3.9 C
București
miercuri, 18 decembrie 2024
AcasăSpecialMerită suspendat din nou Traian Băsescu?

Merită suspendat din nou Traian Băsescu?

Sondajul Institutului pentru Politici Publice arată că 65% din români ar vota pentru demiterea preşedintelui. Cu toate acestea, şi PSD, şi PNL spun că nu intenţionează să declanşeze procedura de suspendare. Curios, având în vedere cât de mult au luptat cele două partide, timp de aproape şase ani, pentru a-l scoate pe Traian Băsescu din Palatul Cotroceni.

Oficial, liderii ambelor partide spun că vor să dărâme mai întâi Guvernul Boc, iar după aceea… mai văd. În realitate, şi social-democraţii, şi liberalii înţeleg cât de riscant este să mizeze pe varianta că 65% din români ar vota pentru demiterea preşedintelui, după cum spune sondajul IPP. Şi unii, şi alţii se tem că starea de frustrare în masă cauzată de tăierile de salarii, de concedieri şi de perspectiva impozitării pensiilor nu va rezista în proporţiile actuale până la momentul presupusului vot popular care ar urma să-l demită pe preşedinte înainte de expirarea mandatului. De ce? Pentru că preşedintele are multe păcate, însă în nici un caz nu este vinovat pentru gestul de a fi tras cel mai puternic semnal de alarmă auzit în societatea romanească în ultimii 20 de ani – ne apropiem de faliment!

Tot aşa cum nu este principalul responsabil nici pentru că nu mai putem ţine atâţia funcţionari de stat sau că nu mai putem plăti aceleaşi sume de bani pentru angajaţii din sistemul public sau pensionarilor. Pentru asta trebuie să dea socoteală toate partidele care au mărit iresponsabil şi organigrama statului, şi salariile bugetarilor, şi pensiile, mizând pe prognoze nerealiste asupra creşterii economiei şi ignorând nivelul încă scăzut al productivităţii muncii în sectorul privat.

Faptul că preşedintele şi-a asumat personal, la începutul lunii mai, anunţarea celui mai antipopular pachet de tăieri de venituri de după 1990 poate fi considerat mai degrabă un act de curaj, şi nu o „plasare premeditată în conflict cu societatea românească”, după cum susţine Voiculescu în motivarea noii sale încercări de suspendare a lui Traian Băsescu.

Foarte mulţi alţi presedinţi, în locul său, preocupaţi, în primul rând, de propria imagine, l-ar fi lăsat pe Emil Boc să arunce bomba şi să atragă asupra sa oprobriul întregii societăţi. De ce şi-a asumat Băsescu rolul mesagerului care aduce veştile proaste? De ce nu a vrut să joace atât de comodul rol al preşedintelui sfătos, care nu renunţă la „înţelepciune” nici chiar atunci când tronează peste o catastrofă, aşa cum a făcut atâţia ani Iliescu? În nici un caz dintr-o vocaţie a martiriului. El este prototipul supravieţuitorului, cu bune şi rele. Şi tocmai pentru că este de profesie supravieţuitor, şi-a ascultat instinctul care îi spunea că, dacă vrea să nu îşi lege numele de marele crah românesc, nu trebuie să mai întârzie nici o secundă.

A fost obligat să spună violent adevărul despre starea economiei pentru a preîntâmpina colapsul, dar şi pentru a-şi salva preşedinţia. Ştia că nu mai este timp de măsuri graduale, dar şi că nimeni altcineva din Guvern, din toată clasa politică, nu va îndrăzni să spună tranşant cât de critică este situaţia. A cerut scăderea pensiilor şi pentru că ştia că, dacă nu provoacă un cutremur de proporţii în percepţia publică, şi Guvernul, şi oamenii vor continua să spere că până la urmă se va întâmpla un miracol şi nu vor fi nevoiţi să taie în carne vie.

Traian Băsescu are totuşi o vină majoră. El – şi nu altcineva – a fost preşedinte în anii trecuţi, Emil Boc – şi nu altcineva – a fost premier în 2009. Trebuia să ştie că nu putem păcăli criza, trebuia să ştie că de unul singur Boc nu are forţa să oprească hemoragia de bani publici cauzată de corupţie, clientelism politic şi incompetenţă administrativă. Nu trebuia să-şi permită cele cinci luni de răgaz. Nu trebuia să-i dea Guvernului timp să foreze şi mai tare în banul public, să se bălăcească vesel în indolenţă când pământul începuse deja să ne fugă de sub picioare.

Ieşirea sa publică din luna mai trebuia să aibă loc în ianuarie şi să se concentreze doar pe reducerea cheltuielilor aparatului de stat. Întâi salariile miniştrilor, ale directorimii, reducerea cotelor de benzină, scuturarea cancelariilor de consilieri inutili, tăierea cu 75% a tuturor cheltuielilor de protocol, consumabile, deplasări, a achiziţiilor de maşini, mobilă, birotică. În februarie putea anunţa începerea unei campanii naţionale fără precedent pentru verificarea tuturor contractelor de achiziţii ale statului. În martie, începerea reevaluării tuturor dosarelor de pensionare pe caz de boală şi de asistenţă socială pentru persoanele cu venituri mici. Dacă toate astea nu ar fi fost suficiente, în aprilie putea fi pus pe tapet subiectul reducerii de personal în aparatul administrativ de stat şi în cel local. Însă, în mod cert, dacă toate celelalte masuri de corecţie ar fi fost deja în plină derulare, am fi vorbit de tăieri de personal mai puţin drastice. După mai multe astfel de măsuri aplicate riguros, în luna mai poate nu ar mai fi fost nevoie să iasă şi să anunţe tăieri de pensii, ci poate doar perspectiva impozitării lor graduale, aşa cum se practică şi în alte ţări europene.

Merită însă demis din funcţie preşedintele pentru vina de a nu fi tras semnalul de alarmă mai devreme, pentru că nu a pus presiune mai devreme pe Guvern?

Dacă da, atunci ce sancţiune li se cuvine celor care ştiau că ne îndreptăm spre prăpastie încă dinainte ca Basescu să iasă public, dar au preferat să tacă şi să nu facă nimic?

Dan Cristian Turturica
Dan Cristian Turturica
Jurnalistul Dan Cristian Turturică conduce, de aproape opt ani, redacţia cotidianului “România liberă”. Înainte de a se alătura celui mai longeviv ziar din România, a condus redacţia săptămânalului “Prezent” şi a fost redactor-şef al cotidanului “Evenimentul Zilei” (2000-2004). În perioada 1995-1997 a fost corespondent special al cotidianului “Ziua” în SUA, timp în care urmat cursurile Universităţii din California, obţinând diploma de Master în Comunicarea de Masă. Experienţa de 20 de ani în presa scrisă (a debutat în 1990 la săptămânalul “Expres”) este completată de cea din audiovizual: a fost unul dintre producătorii şi prezentatorul emisiunii “Reporter Incognito”, difuzată între 2002 şi 2004 de postul “Prima TV”, şi a moderat talk-show-urile “Prim Plan” (TVR) şi “Arena Media” (Realitatea TV).
Cele mai citite

SUA neagă orice implicare în asasinarea generalului rus Igor Kirillov

Statele Unite au afirmat marţi că nu sunt implicate în atacul în care a fost ucis un înalt responsabil militar rus la Moscova, operaţiune...

Zelenski acuză Rusia că ascunde numărul victimelor din rândul soldaților nord-coreeni

Președintele Zelenski acuză Rusia că ascunde pierderile suferite de soldații nord-coreeni implicați în luptele din regiunea Kursk împotriva Ucrainei, scrie The Kyiv Independent. Președintele Ucrainei,...

SUA anunță un armistițiu între forţele dominate de kurzi și grupările pro-turce din Siria

Statele Unite(SUA) au anunţat marţi prelungirea armistiţiului, sub egida Washingtonului, între forţele dominate de kurzi care controlează vaste regiuni din nord-estul Siriei şi grupările...
Ultima oră
Pe aceeași temă