La inceputul acestei saptamani Fundatia pentru o Societate Deschisa a dat publicitatii un sondaj de opinie care releva faptul ca aproape jumatate dintre romani se declara nemultumiti si foarte nemultumiti de economia de piata din Romania. Comparativ cu 2004, 52% dintre cetatenii intervievati sustin ca economia merge „aproximativ la fel”, iar 22% sunt de parere ca merge mai rau.
In 1989 Romania iesea din cel mai draconic sistem etatist, cu nuante chiar concentrationare in economie. Era clar ca dupa o asemenea epoca economia nu putea fi gestionata decat de social-democratie, o forma de comunism cu fata umana si cu usa intredeschisa catre o piata libera. Si asta din cauza uraganului social gata oricand sa se dezlantuie. Ca atare, progresele spre o economie de piata competitiva au fost lente, iar pe alocuri chiar inobservabile. Asa am ajuns ca dupa 15 ani de la momentul „1989” jumatate dintre romanii intervievati in cadrul unui sondaj de opinie sa-si declare nemultumirea fata de economia de piata. Din fericire, nu, in general, despre concept, ci doar despre ceea ce se intampla la noi. Barometrul celor de la Fundatia pentru o Societate Deschisa nu indica si subiectul concret al nemultumirii, un lucru mult mai relevant si mult mai de folos celor care ne conduc astazi. Dar, pe de alta parte, neimplinirile care caracterizeaza astazi starea economiei, neimpliniri greu asumate de guvernantii fosti sau actuali, sunt suficient de vizibile.
In primul rand Romania ramane campioana fiscalitatii pentru securitatea sociala, in comparatie cu tarile din zona. Noi avem de altfel o fiscalitate chiar dubla in raport cu state care si-au facut un renume in ceea ce priveste protectia sociala, Germania, Elvetia sau Marea Britanie. Problema insa nu este neaparat fiscalitatea, ci utilizarea eficienta a acestor contributii in cadrul unei economii de piata. Din pacate, la acest capitol putem contabiliza numai nemultumiri: medicamente compensate si gratuite nu se mai acorda din cauza blocajului din sistemul sanitar, iar pensionarii continua sa scoata din buzunar tot mai multi bani pentru caldura, apa calda, lumina, medicamente sau telefon.
Desi masurile pentru combaterea coruptiei s-au mai intetit in ultimele luni, acest flagel continua sa produca pierderi enorme economiei tarii. In paranteza fie spus, lupta anticoruptie a primit o neasteptata lovitura de imagine prin eliberarea lui Corneliu Iacobov si a lui Zaher Iskandarani.
Tot la capitolul nemultumire se poate inscrie si pachetul privind legile proprietatii din punctul de vedere al despagubirilor banesti asteptate de 50 de ani de majoritatea celor deposedati abuziv. Solutia compensarii cu actiuni la Fondul „Proprietatea” este iluzorie si deci, cu atat mai mult, inechitabila. Nici in ceea ce priveste renta anuala pentru cei care-si vand pamantul lucrurile nu stau mai bine. Sigur, in principiu, masura a fost bine gandita in scopul de a comasa terenurile arabile si a veni in sprijinul celor care nu-si mai pot munci pamantul, dar ajutorul statului de numai 8 euro impozabili risca sa anuleze din start toata actiunea.
Toata lumea este de acord ca sansa Romaniei ramane aderarea la Uniunea Europeana. Iar pentru transformarea acestui deziderat in realitate suportam periodic cresteri de preturi pentru a ne alinia, asa cum motiveaza guvernantii, la situatia din UE. In schimb, lumea a inceput sa se intrebe tot mai mult: „Dar salariile cand se aliniaza?”. Avem o economie de piata pe care romanii nu o contesta. Ei sunt nemultumiti doar de consecintele unei continue gestionari defectuoase. De fapt acestea sunt premisele de la care ar trebui sa plece Guvernul in alegerea prioritatilor Romaniei. Iar cresterea nivelului de trai ar trebui sa fie prima.