21.4 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialNe mai salvează SUA? Grațierea lui Dragnea și viitorul nostru | OPINIE

Ne mai salvează SUA? Grațierea lui Dragnea și viitorul nostru | OPINIE

Vladimir Putin îi face cadou noului președinte de la Chișinău o hartă cu Moldova istorică, făcută la începutul secolului al XIX-lea. Liviu Dragnea își aranjează o invitație la inaugurarea președinției lui Donald Trump și pleacă în Statele Unite pentru a dovedi că nimeni nu va mai ține cont de-aici încolo de condamnarea sa la doi ani de închisoare cu suspendare pentru fraudarea referendumului din 2012. Și, în același timp, ministrul Justiției pune în discuție publică o lege care-i grațiază pe toți marii corupți ai României.

Există o legătură (ne)văzută între toate aceste lucruri, care ne arată că lumea devine tot mai complexă, mai contorsionată și mai lipsită de scrupule. Viciile esticilor se completează cu cele ale Occidentului. Putin devine o persoană dezirabilă pentru Donald Trump, pentru care Crimeea e un spațiu prea îndepărtat și nu contează că Rusia l-a luat de la Ucraina cu forța. Relațiile Washingtonului cu Moscova se vor schimba, probabil, înainte ca România să aibă o strategie de repoziționare. Cineva îl pregătește însă pe liderul PSD, Liviu Dragnea, pentru noile vremuri: i se arată cărarea pe care trebuie să meargă dacă vrea să nu se rătăcească și i se deschid niște uși chiar în capitala americană. În spatele lui sunt oameni pragmatici și bine pregătiți care înțeleg că în lumea de astăzi principiile sunt inutile dacă nu aduc beneficii.

Șeful PSD a reușit să obțină o invitație la ceremoniile de la Washington, semnată de vicepreședintele comitetului de învestire a președintelui Statelor Unite, Elliott Broidy. Acuzat într-un dosar de corupție de dare de mită, Broidy a plătit 48 milioane dolari cauțiune pentru a evita închisoarea. La prima vedere, vizita lui Dragnea dincolo de Ocean este doar o modalitate prin care un politician modest și snob de la București vrea să-și demonstreze importanța. În fond, va fi doar unul printre cele câteva mii de invitați. Privite mai atent, lucrurile ar putea arăta și altceva: este primul semn prin care lui Dragnea i se recunoaște influența și statutul politic. Și pentru ca nimeni să nu se rușineze cu el, la București se pregătește o ordonanță de urgență pentru grațierea lui și a celorlalți demnitari și corupți cu ștaif aflați după gratii sau cu acuzații în curs de cercetare. Urmează amnistia, care va curăța de mizerie toate cazierele oamenilor importanți, în așa fel încât politica românească să beneficieze de un nou început. Intervențiile occidentalilor împotriva acestui nou start nu vor putea opri marșul PSD împotriva statului de drept. România intră într-o nouă eră. Mai poate partenerul strategic al României să asigure prin presiuni menținerea politicii anticorupție și independența Justiției? Sau poate că Bucureștiul va fi, în viitor, din ce în ce mai important pentru Statele Unite?

Oricum va fi, deocamdată Rusia se bucură de această breșă, care sugerează că Justiția va fi mai permisivă, iar principiile democratice se suspendă parțial, așteptând în același timp reacția României, după ce Trump și Putin vor găsi un nou modus vivendi.

Sabina Fati
Sabina Fatihttp://sabina-fati
Sabina Fati, redactor-sef adjunct
Cele mai citite

Hidroelectrica anunță că Barajul Izvorul Muntelui este în perfectă siguranță după seismul de joi dimineață

Hidroelectrica a anunțat că Barajul Izvorul Muntelui, unul dintre cele mai mari din Europa, este în perfectă siguranţă după seismul produs joi dimineață în...

Nicolae Ciucă, la 20 de ani de la aderarea României la NATO: „Aceste două decenii au reprezentat cea mai bună perioadă din istoria noastră”

Preşedintele Senatului, liderul PNL Nicolae Ciucă, a evidenţiat, vineri, într-un mesaj transmis cu prilejul împlinirii a 20 de ani de la admiterea României în...

Declarațiile lui Cristiano Bergodi, înainte de Universitatea Craiova – Rapid

Cristiano Bergodi, antrenorul Rapidului, spune că formaţia sa trebuie să joace cu încredere şi curaj pentru a câştiga toate cele trei puncte în meciul...
Ultima oră
Pe aceeași temă