Declaratia primarului general al Bucurestiului, Sorin Oprescu, ca ia in calcul posibilitatea de a candida la alegerile prezidentiale din noiembrie a starnit ironii si zambete condescendente printre alegatorii din Bucuresti. Primarul a pierdut cam jumatate din simpatia bucurestenilor de la alegerile locale din 2008 incoace, nu-i asa? Dar in "cancelariile" de analiza ale posibililor contracandidati anuntul a fost primit cu ridicari din sprancene, expresie din cale-afara de apropiata cu incruntarea. Exista motive intemeiate pentru acest lucru, exista chiar si motive de ingrijorare.
Strategii PDL stiu, de exemplu, ca Sorin Oprescu nu si-a castigat fotoliul de primar pentru ca bucurestenii s-ar fi indragostit de autostrada sa suspendata, menita sa taie centrul Capitalei, sau pentru ca ar fi crezut vreo clipa ca Oprescu va face ordine la primarie, asa incat in orasul lor sa se poata trai cat de cat civilizat. Nu pentru competenta sa a fost votat Sorin Oprescu.
Multi bucuresteni s-au folosit, pur si simplu, de Sorin Oprescu ca sa transmita PDL ca nu pot ierta prestatia lui Adrian Videanu la Primaria Capitalei. Strategii PDL stiu si ca exista elemente chiar mai ingrijoratoare decat faptul ca Sorin Oprescu il egaleaza la 36% pe Traian Basescu in increderea publicului la nivel national, asa cum indica un sondaj CSOP, dat publicitatii duminica. Diferenta dintre cei doi in privinta intentiei efective de vot – 35% pentru Traian Basescu versus 7% pentru Sorin Oprescu – este linistitoare numai pentru incepatori. Din punct de vedere sociologic, nu are importanta ca in intentia de vot Traian Basescu conduce cu un punctaj de cinci ori mai mare decat Sorin Oprescu. De mai mult de jumatate de an, el a azvarlit spre opinia publica declaratii peste declaratii cum ca nu-i va parasi pe bucuresteni, reluand in fel si chip zicerea din ianuarie ca s-a urcat intr-un tramvai, adica primaria, din care nu va cobori decat dupa 12 ani. Deci nu este deloc nefiresc ca publicul sa nu il perceapa drept posibil candidat.
In momentul in care Sorin Oprescu isi va anunta de facto candidatura, lucrurile se vor schimba. Corelati asumarea candidaturii de catre Sorin Oprescu cu faptul ca busola nemultumirii generale era pana acum total descentrata din cauza candidaturilor extrem de slabe ale lui Mircea Geoana si Crin Antonescu. Potrivit diferitelor sondaje, ideea ca tara merge intr-o directie gresita este impartasita de 65% pana la aproape 80% din romani si acest lucru are legatura cu scaderea constanta a increderii in Traian Basescu, promotorul Guvernului Boc. Dar cum sa votezi cu Mircea Geoana?! Cat de departe te poate duce Crin Antonescu? Or, strategii PDL stiu ca in cazul lui Sorin Oprescu aceste intrebari n-au nici un sens. Sorin Oprescu este din alta poveste.
Potrivit unui institut de sondare a opiniei publice mai discret decat altele, Sorin Oprescu nu numai ca il egaleaza pe Traian Basescu la capitolul incredere, dar il si depaseste. Il depaseste, se pare, pana dincolo de 40%. E adevarat ca in aceasta ecuatie Bucurestiul nu conteaza, pentru ca ii ramane credincios lui Traian Basescu, dar conteaza Muntenia si Moldova. Pe de alta parte, un sondaj AB Research, facut in luna mai la comanda Fundatiei Societatea Civila, care nu lua in calcul ideea candidaturii cu Sorin Oprescu la prezidentiale, arata ca primarul este perceput ca apropiat de oameni, competent si cinstit in proportie de pana la 80%, fata de maximul de 68% obtinut de Traian Basescu, cele aproape 60 de procente ale lui Crin Antonescu si mediocrul 45% al lui Mircea Geoana. Cu alte cuvinte, acul din busola nemultumirilor, nehotarat pana acum, se va orienta, fara doar si poate, catre Sorin Oprescu.
Daca primarul intra in cursa, batalia din turul doi al alegerilor din noiembrie se va da, asadar, intre cei doi mari "nehotarati", Traian Basescu si Sorin Oprescu. Dar va candida doctorul? Primarul "independent" insista ca nu are stapan. Dar ideea ca Sorin Oprescu nu are obligatii – politice si nu numai – este tot atat de adevarata ca si cea ca PSD are acum un candidat la presedintie. Asa cum PDL stie ca Sorin Oprescu este un adevarat contracandidat pentru Traian Basescu, ba chiar unul care sa-i creeze probleme mari in turul doi, tot asa stie si PSD ca pe Mircea Geoana il asteapta o alta infrangere rusinoasa in toamna si ca numai prezenta lui Crin Antonescu in cursa l-ar impiedica pe Traian Basescu sa-l anihileze pe liderul PSD inca din primul tur. Dincolo de greselile de limbaj ale lui Vanghelie si de gafele de teribilist ale lui Radu Mazare, in PSD exista oameni care gandesc.
Si gandesc pe termen lung, ceea ce, trebuie sa recunoastem, in politica romaneasca e un lucru rar. Unul dintre ei, sub influenta caruia "a crescut" politic si doctorul Oprescu, a condus Romania vreme de un deceniu. Nu este obiectul discutiei de fata in ce directie a condus tara Ion Iliescu. In discutia de fata este revelatoare o declaratie pe care Ion Iliescu o repeta apasat dupa ce Emil Constantinescu a castigat alegerile din 1996. Romania si-a consolidat democratia, insista el, pentru ca, iata, a avut loc transferul pasnic de putere dinspre Putere spre Opozitie. De atunci incoace, istoria a aratat ca in Romania exista o pasiune discreta, dar puternica, pentru rotatii la Cotroceni.
In acest context, pana si declaratia lui Sorin Oprescu ca mai are nevoie de timp de gandire este semnificativa. Bineinteles ca are nevoie de timp. PSD trebuie sa gaseasca formula optima si ambalajul asortat care sa-l scoata din joc pe Mircea Geoana, dupa cum trebuie sa gaseasca si formula potrivita ca sa-si anunte sprijinul pentru Sorin Oprescu. In ciuda charismei incontestabile, Sorin Oprescu are nevoie de sprijinul deschis al unui partid. si aici Traian Basescu si strategii PDL au motive sa-si franga mainile. Formula "independentei" EBA, sprijinita de PDL, va furniza argumente solide pentru contraformula candidatului "independent" Sorin Oprescu, sprijinit de PSD.