-4 C
București
luni, 13 ianuarie 2025
AcasăSpecialOtrava din laptele și mierea Olguței | OPINIE

Otrava din laptele și mierea Olguței | OPINIE

„Veste uriașă pentru români“, scrie un site obscur despre ultimele declarații ale ministrului Muncii, Olguța Vasilescu, prin care a anunțat că se dă, în sfârșit, drumul la bunăstare în România. „Până la pragul de 4.000 lei salariile se dublează, după 4.000 lei este o creştere cu 45% a salariilor, iar după pragul de 7.000 lei sunt creşteri, dar nu foarte mari“, a explicat demnitara cum va curge lapte din noua lege a salarizării bugetarilor. Mierea e rezervată pentru pensionari, căci „următoarea majorare este de la 1 iulie pentru absolut toţi pensionarii din România, când creşte punctul de pensie la 1.000 lei“.

Vestea e uriașă, într-adevăr, dar nu în acel sens bun la care speră românii de trei decenii. Toată lumea vrea venituri cât mai mari, e absolut firesc, fie că lucrează la stat sau la privat. Problema este că, întotdeauna, cineva trebuie să plătească acele salarii. În mediul privat, măririle se fac, de obicei, în funcție de randamentul companiei sau de performanțele angajatului. Banii vin ca o răsplată pentru o muncă tot mai eficientă.

Cum se aplică acest criteriu la stat? Lia Olguța Vasilescu anunță dublarea salariilor de până în 4.000 de lei. Asta în­seamnă că un angajat cu 3.999 de lei va ajunge, peste noapte, la 7.998 de lei, adică va primi circa 1.800 de euro pe lună, un venit de nivel european. Numai că nici munca sa, nici economia românească nu trec, în aceeași noapte, la un nivel european.

De unde vin banii, atunci? Deja 30% din pensiile din România sunt plătite din împrumuturi, potrivit datelor Ministerului Finanțelor, consultate de colega noastră Teodora Cimpoi. Anul trecut s-au cheltuit 57 miliarde lei pe toate pensiile, inclusiv cele speciale, în timp ce veniturile din contribuţiile CAS au fost doar de 38 miliarde lei.

Datele Consiliului Fiscal, consultate de „România liberăº, arată că această măsură care va intra în vigoare de la 1 martie va avea un impact bugetar de 1,022 miliarde lei (0,15% din PIB). Să nu uităm că, de asemenea, este prevăzută şi majorarea punctului de pensie la 1.000 lei, de la 1 iulie, decizie care iarăşi va presupune un efort suplimentar cu plata pensiilor de 2,615 miliarde lei (0,32% din PIB).

Mai mult, nivelul de încasare a taxelor și impozitelor a scăzut cu 10,8% în ianuarie anul acesta față de ianuarie anul trecut, iar veniturile generale colectate de stat au scăzut cu 5,7% în prima lună a guvernării Grindeanu. Iar dezastrul se anunță total. Deși se lăuda cu un program generos de investiții, care să genereze locuri de muncă, cheltuielile de capital ale cabinetului de sub papucul lui Dragnea au scăzut cu 30%, până la 219,8 milioane lei, cel mai mic nivel realizat vreodată în luna ianuarie în ultimii 10 ani.

În aceste condiții, inclusiv Comisia Europeană a cerut săptămâna trecută Executivului să prezinte măsurile pe care le va lua pentru a reduce deficitul bugetar la 3%, obligatoriu pentru toate statele membre UE.

Criticile specialiștilor față de construcția super-optimistă a bugetului pe 2017 încep să se adeverească. Rezultatele încasărilor la buget în ianuarie nu arată deloc bine pentru ambițiile liderului PSD, Liviu Dragnea.

În ritmul ăsta de iresponsabilitate guvernamentală, laptele și mierea promise de Olguța Vasilescu se vor transforma rapid într-o otravă pentru România. Și asta nu doar pentru că Liviu Dragnea și acoliții săi speră că alegătorii cu salarii dublate vor închide ochii la îngenuncherea justiției și la spolierea fondurilor publice, ci și pentru că economia românească este una foarte șubredă și riscă să se prăbușească sub povara pomenilor PSD.

Ca o gospodărie în care îți cumperi un bolid de lux, deși în casă plouă prin acoperiș.

Guvernul va fi nevoit să ia măsuri, dacă cifrele bugetare vor arăta la fel de rău după primele trei luni ca la finele lui ianuarie, cu venituri în scădere şi o colectare foarte slabă, iar prima ocazie va fi rectificarea bugetară

Urmărește-l pe jurnalistul Răzvan Chiruță și pe rețelele sociale 

Facebook

Twitter​​

 

 

 

 

 

 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă