi că putem să păstrăm urechile deschise la ceea ce opinia publică şi în special mass-media transmit guvernanţilor” (Sursa, RTV).
La acea dată, spusele premierului veneau la scurt timp după cea mai lipsită de conţinut şi consceinţe perlă pe care Ponta a lansat-o vreodată pe piaţă – o ştiţi, pe aceea cu „cel mai cinstit guvern”.
Distanţa tot mai exotică dintre ceea ce SPUNE, în numele USL, şi ceea ce FACE tânărul prim-ministru de la Bucureşti, tot în numele USL, nu va trece cu totul neobservat. Vine şi 9 decembrie.
P.S.: Tot în prima şedinţă de guvern, premierul le-a transmis miniştrilor săi următoarele cuvinte: „Vă rog pe toţi să fiţi conştienţi de responsabilitatea pe care ne-am asumat-o, de faptul că nu ne putem asuma nici o greşeală sau eroare, că oricare dintre noi, începând cu mine evident, trebuie sa fie un avantaj si un sprijin pentru echipa guvernamentală, nu o vulnerabiliate, nu un punct slab”. (Sursa, RTV).
Pentru că a început şcoala, observ că Victor Ponta e primul care-şi ignoră spusele. El însuşi este prima şi cea mai mare vulnerabilitate a Cabinetului pe care îl conduce, dată fiind calitatea sa indubitabilă de plagiator. Un plagiator care, nestingherit de situaţia penibilă în care se află, le vorbeşte în pilde copiilor adunaţi în curtea şcolii despre binefacerile învăţăturii.