Otrava din laptele și mierea Olguței | OPINIE

de Razvan Chiruta , 06 martie 2017 - stire actualizata la ora 18:02, 06 martie 2017
Otrava din laptele și mierea Olguței | OPINIE

„Veste uriașă pentru români“, scrie un site obscur despre ultimele declarații ale ministrului Muncii, Olguța Vasilescu, prin care a anunțat că se dă, în sfârșit, drumul la bunăstare în România. „Până la pragul de 4.000 lei salariile se dublează, după 4.000 lei este o creştere cu 45% a salariilor, iar după pragul de 7.000 lei sunt creşteri, dar nu foarte mari“, a explicat demnitara cum va curge lapte din noua lege a salarizării bugetarilor. Mierea e rezervată pentru pensionari, căci „următoarea majorare este de la 1 iulie pentru absolut toţi pensionarii din România, când creşte punctul de pensie la 1.000 lei“.

Vestea e uriașă, într-adevăr, dar nu în acel sens bun la care speră românii de trei decenii. Toată lumea vrea venituri cât mai mari, e absolut firesc, fie că lucrează la stat sau la privat. Problema este că, întotdeauna, cineva trebuie să plătească acele salarii. În mediul privat, măririle se fac, de obicei, în funcție de randamentul companiei sau de performanțele angajatului. Banii vin ca o răsplată pentru o muncă tot mai eficientă.

Cum se aplică acest criteriu la stat? Lia Olguța Vasilescu anunță dublarea salariilor de până în 4.000 de lei. Asta în­seamnă că un angajat cu 3.999 de lei va ajunge, peste noapte, la 7.998 de lei, adică va primi circa 1.800 de euro pe lună, un venit de nivel european. Numai că nici munca sa, nici economia românească nu trec, în aceeași noapte, la un nivel european.

De unde vin banii, atunci? Deja 30% din pensiile din România sunt plătite din împrumuturi, potrivit datelor Ministerului Finanțelor, consultate de colega noastră Teodora Cimpoi. Anul trecut s-au cheltuit 57 miliarde lei pe toate pensiile, inclusiv cele speciale, în timp ce veniturile din contribuţiile CAS au fost doar de 38 miliarde lei.

Datele Consiliului Fiscal, consultate de „România liberăº, arată că această măsură care va intra în vigoare de la 1 martie va avea un impact bugetar de 1,022 miliarde lei (0,15% din PIB). Să nu uităm că, de asemenea, este prevăzută şi majorarea punctului de pensie la 1.000 lei, de la 1 iulie, decizie care iarăşi va presupune un efort suplimentar cu plata pensiilor de 2,615 miliarde lei (0,32% din PIB).

Mai mult, nivelul de încasare a taxelor și impozitelor a scăzut cu 10,8% în ianuarie anul acesta față de ianuarie anul trecut, iar veniturile generale colectate de stat au scăzut cu 5,7% în prima lună a guvernării Grindeanu. Iar dezastrul se anunță total. Deși se lăuda cu un program generos de investiții, care să genereze locuri de muncă, cheltuielile de capital ale cabinetului de sub papucul lui Dragnea au scăzut cu 30%, până la 219,8 milioane lei, cel mai mic nivel realizat vreodată în luna ianuarie în ultimii 10 ani.

În aceste condiții, inclusiv Comisia Europeană a cerut săptămâna trecută Executivului să prezinte măsurile pe care le va lua pentru a reduce deficitul bugetar la 3%, obligatoriu pentru toate statele membre UE.

Criticile specialiștilor față de construcția super-optimistă a bugetului pe 2017 încep să se adeverească. Rezultatele încasărilor la buget în ianuarie nu arată deloc bine pentru ambițiile liderului PSD, Liviu Dragnea.

În ritmul ăsta de iresponsabilitate guvernamentală, laptele și mierea promise de Olguța Vasilescu se vor transforma rapid într-o otravă pentru România. Și asta nu doar pentru că Liviu Dragnea și acoliții săi speră că alegătorii cu salarii dublate vor închide ochii la îngenuncherea justiției și la spolierea fondurilor publice, ci și pentru că economia românească este una foarte șubredă și riscă să se prăbușească sub povara pomenilor PSD.

Ca o gospodărie în care îți cumperi un bolid de lux, deși în casă plouă prin acoperiș.

Guvernul va fi nevoit să ia măsuri, dacă cifrele bugetare vor arăta la fel de rău după primele trei luni ca la finele lui ianuarie, cu venituri în scădere şi o colectare foarte slabă, iar prima ocazie va fi rectificarea bugetară

Urmărește-l pe jurnalistul Răzvan Chiruță și pe rețelele sociale 

Facebook

Twitter​​

 

 

 

 

 

 

Comentarii

 • Ion

  08 martie 2017 6:03

  Stati linistiti ca nu va fi nici o crestere de doua ori a salariului de 4000 de lei ! Daca urmariti , raspunsurile maharilor PSD sint ca de la Radio Erevan .A ajuns totul in derizoriu si ceata totala .Asta e strategie de campanie ,adresata celor saraci, care oricum nu castiga 4000 de lei pe luna .Dar au aflat ei ca se da ,ca sa stie cu cine sa voteze .Nu-i decat o manipulare PSD-ista ,la care tot mai putini oameni cred

  raspunde comentariului
 • Pompi

  06 martie 2017 20:39

  Lanici o lună după ce-și vor vedea salariile dublate, românii se vor trezi din beția bunăstării în fața unei inflații galopante. Vor reveni prețurile de milioane de lei pentru o rudă de salam și atunci 7000 de RON vor echivala cu un lanbgoș, probabil, sau chiar mai puțin. Uitați-vă la Venezuela, nenorocită de socialismul impus de Hugo Chavez. Au parcurs cam aceiași pași, cum se preconizează și la noi, cu măsuri populiste peste tot, iar acum nu mai au nici ce să mănânce, caută prin gunoaie, laolaltă cu câinii și șobolanii, iar moneda lor națională nu mai valorează absolut nimic. Să vedem atunci pe unde se va asacunde Olguța Vasilescu și borfășimea PSD-istă aflată acum la butoane. Va fi groaznic.

  raspunde comentariului
 • Ioan

  06 martie 2017 11:43

  Calculul lor e simplu!Marim toate salariile, moneda leul se devalorizeaza drastic, in prima faza toata lumea se bucura iar cand oamenii isi dau seama ca nivelul de viata scade toate lucrurile se scumpesc toata lumea injura pe cei ce vor fi atunci la guvernare. Intre timp actualii politicieni isi rezolva problemele penale au cumparat cu banii nostri si ai generatiilor viitoare "pacea sociala". Mai mult, ei spera ca inca o perioada sa poata sa fure "in liniste"

  raspunde comentariului
 • POPA

  06 martie 2017 10:10

  A-ti citit BALTAGUL de Mihail Sadoveanul? -imi asum greselele de scriire- VITORIA LIPAN ESTE CEA MAI DESTEAPTA FEMEIE DIN LITERATURA ROMANA...si ce sa vezi...nici nu stia sa scrie sau sa citeasca...legi...ca s-a dus la notarul satului...sau primarul sau popa ce-o fi fost...sa-i scrie o hartie...CREDETI IN INTELIGENTA NATIVA A ACESTUI POPOR? Guvernul PSD are cel mult 27 de ani, cu tot cu PDSR si cu FSN sau, hai, prin extindere, vreo 70 de ani cu tot cu Ana Pauker de cand e la conducerea ansamblului de ministri...in schimp poporul roman are doua mii de ani de facut POMENI PENTRU CEI MORTI. Adica vreau sa spun ca pomenile Olgutei fac parte, in mentalitatea colectiva a prostilor din popor, din cea ce se numeste PARASTAS. Adica pentru cine, se intreaba multi...? Sau pentru ce...? Noi bem paharutul si ni-i dragn si coliva dubla ...spunem si Dumnezeu sa-i ierte...dar ...barfa noastra cea de toate zilele pe facebook e ...PENTRU CINE? PENTRU CE? Asta e Vitoria Lipan...orice dar gratuit e pentru un mort...ca viii cer pret...si inca de sange...ca la Mantuitorul... MA BUCUR CA VOR APAREA NOI PARTIDE SI NOI TELEVIZIUNI PE SCENA PUBLICA ROMANEASCA...respectiv ANTENA 3 si ROMANIA TV, PARTIDUL SOCIAL DEMOCRAT...ISI VOR SCHIMBA NUMELE CA ALTFEL VOR DA FALIMENT...si poate ca se vor da cu popularii europeni... APROPO, STITI CA MARX SI ENGELS AVEAU PROPRIETATI DELOC DE NEGLIJAT...CARE NU ERAU EXPROPRIATE DE STATUL GERMAN? Mi-as dori si eu sa conduc despotic Romania...voi, slugile mele obediente, facand tot ce doresc eu...APROPO...TIN LA VOI...DE MAINE VA TRIPLEZ BANII...iar faptul ca de maine painea isi va tripla pretul se datoreaza fie Binomului, fie multinationalelor, fie lui Iohannis si Codrutei luati separat, fie lui Soros, fie Bancii Mondiale care nu ne mai imprumuta cu bani pentru salarii si pensii, fie cateilor din Piata Victoriei, fie ...mai gasiti voi vinovati. CINE POATE SPUNE CA GRINDEANU NU E MANA A DOUA CA PREMIER, SEVIL SHAIDEH FIIND CEA MAI BUNA SOLUTIE IN URMA CAREIA PROGRAMUL DE GUVERNARE REUSEA...iar despre Liviu...el are o casa cat sase case, nu are sase case...e clar?!

  raspunde comentariului
  • PMRPCRPSD

   06 martie 2017 15:38

   De la tov Marx, ..., Lenin si Stalin, citire. Draga Bobor Sa traiasca comunismul si prostia, ca noi tovii de azi sa putem fura in liniste.

   raspunde comentariului
  • Mircea

   06 martie 2017 14:34

   Excelent comentariu.

   raspunde comentariului
  • liniuta

   06 martie 2017 10:28

   foarte bun comentariul...sinteza a tot ce se intampla

   raspunde comentariului

Ultima ora

anunturi mica publicitate
Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te pentru a primi cele mai importante titluri pe e-mail.

Urmareste-ne pe Facebook

Copyright © 2014. Toate drepturile rezervate RomaniaLibera.ro

Dezvoltat de Bluebay Design