Clasa politică are ocazia, în 2016, să schimbe liniile, să se debaraseze de vechile figuri care ne bântuie de peste două decenii, să se împrospăteze: vor fi alegeri în administrația locală, pentru Parlament, iar în funcție de majoritatea politică rezultată în urma scrutinului din toamnă vom avea un nou Guvern și noi miniștri.
Desigur, este o iluzie să credem că acest lucru se va întâmpla. Curățenia pe criterii de moralitate și de integritate a clasei politice nu se va face nici anul acesta de la sine, prin retrageri benevole ori demisii. Cel mult un dosar, o acțiune a DNA sau o tragedie nedorită precum cea din clubul Colectiv va împiedica vechea clasă politică să nu devină – în urma alegerilor de anul acesta – noua clasă politică.
La 1 octombrie 2001, în cadrul emisiunii „Marius Tucă Show”, difuzată la postul Antena 1, Traian Băsescu îl asigura pe moderator că „în mod cert se va crea o nouă garnitură de oameni politici la Partidul Democrat. Sunt oameni tineri, nu lipsiți de experiență politică, dar care nu au fost în linia întâi. Ei or să crească în așa fel încât să dobândim o echipă de oameni viabili, credibili. Și eu mă simt la limita vârstei la care ar trebui să mai stau în linia întâi a politicii românești”. După 15 ani de la aceste declarații, Traian Băsescu se pregătește să conducă noi bătălii politice, numele său fiind foarte des vehiculat pentru o candidatură la primărie sau chiar la funcția de premier dacă partidul pe care l-a înființat, PMP, va lua suficient de multe voturi. E dreptul fostului președinte să își continue cariera politică, deși acum 15 ani ne anunța că aproape a depășit vârsta care i-ar permite să mai joace în liga mare a politicii. La câte răzgândiri și la câte promisiuni neîndeplinite a cunoscut politica românească, una în plus nici nu mai contează. Sau poate că președintele continuă în politică mai degrabă împotriva propriei sale voințe, din iubire față de destinul acestui popor și pentru că tinerii pe care miza atunci s-au pierdut pe drum ori au ieșit din politică.
Adevărul este altul: tinerii pe care ni-i promitea fostul președinte nu au avut loc pe scena politică deoarece, cu foarte mici excepții, oamenii din generația lui Traian Băsescu nu au făcut pasul înapoi și nu îl vor face nici măcar în acest an electoral. Tot ei se vor afla la butoane și în următorii patru ani.
Să nu uităm că Băsescu se afla în studioul lui Marius Tucă la puțin timp după ce devenise președintele PD învingându-l pe fostul lider al partidului, Petre Roman. Petre Roman, după o perioadă de anonimat, a revenit în politică și a câștigat în 2012 un mandat de deputat. Poate că cei mai tineri nici nu știu, dar Petre Roman se confundă cu politica postdecembristă. El a fost premier al României în urmă cu un sfert de veac, iar acum se pregătește să candideze din nou pentru Parlamentul României. Locotenentul politic al lui Băsescu, apoi inamicul său, Vasile Blaga, conduce PNL și își pregătește partidul pentru asaltul guvernării din toamnă. Și Blaga se confundă cu politica postdecembristă, fiind deputat încă din 1990. Celălalt mare partid politic este condus de un alt personaj care, în tinerețe, a avut relații apropiate cu Traian Băsescu. Liviu Dragnea va lupta pentru viitorul politic al PSD, deși a fost coleg cu Traian Băsescu în PD din 1994 până în 2000 și, ulterior, mai mulți ani ministru.
Omul care garantează că partidele (mai ales PSD) nu vor trânti guvernul de tehnocrați al lui Dacian Cioloș este vicepremierul și ministrul Administrației și Dezvoltării Regionale, Vasile Dâncu. La momentul 2001, în care Băsescu anunța iminenta schimbare a clasei politice, Vasile Dâncu era tot ministru, dar al Informațiilor Publice. Tot atunci Ecaterina Andronescu – om politic extrem de influent, dar care nu a încurajat reformele – deținea funcția de ministru al Educației. La toamnă ne va cere și dânsa, din nou, votul. Va obține un nou mandat de parlamentar și se va afla, așa cum s-a întâmplat mereu în ultimii 15 ani, pe lista scurtă pentru portofoliul Educației oricând vom avea parte de o schimbare guvernamentală. Victor Ponta – fost premier și protagonistul celei mai răsunătoare și neașteptate înfrângeri politice – va participa și se va alege cu un nou mandat de parlamentar la toamnă. Asta chiar dacă Andronescu și Ponta sunt urmăriți penal. Călin Popescu Tăriceanu, actual șef al Senatului, este atât de bătrân în politică încât puțini își mai amintesc că, în urmă cu două decenii, era ministru al Industriei. Și el se va afla la toamnă pe listele pentru Senat, iar dacă partidul său va trece pragul electoral este posibil să decidă majoritatea parlamentară care va guverna România și chiar numele noului premier.
Altfel, în lipsa unor anchete ale DNA, la toamnă ne-ar fi cerut votul și ar fi intrat în Parlament: Viorel Hrebenciuc, Relu Fenechiu, Dan Șova, Miron Mitrea, Ioan Adam, Darius Vâlcov, Dan Păsat, Codruț Șereș, Anghel Stanciu, Florin Popescu, Dan Diaconescu și, de ce nu?, chiar Adrian Năstase.